Settings = { cultureInfo: "sl-si", cookieUrl: "/sl-si/politika-piskotkov", };
 

Na demo dnevih tekmovanja Start:up Slovenija 2015 je 64 članov komisije ocenilo 102 obetavni start-up ekipi

Dne 13. april 2015 objavil Stanislava Vabšek
 

Letošnja generacija kandidatov za tekmovanje Start:up Slovenija 2015 in razpis Slovenskega podjetniškega sklada P2 je po mnenju ocenjevalcev še enkrat močnejša od lanske. Ekipe, ki so se včeraj in danes predstavljale na demo dnevih, so presenetljivo močne v domenskem znanju in dobro sestavljene za izzive, ki so pred njimi. Izjemno pozitivna je tudi udeležba start-up ekip, ki izhajajo iz znanstvenih inštitutov, saj tako znanost ne bo ostala ‘zaprta’ v laboratorijih in na papirju, je nastope in ocenjevanje start-up ekip na demo dnevih komentiral Lojze Bertoncelj iz 30Lean, podjetnik, svetovalec in vidnejši mentor ter predstavnik gibanja Delaj vitko.
 

Ekipa Tubag je razvila in na demo dnevu predstavila posebno torbico za kolo, ki vsebuje led svetilke in polnilec za prenosni telefon.

 
 

Povezava tekmovanja in subvencije

Sodelovanje v pred-selekcijskem postopku z nastopom na demo dnevih tekmovanja Start:up Slovenija 2015 je bilo obvezno za vsa podjetja, ki se bodo prijavila na razpis Slovenskega podjetniškega sklada P2 (rok za oddajo razpisne vloge je 21. april). Tudi letos je namreč tekmovanje v sodelovanju s skladom tesno povezano z razpisom, prek katerega bo letos predvidoma 40 inovativnih start-up podjetij prejelo zagonsko subvencijo v višini 54.000 EUR, skupaj s start-up mentorjem in izbranim izobraževalnim paketom.
 

Ocenjevalni kriteriji so letos nadgrajeni in povzeti iz ‘vitkega okvirja’.

 

Skrbno pripravljen pred-selekcijski postopek

Lani so ekipe, ki so se prijavile na tekmovanje in razpis P2, člani ocenjevalne komisije ocenjevali na osnovi oddanih pisnih poslovnih načrtov. Letos pa smo ocenjevanje ekip v pred-selekcijski fazi skladno s trendi in po vzoru tujih praks nadgradili tako, da so se prijavljena podjetja osebno predstavila oz. so  'pitchala' svoje poslovne ideje pred komisijo, sestavljeno iz investitorjev, uveljavljenih podjetnikov in podjetniških svetovalcev. Osebni stik in osebna predstavitev z možnostjo vprašanj članov komisije namreč pove veliko več kot zgolj oddana papirna vloga.
 

Izboljšan pred-selekcijski postopek in kakovost sodelujočih ekip sta pohvalila tudi ocenjevalca Lojze Bertoncelj (druga vrsta, v sredini) in Samo Lubej (prva vrsta, skrajno desno).

 
 

Izboljšani ocenjevalni kriteriji

Letošnja novost je tudi nadgradnja ocenjevalnih kriterijev, ki so povzeti iz ‘vitkega okvirja’ oziroma skladni z vitko podjetniško metodologijo, kar je izpostavil in pohvalil tudi član ocenjevalne komisije Lojze Bertoncelj iz 30Lean, podjetnik, svetovalec in vidnejši mentor ter predstavnik gibanja Delaj vitko. ”Vse pohvale organizatorjem in seveda podjetnim start-up ekipam. Je pa tako, da bo dejansko kakovost podjetniških idej v končni fazi potrebno dokazati na trgu, ne pred komisijo,” je povedal Bertoncelj.
 
 

Najprej Start:up šola, nato demo dan

Start-up ekipe, ki so do 20. marca letos pravilno oddale vloge v pred-selekcijski postopek, so se pred nastopi na demo dnevih najprej udeležile ene izmed treh Start:up šol, ki smo jih od 31. marca do 1. aprila organizirali v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici. Na vseh treh celodnevnih dogodkih so podjetniški svetovalci ekipam pomagali predvsem pri nadgraditvi in izpopolnitvi poslovne ideje, oblikovanju poslovnega modela po 'vitkem okvirju', pripravi prezentacije za nastop pred strokovno komisijo na demo dnevu in pri drugih podjetniških temah in vsebinah.
 
 

Start:up šola v Tehnološkem parku Ljubljana (levo) in v Primorskem tehnološkem parku (desno).
 
 

Več kot 130 udeležencev in 50 osebnih svetovanj

Start:up šol se je udeležilo več kot 130 ljudi iz skupno 107 podjetniških ekip, ki so oddale vloge v postopek pred-selekcije. Popoldanski sklopi šol so bili namenjeni osebnim svetovanjem. ”V več kot 50 individualnih terminih smo se s podjetniki temeljito pogovorili in jim podali konkretne nasvete ter odgovore na njihova vprašanja glede nastopa na demo dnevih,” je vidno navdušen nad množičnim odzivom in kakovostjo prijavljenih projektov povedal Urban Lapajne iz Tovarne podjemov, podjetniški svetovalec in mentor za vitko podjetništvo. Sicer pa so podjetniški svetovalci iz Iniciative Start:up Slovenija na voljo podjetniškim ekipam skozi vse leto, zainteresirani podjetniki se lahko na svetovalno srečanje vedno prijavijo prek naše spletne strani.

Ekipa Coinhab je svojo predstavitev podkrepila s konkretnimi podatki, kot so jim svetovali na Start:up šolah.
 

Ekipe, oborožene z novimi znanji

”Svetovalci so nas opozorili na klasične napake pri pripravi prezentacije poslovne ideje ter nas oborožili z nasveti, kako se jim izognemo. Pri ‘vitkem okvirju’ pa smo denimo dobili odlične napotke, kako pristopiti k različnim osebam z določenim funkcijami v podjetju, ki nam bodo v pomoč pri širjenju distribucijske mreže za naš produkt – čisti kisik v pločevinki za povečanje energije, moči in koncentracije,” je po končanem dogodku povedala Alenka Vrečko iz ekipe FeelOXY. Tudi Taji Benčina iz ekipe Coinhab je bila udeležba v šoli zelo koristna. ”Na njej smo namreč spoznali, da je pri prezentaciji poslovne ideje zelo pomembna dobra opredelitev problema, podkrepljena s konkretnimi podatki,” je poudarila sogovornica.
 

Ekipa FeelOXY se je po udeležbi na Start:up šoli dobro odrezala tudi z nastopom na demo dnevu.
 
 

Podporo tekmovanju izrazilo kar 64 ocenjevalcev

Letos je svojo podporo tekmovanju Start:up Slovenija 2015 zagotovilo kar 64 ocenjevalcev, strokovnjakov iz področja podjetništva ter uveljavljenih podjetnikov in investitorjev, ki so se v dveh demo dnevih razdelili v osem ocenjevalnih skupin, od katerih je vsaka v enem dnevu ocenila med 9 in 14 start-up ekip. Med njimi sta bila tudi Samo Lubej, izkušen mariborski podjetnik, investitor in podjetniški svetovalec, ter Simona Šega iz dizajn pospeševalnika DsgnFwd, ki sta enako kot Bertoncelj izrazila navdušenje nad kakovostjo letošnjih prijavljenih ekip in njihovih poslovnih idej.
 
Skupaj 65 članov komisije, razdeljenih v 8 ocenjevalnih skupin, je v dveh dneh ocenilo 102 obetavni start-up ekipi.
 
 

Dve tretjini idej zrelih za implementacijo

Lubej, ki je v komisiji ocenjevalcev sodeloval v četrtek in skupaj z ostalimi člani komisije ocenil 14 ekip ter njihovih idej, pravi, da sta kar dve tretjini projektov zreli za implementacijo in nadaljnji razvoj. ”Veseli me, da se strokovnost in znanje v timih povečujeta. Zgodil se je tudi premik – od predstavljanja idej do predstavljanja nulte serije izdelka oziroma prototipa, ki že deluje. Ob vsem tem pa me še prav posebej veseli, da se slovenski start-up ekosistem širi in kakovostno napreduje ter da lahko aktivno prispevamo k temu gibanju,” je še povedal Lubej.
 

'Vitki okvir' za bistven napredek

Odkar v okviru vseh programov Iniciative podjetnikom svetujemo in delamo z njimi na osnovi ‘vitkega okvirja’, tudi sami opažamo bistven napredek. Start-upi se ukvarjajo s pravimi problemi, fokus je na strankah in metrikah, posledično pa so tudi prezentacije ekip za nastop pred investitorji vedno bolj izpiljene.
 

Prezentacije, ki so jih podjetniki uporabili za nastop na demo dnevu, so se tudi zaradi nasvetov na Start:up šolah kakovostno izboljšale.
 
 

Vidno izboljšane prezentacije

Podoben napredek je pohvalila tudi članica ocenjevalne komisije Simona Šega iz dizajn pospeševalnika DsgFwd. Ugotovila je namreč, da se kakovost prezentacij, ki so jih start-up ekipe pripele k pred-selekcijski vlogi, bistveno razlikuje od teh, ki so jih uporabili za nastop na demo dnevu. Očitno so tudi Start:up šole, enako kot razcvet slovenskega start-up ekosistema, pustile svojo pozitivno sled pri ustvarjanju podjetnejše in prebojnejše Slovenije.
 

P2 za inovativna podjetja v fazi 'problem – rešitev'

Zagonska subvencija v višini 54.000 EUR, ki jo bo letos prek razpisa P2 prejelo predvidoma 40 podjetij, je namenjen inovativnim start-upom v fazi ujemanja problema in rešitve (‘problem-solution fit’). V njej podjetje dokazuje, da je na trgu zaznalo problem, ki ga je vredno reševati, s pomočjo zagonske subvencije pa sestavi ekipo in prototip oz. MVP (‘minimum viable product’). V okviru razpisa si podjetje izbere tudi svojega start-up mentorja, ki na individualnih srečanjih nudi pomoč v obliki svetovanj, prenosa znanja in izkušenj, nadgradnje kompetenc ter spodbujanja vseh aktivnosti, ki jih za povečanje verjetnosti uspeha izvaja podjetje.
 

‘V igri’ tudi laskav naziv Start:up leta 2015

Podjetja, ki sodelujejo v pred-selekcijskem postopku tekmovanja Start:up Slovenija 2015 in razpisa P2, se poleg pridobitve zagonske subvencije potegujejo tudi za laskav naziv Start:up leta 2015. Deset pol-finalistov tekmovanja bomo med vsemi prijavljenimi start-upi izbrali in razglasili do 22. aprila, zmagovalca pa bomo letos že osmič zapored razglasili na slavnostni večerni prireditvi, ki jo vedno organiziramo v sklopu prvega dne mednarodne podjetniške konference PODIM, ki bo letos od 13. do 14. maja 2015 potekala v Mariboru, v hotelu Habakuk.
 
 

 

Tudi PODIM 2015 obljublja nepozabno izkušnjo

PODIM se je uveljavil kot ena največjih poslovnih konferenc v Alpe-Adria regiji, vsekakor pa je največja in vodilna slovenska konferenca o start-upih, podjetništvu in inovacijah. Letošnja osrednja tema bo sodelovanje med startupi in uveljavljenimi podjetji. Tudi letos pričakujemo več kot 600 udeležencev iz več kot 10 držav ter 50+ uglednih govorniških zvezd, kot so Tristan Pollock, Mike Bott, Gina Waldhorn in mnogi drugi. Poleg številnih delavnic, predavanj in okroglih miz, bomo letos ponovili PODIM Challenge (predstavitve in povezovanje start-upov z investitorji) in PODIM 1:1 (osebna svetovanja govornikov udeležencem konference) ter na novo organizirali PODIM Start-up »speed dating«, ki bo povezoval start-upe in uveljavljena velika podjetja. Se vidimo čez en mesec v Mariboru!
 

 

 

 

 

Značke
Tekmovanje Start:up Slovenija 2015 P2 Slovenski podjetniški sklad Demo dan
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.