SAVE THE DATE: Mednarodni CASSINI ‘space’ hekaton tokrat v organizacijskih rokah Tovarne podjemov

Dne 25. avgust 2022 objavil Nina Skok
 

Če te vodi strast do razvoja trajnostnih rešitev, ki boljšajo naš svet, si na pravem mestu! Od 4. do 6. novembra se bo namreč odvil mednarodni vesoljsko-finančniThe Space for the Financial World CASSINI Hackathon” Evropske komisije. Organizacija na slovenskih tleh je tokrat v rokah naše Tovarne podjemov, na kar smo izjemno ponosni in se novega izziva že zelo veselimo!

 

Na CASSINI hekaton se lahko prijaviš na uradni TAIKAI platformi hekatona. V prvem koraku se registriraš in v drugem prijaviš na sam hekaton. Prijava je zelo preprosta in hitro opravljena. 

 

PRIJAVI SE TUKAJ

“Veseli nas, da je Evropska komisija prepoznala našo izkušenost in reference, ki smo si jih pridobili z izvedbami mnogih hackathonov na naši Tovarni ter nam tako zaupala so-organizacijo že četrtega CASSINI Hackathona. Gre za odličen izziv, za katerega smo izjemno hvaležni in nanj več kot pripravljeni,” je ob tem povedal direktor Tovarne podjemov, Matej Rus.

Poglej, kako smo se imeli na Mobility Hackathonu 2018 pod organizacijo Tovarne podjemov:

 

 

Od 04. do 06. novembra tako v MARIBORU organiziramo 3-dnevni CASSINI Hekaton Evropske komisije, kjer bomo razvijali nove rešitve na področju financ, zavarovalništva in investicij, ki vključujejo/uporabljajo podatke iz programov evropske vesoljske tehnologije ter prispevajo k trajnostnim in zelenim ciljem Evrope.

 

Smo v iskanju posameznikov in podjetij, med katere morda spadaš prav ti

 

Če si študent …

 

… … in te zanima uporaba vesoljskih tehnologij v podjetniški praksi, je to edinstvena priložnost za nova osvojena znanja, razmišljanje izven okvirja in iskanje rešitev, s katerimi lahko pokažeš svoj talent in izboljšaš svoje karierne priložnosti. 

 

Če si podjetje, ki …

 

… posluje na področju finančnega sektorja, zeleno-trajnostnih rešitev ali vesoljskih tehnologij, je to edinstvena priložnost za povezovanje s talenti in drugimi podjetji, odkrivanje novih možnosti za bolj zeleno delovanje in za seznanitev s priložnostmi, ki jih omogočajo evropske vesoljske tehnologije.

 

Če si startup, ki …

 

… svoje rešitve snuje okoli finančnega sektorja, zelenega podjetništva ali vesoljskih tehnologij, je to edinstvena priložnost za predstavitev tvoje ideje, povezovanje z izkušenimi podjetniškimi mački, nova partnerstva in za seznanitev s priložnostmi, ki jih omogočajo evropske vesoljske tehnologije. 

 

Če si strokovnjak …

 

… iz področja finančnega sektorja,  zeleno-trajnostnih rešitev ali vesoljskih tehnologij, je to edinstvena priložnost za deljenje svojega znanja z zagnanimi podjetniki in inovatorji ter za snovanje novih rešitev s pomočjo evropske vesoljske tehnologije.

V kolikor se vidiš v kateri izmed zgornjih vlog, nam piši na urban.lapajne@tovarnapodjemov.org.

Udeleženci CASSINI Hackathona bodo lahko izbirali med kar tremi zanimivimi in potencialno svet spreminjajočimi izzivi

 

Lotili se bomo reševanja izzivov, ki so pomembni za našo prihodnost. Agenda si je zamisliti prihodnost financ, zavarovanj in naložb/investicij, ki izkorišča podatke evropskih vesoljskih programov Copernicus, Galileos in EGNOS, hkrati pa izpolnjuje trajnostne cilje  opredeljene v načelih ESG in SRI. 

Več o evropskih vesoljskih tehnologijah si lahko prebereš TUKAJ!

IZZIV #1 Rešitve za spodbujanje zelenih in trajnostnih naložb

 

V današnjem svetu vlagatelji vse pogosteje uporabljajo okoljska in družbena merila, kar jim omogoča boljše, pa tudi lažje, prepoznavanje pomembnih tveganj ter priložnosti za rast. Pri izzivu št. 1 iščemo rešitve, ki bodo investitorjem in podjetjem omogočile zanesljive, trajnostne ter okolju prijazne naložbe s čim manj tveganja z upoštevanjem kriterijev ESG (Environmental, Social and Governance) in SRI (Socially Responsible Investing).  Gre torej za rešitve, ki bodo omogočale bolj pregledno investiranje v zeleno ozaveščena podjetja ter druge naložbene priložnosti, lažje iskanje in vrednotenje le-teh ter boljši pregled nad tveganji tovrstnih naložb. 

Kaj ESG  in SRI pravzaprav pomenita, lahko razvozlaš TUKAJ!

Udeležence spodbujamo, naj raziščejo naslednja področja:

 • iskanje in vrednotenje naložb, ki omogočajo pozitiven vpliv na družbo ali okolje,
 • upravljanje portfelja, ki temelji na kriterijih ESG in SRI,
 • trajnostno poslovanje podjetij, 
 • trgovanje z ogljičnimi kompenzacijami. 

 

Primer: Zamislite si rešitev, ki na podlagi satelitskih slik analizira trajnostno naravnanost posameznega podjetja (npr. toplogredne izpuste) in mu dodeli oceno, ki jo lahko uporabi investitor pri naložbenih odločitvah. 

 

IZZIV #2 Inovativna orodja in tehnologije za zavarovalništvo in bančništvo

 

Grožnje naravnih katastrof so vedno večje, zato si mnoga podjetja pomagajo predvideti njihove posledice s podatkovnimi orodji in tukaj so sateliti v veliko pomoč. S satelitskimi posnetki dobimo veliko bolj točne informacije, s tem pa je zaščita ljudi, narave in premoženja bolj zanesljiva. Zavarovalnice lahko s temi podatki obogatijo že obstoječe storitve ali pa razvijejo popolnoma nove. Sateliti, ki veljajo za najbolj natančne merilce časa, omogočajo finančnim institucijam natančne podatke in zanesljiva orodja za zagotavljanje varnosti ter sinhronizacije podatkov. Pri izzivu št. 2 iščemo rešitve, ki bodo omogočale boljšo sledljivost, razčlenjevanje podatkov, bolj natančne ocene tveganj, bolj natančne ocene škode, pripravo bolj dodelanih modelov tveganj in na splošno sprejemanje na podatkih temelječih poslovnih ter naložbenih odločitev. 


Udeležence spodbujamo, naj raziščejo naslednja področja:

 • sledljivost, namenjena bančnim in finančnim institucijam,
 • odškodninske zahtevke in ocenjevanje škode,
 • modele in ocene tveganja,
 • nove in inovativne zavarovalniške produkte,
 • izdelava indeksov,
 • finančna programska opreme ali mobilne aplikacije.

 

Primer: Zamislite si nov model obračunavanja zavarovalnih odškodnin v kmetijstvu, ki namesto dolgotrajnega ogleda na terenu, temelji na v naprej določenih vremenskih parametrih pridobljenih iz satelitov (t.i. index-based insurance).  

 

IZZIV #3 Nadgradnja globalnih finančno-analitičnih sistemov

 

Volatilnosti delniških trgov in finančnemu tveganju se lahko s pomočjo evropske vesoljske tehnologije ter podatkov, ki se jih z njeno pomočjo pridobi, izognemo oz. zmanjšamo njihov vpliv. S satelitskimi podatki lahko podjetja, organizacije, investitorji, zavarovalnice obogatijo  svojo poslovno in naložbeno strategijo ter se tako izognejo tveganjem. Še posebej občutljivo področje je blagovno trgovanje, pri katerem imajo še posebej veliko vlogo naravne katastrofe. Pri izzivu št. 3 iščemo rešitve, ki bodo omogočale boljši pregled in izkoristek podatkov, pridobljenih iz satelitov, na področju blagovne trgovine ter borznega trgovanja.

 

Udeležence spodbujamo, naj raziščejo naslednja področja:

 • področje blagovne trgovine,
 • področje nadzora borze,
 • zmanjševanje finančnih tveganj.

Primer: Zamislite si rešitev, ki na podlagi količine padavin, prilagodi naložbene odločitve vezane na odkup žita iz določenega geografskega področja. 

Več o izzivih najdeš TUKAJ!

Ob Tovarni podjemov v Sloveniji bo CASSINI Hackathon potekal še v 9 evropskih državah:

 

Prijave za udeležence so že možne na spodnji povezavi! Več o CASSINI Hackathonu pa si lahko prebereš TUKAJ!

 

Na CASSINI hekaton se lahko prijaviš na uradni TAIKAI platformi hekatona. V prvem koraku se registriraš in v drugem prijaviš na sam hekaton. Prijava je zelo preprosta in hitro opravljena. 

 

PRIJAVI SE TUKAJ

 

K sodelovanju vabimo ambiciozna podjetja in mentorje

 

Hackathon je odlična priložnost za spoznavanje talentiranih in ambicioznih posameznikov ter izgradnjo “out-of-the-box” rešitev, zato k sodelovanju vabimo podjetja, ki želijo sodelovati pri nastajanju prebojnih rešitev po konceptu odprtega inoviranja in lahko s svojim znanjem, izkušnjami ter drugimi viri podprejo hackathon. Hkrati z aktivnim angažiranjem prispevate k kazalnikom ESG  in SRI ter trajnosti in bolj zeleni prihodnosti!

 

Na drugi strani pa so nepogrešljiv del hackathona mentorji, ki bodo s svojo energijo, znanjem in izkušnjami podprli ustvarjalno energijo udeležencev. 

 

Hackathoni so pravo mesto za inoviranje, mreženje in snovanje novih poslovnih priložnosti, zato ne zamudite priložnosti za sodelovanje! 

Če te zanima sodelovanje, te vabimo na 30 min virtualni klepet z Urbanom. Termin si rezerviraj tukaj.

Če se v napisanem najdeš, nas lahko kontaktiraš tudi takole:

T: 02 2294 270

E: urban.lapajne@tovarnapodjemov.org


P.S. Prijavi se na naše e-novice tukaj in bodi obveščen o vseh pomembnih novostih letošnjega mednarodnega hackathona.

Značke
Tovarna podjemov Maribor CASSINI Hekaton Vesolje, fintech Insurence tech Evropska komisija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.