Zasebni viri financiranja

 

Tudi okolje zasebnega (lastniškega) financiranja v Sloveniji se razvija. Tradicionalnim oblikam dolžniškega financiranja se vse bolj pridružujejo tudi lastniške oziroma hibridne oblike financiranja, ki jih poleg osnovnih 3F zagotavljajo predvsem poslovni angeli in skladi tveganega kapitala (VC), in uveljavljena podjetja, ki vedno bolj financirajo startup in scaleup podjetja (korporativni podjetniški pospeševalniki, company builderji, korporativni VC-ji, PoC financiranje, ...).

 

Uspešni podjetniki sicer pogosto kombinirajo različne vrste virov financiranja v različnih fazah rasti podjetja. Potem ko najprej investirajo vse svoje lastne vire, ki jih imajo, nato krog investiranja razširijo v znamenito formulo 3F (family, firends and fools), torej iščejo financiranje pri družinskih članih, prijateljih in naivnežih.

 

Za razliko od dolžniškega financiranja investitor pri lastniškem financiranju sprejema precej večje tveganje, in to brez kakršnihkoli zavarovanj. Statistika je neusmiljena - kar 8 od 10 startup podjetij namreč v 5 letih po zagonu propade, prav tolikšna pa je torej verjetnost, da investitor izgubi celotno svojo investicijo. Zato je treba razumeti previdnost investitorjev pri širitvi svojih portfejlov.

 

 

Kje najti in srečati investitorje

 

V naši Start:up mapi lahko najdeš tako zasebne investitorje kot korporativne investitorje.

 

Želim spoznati zasebne investitorje

 

Želim spoznati korporativne investitorje

 

 

PODIM konferenca

Zasebne investitorje najdeš v naši startup mapi, najboljši način, da jih srečaš vse na enem mestu in z njimi govoriš tudi sestanke, pa je PODIM Deal Room, kjer je bilo v letu 2019 zgolj v dveh dneh več kot 900 sestankov med startupi, investitorji in predstavniki korporacij.

 

PODIM konferenca je najvplivnejši tovrstni dogodek v regijah Alpe-Adria in Zahodnega Balkana, na njej se mreži 150 izbranih startupov s približno 100 investitorji in 200 predstavniki korporacij.

 

 

 

NextRound investicijska konferenca

NextRound investicijska konferenca, ki jo s podporo Slovenskega podjetniškega sklada organizairajo LUI - Ljubljanski univerzitetni inkubator, ABC Accelerator, Tehnološki park Ljubljana in klub Poslovni angeli Slovenije in kjer se boste izključno slovenski startupi lahko povezali z mednarodnimi investitorji, od poslovnih angelov do skladov tveganega kapitala. Organizatorji so za vas pripravili najprej tridnevno delavnico, nato demo dan in potem še konferenco z mednarodnim feedbackom.

 

Future 4.0 za startupe s področja industrije 4.0

Konferenca Future 4.0 je priložnost sodelovanje startupov in korporacij, katerih skupni imenovalec je industrija 4.0. Če iščete stik do podjetij, ki vlagajo v nove rešitve in tehnologije, potem je Future 4.0 v Velenju priložnost za širitev vašega posla.

 

Demo dnevi

Demo dnevi so od nekdaj odlična priložnost za predstavitve in stik z investitorji. Klub Poslovni angeli Slovenije organizira demo dneve, vaša vrata do investitorjev so tudi demo dnevi v okviru predselekcijskega postopka javnih produktov P2 in SK75 Slovenskega podjetniškega sklada in drugi dogodki.

 

Za spremljanje dogodkov se vpiši v novice Start:up Slovenija.

 

 

 

 

 

 

Do tveganega kapitala le z jasno strategijo izhoda

 

Poslovni angeli in skladi tveganega kapitala vlagajo zgolj v najperspektivnejše posle, a tudi to ni jamstvo za dolgoročni uspeh. Takšna podjetja morajo imeti jasno kompetenco in diferenciator, mednarodni potencial, izkušeno in homogeno ekipo, investitorji pa želijo videti tudi strategijo izhoda (t.i. exit). Ob vstopu lastniškega investitorja je namreč neobhodno, da se bo podjetje v prihodnosti moralo prodati.

 

 

Podjetnik mora že v začetku oceniti, ali je njegov projekt primeren za vlaganje poslovnih angelov in skladov tveganega kapitala, ustrezati mora torej investicijski politiki lastniških investitorjev.

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.