Podjetniki imajo pogosto nerealna pričakovanja pri iskanju investicij

Dne 26. oktober 2021
 

Se tudi v tvojem podjetju srečujete z izzivi, kako povečati prodajo in kako vstopiti na tuje trge? Se sprašujete, kako urediti pravne zadeve ali zaščititi intelektualno lastnino? Kako organizirati poslovne procese v podjetju? Kako se lotiti pridobivanja investicij?

 

Pri iskanju odgovorov in zelo konkretnih rešitev na ta vprašanja in izzive niste sami. Prejemnikom spodbude P2 Slovenskega podjetniškega sklada, konvertibilnega posojila SK75 in soinvesticije SI-SK je v Startup kliniki v okviru Startup Plus Programa na voljo prva pomoč skrbno izbranih strokovnjakov z različnih področjih, ki jih startupi nujno potrebujete pri razvoju in pri pridobivanju investicij.

 

Strokovnjaki vam pomagajo pri zelo specifičnih poslovnih problemih in to brezplačno. In kar je najbolje, ta pomoč je zastavljena tako, da podjetju prinese hitre rezultate in konkretna znanja, ki jih lahko takoj uporabite v praksi.

 

V nadaljevanju preberite nekaj koristnih nasvetov na temo pridobivanja investicij in intelektualne lastnine, ki jih je podala Nina Dremelj iz Startup klinike, predsednica Poslovnih angelov Slovenije.

 

 

Pridite vsaj 9 mesecev prej, preden vam zmanjka denarja

 

Nina Dremelj je v intervjuju izpostavila naslednje ključne napake, ki jih delajo startupi pri pridobivanju investicij za nadaljnjo rast in razvoj, in sicer po pomoč pridejo prepozno, z nerealnimi pričakovanji in brez vsebin. Ne zavedajo se, da je iskanje investicije naporen in dolgotrajen proces, ki zahteva popolno pozornost ene osebe.

 

Poglej v videu, kaj pravi Nina Dremelj o tem in kaj svetuje startupom.

 

 

Organizacija procesov v podjetju je ključna za preživetje

 

Ključnega pomena za podjetje je, da poskrbi za organizacijo procesov v podjetju. Pomembno je,  da v podjetju spremljate KPI-je, redno pripravljate poročila, sicer se hitro zgodi, da podjetje ne ve, kam gre in naj od prvega dne pripravljate zapisnike sestankov.

 

»Pri startupih se največkrat zalomi, ker nimajo urejenih internih procesov. Startupi ne umrejo zaradi trga. Večina jih umre zaradi notranje neorganizacije, nespremljanja in nerazumevanja tega, kar počnejo. To se zelo hitro vidi, ko se začne ekipa širiti in ko se ne znajo več deliti naloge.«
Nina Dremelj

Ko začne podjetje rasti, mora CEO znati delegirati in se začeti ukvarjati s podjetjem, z ljudmi, obvladovanjem rasti, nikakor pa ne z mikro managementom. Če niso dorečeni interni procesi, se pogosto zgodi prav slednje.

 

Jasno določite pravila igre na področju intelektualne lastnine

 

Zelo pomembno je, da podjetje že v zgodnji fazi uredi področje intelektualne lastnine, saj je na začetku to edino osnovno sredstvo podjetja. In to je za investitorje zelo pomembno. V naslednjih razvojnih fazah podjetja pa omogoča podjetju razlikovanje od konkurence in večje runde financiranja.

 

Intelektualna lastnina niso samo patent, blagovna znamka in model. Intelektualna lastnina so tudi vse baze podatkov v podjetju in »source koda«. Pravila igre, kaj delamo s to intelektualno lastnino morajo biti jasno določena, še posebej pri softwareskih podjetjih. Jasno mora biti, kje shranjujemo te podatke, kako jih ščitimo pred zunanjimi vdori, kaj počnemo v servisu strank, kdo ima dostop do »source kode«.

 

Ključni problem je, da pravila igre internega poslovanja običajno ne obstajajo. In tako se pogosto zgodi, da ima »source kodo« podjetja zunanji razvijalec brez sklenjene pogodbe. Podjetje se mora zavedati, da v primeru da tega ne uredi, ostaja »source koda« avtorsko delo zunanjega razvijalca, podjetje pa tako nima produkta. In na vse to so investitorji pozorni.

 

Več stvari imate urejenih, lažje dobite investicijo


Preden se lotimo pridobivanja investicij, je zelo pomembno, da dobro spoznamo in razumemo investitorje ter se dobro pripravimo na investirorja. Prav tako mora podjetje razumeti, da mora investitor slej kot prej izstopiti iz podjetja in da mora vrednost podjetja zelo dobro rasti, da bo lahko investitorju zagotovilo dovolj velik donos.

 

Podjetja imajo pogosto nerealna pričakovanja pri iskanju investicije, nerealno ocenijo vrednost podjetja in zelo rada napihujejo številke, ne razumejo pa korakov, kako bodo prišli do teh številk. Vrednost podjetja je odvisna predvsem od vsebin in ni nekaj, kar si lahko izmislimo. Vrednotenje podjetja mora biti narejeno smotrno, da bo lahko podjetje dobivalo še naslednje runde. Več stvari je v podjetju urejenih, lažje dobi podjetje investicijo.

 

Predvsem pa je pomembno, da predstavite investitorjem realno sliko. Nina opaža veliko napako, ki jo delajo podjetja:

»Ljudje investitorjem govorijo to, kar mislijo, da investitorji želijo slišat. In to je največja napaka. Dober pitch ne pomeni nič. Je osnova, ampak vsak investitor bo začel preverjati ozadje. In če prodajaš investitorju zgodbo, kot jo on želi slišat, ne pa takšna kot je, si si zapravil investicijo.«

Poslovni angeli Slovenije v okviru Startup klinike pomagajo podjetjem, ki so že pripravljena,  pri iskanju investitorja. Sicer pa startupom pomagajo z usmeritvami in povezovanjem s ciljem, da čim prej postanejo pripravljeni na investicijo.

 

Pomoč za startup podjetja vedno pri roki

 

Ko se v podjetju zatakne in ne veš, kako naprej, so ti pri reševanju teh najtežjih poslovnih problemov v Startup kliniki na voljo najboljši in preverjeni strokovnjaki z naslednjih področij:

 

  • organizacija poslovnih procesov,
  • učinkovita prodaja in marketing,
  • poslovne finance,
  • pravo in zaščita intelektualne lastnine,
  • upravljanje talentov,
  • pomoč pri pridobivanju dodatnega financiranja.

 

 

Kako je Startup klinika pomagala startup podjetjem?

 

Poglej video, v katerem ti Jure Cerar zaupa:

  • s katerimi izzivi se sooča ekipa Internacionalni šport d.o.o.,
  • kako so jim strokovnjaki prihranili ogromno denarja in časa,
  • kako so uspeli rešiti probleme, ki so jih dalj časa odlašali,
  • kaj svetujejo startupom.

 

 

 

Hitro do konkretnih rezultatov

 

Svoje izkušnje s Startup kliniko je z nami delil tudi Rok Matjaž, tehnološki direktor podjetja 4FUN, ki je razvilo Printee, aplikacijo za razvijanje fotografij.

 

 

Kot pravi Rok, se hitro rastoča podjetja soočajo vedno z novimi izzivi, ki jih je veliko lažje premagovati, če se lahko obrneš na strokovnjaka in ga povprašaš za njegovo mnenje.

 

O prednostih Startup klinike je povedal:

»Skozi program Startup klinike imamo dostop do kakovostnih svetovalcev, ki imajo ogromno znanja in zelo uspešno delujejo na vseh poslovnih področjih. Ko na določenem področju naletimo na problem, najdemo ustreznega strokovnjaka in se z njim dogovorimo za sodelovanje. Skupaj z njimi analiziramo problem in iščemo optimalne rešitve, kar na koncu pripelje do boljših rezultatov, storitev pa lahko razvijamo na višji ravni, kot bi jo lahko sicer. Nudijo nam tudi moralno oporo in motivacijo, tako da z njihovo pomočjo hitro pridemo do konkretnih rezultatov.« 

 

Od zaščite blagovne znamke do priprave podjetja za vstop investitorja

 

V okviru Startup klinike je ekipa Printee že prejela pomoč z različnih področij. Na začetku jim je svetovalec pomagal z nasveti, kako zaščititi blagovno znamko. Z rastjo kompleksnosti podjetja in delovnih procesov znotraj njega so se povezali s strokovnjakom, ki jim je pomagal vpeljati sistemizacijo delovnih procesov. Ko so odpirali prvi tuji trg, so se povezali s strokovnjaki, ki so že uspešno prodrli na tuje trge in skupaj z njimi določili optimalno vstopno strategijo. Trenutno sodelujejo z izkušeno upravljavko podjetij z močnimi kompetencami v poslovnih strategijah, Nino Dremelj, na področju priprave podjetja za vstop investitorja.

 

 

Hitra pomoč ob vstopu na tuji trg

 

O izkušnjah s Startup kliniko smo govorili tudi z Luko Poklukarjem, soustanoviteljem podjetja SnapGuest, ki je razvilo software za digitalizacijo procesov ob prijavi gostov v turizmu.

 

Po vstopu na hrvaški trg in pridobivanju novih uporabnikov na tem trgu so se začeli v podjetju SnapGuest pojavljati novi izzivi, pri katerih je podjetju uspešno pomagala prav Startup klinika. Ob tem ko so ponudili uporabnikom brezplačno aplikacijo, so se začela pojavljati vprašanja glede GDPR-ja.

 

Odziv Startup klinike je bil zelo hiter, saj je podjetje takoj dobilo primernega mentorja za to področje, kateri jim je pomagal urediti področje GDPR-ja in obdelave podatkov, pripraviti vso potrebno dokumentacijo, vključno s pogodbami, ki jih morajo skleniti stranke za obdelovanje podatkov, in pri pripravi politike zasebnosti.

 

»Vemo, da do kakršnekoli težave pride na poti, imajo v Startup kliniki strokovnjake s kompetencami, ki bi nam bili pripravljeni pomagati.«
Luka Poklukar

Novosti v letošnji Startup kliniki

 

Letošnje leto je prineslo tudi nekaj novosti v Startup kliniki z namenom, da se startupom v ključnih trenutkih zagotovi kakovostna in strokovna pomoč, ki prinaša rezultate.

 

1. Prečiščena baza strokovnjakov

Temeljito se je prečistila baza svetovalcev. Tako so v bazi ostali le zanesljivi in odzivni strokovnjaki, ki imajo izkušnje s svetovanjem startup podjetjem in s katerimi so bili startupi v preteklosti zadovoljni ter so z njihovo pomočjo dosegli rezultate. Z vsemi svetovalci pa se je tudi sklenilo pogodbeno razmerje.

 

2. V Startup kliniki le najboljši mentorji

Izoblikovala se je kakovostna, odzivna in strokovna ekipa mentorjev, ki razumejo startup podjetja in njihove potrebe. Spremembe se odražajo tako v zadovoljstvu startupov kot tudi svetovalcev.

 

3. Novo vodstvo kluba Poslovni angeli Slovenije 

Konec leta 2020 je potekel mandat prejšnjemu vodstvu in tako je bila na skupščini izvoljena nova predsednica Nina Dremelj, ki je januarja letos prevzela vodstvo kluba. Hkrati se je spremenila tudi sestava upravnega odbora in konstituiral svetovalni odbor.

 

Z novimi člani obeh teles so v klubu zagotovili in okrepili povezave v tujini (Kitajska, UK, ZDA, Kanada, Švica). V novi zasedbi so v klubu letos uspeli močno okrepiti članstvo (trenutno že 54 članov), med katerimi je kar nekaj tujih članov. Okrepili so tudi sodelovanje z EBAN, češkimi, madžarskimi in avstrijskimi poslovnimi angeli ter se povezali s pospeševalniki iz ZDA, Dubaja in Avstrije. V letošnjem letu so uspeli že 8 podjetjem pridobiti investicijo, v zadnjih dogovarjanjih pa so še za 2 novi investiciji. S podjetjem iz UK, ki zagotavlja brezobrestna posojila za startupe v fazi rasti, so sklenili ekskluzivno partnerstvo za Adriatic regijo.

 

4. Poudarek na pridobivanju novih investitorjev

V prihodnje bo velik poudarek na izpopolnjevanju znanja angelskih investitorjev, pridobivanju novih in s tem tudi pridobivanju novega kapitala. Prav tako bo poudarek tudi na iskanju najboljših priložnosti za startupe in vlagatelje in prav s tem namenom bo potekalo še močnejše povezovanje z deležniki startup ekosistema v Sloveniji in tujini.


 

 

 

VEČ O STARTUP KLINIKI

 

 

 

Odlični programi Startup Plus

Slovenski podjetniški sklad pa za portfeljska podjetja organizira tudi številne druge vrhunske podjetniške programe kot so Pospeševalniški program push2start, SK GROWTH CAMP, NextRound, GROWdigital, vertikalni pospeševalniški program na področju zdravstva, INTL, Nextround, Korpostart,  HardwareSTART, CEED Founders Talk in ScaleUPgrade. Vsebinski programi učinkovito dopolnjujejo finančne produkte P2, SK75 in SI-SK, ki slovenskim zagonskim podjetjem zagotavljajo od 54.000 EUR do 600.000 EUR zagonskih sredstev.

 

SPOZNAJ ŠE DRUGE PROGRAME

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
StartupPlusProgram SPS SlovenskiPodjetniskiSklad MGRT EvropskiSkladzaRegionalniRazvoj P2 SK75 Startupklinika Poslovniangeli
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.