IZGORELOST - bolezen 21. stoletja. Kako se ji izogniti?

Dne 4. julij 2023 objavil Anemari Pediček
 

Kot ustanovitelj ali pripadnik vrste startup podjetnikov, se vsekakor verjetno tudi ti srečuješ z valom strasti in pritiska, ki ga prinaša iskanje uspeha. Ta hitri in dinamični svet startupov je kot vrtiljak, ki te spodbuja in navdihuje, a lahko hkrati pusti tudi pečat na tvojem zdravju. Stres in izgorelost sta kot zahrbtna past, ki prežita na tvoji poti, zato je ključnega pomena, da sprejmeš pravilne ukrepe za njuno premagovanje in vzpostaviš ravnovesje med tvojim telesnim in duševnim zdravjem. Prav spodbujanju zdravega življenjskega sloga smo se posvetili tudi na delavnici Zdravje na delovnem mestu, ki jo je Slovenski podjetniški sklad v sodelovanju z GZS, sekcijo za fitnes rekreacijo in regeneracijo in Fakulteto za šport organiziral za portfeljska podjetja. Če tudi tebe zanima, kaj lahko narediš, da se izogneš izgorelosti beri naprej. V nadaljevanju pa te čaka tudi nekaj utrinkov iz SloFIT meritev.

 

Izkušena delovna terapevtka in psihoterapevtka Tanja Breznik nas je skozi zadnje predavanje soočila s tematiko izgorelosti in stresa ter nam razložila vzroke, ki pripeljejo do izgorelosti in kako se ji izogniti.

 

Tanja Breznik na predavanju

 

Tanja je poudarila, da je izgorelost odziv na nenaravno situacijo, v kateri se znajdemo. Človeško telo je evolucijsko prilagojeno na prenašanje močno intenzivnega in kratkotrajnega stresa, ne pa na dolgotrajno nizko intenzivno obremenitev. Ko pride do izgorelosti je naše ravnotežje delovanja porušeno na vseh področjih delovanja. Naša področja delovanja so delo in izobraževanje, skrb zase, prosti čas in počitek ter spanje. Vsa ta področja morajo biti v ravnovesju, v nasprotnem primeru pride do izpada in se začnemo izčrpavat.

 

Tanja je poudarila:

“Počitek ne gre v prosti čas, počitek je nekaj kar je za sebe. Počitek je namenjen revitalizaciji.”

Simptomi stresa vplivajo tako na naše telo, kot tudi na odnose in duhovnost. Stres in izčrpanost lahko spremljajo številni telesni znaki, kot so glavoboli ali migrene, napetost ali bolečine v mišicah, slabost ali bolečine v želodcu, pospešeno bitje srca in visok krvni pritisk, znojenje ali mrazenje, poslabšanje kroničnih boleznih, ki jih sicer imamo pod kontrolo.

 

Stres in izgorelost pa se kaže tudi v odnosnih znakih, na primer pojavijo se konflikti in težave v medosebnih odnosih, težave v izražanju svojih čustev in potreb drugim osebam, povečana občutljivost za kritiko ali zavrnitev, zmanjšanje zaupanja v druge ljudi in v svoje odločitve. Ker pa smo ljudje duhovna bitja, moremo videti smisel življenja. Prav zato se stres in izgorelost velikokrat kažeta tudi v duhovnih znakih, ki vključujejo pomanjkanje ali izgubo smisla v življenju, zmanjšanju doživljanja zadovoljstva, občutku izgubljenosti in brezupa ter krčenju ali opustitvi verske prakse.

 

In kje se skrivajo vzroki, ki nas pripeljejo do izgorelosti?

Tanja nam je zaupala, da vzrok velikokrat tiči v visokih pričakovanjih. Ljudje si velikokrat postavimo visoka in nerealna pričakovanja, ki jih ne moremo izpolniti. Ta visoka pričakovanja so velikokrat povezana tudi s škodljivimi prepričanji, kot so:

 • Nisem dovolj dober/a;
 • Ne bo mi uspelo;
 • Nikoli ni dovolj;
 • Vse mora biti popolno;
 • Nobenemu ne morem zaupati;
 • Ne smem se motiti;
 • Vse moram imeti pod kontrolo;
 • Nisem vreden/a sreče, uspeha, ljubezni, počitka, sprejetosti itd.

 

Tanja nam je povedala, da se velikokrat škodljivih prepričanj sploh ne zavedamo. Ob njih ponavadi v sebi začutimo strah, tesnobo, sram, jezo, razdražljivost, prizadetost, zmedenost, apatičnost, praznino, neučinkovitost, slabo vest ipd.  Osebe, ki so izgorele ali pod velikim stresom se velikokrat svojih čustev včasih sploh ne zavedajo. Same v sebi so pod veliko napetostjo in na koncu strah ali jezo samo “špricajo” naokoli.

“Najbolj se boste zavedali, da ste pod prevelikim stresom, ko boste začeli svojo jezo "šricati" naokoli in boste tečni. To so mali alarmi, ki govorijo, da je preveč” pravi Tanja.

K izgorelosti pa vodi tudi pretirana strogost do sebe in drugih, dokazovanje sebi in drugim, pomanjkljiva skrb zase, pomanjkanje počitka in spanja ter zdravega hedonizma, uživanja in sproščanja in  ne sprejemanje svojih omejitev.

 

“Dandanes je ne sprejemanje svojih omejitev pogost pojav, predvsem pri mladih. Ljudje se velikokrat ne zavedamo, da smo omejeni s svojimi resursi, energijo, močjo, denarjem in časom. Imamo omejitve in če te ne sprejemamo in konstantno poskušamo iti čez svoje meje, lahko to prej ali slej terja svoj davek,” pravi Tanja.

 

In kako preprečiti, da pride do škodljivih prepričanj in posledično do izgorelosti?

 

Tanja svetuje, da začnemo živeti po prepričanjih, kot so:

 • Delam po svoji najboljši moči;
 • Zaupam vase, da tak/taka kot sem sem ok;
 • Nisem popoln/na, sem pa ok;
 • Nisem na tem svetu, da se dokazujem itd.

 

Tanja nas je tudi opozorila, da PERFEKCIONIZMA NI. Perfekcionizem je nekaj, kar je umetno ustvaril marketing, da so ljudje nezadovoljni in da se stvari lažje prodajajo. Ko se ljudje začnemo zavedati, da perfekcionizma ni, začutimo razbremenitev.

 

Izgorelosti se lahko izognemo tudi, če imamo nad svojim delom velik nadzor in avtonomijo, smo za delo pravično nagrajeni in spoštovani. Nagrada ni samo dobra plača. Ljudje smo socialna bitja in pomembna je tudi socialna nagrada, ki vključuje pohvalo, vzbujanje občutka pomembnosti in hvaležnosti. Tanja nam je zaupala, da v Sloveniji ljudje zelo težko pohvalijo. Zaposleni hitro dobijo občutek, da so samoumevni in ta občutek ne prinaša nič pozitivnega. Posledično ljudje delajo z odporom in nimajo dobrega odnosa. Prav zato so pohvale izredno pomembne. 

 

Izgorelost lahko preprečimo tudi, če ohranjamo stik s seboj, torej se redno vprašamo, kako čutimo, kaj doživljamo ipd. Prav tako je pomembno, da skrbimo za sebe in ohranjamo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Pri delu moramo znati postaviti meje, se naučiti reševati konflikte, krepiti hvaležnost, spodbujati solidarnost in empatijo.

“Hvaležnost in pohvale imajo zelo močan vpliv,” poudarja Tanja.

Testiranje telesnih zmogljivost preko SLOfit meritev

Portfeljska podjetja pa so lahko izkoristila tudi priložnost, da preko SLOfit meritev preverijo svojo telesno zmogljivost v odrasli dobi in jo primerjajo s telesno zmogljivostjo v času šolanja in z rezultati otrok.

 

SLOfit meritve so bile sestavljene iz 3 sklopov: preverjanje zdravstvenega tveganja za izvedbo gibalnih nalog, osnovni sklop (z zdravjem povezana telesna zmogljivost), dodatni sklop (z gibalno učinkovitostjo povezana telesna zmogljivost).

 

Udeleženci delavnic na SLOfit meritvah

Na predavanju smo obravnavali tudi tematiko bolečin v hrbtenici in vadbe na delovnem mestu. Več lahko prebereš na povezavi.

 

Delavnica Zdravje na delovnem mestu spada v program Startup Plus in je namenjena podjetjem, ki so v preteklosti pridobila spodbudo P2, SK75 ali SI-SK Slovenskega podjetniškega sklada.

 

 

Za prejemnike finančnih spodbud na voljo številni vrhunski Startup Plus programi

Slovenski podjetniški sklad za portfeljska podjetja organizira tudi številne druge vrhunske podjetniške programe, kot so Startup klinika, konferenca Podim, vertikalni pospeševalniški programi, mednarodni pospeševalniški programi, program Grow Digital, mednarodno srečanje investitorjev in mnoge druge.  Vsebinski programi učinkovito dopolnjujejo finančne produkte P2, SK75 in SI-SK, ki slovenskim zagonskim podjetjem zagotavljajo od 54.000 EUR do 600.000 EUR zagonskih sredstev.

 

SPOZNAJ DRUGE PROGRAME

 

 

 

###

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Zdravjenadelovnemmestu Startupplus SPS MGTŠ GZS StartupSlovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.