ReCatalyst

ReCatalyst d.o.o. Ljubljana
Startup

ReCatalyst razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice. Njihova proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim učinkovitejše izrabljajo drago in redko platino. V procesu platino deloma nadomeščajo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami, pri čemer se pod mikroskopom opazi enakomerno razporeditev nanodelcev platinskih zlitin. S trenutnim stanjem produkta dosegajo več kot 40 % zmanjšanje količine platine, ob čimer ne žrtvujejo potenciala zmogljivosti gorivne celice.

Dekarbonizacija energetskega in prometnega sektorja je globalni izziv, ki zahteva konkretne ukrepe za doseganje podnebno-nevtralne družbe. Rešitve se nahajajo v alternativah fosilnim gorivom in motorjem na notranje izgorevanje. Ena od alternativ so prav vodikove gorivne celice. Njihova masovna uporaba je pogojena tudi z izrabo kritičnih materialov kot je platina, ki se nahaja v katalizatorju gorivne celice. Katalizator, ki na videz spominja na črn prah, je ključna komponenta, ki v gorivni celici pretvarja vodik in kisik v elektriko ter vodo kot edini stranski produkt.

Podjetje ReCatalyst ima visok potencial zaradi hitre rasti trga vodika in vodikovih tehnologij. Ob pričakovani rasti trga in omejeni ponudbi odličnih katalizatorjev ReCatalystu uspeva testirati tehnologijo z nekaterimi največjimi imeni v industriji. Tehnološka platforma omogoča širitev tudi na druge tipe katalizatorjev, kot je na primer elektroliza za pridobivanje vodika, ter druge podobne materiale, ki se soočajo s potrebo po boljši izrabi dragocenih kovin.

 

Podjetje ReCatalyst je leta 2023 osvojilo naziv Slovenski Start:up leta!

 

Tomaž Bizjak Direktor
Podporna okolja
  • Ljubljanski Univerzitetni Inkubator
Vključenost v program
Slovenski Start:up leta zmagovalec Register inovativnih zagonskih podjetij
Tip trga
B2B
Prihodki v letu 2022
0 - 75k
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.