Za SK75 in SK200 se v pomladnem krogu poteguje 19 start-upov

Dne 20. maj 2016 objavil Stanislava Vabšek
 
V četrtek, 19. maja 2016, je v Tehnološkem parku Ljubljana potekal demo dan, na katerem se je 13 članom ocenjevalnih komisij – podjetnikom, investitorjem in mentorjem, predstavilo 13 start-upov, ki se potegujejo za investicijo SK75, in 6 podjetij, ki kandidirajo za javno lastniško investicijo SK200 Slovenskega podjetniškega sklada (SPS).
 
Start-upi so s 5-minutnimi ”pitchi” ocenjevalni komisiji na demo dnevu predstavili, zakaj si prav njihova ekipa, produkt in izvedbeni načrt zaslužijo investicijo in s tem dodaten kapital za potrditev svoje ideje na trgu (SK75) oz. prodor na globalne trge (SK200).
 

Delovni vikend

Podjetja, ki se potegujejo za 75.000 € konvertibilnega posojila (SK75) in so uspešno prestala prvi krog selekcije, so se 14. in 15. maja urila na delovnem vikendu, kjer so prevetrila svoje poslovne modele, predvsem pa izpilila prezentacije in zgodbe za nastop pred investitorji.
 

 

Doseganje hitrega napredka

Za mnoge udeležence je bil SK75 delovni vikend ključen za hitro napredovanje pri razvoju in prezentiranju poslovne ideje, saj so ekipe s pomočjo mentorjev spoznale pomanjkljivosti svojih poslovnih modelov ter osvojile načela učinkovitega ”pitchanja”.  
 

Program priprave na investicijo

Start-up podjetja, ki se v letošnjem pomladnem investicijskem krogu potegujejo za 200.000 EUR javne lastniške invesiticije (SK200), pa so se 16. in 17. maja udeležile programa priprave na investicijo. Na njem so se skupaj z mentorji in predstavnikom SPS poglobili v proces pridobivanja investicije in prav tako dodatno izpilili nastope in prezentacije za demo dan.
 

 

Kdo se poteguje za pomladno SK75 investicijo?

Trinajst start-up podjetij, ki so se predstavili na demo dnevu za pridobitev investicije SK75, navajamo po abecednem vrstnem redu in s kratkim opisom njihovih rešitev:
 
IT klinika oz. spletna tržnica harmonia.si pomaga uporabnikom z informacijami na enem mestu, lepotnim salonom in ponudnikom wellness storitev pa do novih strank na spletu.
 
Arch Vitalis ponuja mobilne hiše, ki omogočajo cenovno ugodnejšo gradnjo in zdravju prijaznejše bivanje. Uporabljene napredne tehnologije omogočajo izredno varčnost in učinkovitost.  
 
MKP Teks razvija večnamenski krožni pletilnik, ki omogoča 3D pletenje oz. pletenje posameznega dela v enem kosu. Zaradi manjših dimenzij je stroj lahko postavljen v stanovanjske prostore, omogoča pa tudi izdelavo manjših unikatnih izdelkov.
 
Terradit razvija programski rešitvi Edulibry in Mindlibry za učitelje, ki lahko z njima uvajajo t.i. flip ali obrnjeno učenje, ki vključuje uporabo mobilnih naprav ali oblačnih storitev.
 
Argo Navis izvaja tržne in ”media monitoring” analize, ki zaradi svoje hitrosti in ekonomičnosti podjetjem bistveno olajšajo sprejemanje poslovnih odločitev na področjih PR, marketinga, vodenja, prodaje in podpore strankam.
 
Lamu je aplikacija, ki kolesarjem omogoča hitro iskanje primernega servisa za kolo, ponudnikom servisov koles pa pregled servisne zgodovine kolesa, lažje načrtovanje dela, komunikacijo s stranko in promocijo.
 
Openprof je izobraževalna spletna stran za dijake in njihove profesorje, ki prvim ponuja dodatna gradiva za utrjevanje znanj ob pripravi na maturo, drugim pa platformo za personaliziran izbor učbenikov in pripravo dijakov na preverjanje znanja.
 
Gospodar zdravja razvija IT zdravstvo platformo Healthlord Pharmacy, ki omogoča lekarnam, da se učinkovito preoblikujejo iz večinsko logističnega posla v najbolj dostopnega zdravstvenega izvajalca, s katerim ima uporabnik prvi stik.
 
4D PRINT je celovit sistem za optimizacijo proizvodnega postopka izdelave komponent iz kompozitnih materialov, ki s pomočjo 3D tiska pohitri in poceni proizvodni postopek.  
 
PEL3O razvija in izdeluje visoko kakovostne in uporabnikom prijazne 3D printerje.  
 
Balgarden razvija in izdeluje vertikalne urbane vrtičke Urban Planty. Gre za kombinacijo modularnega stojala in jutinih lončkov za vzgojo rastlin na balkonu, terasi ali okenski polici.
 
POHRUST razvija spletno stran omisli.si, ki povezuje lokalne ponudnike storitev in njihove potencialne stranke. Iskalcu storitve omogoča, da v manj kot minuti prek spletnega obrazca odda svoje povpraševanje za storitev, ponudniki pa lažje in hitreje predstavijo svoje storitve.

EGRAL razvija mobilno aplikacijo GSPOT Ugodnosti oz. sistem, ki združuje ponudnike in uporabnike storitev ter jih hkrati tudi nagrajuje.
 

Katere ekipe želijo pridobiti SK200?

Na demo dnevu za SK200 se je predstavilo šest ekip, ki jih prav tako navajamo po abecednem vrstnem redu in s kratkim opisom njihovih rešitev:
 
SmartPA razvija in že uspešno trži prodajno platformo Datafy.it, ki podjetjem omogoča, da namesto mukotrpnega, ročnega iskanja kontaktov na spletu hitro pridobijo baze poslovnih kontaktov ključnih oseb, vključno s službenim e-mail naslovom in telefonsko številko podjetja.
                                                           
Borza terjatev je prvi organiziran trg poslovnih terjatev v Sloveniji. Podjetjem omogočajo enostaven dostop do likvidnosti s prodajo terjatev finančnim vlagateljem prek on-line trgovalne platforme.
                                               
Enikam razvija lastne metodologije za proizvodnjo različnih izdelkov na osnovi aktivnih kisikovih spojin. Njihovi produkti rešujejo dermatološke težave z nohti, kožo, sluznico ust in obzobnega tkiva.
                                                           
Podjetje MiDS razvija iHELP sistem za alarmiranje, ki skrajša čas reševanja v primeru nujne medicinske pomoči in poveča verjetnost preživetja za več kot desetkrat.
                                                           
Protectus razvija in trži Carlock, ki spada v kategorijo “connected car” produktov. Omogoča stalno povezano med vozilom in lastnikom ter uporabnikom ponuja napredna obvestila povezana z varnostjo vozil.
 
 
 


 

Program omogočajo

Organizator
Program sofinancirata

 

 
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.