Zagotovi svojemu startupu od 75.000 do 600.000 € in neskončne možnosti za rast

Dne 14. avgust 2019 objavil Mitja Sagaj
 

S tremi predstavitvenimi dogodki, ki bodo 29. avgusta 2019 v Mariboru, 2. septembra v Ljubljani in 4. septembra v Novi Gorici, začenjamo letošnji jesenski krog financiranja startupov s 75.000 evri konvertibilnega posojila (SK75) in s soinvestiranjem z zasebnimi investitorji (SI-SK) v višini od 200.000 do 1.200.000 oziroma 2.400.000 evrov. Pridite po informacije, prijavite se v predselekcijski postopek za SK75 in svojemu podjetju zagotovite dragoceno finančno ter mentorsko pomoč.Slovenski podjetniški sklad (SPS) mladim inovativnim podjetjem v začetni fazi življenjskega cikla ponuja semenski kapital za hitro rast na trgu. Gre za lastniško (soinvestiranje - SI-SK) in kvazi lastniško  (konvertibilno posojilo - SK75) obliko financiranja, za prvo je letos razpisanih skupaj 1.250.000 evrov, za slednjo 750.000 evrov. Program se izvaja iz evropskih strukturnih sredstev v okviru Sklada skladov, ki je organiziran pri SID banki.


 

Pri konvertibilnem posojilu lahko mlada inovativna podjetja v semenski razvojni fazi za pospešitev prodaje in rasti na trgu pridobijo kvazi lastniško financiranje v višini 75.000 evrov, medtem ko SPS pri soinvestiranju skupaj z nedovisnim zasebnim investitorjem, najsi gre za poslovne angele, sklade zasebnega/tveganega kapitala ali korporacije, investira oziroma zagotavlja lastniško financiranje za hitrorastoča inovativna podjetja za hitro globalno rast.

 

Imate že prve stranke, se dogovarjate za investicijo?

Če vaš produkt ali storitev lastnega razvoja in z inovativnim poslovnim modelom že preizkušajo prve stranke, vaše podjetje, v katerem je zaposlen vsaj en družbenik, pa že dosega prve prihodke od prodaje, potem se lahko prijavite na javni razpis SK75, ki bo vašemu poslu zagotovil 75.000 evrov konvertibilnega posojila.

 Če pa je vaše podjetje z lastnim razvojem in inovativnim poslovnim modelom s potencialom rasti in razvoja, pridobilo investicijo neodvisnega zasebnega investitorja, vam Slovenski podjetniški sklad v okviru novega razpisa za soinvestiranje z zasebnimi investitorji SI-SK ponuja od 100.000 do 600.000 evrov direktnega kapitalskega vložka.

Če s SPS investirajo poslovni angeli ali skladi tveganega/zasebnega kapitala, je znesek soinvestiranja lahko od 100.000 do 600.000 evrov oziroma od 200.000 do 600.000 evrov, kadar s SPS investirajo korporacije.

 
 


S prijavo v predselekcijski postopek do 40 od skupaj 100 možnih točk

Prijaviteljem na razpis SK75 je na voljo tudi prijava v predselekcijski postopek, ki ga za SPS izvaja Start:up Slovenija in prinaša vsebinsko podporo z namenom priprave kakovostne vloge za pridobitev sredstev, dodatni razvoj poslovne ideje in poslovnega modela, pridobitev potencialnega zasebnega investitorja, in dodatno akumulacijo zasebnega kapitala, pa tudi pomoč pri smiselni obrazložitvi in zaprtju finančne konstrukcije.Rok za prijavo v predselekcijski postopek je 5. september 2019, nato sledijo 12. septembra prve predstavitve pred komisijo, 18. september bo rezerviran za SK75 demo dan generalko, pravi demo dan s predstavitvami startupov pa bo potem 24. septembra.

Osebne predstavitve pred komisijo, generalka za demo dan in demo dan prinašajo tudi pripravo podjetnika oziroma družbenikov podjetja na predstavitev pred zasebnimi investitorji ter pomoč pri celotni pripravi vloge, tako z vsebinskega kot z administrativnega vidika. Ker lahko predselekcijski postopek prinese do 40 točk od skupaj 100 možnih pri prijavi na razpis, so možnosti za uspeh s prijavo v predselekcijo znatno večje.

 


Ena najugodnejših oblik pridobivanja zagonskega kapitala

Dosedanji rezultati oziroma povratne informacije slovenskih startupov, ki so doslej že prejeli SK75, kažejo, da gre za eno najbolj ugodnih in dostopnih oblik pridobivanja zagonskega kapitala, saj ta finančni produkt podjetnikom omogoča hitro in učinkovito testiranje ključnih predpostavk za razvoj posla in rast prodaje oziroma financiranje globalne širitve, hkrati pa jim omogoča, da se podjetniki aktivno pripravljajo na večje investicijske runde domačih ali tujih skladov tveganega kapitala oziroma sprejem v pospeševalnik.


 

Dosedanji portfelj samo v 2018 ustvaril več kot 13 milijonov prihodkov

Skupaj 72 podjetij iz preteklih sedmih generacij prejemnikov sredstev iz razpisov SK50, SK75 in SK200 je v letu 2018 ustvarilo več kot 13 milijonov evrov prihodkov. Skupaj so ta podjetja pridobila tudi 5,65 milijonov zasebnega kapitala.

 

Uspešni exiti potrjujejo pravilnost programa SK

Da je program SK dobra odskočna deska za mlada inovativna podjetja, potrjujejo tisti prejemniki sredstev, ki so že zaključili program in vrnili posojila. Nervtech, Prospeh, Simarine in Mojmojster - Daibau so podjetja, ki so že pridobila tudi naslednje investicijske runde in vrnila SK sredstva. 
 


Ne le finančna, šteje tudi mentorska pomoč

"SK75 je pomenil priložnost, da z dobro začrtano strategijo in finančnim vložkom, ki smo ga črpali preko SK75, dosežemo hitrejšo rast podjetja. Načrt je uspel in eden od razlogov, da letos beležimo 150% rast prihodkov, je med drugim SK75 in pomoč njihovih mentorjev," pravi Nastja Kramer, ustanoviteljica spletne trgovine Malinca, v preteklosti prejemnice SK75.Pomena finančne in mentorske podpore se zaveda tudi Jan Dobrilovič, soustanovitelj podjetja Next, ki upravlja s spletno platformo za profesionalne čistilce Beeping, ki je postal tudi Slovenski start:up leta 2018: "Tako v biznisu kot širše v življenju je vse lažje, če imaš pravo podporo. Instrument SK75, skupaj s celotnim ekosistemom, je nedvomno prava stvar. Na ta način se lahko ekipe fokusirajo na tisto, kar je zares pomembno - gradnjo produkta, ekipe, razvoj ter rast.""Pravi zagon pride vedno ob pravem času. Nas je SPS s svojim programom in kapitalom pospešil na trg učinkoviteje, kot smo se skušali prebiti sami. Priporočamo vsem, ki bi radi s podjetjem rastli hitreje," pravi Matjaž Loc, ustanovitelj in direktor podjetja LuckyOne, ki je razvilo inovativno leseno igračo, poganjalec, skiro in tricikel v enem.

Prejemnik konvertibilnega posojila SK75 je bil tudi Fastcast, spletna platforma za komercialno filmsko produkcijo, ki je specializirana za optimizacijo odkrivanja in upravljanja talentov ter snemalnih lokacij po vsem svetu. David Halb, direktor Fastcasta , pravi: "SK75 je za naš startup predstavljal kritični mejnik, saj smo bili sredi 'fundraising' procesa. Ob finančni podpori je SK75 s seboj prinesel še močan mentorski ekosistem, ki nam je pomagal pri manevriranju in rasti podjetja."

 


"Za uspeh v podjetništvu sta nujna dejavnika prilagodljivost in vztrajnost. Denar ni nujen, je pa z njim precej lažje biti prilagodljiv in vztrajen. Še posebej je pomemben pri tehnoloških podjetjih, ki se ukvarjamo s hardverom," pa o pomenu SK75 za posel pravi Rok Upelj, soustanovitelj in operativni direktor startupa Movalyse, ki je z Zavarovalnico Sava že uspešno predstavil produkt Vigo zavarovanje.

Tudi Marko Rant, direktor in soustanovitelj Borze terjatev se zaveda pomena produktov SK: "Borza terjatev je preko razpisa SK200 Slovenskega podjetniškega sklada uspešno pridobila financiranje, s katerim smo imeli omogočeno lažjo pot pri osnovni rasti podjetja - razvoju storitve peer-to-peer bančništva in širjenju ekipe. Borza terjatev kot finančna storitev pa je s pomočjo SPS v začetnih fazah tudi enostavneje pridobila tisto bistveno - zaupanje naših uporabnikov. Hvaležni smo za vso podporo in pomoč celotne ekipe SPS od začetnih dilem do rasti."


Pridi na roadshow po celovite informacije o možnostih financiranja 

Na predstavitvenih ("roadshow") dogodkih bomo udeležencem predstavili celoten potek, pogoje, časovnico in vse ostale podrobnosti SK financiranja, pa tudi priložnosti za pridobivanje zasebnih investicij pri poslovnih angelih, skladih tveganega kapitala ali korporativnih vlagateljih.
 
Prav tako pa bomo Enako kot pretekla leta bomo na predstavitvene dogodke povabili tudi podjetnike, ki so že pridobili SK75 ali SK200 investicijo, da podelijo svoje izkušnje s tovrstnimi oblikami financiranja. Udeleženci bodo spoznali tudi pomen vitkih in agilnih metod za razvoj produktov ter podjetij in ponudbo lokalnega start-up podpornega okolja.
 
Roadshow dogodki so brezplačni, nanje pa vabimo tudi vse tiste posameznike in ekipe, ki o svojem startupu šele premišljujejo in torej v tem trenutku aktivno še ne iščejo investicije.

Termini roadshow dogodkov so:
  • četrtek, 29. avgust, ob 16. uri na Tovarni podjemov v Mariboru
  • ponedeljek, 2. september, ob 16. uri v Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju v Ljubljani
  • sreda, 4. september, ob 14. uri v Primorskem tehnološkem parku v Novi Gorici
 

SPS bo s konvertibilnimi posojili v obdobju 2019-2023 podprl približno 40 podjetij v višini 3 milijone evrov. V istem obdobju bo SPS v mlada inovativna podjetja s potencialom globalne rasti ob hkratni investiciji zasebnih investitiorjev vložil tudi 10 milijonov evrov javnih sredstev, dodatnih 10 milijonov evrov bodo investirali še zasebni investitorji.
 
 

Časovnica letošnjega jesenskega kroga

Startupi, ki se bodo v letošnjem jesenskem krogu potegovali za konvertibilno posojilo v višini 75.000 evrov, bodo morali prijavo v predselekcijski postopek oddati najpozneje do 5. septembra 2019.

Sodelovanje v predselekcijskem postopku ni obvezno, je pa priporočljivo, saj podjetja v njem lahko pridobijo do 40 od skupno 100 točk za potrebe razpisa SK75.

Ključni datumi letošnjega razpisa SK75 in predselekcijskega postopka so:
 
 

SK75


Oddaja prijav v predselekcijo
 
5. september

Prva faza predselekcije (prve osebne predstavitve)
 
12. september

Priprava na DEMO DAN
 
18. september

DEMO dan (obvezna osebna predstavitev)
 
24. september

Prijava na razpis SK75 pri SPS
 
27. september
 

Vloge za soinvestiranje SI-SK je mogoče oddati vsake tri mesece do konca leta 2020, prvo že do konca meseca avgusta 2019. Roki so:
 
SI-SK
31. avgust 2019
30. september 2019
31. december 2019
31. marec 2019
30. junij 2020
30. september 2020
31. december 2020

 


Stopite v stik z nami!

Če imate pred prijavo oziroma udeležbo na "roadshow" dogodku še kakšno dodatno vprašanje ali dilemo, nam pišite na info@startup.si. Če želite biti obveščeni o vseh aktualnih dogodkih, novih priložnostih in zgodbah iz slovenskega start-up ekosistema, pa se naročite na naše e-novice!
 
 
 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
SK75 Investiranje Soinvestiranje Soinvesticijska shema
Komuniciranje in PR Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.