Spoznaj 5 finalistov, ki se bo potegovalo za prestižni naslov Slovenski start:up leta 2024

Dne 23. maj 2024
 

Predstavljamo ti FLIQA, Plan Z, Remea, TipPri in DDD Invoices! To so tista slovenska startup podjetja, ki so s svojo inovativno idejo in podjetniškim žarom prepričala ter se prebila med finaliste, ki se potegujejo za laskav naziv Slovenski start:up leta 2024. Nagrado, ki jo že sedemnajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, bo 18. junija prejel tisti, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

 

Finalisti bodo 6. junija, v prostorih SBC - Kluba slovenskih podjetnikov v Ljubljani, pogumno stopili pred strokovno komisijo in predstavili svojo idejo. A zmagovalec je lahko le eden! Tisti startup, ki bo žirijo najbolj navdušil s svojim potencialom in jih prepričal, bo osvojil prestižni naziv Slovenski start:up leta 2024.

 

Se tudi ti nestrpno sprašuješ, ali se med izbranimi finalisti skriva naslednji slovenski samorog? Pa poglejmo! V nadaljevanju te čaka 5 najbolj perspektivnih startupov slovenske podjetniške scene.

 

FLIQA

Podjetje Fliqa razvija dva produkta s področja odprtega bančništva in s pomočjo partnerjev ponuja dostop do velikega števila evropskih bank. Prva rešitev omogoča preprosto in varno proženje transakcij direktno iz bančnega računa. To v praksi pomeni, da kupci ne rabijo izpolnjevati plačilnih nalogov, da bi račun poravnali iz svojega bančnega računa, ampak samo izberejo banko iz seznama in preprosto potrdijo transakcijo.

 

Druga rešitev je tehnološka platforma, ki omogoča različnim trgovcem oceno kreditnega tveganja stranke v realnem času. Podatke potencialnega kupca v realnem času obogatijo s podatki naprednih algoritmov in jih preko API vmesnika ponudijo trgovcu. Tako lahko na licu mesta sprejmejo odločitev o odobritvi kredita, kar povečuje hitrost poslovanja ter zadovoljstvo kupcev. Glavne prednosti platforme so modularnost, enostavna integracija preko API vmesnikov, skladnost z regulativo ter zagotavljanje varstva občutljivih osebnih podatkov kupcev.

 

Podjetje že uspešno nastopa na trgu in sklepa strateška partnerstva z uveljavljenimi igralci izpanoge kot sta podjetje SRC v Sloveniji, od katerega so prejeli tudi večjo investicijo, IbanXS iz Nizozemske, podpisano pa ima tudi namero o sodelovanju s slovensko družbo Bankart.

 

spletna stran

 

Vir: Fliqa

 

Plan Z

Učinkovitost proizvodnje produktov rastlinske biotehnologije je odvisna od genetskih karakteristikrastlin in od fotosinteze, kar predstavlja ozko grlo v industriji.

 

Podjetje Plan Z razvija tehnologije za optimizacijo rastlinske proizvodnje bioloških učinkovin. Razvili so Floem, prvo komercialno tehnologijo na svetu, ki omogoča vnos hranil in drugih metabolitov neposredno v steblo rastlin. Inovacijo si lahko predstavljamo kot infuzijo za rastline, ki omogoča učinkovit in nadzorovan vnos mikro in makro hranil, gnojil, vode in drugih metabolitov v produkcijskerastline, zaradi česar obide naravne omejitve rastlin, kot so fotosinteza in koreninska absorpcija. S tem omogoča boljši nadzor proizvodnega procesa, zmanjša porabo surovin in poveča pridelek tudi do 34 %.

 

Podjetje uspešno posluje na globalnem trgu. Sodeluje z Biotehniško fakulteto v Ljubljani, s pospeševalnikom Katapult in podjetjem Higher Yields ter so nagrajenec Cultiva Startup Award 2023.

 

spletna stran

 

 

 

Vir: Plan Z

 

Remea

Vozniki električnih vozil se pogosto srečujejo s težavami na javnih polnilnih postajah kot so nedelujoča strojna oprema, težave z registracijo in zagonom polnjenja, hkrati pa se soočajo lastniki polnilnih postaj z neizkoriščenim potencialom polnih postaj.

 

Podjetje Remea razvija platformo za celovito upravljanje polnilnih postaj za električna vozila, ki omogoča lastnikom polnilnih postaj transparentno upravljanje polnilnic in izkoristek največjega potenciala za monetizacijo polnilnih postaj. Lastnikom električnih vozil pa ponuja preko platforme polnilne postaje, ki delujejo zanesljivo. Glede na odzive svojih strank neprestano razvijajo funkcionalnosti platforme.

 

Podjetje je v Sloveniji med najhitreje rastočimi ponudniki programske opreme za električna polnilna mesta in je v rekordno kratkem času uspelo postaviti platformo na več kot 100 polnilnih postajah. Hkrati je podjetje uspešno pridobilo investicijo s strani VC sklada Capital Genetics in več uglednih poslovnih angelov.

 

spletna stran

 

Vir: Remea

 

TipPri

Za reševanje problema visoke kompleksnosti in potreb po resursih se kot ena izmed najbolj prominentnih tehnologij uveljavlja kvantno računalništvo. Gre za sodoben način procesiranja podatkov, ki uporablja lastnosti kvantne mehanike, da pospeši in izboljša procesiranje velikih podatkov.

 

Podjetje TipPri trenutno komercialno ponuja individualni razvoj rešitev za analitiko grafov skvantnimi računalniki, medtem ko raziskovalno razvijajo knjižnico kvantnih algoritmov zaanalitiko grafov, katero bodo tržili kot SaaS programske module. Med drugim so razvili kvantni sistem za optimizacijo logistike na veliki skali s kvantnimi grafnimi nevronskimi mrežami in kvantni sistem za scheduling operacij interne logistike v pametnih tovarnah.

 

Prav tako razvijajo sistem za analitiko grafov za priporočilne sisteme v pilotnem projektu s partnerjem Turkcell Technology. Podjetje že posluje pozitivno in ima vzpostavljena partnerstva s podjetji v Sloveniji in v tujini, med njimi so A1, Riko, Marand, Integralis, Sunesis, Oracle, SAS Analytics, Banco Medioulaum in drugi.

 

spletna stran

 

Vir: Tip Pri

 

DDD Invoices

Razlike v zakonodaji v državah po svetu predstavljajo proizvajalcem programske opreme na
globalni ravni velik izziv pri zagotavljanju davčno skladnega fakturiranja.

 

DDD Invoices je platforma v oblaku, ki omogoča vsakemu programu, da z eno samo integracijo
pridobi zmožnost davčno skladnega fakturiranja po lokalni zakonodaji katerekoli države na svetu.

Z enodnevno integracijo, proizvajalci programske opreme lahko pošljejo podatke o računu v .JSON formatu na platformo,


tam pa se podatki pretvorijo v skladen e-račun, fiskaliziran račun ali pa PDF račun, kjer so nato poročani
davčnim organom ter arhivirani kot to zahteva določena država.

 

Platforma omogoča tudi dostavo teh računov končnim klientom, kot tudi avtomatizacijo prejema računov ter tako omogoča celostno rešitev za proizvajalce SaaS rešitev, ERP sistemov, računovodskih rešitev in ostalih programov za fakturiranje.

 

spletna stran

 

Vir: DDD Invoices

 

Te zanima, katera od teh 5 inovativnih idej bo osvojila prestižni naslov Start:up leta 2024?

 

Pridruži se nam 18. junija!

 

###
Program sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa "Vsebinska podpora za hitrejšo globalno in trajnostno rast inovativnih MSP (RazvojniPlus Program)" v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju od 2021 do 2027.

Značke
Startup Slovenski startup leta Startup leta 2024 Sps Mgtš Startup leta
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.