Slovenska startupa Pharsol in NYD sta se uvrstila med top 11 podjetij na evropskem razpisu EIT Health

Dne 17. avgust 2021 objavil Anemari Pediček
 

Tudi letos je potekal javni razpis EIT za inovacije na področju zdravstva in kar trem slovenskim podjetjem je skupaj s partnerji uspelo prepričati ocenjevalce ter s tem pridobiti finančno podporo in lažji dostop do ključnih igralcev na področju, kjer si želijo priboriti trg. Na razpis je bilo poslanih več kot sto predlogov in izmed teh je bilo izbranih enajst najboljših. Med top slovenskimi podjetji se je izkazal startup Pharsol z inovativno rešitvijo CryoHolder, ekipa startupa NYD s spletno diagnostično platformo za testiranje spolno prenosljivih bolezni in DTs HUB z razvojem mobilne zdravstevene aplikacije.  Startup Pharsol in NYD sta portfeljska podjetja Slovenskega podjetniškega sklada, saj je Pharsol prejemnik konvertibilnega SK75 in NYD spodbude za zagon inovativnih podjetij P2.

 

Med top 11 podjetji tudi Pharsol in NYD

Med enajsterico najuspešnejših podjetij sta se uvrstila tudi startup podjetja Pharsol in NYD.

 

Inovativno držalo CryoHolder

Pharsol je razvil inovativno držalo za učinkovitejšo in varnejšo prenašanje kriovial imenovano CryoHolder.  Za razliko od alternativnih rešitev je CryoHolder zelo enostaven za uporabo ter uporabniku omogoča hitro in zanesljivo prenašanje laboratorijskih vial. Uporabnik enostavno vstavi držalo CryoHolder v pokrov viale, prenese vzorec na drugo lokacijo, ter spusti gumb. Gre za orodje, ki je iz aluminija in je v obliki svinčnika.

 

 

 

 

 Več o podjetju Pharsol

 

 

Startup Pharsol je tudi prejemnik konvertibilnega SK75 in tako portfeljsko podjetje Slovenskega podjetniškega sklada, ki je vključeno v Startup Plus program. Podjetje si v prihodnosti želi svoj produkt predstaviti inštitutom, univerzam in tudi biofarmacevtski ter biotehnološki industriji. Prav uspeh na razpisu jim bo omogočil nadaljnji razvoj izdelka in dostop do potencialnih strank.  

 

 

Preveri StartupPlus program

 

 

Platforma za testiranje spolno prenosljivih bolezni iz udobja doma

Ekipa podjetja NYD se je na evropskem razpisu predstavila z idejo o razvoju spletne diagnostične platforma za testiranje spolno prenosljivih bolezni. Inovacija omogoča, da si posameznik doma sam odvzame vzorec na primer urina, bris ali krvi iz prsta ter nato vzorec pošlje na analizo. Uporabnik lahko naroči in opravi test doma. Klinična pot se razlikuje od ustaljene in je prijazna uporabniku. Vsem uporabnikom je na voljo zdravniško posvetovanje na daljavo ne glede na to, ali je rezultat testa pozitiven ali negativen. 

 

 

 

NYD je premenik finančne spodbude P2 in tako portfeljsko podjetje Slovenskega podjetniškega sklada, ki je vključeno v Startup Plus program. Podjetje se je na EIT Health prijavilo s projektom, ki je nadgradnja njihove temeljne ideje – storitev do uporabnika prijaznega in dostopnega laboratorijskega testiranja. 

 

Več o podjetju NYD

 

 

75 tisoč evrov podpore, mentorstvo in povezovanje s ključnimi igralci v zdravstvu

EIT Health RIS je razpis za inovacije na področju zdravstva, ki je namenjen prepoznavanju in podpori inovativnih ter perspektivnih lokalnih projektov. Prek razpisa se podpira projekte konzorcijev, ki jih sestavljajo lokalne akademske in zdravstvene institucije, podjetja ter raziskovalne skupine. Vsem izbranim konzorcijem je dodeljena finančna spodbuda v vrednosti 75 tisoč evrov za nadaljnji razvoj svoje inovacije, mentorstvo, udeležba na usposabljanju ter možnost povezovanja s potencialnimi vlagatelji in partnerji preko EIT Health, ki se lahko pohvali z največjo mrežo vrhunskih zdravstvenih institucij in podjetij v Evropi.

 

Več informacij o EIT Health RIS najdeš tukaj.

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Pharsol NYD Startup MGRT SPS
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.