Kdo smo ter zakaj, kaj in kako počnemo

 

O nas

 

Start:up Slovenija je neodvisna odprta platforma slovenskega startup ekosistema, ki podpira inovativno podjetništvo v Sloveniji.

 

Smo povezovalec, koordinator in promotor mreže deležnikov slovenskega startup ekosistema v Sloveniji in tujini, torej startupov, investitorjev, podpornih okolij, podjetniških strokovnjakov in tudi zanesenjakov, tako posameznikov kot organizacij, ki s svojimi aktivnostmi v startup ekosistemu spreminjamo Slovenijo na boljše.

 

Strastni, predani in osredotočeni informiramo, promoviramo, navdihujemo, povezujemo, sodelujemo in spreminjamo ter tako utiramo podjetništvu pot v tkivo slovenske družbe.

 

Projekt Start:up Slovenija, katerega začetki segajo v leto 2004, vodi Tovarna podjemov, pri katerem že vrsto let partnersko sodelujeta Slovenski podjetniški sklad ter Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. V aktivnosti se intenzivno vključujejo člani startup skupnosti ter drugi javni in zasebni partnerji.

 

Vabimo vas, da se nam pridružite kot član skupnosti Start:up Slovenija in tako prispevate k razvoju Slovenije v startup vozlišče, privlačno za napredno misleče posameznike. Vselej smo odprti tudi za predloge in skupne pobude.

 

Vsem inovativnim podjetniškim idejam kažemo pot na vrh Triglava in sporočamo - samo nebo je meja!

 

 

 

Zakaj to počnemo?

 

Podjetništvo je naša strast! V ekipi Start:up Slovenija cenimo podjetniške napore in verjamemo, da so vir pozitivnih sprememb in blaginje družbe, zato želimo, da podjetništvo naravno prodre v tkivo naše družbe. Verjamemo, da sta podjetniška miselnost in aktivnost ključ do pozitivne spremembe v Sloveniji.

 

Kaj počnemo?

 

V podjetništvu velja, da so problemi in izzivi vir novih (poslovnih) priložnosti. In bolj kot bodo posamezniki opolnomočeni, več priložnosti bo prepoznanih in več jih bo izkoriščenih. Zato v Start:up Slovenija razširjamo pozitivno miselnost, da se je navzamejo tudi tisti posamezniki, ki vidijo predvsem probleme, ne pa rešitev.

 

Program Start:up Slovenija razvijamo z ambicijo, da postane osrednja platforma slovenskega startup ekosistema ter okno do slovenskega startup ekosistema za vse, ki bi si želeli delovanja v okviru njega oziroma sodelovanja z njim.

 

Prepričani smo, da se mora dober glas o odlični kondiciji slovenskega startup ekosistema širiti tudi izvena domačih meja in da združenih moči zmoremo več, zato je Start:up Slovenija ustanovni član mreže European Startup Network in mreže Startup Europe CEE Network, ambasador Startup Europe za Slovenijo ter aktivni partner v evropskih projektih.

 

Kako to počnemo?

 

  • Informiramo. Smo svetilnik v dinamičnem okolju startupov. Ustvarjamo vsebine, prenašamo informacije in novice, pripravljamo dogodke, forume, road showe in tudi najvplivnejšo startup in tehnološko konferenco v tem delu Evrope – PODIM. Ključno orodje predstavlja Startup.si osrednje spletišče slovenskega start-up ekosistema, katerega vlogo je prepoznala tudi Vlada RS v okviru 21.3.2018 sprejetega Akcijskega načrta »Slovenija – dežela zagonskih (start-up) podjetij«.
  • Promoviramo. Izpostavljamo vsebine, vodimo promocijske kampanje, pomagamo startupom, da postanejo vidni. Omogočamo vidnost najbolj koristnim deležnikom ekosistema in njihovim programom ter z nagrado Slovenski start-up nagradimo ekipe, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavljajo novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.
  • Navdihujemo. Motiviramo podjetne in podjetniško razmišljujoče posameznike in skupine, da potrebe, ki nastajajo v vsakdanjem življenju, pripeljejo do rešitev in da te nato postanejo poslovne ideje. Približamo jim uspešne zgodbe, ki so jim lahko vir navdiha in vzor za podjetniško delovanje.
  • Povezujemo. Podjetnike povezujemo s poslovnimi angeli, s skladi tveganega kapitala, s korporacijami in s širšim podpornim okoljem, tako doma kot v tujini. Skratka, z vsemi zagnanimi deležniki, ki delujejo v tem podpornem okolju.
  • Sodelujemo. Verjamemo, da je ključ za preboj vsakega startup ekosistema sodelovanje deležnikov doma in v tujini. Samo z vpetostjo v mednarodno okolje se startupom lahko zagotovi ustrezna podpora, zato soustvarjamo podporno okolje na način, da aktivno sodelujemo s tujimi ekosistemi.
  • Spreminjamo. Skrbimo, da se sliši glas startupov. Da jih slišijo tisti, ki jih morajo slišati. Na podlagi dolgoletnih izkušenj in poznavanja startup ekosistema ter njegovih potreb dosegamo spremembe pri odločevalcih.

 

Na razpolago imate vse, da ustvarite nekaj, kar je veliko večje od vas. (Seth Godin)

 

Vpetost v mednarodno okolje

 

  • Start:up Slovenija je tudi ustanovni član European Startup Network, ki 24 nacionalnih startup združuje v enotni glas evropskih startupov, da jih več lahko začne, raste in uspe v Evropi.
  • Start:up Slovenija je ustanovni član mreže Startup Europe CEE Network, ki povezuje deležnike startup ekosistemov, neguje podjetniško kulturo in ekosisteme držav Srednje in Vzhodne Evrope vodi k uspehu. V okviru matične mreže Startup Europe Networks, ki vključuje še mreži Startup Europe Western Balkans Network in Startup Europe Network Eastern Partnership, se povezujemo tudi z drugimi nacionalnimi organizacijami. Povezujemo se tudi z izjemnimi umi Srednje in Vzhodne Evrope ter Zahodnega Balkana, da skupaj z njimi navdihujemo mlade startuperje z znanjem in izkušnjami. Priložnostim za sodelovanja med startupi dajemo skupni imenovalec v obliki izkušenj in nasvetov. Na tak način omogočamo rast v regiji, da bi ta lahko postala vodilni inovacijski hub prihodnosti.
  • Start:up Slovenija je ambasador Startup Europe za Slovenijo. Startup Europe, ki je del Startup Europe Cluba, iniciative Evropske komisije, je skozi leta predstavljala skupna prizadevanja stotin deležnikov, subjektov in aktivnih udeležencev na področju tehnologije in startupov. Vpliv te iniciative ne bi bil mogoč brez izjemne podpore, ki jo je prispevala ta skupnost.
  • Start:up Slovenija je tudi aktivni partner v evropskih projektih, ki sprejemajo izzive razvoja startup ekosistemov in njihovega povezovanja z namenom nudenja najboljših storitev startup in scaleup podjetjem. Primer takšne vključenosti je projekt MY-GATEWAY, del EU programa Obzorje 2020. MY-GATEWAY si prizadeva okrepiti  visokotehnološke startupe ter mala in srednje velika podjetja (MSP) v Srednji in Vzhodni Evropi, da se ta lahko bolje povezujejo, si zagotovijo večjo tržno izpostavljenost in imajo izboljšan ter neoviran dostop do financiranja in talentov.

 

 

 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.