Spoznaj ReCatalyst, finalista za SLOVENSKI START:UP LETA 2023

Dne 23. maj 2023 objavil Anemari Pediček
 

Dekarbonizacija energetskega in prometnega sektorja je globalni izziv, ki zahteva konkretne ukrepe za doseganje podnebno-nevtralne družbe. Rešitve se nahajajo v alternativah fosilnim gorivom in motorjem na notranje izgorevanje. Ena od alternativ so vodikove gorivne celice. Njihova masovna uporaba je pogojena tudi z izrabo kritičnih materialov kot je platina, ki se nahaja v katalizatorju gorivne celice. Katalizator, ki na videz spominja na črn prah, je ključna komponenta, ki v gorivni celici pretvarja vodik in kisik v elektriko ter vodo kot edini stranski produkt. 

 

Startup podjetje ReCatalyst razvija, proizvaja in prodaja katalizatorje naslednje generacije za vodikove gorivne celice. Njihova proizvodnja temelji na patentiranem postopku, s katerim boljše izrabljajo drago in redko platino. V procesu platino deloma nadomestijo z bolj dostopnimi in cenejšimi kovinami, pri čemer pod mikroskopom opazijo enakomerno razporeditev nanodelcev platinskih zlitin. Že s trenutnim stanjem produkta dosežejo več kot 40% zmanjšanje količine platine, ob tem pa ne žrtvujejo potenciala zmogljivosti gorivne celice.

 

Podjetje ima velik potencial, saj trg vodika in vodikovih tehnologij hitro raste. Ob pričakovani rasti trga in omejeni ponudbi odličnih katalizatorjev ReCatalystu že uspevajo testirati tehnologijo z nekaterimi največjimi imeni v tej industriji. 

 

Tehnološka platforma pa omogoča širitev tudi na druge tipe katalizatorjev, kot je na primer elektroliza za pridobivanje vodika, ter druge podobne materiale, ki se soočajo s potrebo po boljši izrabi dragocenih kovin.

 

Podjetje ReCatalyst se je s svojim potencialom uvrstilo med 5 najperspektivnejših podjetij, ki se bo 30. maja borilo za nagrado Slovenski startup leta 2023.

 

[Intervju] “Čez 5 let se vidimo v prvi tovarni za industrijsko proizvodnjo naslednje generacije ReCatalyst katalizatorjev.”

Dr. Matija Gatalo, soustanovitelj in direktor podjetja Recatalyst ter Tomaž Bizjak, soustanovitelj in direktor podjetja Recatalyst

 

1. Kaj vam pomeni nominacija in uvrstitev v finale za Slovenski start:up leta 2023?

 

Matija: 

Že sama uvrstitev je velika čast – predstavljamo namreč podjetniško idejo, ki izhaja iz javne raziskovalne organizacije. Tovrstne nominacije in uvrstitve nam omogočajo ne le, da gradimo na naši prepoznavnosti, ampak da prav tako motiviramo druge raziskovalce k začetku lastne podjetniške poti. Želimo pa si, da bi s tem motivirali tudi našo prelepo državo, da bi v večji meri vzpostavila podporni ekosistem, ki bo pri premagovanju doline smrti podpiral tudi nas in nam podobne podjetniške zgodbe.

 

Tomaž: 

Osebno mi ta nominacija pomeni potrditev, da smo do sedaj delali dobro in, da smo za Slovensko okolje naredili veliko. Dokazujemo, da lahko razvijemo na znanju temelječo družbo preko podjetij, ki so na najbolj časovno, razvojno in finančno zahtevnih področjih kot je 'deep tech' in 'hardware'. Še vedno namreč živimo v realnem svetu in takšne inovacije so kritične za neposredne učinke na kakovost življenja. Ko družba prične prepoznavati ta potencial, tudi preko takšnih nominacij, potem se lahko nadejamo tudi boljšega podpornega sistema, investicij, infrastrukture. Moja želja je, da bi takšnih podjetij bilo vedno več in upam, da komu z našimi dosežki dajemo upanje in kažemo pot.

 

2. Kje se vidite čez 5 let?

 

Matija: 

V prvi tovarni za industrijsko proizvodnjo naslednje generacije ReCatalyst katalizatorjev.

 

Tomaž:

Načrt je, da bo podjetje v tem roku doseglo stabilnost. Doseči moramo komercializacijo, pristopiti do novih trgov in zelo pomembno, vzpostaviti strateška partnerstva. Kdaj bo to doseženo in v kakšni konkretni obliki je stvar dogodkov. Ker sem v ta odgovor na prvo mesto postavil podjetje in ne sebe je torej odgovor, da se v prihodnjih letih vidim pač v podjetju, ker verjamem, da ga lahko še vedno uspešno so-vodim do nekaterih faz in, da je pred nami še kar nekaj lepih uspehov. Zadnjih 8 let sem sicer podredil izključno karieri, ker je to pač bila cena te poti, in iz enega vidika si želim več 'uravnoteženosti' v življenju, a iz drugega vidika rad počnem kar počnem. Življenje je lahko precej široko, z mnogimi izkušnjami in to si želim doživeti.

 

3. Kdo je vaš vzornik in zakaj?

 

Matija: 

Čeprav ni pristaš gorivnih celic, mi je z mnogih vidikov vzornik Elon Musk. Težko oporekamo temu kar je v ustvaril v nekoliko več kot desetletju od zaključka svojega dela pri Pay-Pal-u, medtem ko ima vizijo, ki presega posamezne misije njegovih uspešnih podjetij. 

 

Tomaž:

Pravih vzornikov nimam, ker je vsak človek zase unikat in mora najti navdih znotraj sebe, skladno z njegovimi okoliščinami in vrednotami. Da bi mi nekdo bil vzornik bi ga res moral poznati osebno, saj se ne želim zanašati le na javne predstave o njem. Skladno s tem lahko recimo omenim Marka Pleška (Cosylab) s katerim se poznava in mi je pogovor z njim vedno v veselje in tudi spodbudo. Ter recimo Dr Darrin-a Disley-a, prijatelja, in uspešnega angleškega podjetnika, ki mi je dal del štipendije za študij na Univerzi Cambridge. Upam, da bom to lahko kdaj vrnil – dal štipendijo nekomu drugemu.

Cenim avtentičnost. Sicer pa največji navdih dobim od »navadnih« ljudi, ki premagujejo največje osebne ovire. Recimo nekoga, ki prvič poskuša preteči maraton, ali pa premaga strah pred višino... Tu občutim srečo zanje, ker vem kako veliko jim pomeni in kaj vse so morali v sebi prestati. 

 

4. Katera je zadnja knjiga, ki ste jo brali in bi jo priporočali bralcem Start:up Slovenija ter zakaj?

 

Matija:

Glede na to, da sem bolj vizualen človek in da bralcev Start:up Slovenija vsekakor ne zanimajo znanstvena dela ali pa tehnična poročila o vodikovih tehnologijah, priporočam ogled filma 'Don't Look Up'. Zgodbo v filmu lahko na nek način namreč povežemo tudi s podnebnimi spremembami, ki so dovolj počasne, da se jih sproti privajamo in pogosto ne vidimo urgentnosti, da bi kar koli zares ukrepali. Z našimi rešitvami želimo v podjetju ReCatalyst pospešiti tehnološki prehod na tehnologije, ki bodo pripomogle k razogličenju transportnega in energetskega sektorja. S to vizijo ne želimo čakati na trenutek, ko bo že prepozno, ampak želimo dodati svoj košček mozaiku že danes.

 

Tomaž:

Obstaja knjiga, ki jo preberem enkrat letno od kar sem jo kupil, leta 2019. To je 'Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike', Phil Knight. V tej knjigi neizmerno uživam zaradi stila pisanja in same zgodbe. Moram priznati, da pred branjem te knjige nisem bil največji navdušenec nad znamko Nike. Ko pa sem spoznal ozadje mi je postala precej bolj všeč. Ta knjiga tudi zajame izjemno veliko podjetniških lekcij, če jih prepoznamo. Recimo 'gut feeling', da obstaja nek potencial v podjetniški ideji, tudi, če ti okolica trdi drugače. 'Passion', ker je podjetje zgrajeno na osnovi ljubezni do športa. 'Grasp the opportunity', ko je na sestanku omenil, da ima podjetje prisotnost na obeh obalah ZDA, ker je to bil pogoj poslovnega partnerja, čeprav te prisotnosti v resnici niso imeli. In takoj po sestanku so odprli pisarno še na drugi strani države. 'Branding', razvoj lastne znamke po uspešni preprodaji športnih copat drugega proizvajalca. In še bi lahko našteval, a naj si vsak prebere sam.

 

Se nam želiš pridružiti na največjem startup spektaklu te pomladi ? 

 

Pridruži se nam 30. maja, ob 18.00 uri v SiTi teatru v Ljubljani.

 

PRIJAVA NA DOGODEK

 

 

 

 

###
Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
Startup Slovenskistartupleta Startupleta2023 Sps Mgšt Recatalyst
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.