Nagrada Slovenski start:up leta

 

Iščemo, izpostavljamo in nagrajujemo ambasadorje slovenskega startup podjetništva. Tista startup podjetja oziroma ekipe, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavljajo novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

Slovenski start:up leta 2023 je ReCatalyst
 

 

Projekt slovenske startup skupnosti

Nagrada Slovenski start:up leta je projekt aktivnih deležnikov slovenskega startup ekosistema. Njihova vloga je sodelovanje pri nominaciji kandidatov za nagrado ter domači in mednarodni promociji finalistov ter prejemnika naziva. Glavni organizator projekta je Start:up Slovenija, soorganizatorja pa že tradicionalno Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. 

Nagrado Slovenski start:up leta si lahko prisluži slovensko inovativno startup podjetje s potencialom rasti na globalnih trgih. Z nagrado želimo ključni deležniki slovenskega startup ekosistema izpostaviti in nagraditi podjetja in njihove ekipe, ki s svojo vztrajnostjo, globalno prepoznanimi dosežki ter drzno razvojno vizijo predstavljajo zgled v domačem in tujem startup okolju.

Prejemnik nagrade Slovenski start:up leta postane tudi ambasador slovenske startup skupnosti. Organizatorji nagrade prejemniku naziva pri tem nudijo aktivno PR in drugo podporo, pri čemer bo zmagovalca kristalni kip leto dni spominjal na to, da poleg svojih uspehov v medijih in na dogodkih doma ter v tujini promovira tudi slovensko startup skupnost.

Organizatorji objavimo javni poziv za zbiranje nominacij startup podjetij, ki ustrezajo kriterijem nagrade. Vsak aktivni član startup ekosistema lahko nominira le eno startup podjetje. Svojo nominacijo pisno utemelji skozi odgovore na vnaprej določena kratka vprašanja, vezana na nominirano startup podjetje in predlagatelja nominacije. Nominirano podjetje mora biti seznanjeno z nominacijo in se z njo strinjati. Nominirano ne more biti podjetje, ki je že prejelo nagrado Slovenski start:up leta.

Vse prejete nominacije obravnava nominacijski odbor, ki ga sestavljajo predstavnik Start:up Slovenija in drugi aktivni člani slovenskega startup ekosistema, ki izvajajo oziroma sodelujejo pri izvajanju zasebnih in javnih programov za podporo startup podjetjem. Vsak član nominacijskega odbora odda svoj glas in razvrsti pet nominirancev s skupnega seznama, pri čemer ne more glasovati za svojega nominiranca.

Pet najbolje ocenjenih startupov se uvrsti v finale, ki bo 4. junija v Ljubljani.

 

 

Katera podjetja se lahko nominirajo?

V izboru lahko sodelujejo startup podjetja, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

  • Podjetje je bilo ustanovljeno v Republiki Sloveniji, jedrna ekipa deluje v Sloveniji.
  • Podjetje na skrajni rok nominacije ni starejše od 5 let.
  • Na datum nominacije podjetje še ni prejelo večje A investicijske runde do 5 milijonov evrov.
  • Nominirano podjetje je o nominaciji obveščeno in se z njo strinja. Vsakdo, ki odda nominacijo, jo tudi utemelji, kot sledi v spodnjem odstavku ...


 

Utemeljitev nominacije

Vsakdo, ki predlaga kandidata za nagrado Slovenski start:up leta, poda svojo utemeljitev tako, da odgovori na naslednji vprašanji:

  • S katerimi dosežki, doprinosi ali vizijo predstavlja nominirano podjetje zgled v domačem in tujem startup okolju?
  • Kako je podjetje vključeno v slovensko gospodarstvo (zaposlovanje, partnerstva, sodelovanje v podpornih programih, ...)?

 

 

Kako izberemo zmagovalca?


Ocenjevalna komisija

Člani ocenjevalne komisije za nagrado so ugledni slovenski in tuji podjetniki in investitorji, ki so povezani z delovanjem in razvojem slovenskega startup ekosistema. Naloga komisije je, da izmed petih startupov finalistov izbere zmagovalca, razlagšen 4. junija 2024 v Ljubljani.
 

Člani ocenjevalne komisije za nagrado so ugledni slovenski in tuji podjetniki ter investitorji


Ocenjevalni kriteriji

Ocenjevalna komisija za nagrado Slovenski start:up leta finaliste ocenjuje po štirih kriterijih:

  • Produkt: Podjetje je uspešno potrdilo vrednost svojih produktov na trgu s katerimi rešuje pomembno bolečino oziroma problem ciljne skupine uporabnikov. Uspešna potrditev vrednosti se odraža v številu prvih uporabnikov in njihovi rasti, pri čemer so seveda še najpomembnejši plačljivi kupci.
  • Investitorji: Podjetje je s svojim produktom in poslovnim modelom uspelo pridobiti potrditev s strani domačih oziroma tujih investitorjev, ki so podjetju dodali dodaten kapital in tudi druge resurse. Pri tem so posebej dragoceni izkušeni in mednarodno uveljavljeni investitorji.
  • Ekipa: Podjetje vodi kompetentna, predana in dobro organizirana ekipa z jasno vizijo in komplementarnimi znanji in izkušnjami (tehnične, organizacijske, prodajne sposobnosti), ki jim bo omogočala nadaljno uspešno izgrajevanja podjetja. 
  • Potencial za uspešno poslovanje in rast (celovit poslovni model): Celoten poslovni model je inovativen, zasnovan na logičnih in s strani trga preverjenih predpostavkah, ki ne izkazujejo vidnejše šibkosti / slabosti. Podjetje ima vsaj določeno neubranljivo prednost. Podjetje ima potencial za razvoj dobrega posla na obetavnem, dovolj velikem in rastočem trgu. Rezultati se že oziroma se bodo odražali v visokih prihodkih, številu zaposlenih, dobičkonosnosti in celo verjetnostjo za disrupcijo industrije oziroma določene tržne niše.

Komisija za nagrado kandidate ocenjuje po zgornjih kriterijih, pri čemer informacije črpa iz prijavnice in drugih javno dostopnih podatkov.
 

Izbor zmagovalca 2024

Trenutno poteka nominacijski proces s katerim bomo dobili 5 finalistov. V kolikor ste aktiven član startup ekosistema in bi želeli nominirati kandidata za nagrado Slovenski startup leta 2024 nam pišite na info@startup.si in poslali vam bomo nominacijsko dokumentacijo.

Pretekli finalisti

Finalisti 2023

ReCatalyst; Slovenski start-up leta 2023

Gentler Stories

Paradigma Technologies

Quantifly

Woice

Finalisti 2022

Inno Lab; Slovenski start-up leta 2022

DeltaHub

Epidemic

mPOR

SaleSqueze

Finalisti 2021

Bird Buddy; Slovenski start-up leta 2021

Maestro Amadeus

RINGOX

SeaVision

BEVO

Finalisti 2020

InstaText; Slovenski start-up leta 2020

Evegreen

Grid Instruments

Influee

Mouzen

Finalisti 2019

Hooray Studios; Slovenski start-up leta 2019

Hopalai

Ollo Audio

Sileo

Lake Coloring

Finalisti 2018

Next; Slovenski start-up leta 2018

Event Registry

Gotoky

MAG-LEV Audio

Smart Optometry

Finalisti 2017

VIAR; Slovenski start-up leta 2017

45HC d.o.o.

AgiliCity d.o.o.

Potenza Innova d.o.o.

OptiBar d.o.o.

Fastcast d.o.o.

 

Finalisti 2016

Nizkocenovci d.o.o.; Slovenski start-up leta 2016

Blub Blub d.o.o.

Feelif d.o.o.

Ulla Labs d.o.o.

45HC d.o.o. 

VinTech d.o.o.

Adora-med d.o.o.

Gotoky d.o.o.

Doctrina d.o.o. 

Chipolo d.o.o.

Finalisti 2015

Tibopo d.o.o.; Slovenski start-up leta 2015

InoVine d.o.o.

Coinhab d.o.o.

Kraken d.o.o. 

SBT d.o.o.

 

Finalisti 2014

OOG d.o.o.; Slovenski start-up leta 2014

Enolyse d.o.o.

Sunesis d.o.o.

Adora-med d.o.o.

Geatronik d.o.o. 

 

Finalisti 2013

Koofr d.o.o.; Slovenski start-up leta 2013

SmartPA d.o.o.

Eforma d.o.o.

MycoMedica d.o.o.

HomeOgarden d.o.o.

 

Finalisti 2012

Vorteks d.o.o.; Slovenski start-up leta 2012

Replikateh d.o.o.

WEBER MARINE d.o.o.

Animacel d.o.o.

JAFRAL d.o.o.

 

Finalisti 2011

DiaGenomi d.o.o.; Slovenski start-up leta 2011

R3 d.o.o.

Modro oko d.o.o.

MESI d.o.o.

Intelius d.o.o.

 

Finalisti 2010

Envit d.o.o.; Slovenski start-up leta 2010

Dopinus d.o.o.

Molekula d.o.o.

BioSistemika d.o.o.

Red Orbit d.o.o.

DigiEd d.o.o.

 

Finalisti 2009

G-1 d.o.o.; Slovenski start-up leta 2009

Konstelacija H2 d.o.o.

Lumian d.o.o.

OBS d.o.o.

OptiLab d.o.o.

Uniki d.o.o.

Versor d.o.o.

 

Finalisti 2008

Acies Bio d.o.o.; Slovenski start-up leta 2008

Strelovod, programska oprema, David Krmpotić s.p.

genEplanet d.o.o.

Konhiša Marin Ribač s.p.

Naturel, Majda Bagar-Povše s.p.

Neptun digital d.o.o.

Visionect d.o.o.

Zavod Artesia

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.