Naj hardverski izzivi ne bodo pretrd oreh

Dne 30. oktober 2020 objavil Mitja Sagaj
 

Ni skrivnost, da imajo podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem, izdelavo in prodajo hardverskih produktov še več izzivov, kot jih imajo podjetja, ki razvijajo storitev. Zato je pospeševalniški program HardwareSTART, ki je nastal na pobudo Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter je del vsebinske podpore Startup Plus Programa, za “hardveraše” neizmerno dragocen.

 

HardwareSTART je namenjen hardverskim startupom, ki si želijo s pomočjo znanja, zaledja in izkušenj enega od najbolj uspešnih slovenskih podjetij, izpopolniti razvoj svojih fizičnih produktov.

 

 

---------------

[INTERVJU] Pomoč pri snovanju prototipa, njegovem testiranju in vključitvi v nabavno verigo

Borut Borštnik, Zavod mladi podjetnik, vodja programa HardwareSTART

S kakšnimi izzivi se startup podjetja najpogosteje znajdejo v programu HardwareSTART?

“Kar smo ugotovili v prvi izvedbi programa je to, da je vsak startup primer zase, ne glede na to, da so v program vključeni zgolj hardware startupi. Vsak je v drugačni fazi, vsak pokriva drugo panogo in uporablja drugačno tehnologijo. Najboljši recept za reševanje izzivov hardware startupov je tako individualna obravnava vsakega startupa posebej. Pogosto se izzivi pojavijo pri certificiranju produktov, pogosto kaj ne deluje ali pa je problem v navezavi med hardverom in softverom.”

 

Na katerih vseh področjih lahko pomaga HardwareSTART?

“Pomagamo lahko v vseh ključnih področij hardware startupov: od evalvacije ciljne publike in analize trga, pomoči pri pozicioniranju na trgu, se pravi kar se tiče teoretičnega dela. V drugi fazi lahko pomagamo pri snovanju prototipa, njegovem testiranju, možno je koristiti Katapultovo polagalno linijo, na voljo je tudi možnost vključitve v verigo za nabavo materiala pospeševalnika Katapult. Vse našteto smo že izvajali v prvi izvedbi programa HardwareSTART.”

 

Kaj je največja dodana vrednost programa za udeležena startup podjetja?

“Največja dodana vrednost so DEWESoftovi strokovnjaki, ki imajo na voljo ogromno strojev in testerjev, ki so vključenim startupom na voljo.”

---------------


 

Program sestavljajo:

  • dva meetupa hardver skupnosti,

  • mednarodna konferenca, ki bo potekala 20.11. v Katapultu,

  • 4 delavnice z DEWESoftovimi inženirji, prilagojene začetnim fazam razvoja hardware produktov,

  • za piko na i pa je udeležencem na voljo še 300 mentorskih ur za poglobljeno individualno pomoč in nasvete.

 

 

Konference in meetupov se lahko udeležijo vsi hardverski startupi, medtem ko je pospeševalniški program z mentoriranjem namenjen prejemnikom finančnih spodbud, semenskega kapitala in soinvesticije Slovenskega podjetniškega sklada iz razpisov P2, SK75, SK200 in SI-SK.


 

 

Program poteka v okviru hardverskega pospeševalnika Katpault pod okriljem podjetja DEWESoft in s sodelovanjem Zavoda mladi podjetnik. Vključijo se lahko tako podjetja v začetni fazi razvoja fizičnega produkta, kot tudi v kasnejši fazi, ko se pojavijo kompleksni problemi, ki zahtevajo več znanja za uspešno rešitev. 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
HardwareSTART Startup Plus Program SPS Slovenski podjetniški sklad DEWESoft Katapult Mladi podjetnik
Komuniciranje in PR Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.