Poskrbi za zdravje na delovnem mestu in z majhnimi koraki doseži velike spremembe

Dne 4. julij 2023 objavil Anemari Pediček
 

Zaposleni so skrivno orožje dolgoročne poslovne uspešnosti podjetja - njihov vpliv je neprecenljiv. Vendar pa ključ do uspeha ne leži samo v njihovi prisotnosti, temveč tudi v tem, kako skrbijo za svoj življenjski slog, tako znotraj kot zunaj delovnega časa. Odločitve, ki jih sprejemajo glede svojega zdravja in dobrega počutja, lahko namreč igrajo ključno vlogo pri njihovi delovni uspešnosti ter prispevajo k oblikovanju poti do zmage ali poraza. Prav spodbujanju zdravega življenjskega sloga smo se posvetili tudi na delavnici Zdravje na delovnem mestu, ki jo je Slovenski podjetniški sklad v sodelovanju z GZS, sekcijo za fitnes rekreacijo in regeneracijo in Fakulteto za šport organiziral za portfeljska podjetja. Če tudi tebe zanima, kaj lahko narediš za zdravo delo v pisarni in zdrav življenjski slog, beri naprej.

 

Skrb za zdravje na delovnem mestu je postala ena ključnih prioritet v današnjem hitrem tempu življenja. Zavedanje o pomenu dobrega fizičnega in duševnega počutja zaposlenih je vse večje, saj podjetja spoznavajo, da je zdravje ključnega pomena za uspešno in učinkovito delo. V želji, da bi podprli zdravje svojih zaposlenih, se vse več organizacij odloča za izvajanje preventivnih programov in delavnic, ki jim omogočajo vpogled v njihovo psihofizično stanje ter nudijo praktične napotke s strani strokovnjakov na področju medicine dela, kineziologije, osebnega trenerstva in psihoterapije. In ena takšnih priložnosti se je ponudila tudi portfeljskim podjetjem, Slovenskega podjetniškega sklada, katera so se lahko udeležila delavnice Zdravje na delovnem mestu.

 

Podjetniki so pridobili vpogled v svoje psihofizično stanje, izmerili svojo telesno zmogljivost, dobili praktične napotke s strani strokovnjakov na področju medicine dela, kineziologije, osebnega trenerstva in psihoterapije. Napotke najdeš v nadaljevanju.

 

Ključne ugotovitve programa "Back Health 24/7/365": Kako doseči pozitivne spremembe v zdravju zaposlenih?

Kot prvi predavatelj se nam je predstavil strokovnjak na področju medicine in športa dr. Timothy Hasenöhrl. Timothy je specialist aplikativne medicine, ki ima že več kot desetletje izkušenj na področju rehabilitacijskih raziskav. Pohvali se lahko tudi s številnimi izkušnjami na področju promocije zdravja na delovnem mestu in prav zato nam je predstavil tudi projekt “Back Health 24/7/365”, ki so ga izvajali na Medicinski fakulteti na Dunaju in univerzitetni bolnišnici Dunaj.

 

Timothy nam je zaupal, da so bolečine v hrbtenici ena najbolj razširjenih bolezni, samo v Avstriji za njo trpi več kot 2 milijona ljudi. Prav zato so se lotili projekta “Back Health 24/7/365”, ki se nanaša na voden program, ki poteka med delovnim časom in naslavlja fizične in duševne obremenitve različnih poklicnih skupin. Zaposlene skozi program, korak za korakom, naučijo, kako lahko aktivno prispevajo k zdravju svoje hrbtenice 24 ur na dan, 7 dni v tednu, 365 dni v letu.

 

Program je bil sestavljen iz 3 praktičnih izobraževanj, ki so trajala med 60 in 90 minut in so obravnavala tematike, kot so kako ravnati s težkimi bremeni, kako izvajati treninge za stabilizacijo in kompenzacijska usposabljanja za sedečo delo. Program je bil sestavljen tudi iz video izboraževanja, ki je vseboval 4 kratke izobraževalne vsebine o duševnem zdravju v povezavi z bolečinami v hrbtu, prehrani v povezavi z bolečinami v hrbtu, anatomiji hrbtenice in smenicah za diagnostiko in zdravljenje bolečin v hrbtenici.

 

Ključne ugotovitve so pokazale, da je lahko takšen projekt zelo učinkovit, če se v podjetju zavedajo pomembnosti:

  • Moči komunikacije

Podjetje se zaveda, kako pomembno je aktivno komunicirati o skrbi za zdravje in spodbujati zaposlene k temu. Uporabljajo različne taktike, ki učinkovito vplivajo na ozaveščanje o zdravju na delovnem mestu.

  • Postopnih uvajanj sprememb

V podjetju se zavedajo, da je proces skrbi za zdravje in izvajanja vaj dolgotrajen in zahteva čas. Zato uporabljajo pristop, pri katerem spodbujajo zaposlene, da začnejo z izvajanjem vaj za zdravje postopoma. Poleg tega imajo v podjetju tudi vodje ali osebe na višjih delovnih mestih, ki služijo kot vzor drugim. To ustvarja pozitivno okolje, ki spodbuja zdrav način življenja.

  • Nenehno merjenje napredka

Podjetje poudarja pomembnost merjenja napredka in si prizadeva v program vključiti čim več posameznikov. Redno spremljanje in beleženje rezultatov pomaga pri spremljanju učinkovitosti programa in identifikaciji področij, ki potrebujejo izboljšave. S tem lahko podjetje prilagodi svoje pristope in zagotovi, da čim več zaposlenih aktivno sodeluje v projektu.

 

In kaj se lahko naučimo iz projekta “Back Health 24/7/365” ? Izvajanje programov za skrb za zdravje ima številne koristi, ki vplivajo na dobro počutje in zdravje zaposlenih na dolgi rok.

 

Bolečine v hrbtenici. Kako si lahko pomagam?

Bolečine v hrbtenici na delovnem mestu so pogosta težava, ki lahko močno vpliva na produktivnost in dobro počutje posameznika. Dolgotrajno sedenje, nepravilna drža, dvigovanje težkih predmetov in ponavljajoči se gibi lahko prispevajo k nastanku bolečin. Na delavnici se nam je pridružil tudi vodilni strokovnjak za težave s hrbtenico in idejni vodja Re.aktiv dr. Dejan Kernc, ki s svetovanji in vadbo pomaga pacientom dolgoročno odpraviti težave s križem.

 

Dr. Dejan Kernc

Ali veš, da se kar 80% odraslih v svojem življenju sreča z bolečinami v hrbtenici? Običajno ta problem rešujemo s protibolečinskimi tabletami, masažami in drugimi pripomočki za lajšanje simptomov. A na tem mestu nas je Dejan opozoril, da se je potrebno vprašati: "Kaj povzroča bolečine v naši hrbtenici?"

 

Obstaja širok spekter možnih vzrokov. Med njimi so dolgotrajne nepravilne obremenitve, stres, pretirano naprezanje mišic, napačno dvigovanje predmetov, nepravilni vzorci gibanja, dolgotrajni neneravni položajo, kot so ležanje na kavču in še več. Če raziskave ne pokažejo, da je kaj narobe, nas pa še vedno boli in se komaj premikamo, najverjetneje gre za nespecifične bolečine. In potrebno se je zavedati, da je več kot 90% bolečin v križu nespecifičnih. To pomeni, da ne zahtevajo operativnih posegov in so rešljive.

 

Dejan poudarja:

Hrbtenica nam vedno sporoča svoje „počutje“. Od nas je odvisno, ali ji prisluhnemo.

Pri reševanju bolečin v hrbtenici je zelo pomembna stabilizacija hrbtenice, kar pa ni najpreprostejše. In kako pravilno stabilizirati? “ENOSTAVNO, ko veš, kaj delaš,” pravi Dejan. Stabilizacija vključuje:

  • Nevtralni položaj hrbtenice: Je tisti, ki zagotavlja, da je hrbtenica najmanj obremenjan. Treba ga je poznat.
  • Uporabo pravilnih mišic.
  • Povečanje znotraj trebušnega pritiska.
  • Ločevanje pravilne in nepravilne izvedbe.
  • Časovno usklajenost z izvedeno akcijo.
  • Koordinacija z ostalimi zahtevami (gibi, zunanji dejavniki).

 

Stabilizacija hrbtenice je pravi proces učenja. Pomembna je, da vse natreniramo in začnemo zaznavati ter to uporabljati v vsakdanjih situacijah. Tukaj je zelo pomembna tudi individualnost, namreč to kar ustreza meni, ni nujno, da ustreza nekomu drugemu.

 

Ko pride do bolečin si lahko pomagamo tudi, da grejemo boleče predele, veliko hodimo in se gibamo, se zjutraj raztegnemo ter se izogibamo gibom, ki povzročajo bolečino.

 

Če imaš bolečine v križu in se sprašuješ, katere aktivnosti so primerne zate, Dejan svetuje, hojo in nordijsko hojo. Pri nordijski hoji se dodatno še razbremenimo s pomočjo palic. Priporčljivo je tudi plavanje, saj nimamo direktne obremenitve. Priporoča pa tudi kolesarjenje, veslanje, supane, pilates, joga in skupinske vadbe, ki ne vključujejo visoko intenzivne vadbe ter smučanje. Vsekakor se poskusi izogniti “divjim” skupinskim vadbam, kot je na primer bootcamp, neprilagojenim vajam za moč, v določenih primerih tudi teku in aktivnostim, ki ti povzročajo bolečine.

“Poskrbite za svojo hrbtenico, ker vi lahko naredite največ,” je ob koncu predavanj dodal Dejan.

Kakšne vaje lahko narediš na delovnem mestu?

V današnjem času, ko večino svojega časa preživimo sede, je pomembno, da se zavedamo pomena skrbi za svoje zdravje, tudi med delovnim časom. Na delavnici se nam je pridružila tudi Katja Čabrian iz podjetja Bodifit, ki je z nami delila izjemno pomembne nasvete o ohranjanju zdravja med delom.

 

Razgibavanje na delavnici

Katja je poudarila, da moramo biti dovolj samoiniciativni, da si vzamemo trenutek, vstanemo, se razgibamo in naredimo nekaj razteznih vaj, tudi med samim delom. Pomembno je, da med delom prisluhnemo našim mišicam, ki nam sporočajo, kdaj je čas za gibanje in raztezanje. Poleg tega nas je Katja vodila skozi niz razgibalnih vaj, ki so na voljo v spodnjem posnetku.

 

 

Med delovnim časom so zelo pomembni tudi kratki, 3 do 5 minutni aktivni-gibalni odmori, ki pozitivno vplivajo na počutje, osebno zadovoljstvo, motivacijo, delovno klimo in produktivnost. Če so ti odmori načrtni in sistematični, tudi ne motijo delovnega procesa in pomagajo ohranjati in krepiti osredotočenost na delo, kreativnost, spodbujajo povezovanje med zaposlenimi, dobro počutje ipd. Na dolgi rok pa lahko vplivajo tudi kot preventivno sredstvo za preprečevanje dolgotrajne bolniške odsotnosti.

 

Poglej si spodnji video in ugotovi, kako lahko izgleda tudi Tvoj aktivni odmor.

 

 

Katja je izpostavila, da je pomembno, da se podjetja zavedajo, da je spodbujanje zdravega načina v podjetju življenja izrednega pomena. To lahko vpliva zmanjšanje bolniških odsotnosti,  zmanjšanje fluktuacije, znižanje stresa, pozitivno delovno okolje in privabljanje novih zaposlenih.

 

Ali veš, da lahko tako enostavna in redna rutina povzroči ogromno pozitivnih sprememb v tvojem življenjskem slogu? Kaj še čakaš - bodi zgled in začni ZDAJ!   

 

Delavnice se je udeležil tudi Saša Vujasinović iz podjetja Nord drinks d.o.o, ki je navdušeno povedal:

»Sicer se vsi zavedamo, kako pomembno se je na vsake toliko časa vstati in pretegniti, sploh, če delamo za računalnikom, a v praksi verjetno vsi na to pozabimo. Super bi bilo, če bi te lahko nekdo vsak dan večkrat opomnil, da bi se bilo dobro raztegniti. Potrebujemo več tovrstnih programov.«

Na predavanju smo obravnavali tudi tematiko izgorelosti, udeleženci pa so se imeli priložnost preizkusiti v SloFIT meritvah. Več lahko prebereš na povezavi.

 

Delavnica Zdravje na delovnem mestu spada v program Startup Plus in je namenjena podjetjem, ki so v preteklosti pridobila spodbudo P2, SK75 ali SI-SK Slovenskega podjetniškega sklada.

 

POGLEJ POSNETEK IN UGOTOVI, KAJ O DELAVNICI PRAVI SOORGANIZATORKA DELAVNICE SEVERIN HUTINSKI.

 

 

Za prejemnike finančnih spodbud na voljo številni vrhunski Startup Plus programi

Slovenski podjetniški sklad za portfeljska podjetja organizira tudi številne druge vrhunske podjetniške programe, kot so Startup klinika, konferenca Podim, vertikalni pospeševalniški programi, mednarodni pospeševalniški programi, program Grow Digital, mednarodno srečanje investitorjev in mnoge druge.  Vsebinski programi učinkovito dopolnjujejo finančne produkte P2, SK75 in SI-SK, ki slovenskim zagonskim podjetjem zagotavljajo od 54.000 EUR do 600.000 EUR zagonskih sredstev.

 

SPOZNAJ DRUGE PROGRAME

 

 

 

###

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Zdravjenadelovnemmestu Startupplus SPS MGTŠ GZS StartupSlovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.