Najbolj sveži član družine SI-SK je Froomcare

Dne 17. avgust 2022 objavil Anemari Pediček
 

Si predstavljaš, kako bi bilo brez dolgih čakalnih vrst in visokih stroškov zdravljenja? Žal dolge čakalne vrste predstavljajo pravo bolečino našega zdravstva. Prav v tem problemu pa sta zaznala edinstveno priložnost nekdanji paraolimpijec Darko Đurić in njegov poslovni partner ter športni terapevt Grega Nahtigal. Skupaj sta razvila plattformo FroomCare, inovativno programsko rešitev, ki omogoča hitro in enostavno selekcijo strokovno izbranih vaj ter personalizacijo vadbe. V platformi in pozitivni energiji ustanoviteljev pa so prepoznali potencial številni, kar dokazujejo njuni mnogi uspehi, kot so prvo mesto na hackathon-u, nagrada na evropskem razpisu EIT Health, nepovratna spodbuda P2 in pred manj kot mesecem dni tudi so-investicija Slovenskega podjetniškega sklada na javnem razpisu za so-investiranje SI-SK. Ob tej posebni priložnosti smo o ideji, ciljih, investicijah in začetku FroomCare-a govorili tudi z Darkom Đurićem. Več preberi v nadaljevanju. 

 

FroomCare ali aplikacija za fizioterapijo na daljavo 

Platforma FroomCare se je “rodila” v mladem podjetju DTs HUB, ki sta ga ustanovila paraolimpijec Darko Đurić in športni terapevt Grega Nahtigal. Darko velja za enega najbolj prepoznavnih slovenskih parašportnikov. V preteklosti je osvojil dva naslova svetovnega prvaka, evropsko krono, dva svetovna rekorda in dve četrti mesti na paraolimpijskih igrah leta 2016 v Rio de Janeiru. 

 

Pri FroomCare-u v bistvu gre za digitalizacijo fizioterapevtske vadbe v domačem okolju. Pomemben del rehabilitacije je namreč vadba v domačem okolju, ki jo trenutno fizioterapevti pacientu posredujejo s prikazom vaj, pisnih ali slikovnih navodil ter posnetkov, ki jih naredijo med obravnavo. Lahko bi rekli, da gre za aplikacijo, ki ponuja fizioterapijo na daljavo. 

 

Zaenkrat imajo dva poslovna modela, enega za klinike in enega za podjetja. Za klinike so razvili rešitev, ki omogoča hitro in enostavno selekcijo strokovno izbranih vaj ter personalizacijo vadbe pacientom, ki za svoje okrevanje potrebujejo strokovno pomoč fizioterapevta. Na tak način rešujejo problem pomanjkanja fizioterapevtov in njihove preobremenjenosti ter dolgih čakalnih vrst.

 

 

Froomcare

Vir: (Froomcare.si)

Trenutno nagovarjajo tudi podjetja oziroma kadrovske službe. Darko nam je zaupal, da vedno več podjetij išče rešitve, ki zaposlenim zagotavljajo čim boljše počutje na delovnem mestu. Pravi, da imajo res ogromno strokovne podlage, zato lahko s pomočjo digitalnih rešitev podjetjem omogočijo kakovostno fizioterapijo za zaposlene in vplivajo na njihovo dobro počutje. 

 

Če te zanima več o podjetju in programih, ki jih ponujajo klikni tukaj.

 

Za svojo inovativno idejo so poželi številne uspehe, tako so recimo na hekatonu, ki ga je organiziral Ljubljanski univerzitetni inkubator (v nadaljevanju LUI) preteklo leto osvojili prvo mesto in se na evropskem razpisu EIT Health po številu točk uvrstili na drugo mesto. Prav tako so se v letu 2021 pridružili družini P2 podjetij. 

 

A njihovi zavidljivi uspehi se v preteklem letu niso končali, saj jim je letos uspelo pridobiti še investicijo zasebnega investitorja, katero so uspešno podvojili z razpisom SI-SK, Slovenskega podjetniškega sklada.

 

V nadaljevanju si preberi intervju, v katerem izveš več o nastanku, ciljih in viziji FroomCare-a ter investiciji SI-SK. 

 

“V življenju ne delaj stvari, zaradi denarja, temveč zato, da dejansko narediš nekaj dobrega za družbo”

Intervju s soustanoviteljem startupa Froomcare, Darkom Đurićem

 

Kakšni so bili vajini začetki z Grego oziroma kako sta iz platforme Sporthify razvila Froomcare? 

“Froomcare se je “rodil” iz malo bolj široke ideje, in sicer platforme Sporthify, ki bi predstavljala neki “marketplace” za športnike in ponujala različne rešitve, od prehrane, fizioterapije do treninga. S pomočjo platforme bi lahko rekreativni športniki pridobili strokovno podporo z vseh koncev sveta. Nato sva bila z Grego sprejeta v predinkubacijski program Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja in se prijavila na hackathon. Tam sva spoznala, da so po tovrstnih storitvah vse večje potrebe v fizioterapiji oziroma zdravstvu. Na tak način sva razvila interno rešitev, katero sva želela integrirati v platformo in nastala je platforma FroomCare za fizioterapevte. S to idejo sva na hackathonu osvojila prvo mesto. To je bil zagon, da smo se nato prijavili na evropski razpis EIT Health, na katerem smo osvojili drugo mesto in pridobili nepovratno finačno pomoč. Lahko se pohvalim, da se naš projekt uvršča med najboljše ocenjene projekte iz Slovenije, ki so do zdaj sodelovali na EIT Health. Nato smo z našo idejo pridobili še spodbudo P2, Slovenskega podjetniškega sklada. Z vsemi prejetimi sredstvi smo začeli sestavljati ekipo in razvijati idejo.”

 

Kako je nastala ideja za Froomcare?

“Sama ideja za Froomcare se je “rodila” na kavi. Grega Nahtigal je enkrat sedel v lokalu na kavi in videl QR kodo, kjer je slikal meni in si rekel: “Če lahko slikam meni, zakaj ne bi mogel pridobiti na tak način tudi kakšne vadbe?”. Lahko rečem, da je doživel en tak preblisk, ki je ključno vplival na razvoj Froomcara.”

 

Koliko vas je trenutno v ekipi in s čem se ukvarjate v tem trenutku?

“Trenutno smo v podjetju zaposleni štirje, na projektu pa dela več kot 15 ljudi oziroma zunanjih sodelavcev. Imamo strokovno skupino, ki razvija programe, skrbi za IT razvoj, delamo pa tudi na širitvi prodajne in marketinške ekipe.

Lahko rečem, da smo v fazi, ko menim, da bomo v roku meseca prišli iz demo verzije v “alfa release software-a” in bomo lahko začeli nagovarjati klinike oz. fizioterapevte. Naša želja je tudi, da se čim prej širimo na tuje trge. Tukaj so za nas zelo zanimive sosednje države, predvsem Italija in Hrvaška, kjer že imamo neke povezave.”

 

Kako so vam pomagala sredstva, ki ste jih prejeli s pomočjo razpisa P2, hackathona, EIT Health-a in nazadnje tudi SI-SK?

“V podjetju temeljimo na strokovnosti in tukaj razvoj zahteva sredstva. Na tem mestu bi res pohvalil razne instrumente, od P2-ja do EIT Health-a, in tudi podporo LUI, ki nam je pomagal pri pripravi na razpis SI-SK. Omenjena sredstva podjetjem omogočajo finančno stabilnost v obdobju, ko prihodki res še niso na nivoju stroškov, da bi se pokrivali. Na ta način se lahko podjetniške ekipe osredotočamo na sam razvoj, kar se kaže v uspešnem startu in kvalitetnem produktu.” 

 

Kako bi ocenili postopek pridobitve SI-SK z vidika zahtevnosti?

“Pri SI-SK gre za zahteven postopek, kjer pogoji niso enostavni. Mi smo ocenili, da smo primerni in da zadostujemo pogojem. Tukaj bi pohvalil sam razpis, ki je zelo jasen in iz katerega točno veš, kaj potrebuješ ter kje s podjetjem si. Tukaj bi se zahvalil tudi zasebnim investitorjem, ki so bili pripravljeni stopit v zgodbo in verjamejo v Froomcare, kar je za nas samo še ena potrditev, da dejansko delamo dobro stvar, iz katere lahko na dolgi rok nastane velik poslovni uspeh.”

 

Kakšni so vaši cilji in, kako vam bo SI-SK pomagal?

“Predvsem si želimo nadgraditi že razvito, trudimo se pa vzporedno razviti še nekatere dodatne rešitve. V prihodnosti si prizadevamo prodreti na tuje trge, kjer bomo pridobili potreben “revenue” in potrditev, da je zadeva res uporabna, tudi ko pridobiš plačljive uporabnike. Naši končni cilj so britanski, nemški in pa seveda ameriški trg.”

 

Kaj je nek moto, ki mu sledite in kakšna je vaša vizija?

“Oba z Gregom izhajava iz športa in nekako zavedava se, da do cilja ne prideš po bližnjicah. 

Že od začetka razvijanja Froomcare-a je najina skupna vizija skrajšanje čakalnih vrst v fizioterapiji s pomočjo digitalnih rešitev. Sam sem bil kot športnik vedno deležen dobrega fizioterapevtskega “supporta”, a večina mojih bližnjih ni imelo takšne sreče. Recimo že za sam izpah rame ljudje čakajo po pol leta in v tem času se lahko že vse narobe zaraste. Z Grego želiva prav zaradi tega ljudem omogočiti, da po poškodbi čim hitreje spet aktivno zaživijo, in mislim, da je s Froomcare-om to čisto mogoče.”  

 

Kakšen nasvet bi podal podjetnikom, ki se spuščajo na podobno pot? 

“VZTRAJATI. Mislim, da je dinamika življenja podjetnika zelo intenzivna in ima veliko vzponov in padcev. Če želiš prebroditi vse ovire na svoji poti, enostavno moraš imeti neko jasno vizijo, zakaj to počneš. Predvsem pa podjetnikom svetujem naj stvari ne delajo zaradi denarja, temveč zato, da dejansko naredijo nekaj dobrega za družbo. Po tem načelu živim tudi sam.”

 

Hvala, Darko, da smo ob tem uspehu lahko poklepetali s tabo. Želimo še ti več takšnih uspehov!

 

FloomCare je navdušil mnoge investitorje in med njimi je tudi družbeni partner South Central Ventures sklada Jure Mikuž, ki je v podjetje tudi investiral. Ob tej posebni priložnosti smo govorili tudi z njim.

 

Zanimiva ideja in ekipa, ki ve kaj počne

Intervju z investitorjem Juretom Mikužem, ustanoviteljem prvega sklada slovenskega tveganega kapitala in družbenim partnerjem South Central Ventures

 

Kdaj ste prvič opazili Darka Đurića in FroomCare ter kaj je bilo tisto, ki je na vas naredilo vtis?

“Darka sem opazil že pred mnogimi leti, ko sem sodeloval v nastajanju Zavoda Vidim cilj. Kasneje sem sicer spremljal njegove uspehe, nisem pa vedel za razvoj FroomCare-a. Slednjega mi je omenil skupni znanec in njegova je tudi iniciativa, da smo se zopet sestali in pričeli z razgovori.”

 

Kaj ste prepoznali v Froomcare?

“Zanimivo idejo, ki na relativno enostaven način rešuje zelo jasno definiran problem. Ustvarila jo je ekipa, ki ve, kaj počne.”

 

Kateri je bil tisti element v podjetju, ki je bil v procesu odločanja za investicijo najpomembnejši in zakaj?

“Dve v prejšnjem odgovoru omenjeni kvaliteti, zanimiva ideja in ekipa, ki ve kaj počne.”

 

Kakšen potencial vidite v podjetju?

“Najprej verjamem, da bo zaživela v praksi, potem pa so opcije z nadgradnjami praktično neomejene.”

 

Jure hvala, ker pomagaš našim startupom in jih na njihovi poti podpiraš!

 

Tatjana Zabasu Mikuz in Jure Mikuz na Podimu 2022

Tatjana Zabasu Mikuž in Jure Mikuž na Podimu 2022

 

Te zanima več o SI-SK?

Pri produktu SI-SK gre za mehanizem so-investiranja Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) in drugih neodvisnih zasebnih investitorjev, kot so poslovni angeli, skladi zasebnega/tveganega kapitala ali korporacije. SPS in neodvisni zasebni investitorji investirajo oziroma zagotavljajo lastniško financiranje za hitro rastoča inovativna podjetja v začetnih fazah razvoja. 

 

“Z mehanizmom soinvestiranja podjetniku zagotovimo višja finančna sredstva, investitorju pa znižamo tveganje. Podjetnik je deležen še dodatne mentorske in strokovne podpore s ciljem učinkovitega doseganja razvojnih ciljev”, Rok Huber, Slovenski podjetniški sklad

 

Vsi prejemniki koinvesticije SI-SK niso deležni le finančne podpore, ampak tudi dragocene vsebinske podpore, posebej prilagojene prav izzivom, in potrebam startup in scaleup podjetij na poti rasti. Pridružijo se lahko različnim Startup Plus programom, kot so konferenca Podim, Pospeševalnik prodaje, HardwareSTART, Šola za mentorje itd. Tudi ekipa DTs Hub se je predstavila na Podimu 2022.

 

Darko Đurić in Matej Rus na Podimu 2022

Darko Đurić in Matej Rus na Podimu 2022

Za razpis SI-SK predselekcijski postopek ne poteka, med uspešnimi podjetji, ki so bila v preteklosti prejemniki konvertibilnega posojila v okviru razpisa SI-SK so GIRO MOBILITY, Smart Cargo, Enetra, EggMedia, Incrediscope (Padel Court), Sinecon in hišice Oikos Housing. Več o njihovih dosežkih lahko prebereš tukaj.  

 

Kakšna je višina financiranja SI-SK?

  • od 100.000 EUR do 600.000 EUR direktnega kapitalskega vložka Slovenskega podjetniškega sklada (za inovativna podjetja po formalni definiciji do 1,2 mio EUR)
  • od 100.000 EUR in največ do 400.000 EUR, če ima končni prejemnik sedež v osrednjeslovenski statistični regiji (razen občin Borovnica, Dobrepolje, Ig, Šmartno pri Litiji in Velike Lašče), v Mestni občini Ankaran, Mestni občini Koper ali Mestni občini Kranj (v nadaljevanju izjeme).
  • SPS podvoji zasebno investicijo (npr. zasebni investitor investira 100.000 EUR in SPS 100.000 EUR, pod enakimi pogoji)
  • ​​Sredstva so v letu 2022 še vedno na voljo, roki za prijavo na javni razpis SI-SK so 31.8., 30.9., 27.10., 30.11. in 31.12.! Lahko se zgodi, da sredstva v letu 2023 ne bodo več na voljo, zato pohitite s prijavo.

 

Več o SI-SK in prijava

 

 

 

 

 

 

### Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj Sklad skladov Startup Plus Froomcare Startup
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.