Šola za vlagatelje: Nasveti in pogledi izkušenih investitorjev

Dne 24. oktober 2021 objavil Anemari Pediček
 

Vsak izmed investitorjev si želi, da bi vložil v podjetje, ki bo uspešno in dobičkonosno. Investicijsko področje tveganega kapitala je dandanes zelo privlačno, a tudi zelo drugačno. Izbira pravega startupa še zdaleč ni lahka odločitev, saj kar 80% zagonskih ali startup podjetij ne doseže svojega cilja in ugasne še preden postanejo dobičkonosni in uspešni. Tukaj so uspešni samo tisti vlagatelji, ki poznajo specifike in zakonitosti na tem področju. Želiš tudi ti postati uspešni vlagatelj in pridobiti znanje od najboljših?

 

V okviru Startup Plus programa, tudi letos poteka virtualna Šola za vlagatelje tveganega kapitala, ki je finančno podprt s strani SPS in jo organizira ABC Accelerator v sodelovanju s South Central Ventures. 

 

PRIJAVI SE TUKAJ

 

V nadaljevanju spoznaj nasvete, izkušnje in zanimive zgodbe petih izkušenih investitorjev: Gregor Pipan iz Xlaba, Julien Coustaury iz Fil Rouge Capital, Jure Mikuž in Tatjana Zabasu Mikuž iz South Central Ventures ter Rok Habinc iz STH Management.

 

Pogovor z izkušenimi vlagatelji

V pogovoru smo se dotaknili vprašanj, ki so za obstoječe in bodoče vlagatelje zelo pomembna: zakaj so se odločili za vstop v svet investiranja, kaj jih pri delu najbolj navdušuje, v koliko investicijah so sodelovali, ali vodijo seznam “The Deals we missed”, kaj so najpogostejši razlogi za uspehe podjetij, kateri element v procesu investiranja je najpomembnejši in kateri del v procesu uspešnosti naložbe je najbolj ključen ter kaj ti svetujejo. 

 

Zakaj ste se odločili, da vstopite v svet investiranja v tehnološka zagonska podjetja?

Julien: “Z investiranjem sem se začel ukvarjati leta 2010, ko sem vložil v Doublerecall, ki sem se mu potem pridružil tudi kot soustanovitelj. Moj razlog, da sem začel vlagati je zagotovo povezan s startupom Dublerecall, ki je bil prvi startup, ki je presegel regijo. Takrat sem začutil, da je to priložnost za zaslužek. Mislim, da preveč investitorjev pravi, da radi vlagajo, ker to radi počnejo in ker radi vračajo, ampak  menim, da je ključno vodilo skoraj vseh zaslužiti denar. Eden izmed ključnih razlogov, da sem se lotil investiranja je, ker sem videl, da lahko zaslužim." 

 

Tatjana: “Ena stvar, ki se mi zdi res ključna je, da res lahko narediš neko razliko in se potem najbolj neposredno vidi tvoj prispevek k temu, da kakšnemu tehnološkemu podjetju prej “rata” oz. prej zraste kot bi sicer."

 

Jure: “Želja po tem, da si del nečesa od začetka, ne samo da prekladaš denar iz enega žepa v drugega, ampak da dejansko nekomu asistiraš in si del nekega podjetja, od zelo zgodnjih faz do exita." 

 

Rok: “Ko sem v 90. letih v Ameriki delal MBA, je bil tam prvi večji val investiranja v VC. Že takrat me je to začelo zanimati, saj sem se veliko učil o financah in sem prehajal v finančni svet. Ker sem po izobrazbi tudi elektroinženir, se mi je zdela to super kombinacija, kjer bi lahko združil tako tehnična kot ekonomsko-finančna znanja.  Ko sem se vrnil v Slovenijo, sem se zaposlil pri Aktivi Group, kjer sva s kolegom zastartala enega prvih venture skladov v Sloveniji, Aktiva Ventures. Takrat se je vse začelo in ko sem odšel iz Aktive, sem vedno več investiral v druge, starejše industrije. Kljub temu je ostala želja, da bi delal venture tipe naložb. Leta 2010 smo se prijavili na razpis za soinvestiranje, ki ga je organiziral Slovenski podjetniški sklad in naredili svoj prvi venture sklad."

 

Kaj vas pri vašem delu najbolj navdušuje, veseli in izpolnjuje?

Gregor: “Ta drive, recimo ko so ljudje izpostavljeni nekim realnim problemom in so potem zagnani, kako priti do rešitve in tehnološko rešiti stvari. Na tem področju se moraš naučiti veliko poslovnega dela, saj ni dovolj, da imaš tehnično odličen produkt, ampak moraš poznati kdo so playerji, kaj kupujejo, kdo so končne stranke in zame je to tisti zanimiv del. Torej spoznavanje in poskušanje najti rešitve, ki so boljše od zdajšnjih."

 

Julien: “Zame je največje navdušenje, ko te pokliče ustanovitelj in ti pove, da je bilo podjetje uspešno prodano in koliko sem zaslužil. To je zame vrhunec navdušenja. Vlagatelji investirajo, da zaslužijo več denarja, kot so ga vložili v podjetje. To je osnova vsega, kar počnemo in edina osnova, da ta ekosistem preživi in uspe."

 

"When you get a check is nice." - Julien Coustary

Tatjana: “Eno je, da si ves čas v stiku z ljudmi, ki razvijajo nove stvari in se ves čas učiš novih stvari. Po drugi strani pa tem ljudem pomagaš ustvarjati nekaj novega, novo denarno vrednost, nove trge ali nove produkte."

 

Jure: “Mene veseli to, da je zelo malo tistih dejavnikov, ki so v ospredju v koorperativnem svetu ali v zrelih podjetjih. Zelo malo je nekega lobiranja in preračunljivosti. Po svoje je tekma med temi podjetji na trgu, sploh v teh panogah, v katerih smo prisotni mi, veliko bolj zdrava. Pri pravih podjetnikih vedno vidim tisto energijo, da se naredi nekaj novega, da se nekaj spremeni in razvije. To je tisto, kar ti da energijo. Seveda pa moram omeniti tudi rezultat, ko delaš na nekem projektu in potem uspe." 

 

Rok: “Ker je zelo dinamično, v smislu investitorskega sveta. Kot investitor se vsake pol ure pogovarjamo o nečem drugem, o neki drugi tehnologiji, navadno z mladimi, agilnimi ljudmi, ki imajo veliko idej. To je tisto, zaradi česar se vsako jutro zbudim z nasmekom in kar me vleče. Niti en dan ni enak. Tukaj je ogromno stvari, ki se jih naučim, ki se jih moram sam naučiti, da lahko spremljam te stvari in pridobivam znanje."

 

V koliko investicijah ste sodelovali?

Gregor: “To zelo nerad štejem. Kar nekaj je takih, ki so se potem zgodile tudi formalno in je sledila ustanovitev podjetja. Nekaj pa jih je umrlo še preden se je sploh začelo, se pravi, da smo z neko ekipo začeli raziskovati področje in se ni izšlo. Jaz med svoje glavne investicije, poleg Xlaba, štejem Sentinel Marine Solutions in Daibau."

 

Julien: “V okviru Fil Rouge Capital sem zagotovo sodeloval v okoli 120 investicijah, sam sem jih naredil okoli 40." 

 

Jure in Tatjana: “Če seštejeva vse v RSG in SCV jih je bilo tam okoli 40." 

 

Rok: “Pri venture type investicijah, sem sodeloval v sedmih. Sodeloval pa sem v mnogo investicijah v že uveljavljena podjetja."

 

Ali vodite seznam “The Deals We missed”, ki ga ima veliko investitorjev?

Gregor: “Ne, investiram bolj iz razloga, ker me veseli tehnologija in potem, če kakšno investicijo spregledam, zakaj se bi za to sekiral? Raje se fokusiram na tiste s katerimi delam in poskušam narediti preboj. Drugače vedno samo obžaluješ to, kar si spregledal." 

 

Julien: “V Fil Rouge Capital tega ne počnemo. Obstajata dva načina; en je, da narediš seznam, iz katerega se lahko marsikaj naučiš in ugotoviš zakaj nečesa nimaš, drug pa je, da ne gledaš na to in gledaš katere priložnosti so "na mizi" . Mi smo odločili za slednjega."

 

Jure: “Uradno seznama v folderju ne hranimo, ga pa imamo v glavi in na njem je presentljivo manj podjetij kot si bi mislili. So nekatera podjetja, ki so še vedno na sceni in so prehodila neko pot, ki je čisto spoštovanja vredna, a obstaja razlika med tem ali je podjetje dobičkonosno ali na način, da prinese donos tudi investitorjem. Mnoga podjetja, ki so prehodila to pot in so uspešna, ne bi bila nujno uspešna naložba za investitorje."

 

Rok: “Ne. Zelo malo je dealov, da nam bi bilo za njih žal, saj je vedno na voljo dovolj drugih. Nobena od stvari, ki smo jih zgrešili ali nismo prišli zraven ni tako zelo uspela, da bi se karkoli vznemirili. Tukaj ni nobenega obžalovanja."

 

Več o šoli za vlagatelje 

 

Kaj najpogostejši razlog za uspeh startup podjetja?

Gregor: “Prvič bi rekel, da duh ekipe, ali so pripravljeni skupaj gristi in si zaupajo toliko, da se bodo fokusirali na produkt in da bo vsak izmed njih pokril svoj segment firme ali pa aktivnosti, ki jih more pokriti, brez da gledajo drug drugemu pod roke. Če zaupanja ni, vsi founderji delajo eno stvar, kar pa je že od začetka neoptimalno. Izredno pomembna je interdisciplinarnost in različne kompetence ter zaupanje znotraj ekipe, ki je ključnega pomena, da lahko gradijo naprej. Fino je, da so vsak v svojem področju relativno dobri, da ne rečem odlični." 

 

Tatjana: “Hitri odzivi in dobra eksekucija. V praksi smo namreč videli ogromno idej, ki so izgledale zanimive, ampak potem niso bile dobro izpeljane in podjetja sploh niso zrasla in prišla do naslednje faze."

 

 

Jure: “Vsekakor dobra eksekucija, ampak mislim, da še je ena skupna lastnost uspešnih podjetij v našem portfelju in to je en zelo pogumen founder. En front man, ki ne išče zlatih padal ali safety netov, ampak gre vedno "all-in". To so ljudje, ki te včasih malo presenetijo, ko rečejo kaj je naslednji korak in ga tudi naredijo. V kasnejših fazah so pripravljeni sprejemati velike rizike, ker je to edina opcija, da narediš velike korake. Rekel bi, da veliki koraki in veliko poguma."

Vsekakor dobra eksekucija, ampak mislim, da še je ena skupna lastnost uspešnih podjetij v našem portfelju in to je en zelo pogumen founder. En front man, ki ne išče zlatih padal ali safety netov, ampak gre vedno "all-in".

Rok: “Eden in edini odgovor je ekipa. Idej in zanimivih tehnologij je ogromno, ampak ekipa je tista, ki zadevo naredi ali ne. Podjetja uspejo ali failajo, zaradi ekipe. Ljudje so tisti, ki morajo zadevo peljat naprej. Že ko se spoznajo morajo imeti “drive”, da bodo nekaj naredili in se ne bodo ustavili pred ničemer. Do neuspehov prihaja, ko se znotraj ekipe pojavi nezadovoljstvo ali se med samo skregajo. Če uspejo tudi v “tough times”, ne da se med sabo skregajo, potem je vredu. Ekipa je veliko bolj odločilna kot katerakoli zunanja okoliščina." 

 

Kateri element podjetja (ekipa, trg, produkt, poslovni model, konkurenca) je v procesu odločanja za investicijo zate najpomembnejši in zakaj? 

Gregor: “Definitivno ekipa in področje, ki ga naslavjajo. Jaz se ne bi počutil dobro investirat v nek športni startup, ki razvija rešitve na področju profesionalnega športa, ker čeprav imam rad šport, se še zmeraj ne počutim toliko samozavestnega, da bi ocenil tveganja, pomagal z nasveti, da bo šlo podjetje naprej. Iz tega razloga je področje firme oz. investicije zelo pomembno." 

 

Julien: “To je zame zelo enostavno vprašanje, vedno se odločim za ekipo. Če mi je ustanovitelj všeč in v njegovih očeh vidim strast in borbenost, je to ključno. Moj veliki moto je, da odličen ustanovitelj lahko še tako slabo idejo spremeni v zlato, medtem ko lahko slab ustanovitelj še tako odlično idejo uniči." 

 

Ekipa. Če v procesu "due dilligence", ki traja od začetka do pol leta, najdemo pri ekipi elemente, ki nam niso všeč, verjetno ne bomo šli v sodelovanje oz. v naložbo.

 

Jure: “Ekipa. Če v procesu "due dilligence", ki traja od začetka do pol leta, najdemo pri ekipi elemente, ki nam niso všeč, verjetno ne bomo šli v sodelovanje oz. v naložbo. Seveda se najdejo rdeče lučit tudi na strani trga, produkta in konkurence, ampak bi vseeno izpostavil ekipo. Če ocenimo, da niso sposobni izvesti eksekucije ideje, katero so dobro razmislili, potem z njimi ne gremo naprej." 

 

Tatjana: “Tudi jaz mislim, da je ekipa izredno pomembna. Če je ekipa dobra, bodo praviloma že samo pogledali, kako deluje trg, kakšna je konkurenca itd." 

 

Rok: “Odgovor je ekipa. Problem je, da za ostale stvari dosti lažje narediš "due diligence". Tehnologijo lahko do neke mere pogledamo, trg se da pogledati, pri ekipi pa je veliko psihologije. Nekaj izkušenj nabereš z leti, ampak nikoli ne moreš vedeti, kako se bo stvar odvila v naslednjih petih do desetih letih. Potem so še tu osebne okoliščine v življenjih teh ljudi. Žal pri večjih nalogah obstaja en način, kako stvari lahko gredo v pravo smer in tisoč načinov, zakaj lahko gre narobe." 

 

Več o šoli za vlagatelje

 

Kateri del procesa je iz vidika uspešnosti naložbe najpomembnejši: 1. proces selekcije in odločanja v koga investirati, 2. aktivno spremljanje in upravljanje posamezne naložbe, 3. Pogajanja za izstop. Izpostavi in pojasni prosim enega. 

Gregor: “Če na koncu hočeš dobit uspešno investicijo, so vsi trije koraki pomembni. Kjerkoli se ti zatakne, si svoje investicije ne boš več povrnil. Konec koncev je dobro, da se zavedaš v čem si dober in v čem si slab. Recimo jaz imam najmanj izkušenj s tem zadnjim korakom, iskanje strateških partnerjev ali exitov. Jaz zelo rad stvari poskusim, a če bom prebral samo dve knjigi o tem, kako je nekdo naredil uspešni exit, še ne bom mislil, da jaz to znam. Dokler ne bom izpeljal velika exita, bom rekel da tega ne znam."

 

Julien: “Zagotovo se bi osredotočil na prvega, saj se vse zgodi v trenutku odločitve. Vse je odvisno od trenutka odločitve, če izberemo napačnega ustanovitelja, mu bomo težko pomagali pri rasti in napredku. Iz osla enostavno ne gre narediti zmagovalnega konja. Tudi, ko govorimo o izstopu, se moramo vrniti na prvi korak. Izstopa ne moremo prisiliti ali nanj vplivati, nanj lahko vplivamo le, če naredimo pravilno prvi korak. Vse je odvisno od trenutka izbire." 

 

Tatjana: “Če hočeš imet res super investicijo, so pomembni vsi trije koraki. Nemogoče je, da bi na enem izmed teh področij naredil nekaj čisto narobe in bi bila potem investicija še vedno uspešna. Težko se bi odločila za samo enega. Če res hočeš, da je investicija dobra, moraš upoštevati vse tri."

Nemogoče je, da bi na enem izmed teh področij naredil nekaj čisto narobe in bi bila potem investicija še vedno uspešna.

Rok: “Zelo dosti stvari se odloča že v prvem koraku. V prvem koraku je predvsem potrebno vedeti, da imaš opravka z vodilnimi ljudmi, ki so stvar sposobni izpeljat. Izvedba je tista, ki naredi “make it or break it”. Eksekucija je tista, ki je kritična. V bistvu je treba že v prvi fazi vedeti, ali so ljudje s katerimi se pogovarjamo eksekutorji in ali so sposobni izvršit idejo. V času spremljanja moremo vse skupaj eksekutirat in to olajša exit. Če je eksekucija dobra, potem je tudi exit veliko lažji. Če eksekucija ni ustrezna, je pri exitu veliko matranja." 

 

Kakšen nasvet bi kot izkušen investitor predal novim vlagateljem v zagonska podjetja?

Gregor: “En je definitvno, da sam sebe vprašaš, kaj doprinesti podjetju poleg denarja? Ko znaš na to odgovoriti in oceniti vrednost, boš tudi bolj prepričan, da bo investicija zdrava in da bo rastla. Če pa boš neki ekipi dal samo denar, ekipi dejansko prepustiš, da vse probleme rešuje sama in bo manj verjetno, da bo investicija uspela. Kot investitor prineseš v firmo izkušnje, senior kader. Če izhajam iz lastnih izkušenj, pred 20 leti, ko smo začeli z Xlab, noben ni imel podjetniških izkušenj. Cela ekipa se je veliko učila, od tega kako izpeljat nek poslovni sestanek, kako narediti pitch, predstavit rešitve, jih oblikovati, da jih bo neka stranka vidla kot vredne itd.  Vse to smo se morali naučiti na svojih napakah. Če bi imeli nekoga, ki že 10, 20 let dela podobne stvari, bi nam ta znal hitro svetovati o določenih stvareh." 

 

 

Julien: “Gonilna sila mora biti služenje denarja in nič drugega, ker to potrebujemo vsi v tem ekosistemu. Imej v mislih, da sta ključ služenje denarja in potrpežljivost." 

 

 

Tatjana: “Predvsem more novi vlagatelj dobro vedeti, kakšna pričakovanja ima, in stestirati, če so ta pričakovanja realna, glede na to v kaj se podaja. Drugo pa mogoče, da v bistvu investira v tiste stvari, ki jih vsaj do določene mere razume. V stvari, ki jih ne razumeš in poznaš, se ne spuščaš." 

 

Jure: “Zdi se mi, da je da za svežega, novega, neizkušenega investitorja pomembno to, da se stvari loteva postopoma. Se pravi, da se zaveda, da mu mogoče prvih nekaj investicij ne bo uspelo, kar ne pomeni, da mu ne bo uspela naslednja. Investirati je treba postopoma in ne obupati ob prvem neuspehu. Še bolj pomembna stvar je, da investira v tisto, kar razume. Oči in ušesa naj ima odprta za vse opozorilne signale od dneva investicije.  Preden se odloči za dokončno investicijo, naj se ne zaljubi v firmo in na ta način spregleda opozorilne signale, ker bo potem prepozno." 

 

Zdi se mi, da je da za svežega, novega, neizkušenega investitorja pomembno to, da se stvari loteva postopoma.

 

Rok: “Vsekakor vlagajte v naložbe tveganega kapitala samo sredstva, ki jih lahko izgubite. Znana statistika je, da velik procent naložb v firme tveganega kapitala propade. Razpršite naložbe na več naložb, podjetij in vsekakor ne zastavite za to svoje hiše. Že po samem imenu so to tvegane naložbe in veliko jih propade. Zelo pogosto se zgodi, da investitor od njih ne dobi nič nazaj. Pojdite v to, če vas to veseli in če si to želite, ampak ne pojdite v te naložbe s premoženjem, ki je za vas ključno." 

 

Šola za vlagatelje je odlična priložnost za pridobivanje praktičnega znanja

 

Šola za vlagatelje tveganega kapitala je brezplačna. Namenjena je pridobivanju znanja iz “prakse v prakso”. Programa se lahko udeležijo vsi potencialni vlagatelji, ki imajo interes, a ne vedo kje in kako začeti ali vlagatelji, ki želijo nadgraditi svoje znanje. Predavanja bodo potekala preko spleta in bodo iz dveh modulov. Na predavanjih se bodo lahko bodoči vlagatelji učili iz izkušenj vlagateljev, ki so v preteklosti imeli tako odlične kot zgrešene investicije. V šoli za vlagatelje verjamejo, da je učenje iz izkušenj najbolj učinkovito in dragoceno, zato bodo največ znanja pridobili s pomočjo praktičnih primerov. Program bo potekal novembra 2021. Prijaviš se lahko tukaj

 

 Več o šoli za vlagatelje

 

 

 

Odlični programi Startup Plus

Slovenski podjetniški sklad pa za portfeljska podjetja organizira tudi številne druge vrhunske podjetniške programe kot so Pospeševalniški program push2start, Startup klinika, SK GROWTH CAMP, NextRound, GROWdigital, vertikalni pospeševalniški program na področju zdravstva, INTL, Nextround, Korpostart,  HardwareSTART, CEED Founders Talk in ScaleUPgrade. Vsebinski programi učinkovito dopolnjujejo finančne produkte P2, SK75 in SI-SK, ki slovenskim zagonskim podjetjem zagotavljajo od 54.000 EUR do 600.000 EUR zagonskih sredstev.

 

Spoznaj še druge programe

 

 

 

 

 

 

 

###

 

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
StartupPlusProgram SPS SlovenskiPodjetniskiSklad MGRT EvropskiSkladzaRegionalniRazvoj P2 SK75 Solazavlagatelje
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.