Podvoji si zasebno investicijo s pomočjo SI-SK in spoznaj uspešne podjetniške zgodbe

Dne 28. junij 2022 objavil Anemari Pediček
 

Imaš hitro rastoče inovativno podjetje, ki še je v začetnih fazah razvoja? Potrebuješ svež denar za poslovanje in razvoj podjetje? Ima tvoje podjetje velik potencial rasti in že ustvarja prihodke? Predstavljamo ti spodbudo SI-SK, ki ga ponuja Slovenski podjetniški sklad in s pomočjo katere lahko podvojiš investicijo zasebnega investitorja. V nadaljevanju izveš vse o SI-SK, preteklih prejemnikih in zakaj se nanj prijaviti.

 

Kaj je spodbuda SI-SK?

Pri produktu SI-SK v bistvu gre za mehanizem soinvestiranja Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) in drugih neodvisnih zasebnih investitorjev, kot so poslovni angeli, skladi zasebnega/tveganega kapitala ali korporacije. SPS in neodvisni zasebni investitorji investirajo oziroma zagotavljajo lastniško financiranje za hitro rastoča inovativna podjetja v začetnih fazah razvoja. 

 

“Z mehanizmom soinvestiranja podjetniku zagotovimo višja finančna sredstva, investitorju pa znižamo tveganje. Podjetnik je deležen še dodatne mentorske in strokovne podpore s ciljem učinkovitega doseganja razvojnih ciljev”, Rok Huber, Slovenski podjetniški sklad

 

Kakšna je višina financiranja SI-SK?

 • od 100.000 EUR do 600.000 EUR direktnega kapitalskega vložka Slovenskega podjetniškega sklada (za inovativna podjetja po formalni definiciji do 1,2 mio EUR)
 • od 100.000 EUR in največ do 400.000 EUR, če ima končni prejemnik sedež v osrednjeslovenski statistični regiji (razen občin Borovnica, Dobrepolje, Ig, Šmartno pri Litiji in Velike Lašče), v Mestni občini Ankaran, Mestni občini Koper ali Mestni občini Kranj (v nadaljevanju izjeme).
 • SPS podvoji zasebno investicijo (npr. zasebni investitor investira 100.000 EUR in SPS 100.000 EUR, pod enakimi pogoji)

 

 Več informacij o SI-SK 

 

Prejemniki spodbude SI-SK so tudi številna uspešna startup podjetja, ki jih lahko spoznaš v nadaljevanju. 

 

SMART CARGO spreminja logističen proces

SmartCargo d.o.o. je informacijsko podjetje, ki si je zadalo cilj, da popolnoma spremenijo logističen proces in svojim uporabnikom ponudijo takšno digitalno platformo, ki zagotavlja popoln nadzor nad njihovim tovorom. Njihova inovativna rešitev uporabnikom pomaga optimizirati ključne logistične procese, bistveno pa izboljša tudi zmogljivost in zmanjšuje operativne stroške.

 

Tudi ekipa SmartCargo je leta 2019 prejela soinvesticijo SI-SK Slovenskega podjetniškega sklada in zasebnega investitorja, ki ji je omogočila nadaljnjo rast ter razvoj. 

 

 

GIRO MOBILITY osvaja evropske trge

GIRO MOBILITY je na noge postavil vsestranski podjetnik Klemen Furlan, ki je med drugim znan tudi kot ustanovitelj GoGiro, rdečih električnih skirojev, Giro Car Share ali avtomobilske verzije sistema AirBnb, podjetja Finančni trgi in Sladko CO. Klemen je v letu 2019 tudi prejel skupno investicijo zasebnega investitorja in Slovenskega podjetniškega sklada SI-SK. Prav spodbuda SI-SK je bila tista, ki je Klemenu omogočila širjenje na tuje trge. 

 

GoGiro na tujih trgih

Klemnu je v zadnjem letu s podjetjem GiroMobility uspelo narediti ključne korake. GiroMobility zaznamujejo GoGiro električni skiroji, ki obiskovalcem večjih mest omogočajo spoznavanje mesta in njegove okolice na aktiven ter trajnosten način. Danes je GoGiro prisoten v največjih evropskih mestih, kot so London, Pariz, Rim, Dunaj, Rijeka in Ljubljana. Zaupajo jim priznani hoteli, kot so Intercontinental, Best Western Premier Slon in Four Points by Sheraton v Ljubljani. Letos jim je uspelo tudi partnerstvo z legendarnim hotelom Sacher, pred nekaj dnevi pa so sklenili partnerstvo s hotelom Hilton Rijeka Costabella.   

 

EGGMEDIA uspešno širi svojo mrežo

V podjetju EggMedia d.o.o. so razvili LacertaSmart platform, rešitev za predvajanje multimedijskih vsebin, ki je sestavljena iz aplikacije v oblaku, vmesnika za oblikovanje vsebin in predvajalnika multimedijskih vsebin. Z enim klikom lahko vsaka televizija ali računalnik postane lastna TV mreža z lastnim programom.

 

V podjetju so se v preteklem letu potegovali tudi za spodbudo SI-SK  in jo tudi uspešno pridobili. Že na začetku so se zavedali, da je pridobivanje oglaševalcev, ko nimaš zgrajene ustrezne mreže zelo težko, zato je bila začetna investicija nujno potrebna. Produkt SI-SK, ki ga omogočata Slovenski podjetniški sklad in neodvisni investitor jim je pomagal priti do točke, da se lahko začnejo tržiti in, da so pričeli s širjenjem mreže. V zadnjem letu jim je uspelo pridobiti, kar nekaj ponudb in lokacij, na katere bodo postavili svoj izdelek. 

 

Alenka Fidler s podjetja EggMEDIA o svoji izkušnji pripoveduje: 

“Prijava ni zahtevna, če slediš navodilom. Kot pri prijavi nas vsak razpis, so tudi tukaj najpomembnejši kazalniki, ki morajo biti številčni in merljivi in da dokažeš, da v podjetju zmorete doseči cilje ter ste vredni sodelovanja.  Dejstvo je, da kot začetnik potrebuješ pomoč in da je veliko lažje, če nisi sam in te nekdo usmerja. Vsakemu svetujem, da izkoristi vse možnosti in se v okviru programa udeleži vseh zanimivih StartupPlus delavnic ter mentorstva.”

 

Incrediscope z aplikacijo Padel Court gradi blagovno znamko v Italiji, Španiji in Franciji

Podjetje Incrediscope je specializirano v razvoju tehnično zahtevnih spletnih aplikacij in skalabilnega back-end inženiringa. Razvojna ekipa ustvarja enostavno uporabno programsko opremo za mobilne naprave vseh vrst. Vanjo lahko dodajaš analitiko, rezervacije, orodja za trženje in še več.

 

Podjetje trenutno posveča pozornost mobilni aplikaciji PadelCourt, ki temelji na umetni inteligenci in strojnem učenju ter se nanaša na Padel. Ekipa je v tem športu prepoznala potencial, saj je to najhitreje rastoč šport na svetu. Aplikacija je namenjena a treniranje padla, točkovanje, statistiko in odločitve ali je žoga padla v avt. 

 

Slika bodoče aplikacije

 

Startup Incrediscope se je odločil preskočiti nekatere osnovne funkcije, kot so rezervacije  in “matchmaking” ter se usmeril naravnost k ponujanju najbolj zapletenih funkcij, ki jih še nima nihče od konkurentov. Prav to jim  zagotavlja konkurenčnost in unikatnost. 

 

Te zanima, kaj počnejo trenutno? Ustanovitelj podjetja, Boštjan Troha nam je zaupal: 

“Trenutno pospešeno delamo na razvoju aplikacije in “community-ja”. Osredotočili smo se tudi grajenje blagovne znamke v Italiji, Španiji in Franciji, kjer je padel najbolj popularen.” 

 

Podjetje je v bilo tudi prejemnik spodbude SI-SK, ki sta ga omogočila Slovenski podjetniški sklad in italijansko podjetje Ecolever Srl.

 

S Sineconovo platformo Bizmatch.pro do poslovnih partnerjev, tudi v enem dnevu

Startup Sinecon sestavlja ekipa izkušenih IT strokovnjakov, ki svoje naročnike v procesu digitalizacije povezuje z zanesljivimi dobavitelji digitalnih produktov in projektov. Pomagajo pri izbiri najboljše digitalne rešitve in izvajalcev, optimizaciji stroškov nakupa in uspešni izpeljavi digitalnih projektov.

 

Sinecon svojim strankam nudi tri sklope storitve, ki se nanašajo na

 • Digitalizacijo in modernizacijo poslovanja,
 • Bizmatch (B2B platforma) in
 • Iskanje ter selekcijo kadrov. 

V Sineconu so preteklo leto delali zelo trdo in posledica njihovega truda je bil razvoj platforme Bizmatch.pro, s pomočjo katere lahko najdeš poslovnega partnerja, tudi v enem dnevu. 

 

Bizmatch. pro je prva B2B platforma za digitalno mreženje, kjer vas na enem mestu vodijo skozi vse korake do idealne IT rešitve in izvajalca,

 

Tudi podjetje Sinecon je leta 2021 prejelo soinvesticijo SI-SK Slovesnkega podjetniškega sklada in neodvisnega investitorja. 

 

V Sineconu so nam zaupali, da je prav program SI-SK s sofinanciranjem njihovemu podjetju omogočil razvoj produkta - povezovalne B2B platforme. Ideja o samem produktu se jim je porodila pred dvema letoma, ko so razmišljali, na kakšen način bi podjetjem doma in v tujini pomagali optimizirati proces digitalizacije. Tako je nastala ideja o Bizmatch-u, povezovalni platformi, ki v treh korakih pomaga podjetjem najti idealnega IT partnerja. Pomemben faktor pri zagonu startup podjetja je bil tudi mentor s strani Slovenskega podjetniškega sklada, ki jih je peljal skozi proces razvoja startup podjetja ter jih opozoril na pasti in priložnosti za razvoj. Na ta način so prišli na trg močnejši ter pripravljeni na hitrejšo rast.

 

Nika s podjetja Sinecon pravi:

“S pomočjo mentorstva in sredstev s strani SI-SK programa smo hitreje in z manj tveganji uspeli preiti od poslovne ideje do relativno uspešnega poslovanja. Naše svetovalne storitve smo uspeli preliti v digitalno B2B platformo, za katero verjamemo, da ima velik potencial. Ob tej priložnosti bi se želeli zahvaliti Slovenskemu podjetniškemu skladu za vso podporo in strokovnost, ki so nam jo nudili pred zagonom start-up podjetja in nam jo še vedno nudijo pri ključnih odločitvah.”

V zadnjem letu jim je uspelo izpeljati več kot 30 “matchingov”

 

V zadnjem letu so preko landing strani Bizmatch izpeljali več kot 30 “matchingov” in kot svetovalno podjetje izvedli digitalno preobrazbo z nekaj večjimi podjetji. V začetku meseca septembra načrtujejo lansiranje povezovalne digitalne platforme Bizmatch s ciljem doseči 80 povpraševanj do konca leta. Držimo pesti, da jim uspe. 

 

Ekološke luksuzne hišice na ključ, ki jemljejo dih

Hišice Oikos oziroma “OI Concept” so zgrajene iz trajnostnih, naravi prijaznih materialov in so produkt startup podjetja Oikos Housing d.o.o., ki je v letu 2021 prejelo soinvesticijo SI-SK. Izdelane so z namenom spremeniti in se dotakniti življenj njihovih rezidentov in celotne skupnosti.

 

V podjetju pravijo, da je največja prednost modularne gradnje, da končna konstrukcija ni trajno vezana s površino in po določenih gradbenih zakonih ne potrebuje gradbenih dovoljenj. To je lahko velika prednost kadar ima potencialni kupec zemljišče le v najemu. Modularne domove lahko postavite kjerkoli in jih pozneje ločite od površine ter preprodate ali kombinirate z drugimi moduli. Modul lahko preprosto znova uporabite, dodate v drug modul ali razstavite na posamezne plošče, ki jih lahko nato ponovno uporabite. Danes lahko njihove čudovite hiške obiščemo v OI Concept Village na Pagu, v Novalji.

 

OI Concept

V podjetju so povedali, da so kot mlado in hitro rastoče podjetje ugotovili, da trg zelo hitro reagira na dober izdelek, še posebej, če je le-ta podprt z odličnim, trajnostno naravnanim namenom. Pri postavljanju razvojnih ciljev so v podjetju  kmalu ugotovili, da bolj kot so cilji ambiciozni, večja je potreba po dodatnem kapitalu, potrebnem za financiranje investicij. V času že začetih pogajanj in v procesu skrbnega pregleda poslovanja bodočega investitorja Runhill Group je SPS objavil razpis SI-SK, ki jim je dal možnost podvojitve vplačila dodatnega kapitala zasebnega investitorja in s tem bolj trdne temelje bodoče rasti, kar za njih pomeni večjo fleksibilnost, sposobnost, hitrejše (re-)akcijo na potrebe trga in s tem večjo možnost za globalizacijo na katero srednjeročno ciljajo.  

 

Direktor podjetja OI Concept Miloš Ulčar je povedal, kako jim je SI-SK pomagal:

“Poleg samih sredstev v plačanih kot dodatni kapital, je za nas SI-SK pomemben tudi zato, ker nam nudi možnost dostopa do mentorjev specialistov za posamezna področja poslovanja, ki jih v podjetju še moramo razviti oz. dodelati. Kot majhno podjetje se namreč soočamo s pomanjkanjem znanj na določenih segmentih poslovanja – marketing, mikroprocesiranje proizvodnje,… - povezave, pridobljene preko SI-SK mreže kontaktov nam na tem področju zelo olajšajo delo.”

 

Miloš vsem podjetnikom, ki se prijavljajo na SI-SK svetuje:

“Cilji, ki ste jih zastavili, so vaši. Verjetno zastavljeni preveč optimistično, sploh, ker se na poti pojavi ogromno neznanih ovir, polen ipd. Če vidite, da je investitor nekdo, ki vam na vaši poti lahko daje veter v krila, potem ne oklevajte. Če verjamete v svoj produkt / storitev, če veste, da z njim lahko pomagate sočloveku/svetu ter da zanj obstaja trg, potem boste naredili vse, da obstanete.  SI-SK ne sme biti razumljen kot organizacija, ki bo vplačala/dala denarna sredstva, temveč kot struktura, ki ima znanja in kompetence, ki vam bodo pomagali pri razvoju vašega posla.”

Do kdaj se lahko prijavim na SI-SK?

Če so tudi tebe prepričale uspešne podjetniške zgodbe in razmišljaš o spodbudi  SI-SK, je pred tabo še 6 rokov za oddajo vlog:

 • 30. 6. 2022
 • 31. 8. 2022
 • 30. 9. 2022
 • 27. 10. 2022
 • 30. 11. 2022
 • 20. 12. 2022

 

PRIJAVA


 

A pazi! Prijava na javni razpis SI-SK se izključuje s hkratno prijavo na razpise P2, P2R in SK75. Prav tako je dovoljen zgolj prehod podjetij v smeri P2/SK75/SI-SK in ne obratno. Več informacij o SI-SK najdeš tukaj.

 

Imaš vprašanje glede spodbude SI-SK?

 

Rezerviraj sestanek 

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Startup MGRT SPS Sisk
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.