V sodelovanju s startupi do bančnih storitev prihodnosti!

Dne 27. marec 2017 objavil Stanislava Vabšek
 
Nova KBM je univerzalna banka z najdaljšo, več kot 150-letno tradicijo bančništva v Sloveniji. Lastnika banke sta ugledna mednarodna družba Apollo, globalni upravljavec investicij, in Evropska banka za obnovo in razvoj. Z novimi lastniki je prišla tudi nova, ambiciozna vizija – postati vodilna banka v Sloveniji. Nova KBM, ki ima trenutno približno pol milijona uporabnikov, že vrsto let aktivno sodeluje z lokalnim podjetniškim ekosistemom, med drugim kot generalna pokroviteljica konference PODIM. Kot letošnja PODIM Challenge ‘blue chip’ partnerica pa bo pozorna na ‘fintech’ startupe, s katerimi želi strateško sodelovati pri uvajanju naprednih uporabniških rešitev na področju upravljanja osebnih financ, razvoja virtualnih bančnih svetovalcev, klepetalnih robotov, ‘blockchain’ tehnologij in poslovanju na daljavo z nekomitenti.
 

Soustvarjanje trendov pri bančnih in plačilnih storitvah

»V Novi KBM aktivno spremljamo in pogosto tudi soustvarjamo trende pri razvoju najsodobnejših tehnologij na področju bančnih in plačilnih storitev. Partnersko sodelovanje na PODIM Challenge je pomemben del naše poslovne usmeritve, da se tesneje povežemo s startup okoljem, zgradimo nova partnerstva in dosežemo razvojne sinergije za uvajanje naprednih tehnoloških rešitev, ki korenito spreminjajo način poslovanja in komuniciranja uporabnikov z banko,” je o pomenu letošnjega sodelovanja s PODIM konferenco povedal Robert Senica, podpredsednik uprave Nove KBM.
 

Področja sodelovanja s startupi

Čeprav Nova KBM deluje v zelo regulirani in tradicionalni panogi, se zaveda vpliva disruptivnih ‘fintech’ startupov, ki s fokusom na končne uporabnike uvajajo hitrejše, enostavnejše ter bolj učinkovite rešitve za uporabo in upravljanje finančnih sredstev. Tako so tudi področja, na katerih Nova KBM želi sodelovati s startupi, usklajena z napovedmi globalnih analitikov, katere spremembe bodo v bližnji prihodnosti najbolj vplivale na finančno industrijo:
  • upravljanje osebnih financ (Personal Financial Management), ki vključuje prediktivno analitiko za boljše razumevanje porabe denarja in potencialnih prihrankov, napovedovanje denarnega toka in svetovanje pri njegovi optimizaciji ter ponudbo takšnih bančnih produktov, ki upoštevajo značilnosti uporabnika;
  • razvoj virtualnih bančnih svetovalcev, podprtih z umetno inteligenco, ki lahko svetujejo pri upravljanju s financami, pomagajo pri sklepanju poslov in se če morebitne nejasnosti ali težave pri sklenitvi posla ne morejo biti odpravljene virtualno, povežejo z bančnim uslužbencem;
  • ‘blockchain’ tehnologija oz. razvoj blockchain rešitev, uporabnih v finančni industriji;
  • poslovanje na daljavo z nekomitenti, ki vključuje: verifikacijske metode in reštive, ki so skladne s slovensko zakonodajo, rešitve za identifikacijo na daljavo, analiza in možnost uporabe kvalificiranih potrdil za podpisovanje dokumentov, sklepanje poslov v izključno elektronski obliki in pravni vidiki tovrstnega poslovanja;
  • razvoj klepetalnih robotov oz. chatbotov za uporabno v finančni industriji.
 

Kaj lahko banka ponudi startupom?

Nova KBM, ki je lani spomladi v sodelovanju s skupnostjo Start:up Maribor smelo zakorakala na startup sceno z organizacijo prvega bančnega hackathona v Sloveniji, se od inovativnih ‘fintech’ zagonskih ekip, s katerimi bo sodelovala, želi tudi kaj novega naučiti, v zameno pa jim ponuja  dostop do razvejane poslovne mreže (več kot 500 bančnih poslovalnic in pošt v mreži Pošte Slovenije) po vsej Sloveniji oz. svoje celotne infrastrukture, dostop do približno 500.000 uporabnikov, zelo močno referenco sodelovanja z banko, članico globalne družine, ter možnost novih partnerskih povezav in dostopa do mednarodnih trgov.  
 

Navežite stik s predstavniki Nove KBM

Če želite Novi KBM predstaviti svojo inovativno idejo, s katero ji lahko pomagate pri razvoju nove generacije bančnih storitev, vas vabimo, da pišete Juretu Kobalu, Sektor informacijske tehnologije, tel. št. 02/229 19 92, e-pošta: jkobal@nkbm.si, in Martinu Gunčerju, Oddelek razvoja programske opreme , tel. št.: 02/229 23 34, e-pošta: mguncer@nkbm.si, in se dogovorite za srečanje na konferenci PODIM.

- - - 
Fotografija: Siniša Kanižaj / ABC pospeševalnik
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.