Slovenija, dežela startupov

 

Leta sistemskega razvoja startup ekosistema so Slovenijo vzpostavila v okolje, ki lahko startupom že ponudi konkurenčne pogoje in številne ugodnosti. Ideja, da Slovenijo razvijemo kot dinamično vozlišče za startupe, postaja živa s številnimi uspešnimi startupovci in podjetji, ki so vir povezav, navdiha in izkušenj, ki so jih z veseljem pripravljeni deliti z drugimi.

 

Slovenija po mnenju in izkušnjah mnogih uspešnih startupovcev postaja eno najbolj privlačnih središč za življenje in delo! Vabljeni k ogledu videa, v katerem startupovci razkrivajo, zakaj so podjetje ustanovili na domačih tleh in kakšna podpora jim je bila pri tem na voljo.

 

 

Velike stvari se zgodijo le pod pravimi pogoji, le v pravem trenutku. Slovenija je kot igrišče, na katerem lahko začneš nove projekte.

Zato ... Zagrabi trenutek! Bodi sprememba! Uresniči svojo idejo!

 

Zakaj začeti svoj posel v Sloveniji?

 

Tudi ti razmišljaš, da bi svoj posel začel v Sloveniji? Še veliko razlogov, zakaj začeti "Na sončni strani Alp", ti lahko ponudimo. Ne le strateška geografska lega Slovenije, predvsem ponovno okrepljen gospodarski položaj glede na krizo pred desetljem, kar potrjujejo tudi skoraj 5-odstotna letna rasta BDP, rast izvoza in padec brezposelnosti, dela Slovenijo privlačno za posel. Hkrati je rast BDP tudi posledica razvoja in rasti podjetništva ter rasti povpraševanja po bolj specializirani delovni sili.

 

In da bo tvoja odločitev za podjetniško pot v Sloveniji še lažja, smo zate pripravili Kažipot za startupe.

 

www.slovenia.info, Foto: Jošt Gantar

 

Slovenija, najbolj "vroča" destinacija

Slovenija pa nima le odlične geografske lege, ki ima predvsem strateški pomen, pač pa je po mnenju Virtuosa, vodilnega globalnega združenja na področju luksuzne in butične potovalne industrije, najbolj vroča destinacija leta 2019, kar je tudi poklon usmerjenosti slovenskega turizma v trajnost in butična, edinstvena, personalizirana 5-zvezdična doživetja. Preberi več ...

 

National Geographic Traveler je Slovenijo v letu 2017, ki ga je Organizacija združenih narodov proglasila za mednarodno leto trajnostnega turizma za razvoj, na prvo mesto pred vse druge države uvrstila Slovenijo kot najbolj trajnostno usmerjeno državo. Preberi več ...

 

Ljubljana je bila leta 2016 Zelena prestolnica Evrope 2016, USA Today pa svetovne popotnike svari, naj bodo pripravljeni, da se bodo zaljubili v osupljivo Slovenijo. Preberi več ... 

 

Vse to zagotavlja Sloveniji vse večjo prepoznavnost v tujini in tudi zato številni tujci tukaj prepoznajo svoje naslednje investicijske priložnosti, bodisi z odprtjem lastnega podjetja ali z investicijo v obstoječa podjetja. Nenazadnje poslovanje v Sloveniji prinaša tudi odlično priložnost za širitev poslovanja v druge evropske države.

 

www.slovenia.info, Foto: Barbara Kožar

 

Varno in za razvoj talentov ugodno okolje

 

Tudi dobro razvito področje šolstva in izobraževanja v Sloveniji soustvarja ugodno okolje za razvoj talentov, tako Univerza v Ljubljani kot Univerza v Mariboru na svetovni lestvici najboljših univerz tudi po zaslugi visoko razvite raziskovalne dejavnosti kotirata visoko.

 

Slovenija velja tudi za eno najvarnejših destinacij sploh, Global Peace Report 2021 jo uvršča na 5. mesto najbolj varnih držav sveta (več v poročilu Global Peace Index 2021).

 

 

Vse manj ovir, vse boljši pogoji

 

Vlada Republike Slovenije je svoje zavedanje, da so startup podjetja izjemnega pomena za razvoj slovenskega gospodarstva in spodbujanje podjetništva, potrdila tudi z marca 2018 sprejetim akcijskim načrtom Slovenija - dežela inovativnih zagonskih (startup) podjetij.

 

Začetki nastajanja akcijskega načrta Slovenija - dežela inovativnih zagonskih (startup) podjetij segajo v leto 2017, ko je startup skupnost pripravila celovit pregled ovir, ki otežujejo podjetniško pot startup podjetjem, in dokument Zaznane ovire skupnosti startup podjetij maja 2017 na PODIM konferenci predala predstavnikom Vlade Republike Slovenije. Vlada RS se je novembra istega leta seznanila z dokumentom in imenovala medresorsko delovno skupino za odpravo teh ovir.

 

 

 

Delovna skupina je podrobneje obravnavala vseh 34 ovir in se opredelila glede posamezne ovire ter začrtala aktivnosti za njihovo odpravo. Ugotovila je, da so bile nekatere ovire medtem že odpravljene oziroma je za njihovo odpravo zadostovala že pravilna interpretacija zakonskih določb. Za druge ovire pa je pripravila akcijski načrt za njihovo odpravo.

 

Akcijski načrt Slovenija - dežela inovativnih zagonskih (startup) podjetij tako vključuje 17 ovir in predloge aktivnosti za njihovo odpravo.

 

Napredek je nenehen in na nekaterih področjih so se že zgodili veliki premiki, področja, kamor se vlaga največ napora, so:

  • Vzpostavitev registra startup podjetij, ki je bila opredeljena s sprejemom Zakona o spodbujanju investicij in ga vodi Slovenski podjetniški sklad. Register startup podjetij je vzpostavljen in ne ponuja le pregleda startup ekosistema na enem mestu, ampak da podjetjem potrditev, da so startupi, kar lahko koristi tudi pri prijavah na razpise, tako slovenske kot evropske. S tem se krepi tudi vloga Slovenije kot dežele zagonskih podjetij in je sporočilo odločevalcem, naj startup podjetjem posvečajo še več pozornosti.
  • Omogočanje poslovanja slovenskih podjetij na Google Merchant: Amazon Europe bo po aktivnostih, ki jih je izvedlo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, omogočil poslovanje slovenskim podjetjem preko platform Amazon in Google Merchant.
  • Lažje zaposlovanje tujcev v startup podjetjih, ki bo omogočeno s spremembo Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki bo prinesla tudi poenostavitev in izjemo od rednega postopka zaposlovanja tujcev v startup podjetjih. Hkrati pa poteka projekt eBDP, ki bo omogočil tudi digitalizacijo postopkov zaposlovanja.
  • Omogočanje ustanovitve/dokapitalizacije podjetja v Sloveniji iz tujine, kar bo omogočila odprava zahteve, da morajo biti za ustanovitev ali dokapitalizacijo podjetja investitorji fizično prisotni v Sloveniji.
  • Izgradnja sistema opcijskega nagrajevanja, kar je uveljavljen mehanizem v startup svetu.

 

Si zaznal sistemsko oviro startup ekosistema?

Zaznavanje ovir na podjetniški poti in združevanje moči pri sprejemanju ukrepov za njihovo odpravo ima tudi močan povezovalni učinek v startup skupnosti, je potrdil proces identifikacije ovir in še ojačal vezi v ekosistemu, ki slovi po pripravljenosti na izmenjavo izkušenj, nasvetov in po medsebojni motivaciji startupovcev.

 

Proces izboljšav startup ekosistema je strokovno zahteven, velikokrat je potreben tudi politični konsenz, da se najde pravi model. V startup skupnosti čutimo optimizem, zato verjamemo, da gremo v pravi smeri in na tej poti šteje vsak glas podpore tem ukrepom. Dobrodošla je tudi vsaka nova ideja oziroma zaznana ovira z namenom, da jo dobro razumemo in da sprožimo proces iskanja pravih rešitev zanje, med drugim tudi preko portala STOP birokraciji.

 

Zato se obračamo tudi nate in te prosimo, da nam pišeš in nam zaupaš morebitno dodatno oviro, ki še ni bila zaznana, podpreš predlog ali preprosto deliš svojo izkušnjo z nami.

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.