Zmagovalec Cassini Hackathona Slovenija je rešitev Yolanda

Dne 8. november 2022 objavil Start:up Slovenija
 

54 udeležencev iz štirih držav je s pomočjo podatkov evropskih vesoljskih programov 3 dni razvijalo inovativne rešitve na 3 zastavljene izzive na področju financ, zavarovalništva in investicij. V Sloveniji je izmed vseh desetih evropskih držav, kjer je simultano potekal omenjeni hekaton, sodelovalo največ udeležencev, kar je izjemni dosežek za organizatorja Tovarno podjemov.

 

Rešitev »Yolanda«, ki s pomočjo analize satelitskih slik zazna z lubadarjem ogrožena gozdna območja in tako preprečuje nastanek škode, je najbolj prepričala petčlansko strokovno komisijo in si poleg naziva »zmagovalec četrtega CASSINI Hackathona Slovenija«, ki ga popelje naprej na finale evropskega tekmovanja, prislužil tudi glavno nagrado, ki je intenzivna poslovna podpora Tovarne podjemov za nadaljnji razvoj rešitve in udeležbo na konferenci Podim. Ekipa se bo to sredo pomerila z 9 ekipami na evropskem CASSINI demo dnevu.

 

 

Skupaj se je na hekatonu predstavilo 11 rešitev, ki jih je razvijalo 54 udeležencev iz štirih držav. Podporo je zagotavljajo še 15 mentorjev. Tri dni so razvijali in iskali rešitve na zaznane probleme s področja financ, zavarovalništva in investicij. Razvijali so jih s pomočjo podatkov evropskih programov kot so Copernicus, Galileo in EGNOS. V sredo ob 18. uri se bodo zmagovalci vseh sodelujočih držav na online demo dnevu potegovali za zmago na evropskem nivoju.

 

Največ udeležencev v Sloveniji

Četrti CASSINI Hackathon, ki ga podpira Evropska komisija, je sočasno potekal še v 9 evropskih državah, in sicer: Belgiji, Češki, Finski, Franciji, Nemčiji, Italiji, Litvi, Španiji in Švici. Tovarna podjemov, ki je bila organizator slovenske izvedbe, je bila s strani glavnega organizatorja izpostavljena kot tista, ki je uspela pritegniti največ udeležencev in ustvariti največje število projektov. »V Tovarni podjemov smo izredno veseli in ponosni, da smo se postavili ob bok ostalim evropskih organizatorjem. Dosežek pripisujem dobri vpetost v širši regionalni ekosistem, odličnemu ugledu naše organizacije ter brezhibni izvršnosti uigrane ekipe. Vsi trije elementi so rezultat našega trdega in strukturiranega dela zadnjih 20 let. Dosežek je tudi dobra popotnica za našo usmeritev v »space-tech«, ki predstavlja vse bolj propulzivno podjetniško in tehnološko panogo.« je povedal Matej Rus, direktor in ustanovitelj Tovarne podjemov.

 

54 udeležencev iz Slovenije, Italije, Madžarske in Hrvaške

54 motiviranih in z znanjem podkovanih razvijalcev, poslovnežev, dizajnerjev, je ob podpori 15 mentorjev tri dni razvijalo nove prebojne rešitve na 3 zastavljene izzive na področju financ, zavarovalništva in investicij. Udeleženci, ki so se lotili reševanja izziva 1, so iskali rešitve za spodbujanje zelenih in trajnostnih naložb. Udeleženci, ki so se lotili reševanja izziva 2, so iskali inovativna orodja in tehnologije za zavarovalništvo in bančništvo, tretji izziv pa je nagovarjal rešitve za nadgradnjo globalnih finančno-analitičnih sistemov.

  

Glavni partner Cassini Hackathona Slovenija je Zavarovalnica Sava, ki je na hekatonu iskala odgovor na vprašanje, kako lahko zavarovalnica s pomočjo satelitskih podatkov obogati obstoječe ali oblikuje nove rešitve, ki bodo učinkoviteje odgovarjale na sodobne izzive uporabnikov, izboljša poslovne modele, ki so temelj za izračun premij in odškodnin, in kako lahko napoveduje trende in dogodke, kar bi pripomoglo h krajšemu reakcijskemu času in bolj kakovostni storitvi za uporabnike.

 

Rezultat je bilo 11 rešitev, ki so se v nedeljo popoldan predstavile petčlanski strokovni komisiji, ki so jo sestavljali: Rinalda Klemenčič, Zavarovalnica Sava, Peter Merc, Lemur Legal & Suricate Ventures, Matjaž Cvek, NChain, Matej Rus, EPF in Tovarna podjemov ter dr. Muhamed Turkanović iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

 

Zmagovalec rešitev Yolanda

Komisijo je najbolj prepričala sedemčlanska ekipa, ki jo sestavljajo Blaž Jakopin, Jaša Dimič, Matic Kuselj, Žiga Vene, Klemen Lovenjak, Lucija Mohorko in Primož Jozič. Predstavili so rešitev Yolanda. Z zmago so si prislužili 1.000 EUR denarne nagrade kot zmagovalci drugega izziva, in dodatno posebni poslovni razvojni paket Tovarne podjemov in startup vstopnice za konferenco PODIM 2023. Vodja ekipe Blaž Jakopin je ob zmagi povedal, da je nad zmago presenečen, saj je bila konkurenca zelo močna. Celoten hekaton je opisal kot izjemno dragoceno izkušnjo, s katero so temeljito prevetrili in izpilili idejo ter jo premaknili v smeri konkretizacije. Veselijo se tudi evropskega demo dneva, ki bo potekal to sredo.

 

Po dogodku je direktorica službe za inovacije in strateški marketing Zavarovalnice Sava in članica komisije Rinalda Klemenčič povedala: »Ideje na letošnjem hekatonu so bile tako raznolike, kot so bile skupine, ki so tvorile ta hekaton. Predvsem so mi bile všeč tiste, ki so uporabljive na kratek rok, konkretne in tiste, ki dajejo neke mikro rešitve, ki jih zelo hitro prenesemo v življenje. V Zavarovalnici Sava nam je bilo v največje veselje biti del tako odličnega in navdihujočega projekta in se že veselim tudi prihodnjih!«


Rinalda Klemenčič in zmagovalna ekipe YolandaZmagovalna ekipa Yolanda

 

Najboljši rešitvi v drugih izzivih Port'o'lyzer in The thinkers

Zmagovalno rešitev na izziv številka ena, ki je iskal rešitve za spodbujanje zelenih in trajnostnih naložb, je razvila ekipa »The thinkers«, ki je ponudila rešitev FishLegal, ki s pomočjo analize satelitskih podatkov identificira in pristojne oblasti obvesti o ribiških ladjah, ki lovijo v prepovedanih območjih.

 

Najboljšo rešitev na tretji izziv, ki je iskal možnosti za nadgradnjo globalnih finančno-analitičnih sistemov, pa je ponudila ekipa Port'o'lyzer z istoimensko rešitvijo, ki s pomočjo analize dogajanja v velikih pristaniščih napoveduje gibanje delnic ladjarjev.   

 

Za naziv zmagovalca Cassini Hackathona Slovenija se je potegovalo še osem rešitev

 

Poleg zgoraj predstavljenih treh zmagovalnih rešitev v vsakem izmed treh izzivov; Yolanda, »The thinkers« in Port'o'lyzer; se je za zmago na Cassini Hackathon Slovenija potegovalo še 8 rešitev, predstavljenih v nadaljevanju.

Ekipa CleanGrain je razvila rešitev, ki prispeva k bolj učinkoviti rabi kmetijskih zemljišč. S pomočjo satelitskih in letalskih posnetkov pridobi podatke o tleh in z uporabo inteligentnega sistema predlaga pridelke, ki bi najbolje uspevali na določenem območju.

 

Rešitev Pockets of Nature je ponudila ekipa InsureSpace team. Rešitev na podlagi različnih virov podatkov in s pomočjo orodij za prediktivno analitiko uporabniku pomaga pri izbiri pametnejše in bolj zdrave aktivnosti na prostem glede na različne parametre ozračja, kot so slaba kakovost zraka, UV žarki, padavine,…

 

Projekt Daedalus je razvil rešitev, ki preko platforme omogoča podjetjem, da lahko preverjajo svoje partnerje oziroma druga podjetja, kako trajnostni in kako ekološko orientirani so, z namenom, da imajo popoln pregled nad emisijami in da lažje usmerjajo sredstva v bolj trajnostne možnosti.

 

Na problem, da v prihodnje ocena vrednosti nepremičnine za namene zavarovanja ali zavarovanja ne bo zadostovala, temveč bo morala vključevati tudi okoljska tveganja, so odgovorili v ekipi Property Green Index. Razvili so rešitev, ki bo na podlagi satelitskih podatkov spremljala vrednost nepremičnine skozi čas in ocenila vpliv spreminjajočega se okolja na vrednost nepremičnine.

 

Rešitev, ki jo je predstavila ekipa Risq, s pomočjo algoritma kvantnega strojnega učenja za napovedovanje naravnih pojavov izboljšuje ocene tveganja v zavarovalništvu.

 

Projekt Solis ponuja rešitev, ki s pomočjo satelitskih podatkov izračuna oceno, kako primerna je določena lokacija za sončno energijo.

 

Nadalje je ekipa ShadowScope ponudila rešitev, ki lahko z uporabo satelitskih slik, strojnega učenja, računalnikov in zaznavanja senc vizualizira, katera mesta imajo več sence kot druga, in s tem poenostavi korake pri odločanju za vlaganje v obnovljive vire energije, kot so na primer sončni kolektorji.

 

Na področju nepremičnin je bila plod 3-dnevnega dela še ena rešitev. Ekipa Smart City Planning and Investing Support Tool je predstavila kot rešitev orodje, ki bo s pomočjo satelitskih podatkov omogočilo lažje načrtovanje pametnih mest in odločanje o naložbah v nepremičnine ter ponudilo vlagateljem v nepremičnine širšo sliko v povezavi z nepremičnino, torej poleg same lokacije še podatke o onesnaženosti, neizkoriščenih zemljiščih,….

 

Več fotografij najdeš tukaj

 

Več o CASSINI HACKATHONU 

 

Partnerji Cassini

 

Značke
Cassini Cassinihackathon Hackathon
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.