Vse več slovenskih korporacij želi sodelovati s startupi. Preverite, zakaj

Dne 3. september 2020 objavil Mitja Sagaj
 

Z vsebinsko-mreženjskim dogodkom, ki je potekal v hibridni fizično-digitalni obliki, se je začel program KorpoStart v okviru Startup Plus Programa Slovenskega podjetniškega sklada, ki je uvod v aktivno iskanje sinergij med startupi in scaleupi ter korporacijami.

 

Osrednji gost dogodka je bil Ruud Hendriks, soustanovitelj nizozemskega pospeševalnika Startupbootcamp, sicer tudi izkušeni investitor, član odbora 1,7 milijarde evrov vrednega investicijskega sklada nizozemske vlade, …

 

Ste že kdaj pomislili na sodelovanje s korporacijo?

Ruud Hendriks je govoril o pomenu notranjega inoviranja, o izzivih sodelovanja uveljavljenih korporacij s startupi in scaleupi, razkril pa je tudi, da je bil prav internet tisti, ki je v največji meri liberaliziral tako podjetništvo kot notranje inoviranje. "Danes za nov produkt in njegovo trženje ne potrebuješ več toliko denarja kot nekoč," je dejal Ruud in dodal, da nove tehnologije prihajajo s strani startupov, precej težje pa iz velikih podjetij.

 

Uspešna sodelovanja startupov s korporacijami so na dogodku predstavili Mojca Zupan, ustanoviteljica in direktorica startupa PlanetCare, ki je razvil filter za mikroplastiko za pralne stroje, Dejan Paravan, vodja inovacij v GEN-I, Gregor Smolej, vodja inoviranja v Iskratelu, in Janez Rihtaršič, vodja raziskav in razvoja v Domelu.

 

 

Startupi, ste že kdaj pomislili na koristi sodelovanja z veliko korporacijo? Velike korporacije so lahko vaš dostop do dragocenih virov in kompetenc, ki jih potrebujete za rast in razvoj svojega posla. Po drugi strani pa hiter in raznolik razvoj danes korporacijam pravzaprav onemogoča, da bi lahko vse naredile same, zato so vedno bolj pripravljene na povezovanje z zunanjimi ekipami.

 

Takšno sodelovanje lahko poveča tudi dinamiko notranjega inoviranja, po drugi strani pa sodelovanje s korporacijo za startup pomeni dostop do kapitala, možnost uporabe uveljavljenih prodajnih in številne druge prednosti.


 

Kaj pravijo dosedanji udeleženci programa?

 

KorpoStart ima zelo jasno misijo - spodbujanje sodelovanja korporacij in inovativnih malih in srednjih podjetij (MSP), predvsem startupov in scaleupov, s ciljem ustvarjanja uspešnih skupnih zgodb.

 

"Z udeležbo na KorpoStart programu so se v našemu startupu začele razvijati povsem nove ideje o prihodnjem razvoju podjetja. Vsekakor program priporočam vsem, ki so v katerikoli fazi razvoja svojega startupa," pravi udeleženka programa Urša Mivšek Sitar iz podjetja April 8.

 


 

Katere korporacije sodelujejo v programu KorpoStart?

Število korporacij, ki sodelujejo v programu KorpoStart, je vsako leto večje. Med njimi so letos A1, Adria Mobil, BTC City, Comtrade, Danfoss, Domel, Generali, Heineken, Iskraemeco, Iskratel, Jata Emona, Kolektor, M Sora, Merkur, NLB, Pošta Slovenije, Radeče papir, Telekom Slovenije, TPV, Zavarovalnica Sava in Zavarovalnica Triglav.

 

Na prvem mestu je iskanje sinergij

 

Zato so aktivnosti programa, ki ga izvajajo CorpoHub, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Saša inkubator, usmerjene v iskanje sinergij med startupi in scaleupi ter korporacijami.

 

Kajti pri sodelovanju s korporacijo ne gre le za denar, gre za precej več. Strokovnjaki pravijo, da je takšno sodelovanje kot “posvojitev”, ki bo vašemu startupu ali scaleupu ponudila drugačen razvoj od tistega, ki bi potekal brez tovrstnega sodelovanja. Treba se je pa zavedati, da sodelovanje ne prinaša le ugodnosti, pač pa tudi ali predvsem obveznosti, ki pa so lahko ključne na poti do večjega uspeha.

 

Pivotiranje? Pri sodelovanju s korporacijo je to pogosto nujno

 

Korporacije bodo v programu izvedele, kako učinkovito in vitko inovirati, kako upravljati inovacijski lijak ter kakšno miselnost, vrednote, principe in prakse terjata vitko inoviranje in agilni razvoj.

 

Startupi in scaleupi se boste seznanili s koncepti Business Model Canvas, Lean Startup in Customer Development, spoznali, da je pivotiranje poslovnih modelov za uspešno sodelovanje s korporacijo pogosto nujno, v praksi pa boste spoznali tudi tehnike zgodnjega in hitrega testiranja prototipov ponudbenih vrednosti.

 

---------------

[Intervju] Več kot 40 korporacij je pripravljenih na sodelovanje s startupi

 

Lojze Bertoncelj, CorpoHub, vodja programa KorpoStart

 

Kaj je KorpoStart in komu je program namenjen?

"KorpoStart je vsebinska in konkretna operativna pomoč startupom pri njihovem pospešenem razvoju ob podpori komplementarnih korporacij. Da to dosežemo, aktivno delamo tako s startupi kot s korporacijami. Po domače: korporacije in startupe pripravljamo na res kvalitetne ‘randije’. Naša ambicija je, da jih v obojestransko zadovoljstvo pripeljemo do take ali drugačne ‘poroke’."

 

Zakaj se pridružiti programu KorpoStart?

"V KorpoStart program se vključujejo le tisti, ki verjamejo, da lahko s sodelovanjem in vzajemnim učenjem bistveno hitreje napredujejo kot sami. Učijo se med seboj, predvsem pa na srečanjih s korporacijami. Življenje je prekratko, da bi ga premagovali sami."

 

Kaj so največje konkretne koristi udeležbe v programu KorpoStart za startup podjetja?

"Startup ekipam se običajno razširijo obzorja, hkrati pa s konkretnim skupnim delom dobijo realnejšo sliko svoje situacije. Startup ekipe se povežejo med sabo, bolje spoznajo svet velikih, kamor naj bi šli tudi sami, in dobijo dobrega poslušalca in podpornika v mentorjih KorpoStart ekipe. KorpoStart mentorji zaradi osebnih izkušenj poznamo oba svetova."

 

Katere konkretne primere dobrih praks sodelovanja med startupi in korporacijami iz preteklosti bi izpostavili?

"Izpostavil bi srečanja, ki sta jih s startupi imela Telekom Slovenije in Zavarovalnica Sava. V mešani korpo-startup zasedbi smo namreč izvajali konkretne Design Sprint teste skupnih prototipov. Korporacij, ki so pripravljeni na tovrstne ‘zmenke’, je danes v Sloveniji že vsaj 40. Klasična komercialna pogajanja o skupnem delu in prihodnjih deležih nadomeščamo s konkretnim delom, kjer padejo vse maske, na eni in drugi strani."

 

Kaj so posebnosti letošnjega programa KorpoStart?

"Posebnost letošnjega programa je bistveno več udeležencev tako na strani korporacij, kot startupov. Vsaj na strani korporacij je letos ambicij precej več. Je pa te ambicije potrebno imeti tudi na startup strani, kjer tudi začenjamo naše delo."

 

---------------

 

Individualno svetovanje in konkretna pomoč

V program vključene startupe in scaleupe ter korporacije čaka tudi 24-urni izobraževalni program, prav tako pa tudi individualno svetovanje in konkretna pomoč inovativnim ekipam pri povezovanju s korporacijami.

 

Ob primerih dobrih praks pa izveste tudi, kaj vse lahko gre pri takšnem sodelovanju narobe. Zato vas program KorpoStart opolnomoči tudi s pravnimi vidiki sodelovanja s korporacijami.
 

 

 

Vsebina programa KorpoStart 2020

  • 2. september 2020:  vsebinsko-mreženjski dogodek na temo dobrih praks in sodelovanja korporacij s startup in scaleup podjetji
  • Oktober 2020: 24-urni izobraževalni program za korporacije
  • Oktober 2020: 24-urni izobraževalni program za startupe in scaleupe
  • Individualno svetovanje in konkretna pomoč inovativnim ekipam pri povezovanju s korporacijami
  • 26. januar 2021: zaključni mreženjski dogodek za korporacije in inovativne startup in scaleup ekipe
  • Sprotno promoviranje sodelovanja in investiranja v inovativna MSP med korporacijami.
  • Primer konkretne pomoči: Design Sprint je trenutek resnice marsičesa 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
Startup Plus Program KorpoStart Ruud Hendriks Startupi Korporacije SPS Slovenski podjetniški sklad
Komuniciranje in PR Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.