Spoznaj mPOR, finalista za SLOVENSKI START:UP LETA 2022

Dne 14. junij 2022 objavil Nina Skok
 

Do 75. leta starosti za rakom zboli vsak drugi moški in vsaka tretja ženska, velik problem javnega zdravstva pa je tudi atrijska fibrilacija - najpogostejša srčna aritmija. Če k temu dodamo še nezadržen razvoj genske terapije, enega izmed najbolj aktualnih in nezadržno razvijajočih se področij medicine, dobimo tri resnično velike izzive.

 

A za vse tri obstaja rešitev z imenom elektroporacija. Gre za postopek, pri katerem z uporabo kratkih visokonapetostnih električnih pulzov začasno povečamo prepustnost celične membrane in tako omogočimo vstop molekulam, ki jih običajno membrana ne prepušča. Z uporabo več ali pulzov višjih napetosti lahko tkivo tudi odstranimo.

 

V to veliko trojno zgodbo prihodnosti s svojo napravo po imenu visokofrekvenčni elektroporator HF-EP tako vstopa podjetje mPOR, ki je prvo na svetu pokazalo, da visokofrekvenčni bipolarni pulzi povzročajo bistveno manj bolečin, njihova razvita tehnologija pa je hkrati učinkovita in pacientu bolj prijazna.

 

Novo nastalo podjetje mPOR d.o.o. izhaja iz Laboratorija za biokibernetiko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. So svetovno priznana ekipa na področju razvoja elektroporacijskih tehnologij.

 

Strokovnjaki podjetja mPOR so v preteklosti že sodelovali tudi s svetovno priznanimi proizvajalci medicinskih naprav, kot sta Medtronic in IGEA, produkt podjetja mPOR pa se že od prvega prototipa uporablja na Onkološkem inštitutu v Ljubljani in na Univerzi v Ljubljani. Do danes jim je uspelo uporabno vrednost visokofrekvenčnega elektroporatorja dokazati v že kar desetih biomedicinskih raziskovalnih študijah.


Nekaj kratkih, a sladkih z Evo Pirc, vodjo razvoja, oblikovanja in proizvodnje mPOR naprave:


1. Kaj bi vam pomenil naziv ‘Slovenski startup leta 2022’?
Wow. To bi bilo res neverjetno in enkratno. Dalo bi nam dodaten zagon in seveda potrditev, da priložnosti ne vidimo samo mi, ampak tudi drugi. Hkrati pa še dodatno obvezo, da vztrajamo in uspemo.

 

2. Kdaj boste postali slovenski unicorn?
Potrebujemo vsaj nekaj let. Morda sedem? 🙂
 
3. Kaj si finalist startup leta 2022 nese na plažo?
Vsaj pametni telefon, če že ne notesnik.
 
4. Kak nasvet za vse bodoče podjetnike, ki so lahko v vaših čevljih naslednje leto?
Vse je mogoče – še posebej, če postanemo startup leta!


Ali bo prav mPOR tista ekipa, ki si bo prislužila prestižni naziv Slovenski start:up leta 2022, izvemo že 21. junija. Nagrado, ki jo že petnajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, bo prejel tisti, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

 

###
Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.