PODIM ponovno navdušil v velikem slogu

Dne 22. maj 2024
 

V Mariboru se je zaključil 44. Podim, eden najvplivnejših startup in tehnoloških dogodkov v Srednji in Vzhodni Evropi, na katerem se je zbrala evropska smetana startup in tehnološkega sveta. Več kot 1.000 udeležencev iz celega sveta se je od 13. do 15. maja ponovno mrežilo in povezovalo v Mariboru. Tridnevni dogodek je privabil 204 startupe iz 24 držav, več kot 70 govorcev iz 17 držav, več kot 50 različnih skladov tveganega kapitala in drugih vrst zasebnih vlagateljev, ki ocenjeno upravljajo z več kot 3,3 milijarde EUR vrednimi investicijskimi skladi, namenjenimi za vlaganje v startupe, številne podjetnike in podjetniške navdušence.

 

Mednarodne razsežnosti dogodka in njegov pomen potrjujejo tudi udeleženci, ki so prišli z vsega sveta, med drugim iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške, Poljske, Srbije, Združenega kraljestva, ZDA,... z namenom širiti svoje znanje, spremljati novosti na področju tehnoloških inovacij, biti del revolucionarnih idej in iskati priložnosti za povezovanje in sklepanje poslov. Podim s 40-letno tradicijo igra aktivno in pomembno vlogo pri tem tako za širšo regijo kot tudi za Slovenijo in gradnjo ekosistema.

»Za preboj vsakršnega start-up ekosistema je ključno, da so vsi deležniki, od start-up podjetij do investitorjev, podpornih institucij, državnih in javnih institucij, medsebojno tesno povezani. PODIM je v Sloveniji ravno to lepilo, ki drži celoten ekosistem skupaj. Ni le priložnost za ustvarjanje in krepitev partnerstev, ampak je tudi izjemno pomemben za promocijo slovenskih dosežkov v start-up svetu. Na Skladu se zavedamo pomena takšnih dogodkov, zato bomo v našem novem programu vsebinske podpore – RazvojniPlus programu še naprej podpirali organizacijo tovrstnih start-up konferenc in drugih dogodkov,« je povedala mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada.

 

Več kot 70 govorcev z vsega sveta v tridnevnem programu

Organizatorji so tudi letos pripravili zanimiv in raznolik tridnevni program, v katerem je sodelovalo več kot 70 govorcev iz 17 držav, med njimi tudi številna svetovno uveljavljena imena. Programski del, razstava tehnoloških projektov na “Podim Marketplace-u”, mreženje in Podim zabava se je odvijalo v Mariboxu, medtem ko so sestanki med startupi, investitorji in podjetniki potekali v “Podim Deal Room-u” v Narodnem domu.

 

Vsebinsko bogat program je postregel z aktualnimi temami iz sveta podjetništva in tehnologije. Obsegal je 11 programskih sklopov, ki so pokrivali pester nabor področij: digitalizacija in digitalna transformacija, tehnološka transformacija, revolucija v prehranski industriji, umetna inteligenca in revolucionarne tehnologije, podjetniška rast, “fintech”, vodenje podjetja, inovacije v podjetjih, financiranje podjetja, pravni okvirji poslovanja in razvoj zmagovalnega startup ekosistema.

 

V okviru programa so se lahko udeleženci udeležili več kot 28 dogodkov – pogovorov, panelov in razprav ter so bili deležni novih znanj in izkušenj uveljavljenih govorcev in podjetnikov iz prakse, ki so pogosto podjetnikom vir novih idej in pobud za inoviranje v podjetjih.

 

Boris Zorko iz Zavarovalnice Sava o inoviranju in inspiriranju na konferenci Podim povedal: “Konferenca PODIM je za nas eden izmed virov navdiha za inoviranje in prepoznavanje poslovnih inovativnih priložnosti ter spoznavanje potencialnih partnerjev. Naši zavarovalniški izzivi so idealno izhodišče za inovacije – od majhnih izboljšav do velikih prebojev. Sodelovanje s startupi in zunanjimi podjetji nas bogati z novimi tehnologijami in svežimi pogledi, ki dopolnjujejo naše strokovno znanje in nam omogoča drugačen pogled na zavarovalništvo. Veseli nas da smo lahko del PODIM skupnosti, da soustvarjamo vsebino in podpiramo lokalni ekosistem. Tokrat se bomo veliko mrežili, se pustili da nas vsebina inspirira in kdo ve mogoče sklenemo tudi kakšno sodelovanje.”

 

Programski sklop Tech Transfer Meetup

V programu letošnjega Podima je imel posebno mesto tudi programski sklop namenjen prenosu tehnologij, katerega partner je bil SPIRIT Slovenija. Na Meetup-u so uveljavljeni mednarodni strokovnjaki iz najboljših tehnoloških središč kot so švicarski ETH, ameriški MIT in nemški UnternehmerTUM, delili številne nasvete in izkušnje o prenosu tehnologij, meetup pa je ponudil tudi priložnost za izmenjavo idej in raziskovanje novih načinov sodelovanja v inovacijskem ekosistemu.

 

Igor Milek iz Javne agencije SPIRIT Slovenija, ki je podprla ta programski sklop, je povedal: “Na javni agenciji SPIRIT Slovenija v vlogi sedeža nacionalne kontaktne točke za program Evropskega sveta za inovacije (EIC) opažamo, da v Sloveniji potencial za ustanavljanje in rast »deep-tech« zagonskih podjetij ni v zadostni meri izkoriščen. Obetajoča odkritja slovenskih raziskovalcev in znanstvenikov pogosto pristanejo v predalih, namesto da bi jih preko prenosa tehnologij pretvorili v uspešne tržne produkte in podjetja. Kot agencija ki spodbuja podjetništvo, internacionalizacijo in investicije, skušamo to situacijo izboljšati. S programskim sklopom »Tech transfer MeetUp« smo želeli spoznati dobre prakse na tem področju in tematiko prediskutirati s priznanimi tujimi strokovnjaki.”

 

Na dogodku 3,3 milijarde EUR tveganega kapitala

Konferenca je tudi letos privabila lepo število investitorjev in skladov tveganega kapitala iz regije, ki so tudi letos iskali priložnosti za investiranje v startup podjetja. Na dogodku se je zbralo več kot 50 različnih skladov tveganega kapitala in drugih vrst zasebnih vlagateljev, ki ocenjeno upravljajo z več kot 3,3 milijardami EUR vrednimi investicijskimi skladi. Tekom dogodka je bilo več kot 140 investitorjev na voljo za sestanke in pogovore, kar so startupi tudi s pridom izkoristili.

Ob udeležbi na letošnjem Podimu je Tatjana Zabasu Mikuž, partnerica v skladu South Central Ventures, ki je dejaven predvsem na področju Balkana, povedala: “Kot smo že navajeni, je tudi letošnji Podim postregel s precej zanimivimi gosti. Kar se tiče startupov sem srečala nekaj zanimivih, tudi takšnih, ki so mogoče zanimivi za nas čisto konkretno za investiranje, pa tudi takšnih, ki so zanimivi, pa za nas na žalost ne pridejo v poštev. Na Podimu je zelo dinamično dogajanje. Še vedno je Podim eden največjih tehnoloških dogodkov v regiji. Zadovoljni smo, da smo tukaj.”

 

Raziskava pokazala drastičen padec investicij v letu 2023 v slovenska start-up podjetja

S svežimi izsledki raziskave The State of Adria Tech o stanju investicij v tehnološkem sektorju v naši regiji, je na Podim konferenci postregel Gregor Rebolj, partner v investicijskem skladu Silicon Gardens, v katerem so pred kratkim izvedli raziskavo. Številke kažejo, da so investicije v tehnološka podjetja v Alpe Adria regiji v letu 2023 padle za 90 %, medtem ko je na ravni Evrope ta padec “zgolj” 55 %. 

 

“V letu 2023 je količina kapitala investiranega v podjetja slovenskih ustanoviteljev padla na 81 milijonov EUR, kar v primerjavi z rekordnim letom 2021 pomeni upad za ogromnih 91 %. Znesek je na enaki ravni, kot je bil v letu 2014, to je pred celim desetletjem. Zaradi trenutne ekonomske situacije je po eni strani sicer razumljivo, da podjetniki raje rastejo počasneje in z lastnimi sredstvi, kot da iščejo investicije, vendar bi si v Silicon Gardens želeli več ambicioznih podjemov. Taki podjemi namreč nimajo težav pridobiti investicije in lažje ustvarijo pomembne zgodbe.” je povedal Rebolj.

 

Po zbrani podatkih omenjene raziskave je bilo v letu 2023 v podjetja slovenskih ustanoviteljev v letu 2023 izvedenih 24 investicij v skupni vrednosti 81 milijonov evrov. Za več informacij o rezultatih raziskave se lahko obrnete na info@silicongardens.com 

 

Slovenija želi do leta 2030 doseči preboj med najbolj privlačna okolja za startup podjetja

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, Matevž Frangež je na Podimu predstavil izhodišča Slovenske startup strategije, ki jih je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport pripravilo v sodelovanju z iniciativo Startup Slovenija in aktivnimi deležniki ekosistema.

 

Slovenija namreč po ključnih kazalnikih, ki merijo prijaznost podjetniškega okolja za startup podjetja, zaostaja za evropskim povprečjem, saj dosegamo le 23 % realizacije startup standardov European Startup Nations Alliance (ESNA). Da bo Slovenija lahko zmanjšala zaostanek za najboljšimi državami in dosegla zastavljene cilje, mora močno izboljšati poslovno okolje za inovativna zagonska podjetja. 

 

Cilj strategije je, da si Slovenija do leta 2030 zagotovi mesto med startupom in talentom najprijaznejšimi državami, ter predvsem zagotovi pogoje za bistveno hitrejši gospodarski razvoj s povečanjem deleža visokotehnoloških podjetij v BDP. Strategija vsebuje konkretne predloge na petih najpomembnejših področjih in sicer: 

  • podporno okolje za startup in scaleup podjetja, 
  • nova pravno organizacijska oblika za startup podjetja, 
  • startup viza, 
  • razvoj trga tveganega kapitala ter 
  • rešitev za uveljavitev delniških opcij.

 

Izhodišča za Slovensko startup strategijo so dostopna na povezavi: www.startup.si/strategija 

 


Na Podimu 2024 več kot 200 najbolj ambicioznih startup podjetij

Kot je povedal Matej Rus, vodja Podima: “Tako organizatorji kot tudi investitorji z veseljem ugotavljamo, da je kakovost startupov na Podimu vsako leto boljša. Vedno večji delež startupov prihaja iz tujine, letos kar 76 %, kar dokazuje vedno večjo težo dogodka v širši regiji. Veseli nas, da se na konferenci startup podjetja uspešno povezujejo z globalno mrežo investitorjev in že uveljavljenimi podjetij, ki so odprta za sodelovanje, in da se iz teh povezovanj rojevajo tudi številna uspešna sodelovanja.”

Med 204 sodelujočimi startupi iz 24 držav je sodelovalo na Podimu 24 % slovenskih startup podjetij, sledijo hrvaški startupi (14 %), srbski (9 %), italijanski (9 %), avstrijski (8 %) in severnomakedonski (6 %).... Sodelujoči startupi prihajajo iz zelo različnih industrij, med 5 najbolj zastopanimi industrijami pa so naslednje: poslovanje, produktivnost poslovanja in IT; zdravje in dobro počutje; življenjski slog, zabava in šport; kmetijstvo, hrana & bioznanost; mobilnost, transport in logistika.

 

Na konferenci sodelujejo tudi številna uveljavljena slovenska in mednarodna podjetja, ki so odprta za sodelovanje s startupi, med njimi tudi globalno podjetje Infineon Technologies. Predstavnik podjetja Andreas Muehlberger je povedal: “Na Podimu se naučimo veliko o programskih idejah startupov in spoznamo nova področja, kjer bi lahko svoje produkte uporabljali. Dobimo nove ideje, kako se lahko še razvijamo. To je zmaga za obe strani.”

 

137 startupov iz 23 držav se je potegovalo za laskavi naziv najboljšega startupa Podima 

Vrhunec Podima je zagotovo tekmovanje “Podim Pitching Competition”, na katerem so najbolj ambiciozni startupi regije predstavili svoje inovativne ideje. Kar 137 startupov iz 23 držav se je letos najprej predstavilo na online Demo dnevu 7. maja 2024. Med njimi je stroga investitorska komisija izbrala 10 najbolj perspektivnih startupov, ki so se nato udeležili polfinala tekmovanja, ki je potekalo 13. maja v Mariboru na Podimu. Zadnje dejanje je postreglo s 5 finalisti, ki so se 14. maja 2024 potegovali za krono naj Podim startupa: Get Moments (Češka republika), Novasign Suite (Avstrija), Kinderpedia (Romunija), Hypefy (Hrvaška) in Readmio (Češka republika).

 

Izkušeno investitorsko komisijo je v finalu najbolj prepričal hrvaški startup Hypefy iz Hrvaške. Gre za startup, ki je razvil popolnoma avtomatizirano platformo, ki skrbi za izvedbo influencer marketinških kampanj, od začetka do konca.

 

Zmagovalca Podim Pitching Competition je na finalni prireditvi razglasil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, za nagrado pa je prejel mesto v programu “The Fundraising Bootcamp”, evropskem investitorski programu št. 1, ki ga vodi angelski investitor in podjetnik Francois Mazoudier. Za piko na i v sklopu PODIM London Springboard pa bo zmagovalec odletel tudi v London, kjer ga čaka vrsta srečanj z možnostjo spoznati prave ljudi za rast svojega startupa.

 

 

Startup prejel nagrado v vrednosti 30.000 eur

Poleg zmagovalca je na finalni prireditvi Podim Pitching Competition prejel nagrado še en startup, in sicer startup po izboru Podim partnerja Infobip. Med finalisti so izbrali startup Kinderpedia iz Romunije, ki jih je najbolj prepričal in bo prejel storitve podjetja Infobip v vrednosti 30.000 eur. 

 

Več kot 1.300 sestankov v 3 dneh

Podim vsako leto dokaže, da je odlična priložnost za vse, ki si želijo novih poslovnih priložnosti, poznanstev in potencialnega sodelovanja. Startupom, investitorjem in predstavnikom podjetij je bilo tudi letos na voljo mreženje v obliki vnaprej dogovorjenih 1-na-1 20-minutnih sestankov v “Podim Deal Room-u”, ki je potekal v Narodnem domu. Tudi v letošnjem letu je uspelo organizatorjem preseči rekord preteklih let, saj je bilo izvedenih kar 1.300 sestankov, ki so se jih udeležila startup podjetja, investitorji in poslovneži iz različnih korporacij ter malih in srednje velikih podjetij.

 

 

Podim Marketplace

S pestro ponudbo in številnimi novostmi je postregel tudi razstavni prostor t.i. “Podim Marketplace”, kjer je 85 startupov predstavilo svoje izdelke in storitve vlagateljem, poslovnežem ter drugim udeležencem, predstavilo pa se je tudi nekaj uveljavljenih podjetij. Nekatere izdelke je bilo moč tudi preizkusiti na licu mesta.

 

Dogodek je že tradicionalno potekal pod budnim organizatorskim očesom Start:up Slovenija in so-organizatorstvom Slovenskega podjetniškega sklada in Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter ob podpori številnih domačih in tujih partnerjev, ki so navedeni na spletni strani. 
 

Značke
Podim Podim 2024 Konferenca Startup Investitor Program
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.