Kako lahko Izrael pripomore k preboju slovenskih startup podjetij?

Dne 30. junij 2023 objavil Anemari Pediček
 

Izrael - dežela, kjer se sanje spreminjajo v resničnost, in inovacije postanejo del vsakdanjega življenja. Ta majhna, a tehnološko inovativna država na Bližnjem vzhodu je postala magnet za podjetnike z vsega sveta. Zakaj? Zaradi izjemnega izraelskega startup ekosistema, kjer se ustvarjalnost, tehnologija in strast združujejo v pravo silo spreminjanja sveta. Prav zato sta Slovenski podjetniški sklad in javna agencija SPIRIT Slovenija, v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Tel Avivu letos že drugič zapored organizirala pospeševalni program za slovenska zagonska podjetja.

 

Intenzivnega štiridnevnega pospeševalniškega programa Izrael, ki spada v enega izmed Startup Plus programov in ga je izvajal sklad Arieli Capital (Eliath Tech Center), se je letos udeležilo osem podjetij, med katerimi so štiri startup podjetja iz portfelja Slovenskega podjetniškega sklada. Ta izjemen program je predstavljal neprecenljivo priložnost za podjetja, saj so se lahko poglobila v pospešeno rast ter izkoristila dragoceno mentorstvo in vzpostavila ključne povezave na trgu.

 

SPOZNAJ VSE UGODNOSTI, KI JIH PONUJA STARTUP PLUS PROGRAM

 

O izkušnji v Izraelu smo govorili s podjetnikom Janijem Kauklerjem iz startup podjetja 4th.Vision, Klemnom Furlanom iz GoGiro in Majo Gselman iz Centrum Cognitio. Več o tem, kaj so nam zaupali, te čaka v nadaljevanju.

 

Programa pa se je udeležil tudi državni sekretar Matevž Frangež, ki je trdno prepričan, da slovenskim zagonskim podjetjem s vključevanjem v izraelski zagonski ekosistem odpiramo vrata za učenje od najboljših:

“Povezuje nas veliko podobnosti, bolj kot razlike v kakovosti ekosistema pa je opazna pomembna kulturna razlika. V Izraelu vedo, da je neuspeh nujen del poti do uspeha, ekosistem pa zaznamuje neverjetna pripravljenost pomagati drug drugemu. Tudi v Sloveniji bomo morali osvojiti ti dve lastnosti, da bolje razvijemo podjetniško kulturo in več start-upom pomagamo do preboja, ki bo rezultat slovenskega znanja, inovacij in dizajna.”

Matevz Frangez

Matevž Frangež

Sodelovanje v Slovensko-izraelskem startup pospeševalniku je fenomenalna izkušnja

Programa se je udeležil  mladi podjetnik Jani Kaukler iz podjetja 4th.Vision, kjer se ukvarjajo z razvojem 3D vizualizacijske platforme za konfigurabilne izdelke. S svojo rešitvijo omogočajo integracijo prikazovanja pohištva v 3D in obogateno resničnost (AR) za spletne trgovce pohištva. Prav tako nudijo konfiguracijo izdelkov v živo, kar kupcem omogoča, da v realnem času v svojem prostoru na telefonu vizualizirajo izdelke in prilagodijo njihovo konfiguracijo.

 

Jani je z nami delil tudi svojo neprecenljivo izkušnjo v Izraelu. Sodelovanje v programu je prineslo podjetju 4th.Vision obilico svežega znanja in vpogledov. A to še ni vse! O njihovem razburljivem izletu v Izrael smo se z Janijem pogovarjali tudi v krajšem video intervjuju. Razkril nam je, kaj je bilo tisto, kar jih je prepričalo, da se pridružijo programu, kako je izgledal njihov urnik, kateri trenutki so se jim globoko vtisnili v njihov spomin ter kakšna dragocena znanja in veščine so pridobili.

 

 

Zelo intenziven program, ki odpira vrata

Projekte za vstop na izraelski trg ima tudi podjetnik in direktor GoGiro Klemen Furlan, ki je izkoristil edinstveno priložnost in se udeležil pospeševalnega programa v Izraelu. Klemen je v preteklosti pridobil tudi soinvesticijo SI-SK Slovenskega podjetniškega sklada. S Klemnom smo v kratkem pogovoru govorili o njegovih vtisih o udeležbi na programu.

Klemen Furlan

Klemen Furlan na “meetingu” v Izraelu

Zakaj ste se odločili sodelovati na programu?

Na program sem se prijavil na podlagi priporočila SPIRITA. Zavedal sem se, da je Izrael izrazito startupovska država, saj ima že v svojem imenu “Startup Nation” in bi lahko to bila odlična priložnost za nas.

 

Kakšna je bila vaša izkušnja v programu?

To je bil “Startup Bootcamp” v pravem pomenu besede. Udeleženci smo res bili zasuti z ogromnim številom sestankov. Potekalo je na način: “Tukaj imaš priložnost, ki jo moraš zagrabiti!”

 

Kako je izgledal vaš urnik?

Program ni vseboval predavanj, ampak samo “meetinge”. V okviru teh “meetingov” smo se srečali tudi s par ljudmi iz Arieli Capital, ki so nam skozi pogovor svetovali. V nekem momentu so bili ti sestanki tudi mentorstvo. Ključno kar smo odnesli od srečanj, je bilo verziranje “pitcha” in kako naredit našo zgodbo zanimivo, da smo primerni za investitorja na globalnem trgu. Program je bil res intenziven.

 

Izraelski startup ekosistem je znan po močni povezanosti med podjetniki in investitorji. Kakšna je bila vaša izkušnja pri navezovanju stikov z investitorji in pridobivanju financiranja v Izraelu?

Izgledalo je nekako tako, da smo imeli svojih 20 minut časa s founderji in ljudmi, ki so bolj na senior odločevalskem nivoju. Imeli smo dostop do ljudi, ki so odločevalci, ki lahko pospešijo nek proces pridobivanja poslovnih priložnosti. Kar se tiče grajenja nekih partnerstev in pridobivanja investicij je pa to daljši proces, ki traja kar nekaj časa. Zapomnil sem si citat, ki so ga z nami delili na programu in s katerim se tudi strinjam: “Real work, starts at home.”

 

Kaj se vam je najbolj vtisnilo v spomin na programu?

Dobil sem par res zelo, zelo dobrih kontaktov.  Zelo zanimiv je bil tudi zaključni dogodek, kjer smo imeli vsi startupi nastop. Težko je izpostaviti eno stvar, ki se mi je vtsinila v spomin, ker je bilo res ogromno odličnih stvari.

 

kaj bi v bistvu svetovali podjetnikom, ki razmišljajo o prijavi na program in ?

Dobro se pripravite, bodite prilagodljivi, bodite fokusirani. Bodite pripravljeni, da boste spoznali ogromno pametnih ljudi, ki vas bodo preizkusili iz večih strani. Pri tem je pomembno, da vam ne pade samozavest, ker so to samo testi na poti do uspeha.

 

Uresniči svoje mednarodne podjetniške ambicije na Slovensko-izraelskem start-up pospeševalniku

Slovensko-izraelski startup pospeševalnik sta letos že drugič zapored za slovenska startup in scaleup podjetja organizirala Slovenski podjetniški sklad in SPIRIT Slovenija, javna agencija, v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Tel Avivu.

 

Program je vodil Arieli Capital Group (Eliath Tech Center), ki upravlja inovacijske centre in programe za vodilne akademske/raziskovalne ustanove, vlade, občine, industrijske blagovne znamke ter investicijske  sklade vključno z EIT, Arieli Capital, City Zone, Amadeus, Frontier Innovation Center, Microsoft for Startups in še mnoge druge. Program je podjetjem omogočil neprecenljiv dostop do izraelskega tehnološkega ekosistema, ki se uvršča med vodilne svetovne trge inovacij. Udeleženci programa so imeli priložnost izkoristiti prednosti, kot so povezovanje z aktivnimi investitorji in izkušenimi mentorji, prejemanje individualnega svetovanja, povratne informacije o rasti podjetja ter pomoč pri oblikovanju strategij mreženja in poslovnega sodelovanja v Izraelu in ZDA. Poleg tega so podjetja pridobila dodatno izpostavljenost na mednarodnih trgih, možnost vzpostavitve novih partnerstev z dobavitelji, kupci in razvojnimi partnerji ter pridobitev novega znanja in perspektive za uspešno poslovanje.

 

Partner in vodja za globalne inovacije pri Arieli Capital Group, Or Haviv, poudarja prednosti programa, ki temelji na posredovanju znanja za razvoj zagonskih sistemov v Sloveniji. Haviv izpostavlja:

“Poslovanje podjetja v mednarodni sferi je izjemno težko, saj je treba produkt prilagoditi okvirjem globalnega trga, za kar podjetje mora trg razumeti, imeti primeren poslovni model in kar je najpomembnejše, imeti mora tisto pravo podjetniško miselnost.« Or Haviv opozarja, da svet razmišlja drugače kot slovenski podjetniki, ki se zato morajo zavedati, da Slovenija nikakor ne predstavlja vsega njihovega potenciala. Ta program predstavlja novo miselnost, predstavlja nove vzvode oziroma načine dela z mednarodnimi trgi, mlade podjetnike povezuje s pomembnimi ljudmi in industrijami.”

Or Haviv na zaključnih “pitchih”

Slovenskim podjetnikom se je ponudila izjemna priložnost za srečanje s pomembnimi osebnostmi v Izraelu. Med njimi je bil tudi predsednik Peres Centra za mir in inovacije, Chemi Peres, sin nekdanjega izraelskega predsednika, ki je igral ključno vlogo pri izgradnji Izraela kot prepoznavnega središča za zagonska podjetja. Poleg tega so se podjetniki srečali tudi z Amijem Applebaumom, vodjo izraelske National Innovation Authority, ter z vodilnim znanstvenikom Avijem Dombom izraelskega Ministrstva za inovacije, znanost in tehnologijo. Prav tako so se srečali z ustanovitelji priznanih tveganih kapitalskih skladov, kot so Fresh Fund, Arieli Capital, Team 8 in Jerusalem Venture Partners. To je bila neprecenljiva priložnost za izmenjavo idej, vzpostavljanje stikov ter odkrivanje novih možnosti za sodelovanje med slovenskimi in izraelskimi podjetniki.

 

 Maja Gselman

Maja Gselman na predstavitvi

Programa se je udeležila tudi podjetnica Maja Gselman iz podjetja Centrum Cognitio, ki v lanskem letu prejelo spodbudo P2 Slovenskega podjetniškega sklada. Maja je navdušena nad program dodala: “V teh štirih dnevih smo imeli tako intenzivne mentorske sestanek, da sem pridobila toliko znanja, kolikor bi ga pri nas v letu dni. Kar bom zagotovo odnesla domov, pa je spoznanje, da tudi moraš tudi v poslu stkati osebna poznanstva, saj so ti osnova za posel. Površinske povezave enostavno niso dovolj.”

 

Te zanima več o Majini izkušnji v pospeševalniškemu programu Izrael? POGLEJ SPODNJI VIDEO.

 

 

Tudi podjetnica Teja Urankar iz Butter be kind je, da na programu spoznala 3 ključne stvari, ki si jih bo zagotovo zapomnila za vedno: “Potrebno je biti zelo odprt, odločen in zelo zelo pomembno je, s kom si povezan.”

 

Izreal udelecenci

Slovenski podjetniki, ki so se udeležili programa

Za prejemnike finančnih spodbud na voljo tudi drugi mednarodni pospeševalniški programi

Slovenski podjetniški sklad pa za portfeljska podjetja organizira tudi druge vrhunske mednarodne pospeševalniške programe, kot so pospeševalnik ZDA, Dubaj in Avstrija. Portfeljska podjetja pa se lahko vključijo tudi v številne druge Startup Plus programe, kot so Startup klinika, konferenca Podim, HardwareSTART in mnoge druge. Vsebinski programi učinkovito dopolnjujejo finančne produkte P2, SK75 in SI-SK, ki slovenskim zagonskim podjetjem zagotavljajo od 54.000 EUR do 600.000 EUR zagonskih sredstev.

 

SPOZNAJ DRUGE PROGRAME

 

 

###

 

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Izrael Sps Startupplus
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.