Ustanavljanje spinoff in spinout podjetij je treba povečati

Dne 6. maj 2021
 

Univerze in javne raziskovalne organizacije (JRO) poglabljajo sodelovanje z gospodarstvom. A za učinkovit prenos visokotehnoloških izumov, nastalih znotraj univerzitetne sfere, v zunanji svet bo potrebno preskočiti še marsikatero oviro. Tako imenovana spinout in spinoff podjetja, ki nastajajo pri tem prenosu, so temelj konkurenčnosti evropskih podjetij, zato bo treba raven evropskega tehnološkega prenosa okrepiti.

 

Proces sodelovanja med univerzo in zunanjim okoljem (gospodarstvo in drugi) se odvija prek različnih oblik: od licenciranja patentov do akademskih spinoutov oziroma spinoffov, ki nastanejo in se razvijejo ob podpori storitev univerzitetnih podjetniških inkubatorjev, znanstveno-tehnoloških parkov in specializiranih univerzitetnih skladov tveganega kapitala.

 

Spinoff si praviloma z matično organizacijo deli določene podporne mehanizme, kar omogoča posvečanje izključno razvoju ob nižjih stroških delovanja, matična organizacija pa pride do razvoja in inovacij, a z manjšim tveganjem zase. Čeprav se veliko spinoffov razvija v pospeševalnikih, je pomembno, v kakšnem širšem poslovnem okolju nastajajo, kar posredno pogojuje tudi dostop do kapitala, potrebnega za nadaljnji razvoj. Kljub vse bolj spodbudnemu podjetniškemu okolju, ki podpira inovacije, si večina spinoffov prizadeva za rast in razvoj na tujih trgih.

 

O pomenu podpornega okolja za novoustanovljena podjetja bo na letošnjem Podimu govorila Devika Thapar, soustanoviteljica podjetja Wilbe, v katerem izobražujejo, podpirajo in vlagajo v nekatere najboljše znanstvenike na svetu. Devika se v zadnjem desetletju posveča predvsem komercializiciji mejnih inovacij, pred tem je pet let komercializirala rešitve umetne inteligence za IBM Watson v New Yorku. V Yaleovi pisarni za prenos tehnologij je sodelovala v programu za ocenjevanje spinout podjetij. 

 

Vizija domačih pospeševalnikov

Jakob Gajšek iz Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja in Matej Rus iz Tovarne podjemovpodjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru, v sodelovanju s pisarnami za prenos tehnologij si prizadevata za povečanje obsega ustanavljanja spinoffov na slovenskih univerzah in JRO. Jakob bo tudi moderator okrogle mize Podima DX, kjer bo govor o tem, kaj je treba storiti, da se zviša raven evropskega tehnološkega prenosa.

 

Rezervirajte si 20-minutne sestanke. Izbirajte med več kot 200 inovativnimi startupi!

Startupi so gonilna sila pri razvoju inovacij. Rezervirajte si 10, 20 ali tudi 30 sestankov s startupi, ki razvijajo zanimive tehnologije in bodo letos sodelovali na startup in tehnološki konferenci Podim DX. Ob nakupu karte Investor ali Business Executives prejmete digitalni startup katalog, kjer smo po kategorijah nalistali startupe z največjim potencialom iz naše regije. Mi smo zbrali, vi izberite. 

 

Poglejte program letošnje konference. 

 

Celoten članek je dostopen na ProFinance.si

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Slovenski podjetniški sklad Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj Sklad skladov Startup Plus Program Podim DX
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.