Settings = { cultureInfo: "sl-si", cookieUrl: "/sl-si/politika-piskotkov", };
Akcijski načrt
Izbrane ovire in ukrepi za njihovo odpravo
1
ZAKON O PREPREČEVANJU PRANJA DENARJA IN FINANCIRANJA TERORIZMA
Podaj mnenje o predlogih sprememb pomembnega zakona!

Ste v procesu ustanavljanja podjetja v ZDA? Načrtujete, da bo vaš soustanovitelj prihajal izven držav EU? Se vaš startup spogleduje s tehnologijami "blockchain"? Ali investirate denar izven EU? Ste fintech startup? Če ste vsaj na eno vprašanje odgovorili pritrdilno, potem morate poznati "Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma". Pred nami je predlog sprememb zakona, ki je dostopen na http://bit.ly/feedback-na-ZPPDFT. V Start:up Slovenija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo zbiramo kontstruktivne komentarje in predloge na predlagane spremembe. Spremembe zakona pa lahko tudi enostavno podprete z vašim glasom! Vaše zbrane predloge bomo skupaj predali odgovornemu uradu! 

Deli izkušnjo
2
Startup register
Vzpostavitev registra startup podjetij

Register startup podjetij je vzpostavljen, vodi ga Slovenski podjetniški sklad, njegova vzpostavitev pa je bila opredeljena s sprejemom zakona o spodbujanju investicij. Register ne ponuja le pregleda startup ekosistema na enem mestu, ampak da podjetjem potrditev, da so startupi, kar lahko koristi tudi pri prijavah na razpise, tako slovenske kot evropske. S tem se krepi tudi vloga Slovenije kot dežele zagonskih podjetij in je sporočilo odločevalcem, naj startup podjetjem posvečajo še več pozornosti. Hkrati bo register tudi osnova za dodelitev ugodnosti startup podjetjem.

Deli izkušnjo
3
Slovenska podjetja na Amazonu
Omogočanje poslovanja slovenskih podjetij na Google Merchant

Amazon Europe bo po aktivnostih, ki jih je izvedlo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, omogočil poslovanje slovenskim podjetjem preko platform Amazon in Google Merchant. To doslej ni bilo mogoče, ker v Sloveniji tudi ni bil prisoten plačilni sistem Stripe, ki je zdaj že na voljo.

Deli izkušnjo
4
Startup viza
Lažje zaposlovanje tujcev v startup podjetjih

Lažje zaposlovanje tujcev v startup podjetjih bo omogočeno s spremembo Zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki bo omogočila poenostavitev in izjemo od rednega postopka zaposlovanja tujcev v startup podjetjih. To je deloma že vzpostavljeno, je pa dobrodošel vsak feedback za ta ukrep.

Hkrati poteka projekt eBDP, ki bo omogočil tudi digitalizacijo postopkov zaposlovanja.

Deli izkušnjo
5
Ustanovitev/dokapitalizacija podjetja iz tujine
Omogočanje ustanovitve/dokapitalizacije podjetja v Sloveniji iz tujine

Proces, ki bo omgočil odpravo zahteve, da so investitorji za ustanovitev ali dokapitalizacijo podjetja fizično prisotni, je že v teku, s podporo lahko izrazite odobravanje temu ukrepu, z nami pa lahko delite tudi svojo izkušnjo.

Deli izkušnjo
6
Nagrajevanje zaposlenih
Izgradnja sistema opcijskega nagrajevanja zaposlenih

Rešitev za nagrajevanje zaposlenih soustanoviteljev z opcijami, ki so uveljavljen mehanizem v startup svetu. 

Deli izkušnjo

Imaš še kak predlog za izboljšave?

Če imaš še kakšno praktično izkušnjo s sistemsko oviro v startup ekosistemu, nam prosim piši, da jo umestimo na seznam izbranih ovir, ter pričnemo z zbiranjem drugih mnenj in podpore za odpravo!

 

info@startup.si

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.