O disruptivnih idejah, črpanju navdiha iz Raffaello kroglic in drugih nasvetih za prepričevanje investitorjev!

Dne 16. oktober 2016 objavil Stanislava Vabšek
 

29. in 30. septembra smo v Tehnološkem parku Ljubljana izpeljali letošnja jesenska DEMO dneva za že peto generacijo start-upov, ki se potegujejo za SK75 in SK200 investicije Slovenskega podjetniškega sklada. Ocenjevala jih je komisija start-up mentorjev, ki meni, da je med letošnjimi kandidati kar nekaj vrhunskih idej, ki so disruptivne na svojih področjih, njihove ”pitche” pa so spremljali tudi predstavniki poslovnih angelov in institucionalnih vlagateljev iz Kolektor Ventures, STH Ventures, Iskratela, Save Re, Conde in Mete Group. Izkazalo se je, da start-upi potencialne vlagatelje najbolj prepričajo s strastjo, predanostjo, znanjem in izkušnjami. Odbijejo pa s preveliko prepričanostjo v nepreverjeno idejo, nepoznavanjem trga, na katerega se podajajo in pristopom, da na pridobivanje sredstev iz razpisov gledajo kot na svoj poslovni model. Tako ne preseneča dejstvo, da so na tokratnih DEMO dnevih najbolj navdušile ekipe, ki so že pridobile zagonska sredstva P2 ali semenski kapital SK75, po uspešnem doseganju mejnikov na trgu in pridobitvi zasebnih investicij pa nadaljujejo s koraki hitre globalne širitve in rasti, za kar potrebujejo dodaten svež kapital Slovenskega podjetniškega sklada.

Navdušen nad potenciali za prihodnje VC naložbe!

Kot ocenjevalec se je četrtkovega DEMO dneva za ekipe, ki se potegujejo za jesensko SK75 investicijo, udeležil tudi Jure Mikuž, vodilni partner sklada tveganega kapitala RSG Kapital.
 

Po mnenju Jureta Mikuža so bile ekipe zelo dobro pripravljene in kakovostna razlika med njimi očitna, zato so bile njegove ocene zelo dobre ali pa zelo slabe. Najbolj ga je zmotilo to, da je med kandidati opazil nekaj takih, ki so na razpise začeli gledati kot na svoj poslovni model. Na drugi strani pa ga je nekaj ekip tako navdušilo, da v njih vidi potencial za hitro rast do te faze, ko se bodo lahko z njim pogovarjale za novo investicijsko rundo tveganega kapitala.
 

O pomenu mejnikov, ekonomskih kazalnikov in vizualizacije uspeha

Tudi Andraž Grahek, vodilni partner v družbi Capital Genetics, se je DEMO dneva udeležil v četrtek in ocenjeval kandidate za SK75. Naš start-up mentor, ki ga poslovna javnost sicer bolj pozna kot finančnega analitika in upravitelja premoženja investicijskih skladov, je na vprašanje, s čim ga start-upi, ki se potegujejo za investicijo, najbolj prepričajo oz. najbolj odbijejo, med drugim odgovoril, da so zanj ključni predvem doseganje mejnikov in ekonomski kazalniki.
 

Pri pogovorih z investitorji je pomembna tudi vizualizacije uspeha, kar pomeni, da ekipe koliko je mogoče natančno vedo, kaj hočejo in kako bodo do tega prišle, meni Andraž Grahek, ki je med letošnjimi SK75 kandidati zaznal par zelo zanimivih ekip, ki jih bo kazalo spremljati tudi v bodoče.
 

O  potencialno zares disruptivnih idejah

Svoj pogled na to, kako prepričati ali odbiti investitorja, katere so kronične težave slovenskih ”early stage” start-upov, ki se potegujejo za investicijo in kakšna je kakovost idej ter ekip jesenskih SK kandidatov, sta z nami delila tudi start-up mentor Andrej Muževič in poslovni angel ter mentor Matjaž Krč.
 

Zaverovanost v idejo, ki še ni preverjena na trgu

Muževič je opozoril, da investitorje zagotovo odbijejo ekipe, ki so zaverovane v svoje ideje, ki jih sploh še niso preverili oz. validirali na trgu. Med letošnjimi jesenskim SK kadnidati pa vidi par ”brutalno” dobrih idej, ki bi zares lahko bile disruptivne na svojih področjih in ki imajo dobro priložnost, da investicijo Slovenskega podjetniškega sklada dobro izkoristijo za mednarodni preboj. Celotno izjavo Andreja Muževiča po njegovem ocenjevanju na petkovem SK200 DEMO dnevu najdete tukaj.

 

O črpanju navdiha iz Raffaello kroglic

Po mnenju Matjaža Krča ima veliko start-up ekip, ki so v zgodnjih razvojnih faza in se potegujejo za investicijo, težavo s tem, da se v iskanje ”wooow” efekta svojega produkta ne poglobijo dovolj. Za primer navaja znamenito sladkarijo Raffaello kroglico, ki jo je izumil kuhar, ki se je pred tem 20 let ukvarjal z drugimi stvarmi, ne pa z izumljanjem belih puhastih slaščičarskih uspešnic. Celotno izjavo Matjaža Krča po njegovem ocenjevanju SK75 kandidatov najdete tukaj.

 

Prehajanje med P2, SK75 in SK200 zares deluje!

Matej Golob, ambasador vitkega start-up podjetništva iz družbe 30Lean, na DEMO dnevih sicer ni sodeloval kot ocenjevalec, je pa na obeh generalkah za DEMO dan s kandidati za SK75 in SK200 pilil nastope in prezentacije. Kot izkušen mentor, ki z nami sodeluje že od prve generacije SK start-upov, je v svoje in naše veliko zadovoljstvo ugotovil, da načrtovano prehajanje ”early stage” start-upov med produkti P2, SK75 in SK200 dejansko zares deluje!
 

Med razlogi, da danes mnogi start-upi prehajajo iz P2 na SK75 in iz SK75 na SK200 in ob tem uspešno dosegajo mejnike na trgu in pridobivajo dodatne zasebne investicije, Matej Golob navaja dejstvo, da so bili ti programi že na začetku tako zastavljeni, hkrati pa je bilo vanje vključenih že toliko ekip, da si podjetniki zdaj lahko izmenjujejo izkušnje in to vidijo kot naraven, logičen proces.


Mnenju mentorja pritrdili tudi podjetniki

Podobno kot Matej Golob sta glavni namen produktov P2, SK75 in SK200 in logičnost naravnega prehajanja med njimi potrdila tudi Rok Upelj, soustanovitelj start-upa ABCS SISTEM, ki razvija napravo za avtomatski izklop smernikov na motorju Smart Turn System, in Boštjan Lipnik, direktor start-upa, ki razvija spletno platformo RibiskeKarte.si za nakup e-dovolilnic za ribolov.

Naprava, ki brez sredstev SPS ne bi ugledala luč sveta

Kot je povedal Rok Upelj, se ekipa Smart Turn System brez sredstev Slovenskega podjetniškega sklada sploh ne bi mogla podati na podjetniško pot, se danes pogovarjati z investitorji in razmišljati o globalni prodaji, saj razvijajo ”hardware”, ki zahteva veliko več časa in kapitala kot denimo razvoj aplikacij.
 

”Sredstva P2 smo v celoti namenili razvoju. Z idejo smo bili tako na začetku, da brez teh sredstev sploh ne bi mogli štartati. Nato smo pridobili investicijo SK75, z njo do konca razvili produkt, ga certificirali in z ostankom sredstev vstopili na trg. Investicijo SK200 pa bi namenili samo še širitvi globalne prodaje,” je takoj po nastopu na demo dnevu za SK200 povedal Rok Upelj
 

Brez zagonske spodbude ne bi preživel prvih dveh let

Tudi podjetje Terra Nullius, ki razvija spletno platformo RibiskeKarte.si, po besedah Boštjana Lipnika brez zagonske subvencije P2 ne bi preživelo prvih dveh let. In čeprav so sprva mislili, da ne potrebujejo investicije SK75, so hitro ugotovili, da za širitev potrebujejo dodaten svež kapital.
 

Kot pionirji v ozki, a potencialno zelo donosni tržni niši, so člani ekipe RibiskeKarte.si navdušili ocenjevalno komisijo. Invesitcijo SK75, za katero se potegujejo, načrtujejo v navječji meri porabiti za širitev ekipe, ki bi se ukvarjala s prebojem v Italijo, Avstrijo, Nemčijo, Italijo, Hrvaško in Srbijo.
 

Trening ”pitchev” potrebuje vsakdo, ki prodaja svojo idejo

Celoten pred-selekcijski proces za pridobivanje SK investicije, ki vsebuje trening ”pitchev” na generalkah za demo dan, poglobljeno delo z mentorji in pridobivanje dragocenih povratnih informacij, je po mnenju Gregorja Štormana, direktorja start-upa, ki razvija napravo za prestavljanje letal v hangarjih, nekaj, kar ”resnično potrebuje vsak start-up, ki prodaja svojo idejo komurkoli, naj bo to Slovenski podjetniški sklad ali nek zasebni investitor.” Celotno izjavo Gregorja Štormana po nastopu na DEMO dnevu najdete tukaj.

 

Z mentorji do mnogo bolj razumljive prezentacije

Tudi Žiga Vesel, direktor start-upa, ki razvija aplikacijo Boomerang – ta z uporabo koncepta iger na srečo rešuje problem neopaženih oglasov – je povedal, da se jim celoten pred-selekcijski proces zdel res super, saj so na generalki za DEMO dan med drugim s pomočjo mentorjev spreminili svoj celoten ”pitch” tako, da je bil v primerjavi s prejšnjim mnogo bolj razumljiv. Celotno izjavo Žige Vesela po nastopu na DEMO dnevu najdete tukaj.

 

Kdo so start-upi, ki so se predstavili na SK75 DEMO dnevu?

Na jesenskem SK75 DEMO dnevu se je predstavilo 23 start-up podjetij, ki se imajo možnost potegovati za investicijo Slovenskega podjetniškega sklada v višni 75.000 € in za vključitev v spremljevalni pospeševalniški program:
 
1. podjetje Oprof s cenovno dostopnim spletnim sistemom OpenProf, ki nadomešča drag najem zasebnih učiteljev za dijake

2. podjetje Domdom z mobilno aplikacijo Homey, ki staršem omogoča enostavno plačćevanje žepnine in nagrad otrokom, glede na pozitivno obnašanje in opravljena hišna opravila

3. podjetje Gotoky z istoimensko rešitvijo, ki s pametnim telefonom in brez uporabe infrastrukture mobilnega omrežja omogoča komunikacijo, prenos podatkov, navigacijo in opozorilo v primeru nesreče

4. podjetje Voco s popolno spletno centralo Owify za upravljanje in nadzor telefonskih klicev v manjših podjetjih in spletnih trgovinah, ki deluje kar prek brskalnika na računalniku ali mobilni napravi
 
5. podjetje Terra Nullius s spletno platformo RibiskeKarte.si, ki ribičem olajša nakup e-dovolilnic, hkrati pa pospešuje prodajo in spodbuja mednarodni ribiški turizem

6. podjetje Lummi z istoimensko spletno tržnico za inštruktorje in učitelje, ki svoje storitve ponujajo iskalcem različnih znanj ter veščin

7. podjetje Optifarm z istoimenskim sistemom za upravljanje kratkih verig preskrbe z lokalno pridelano hrano in prehranskimi izdelki

8. podjetje Moja plaža z istoimensko spletno platformo, ki na enem mestu ponuja opis vseh plaž sveta in omogoča, da si najprej izberemo svojo sanjsko plažo ter na isti spletni strani rezerviramo še nastanitev

9. podjetje SIS poslovne storitve s sistemom za selekcijo kadrov TotalAssessment, ki rešuje težave velikih organizacij pri objavljanju kadrovskih oglasov, na katere se prijavlja veliko število kandidatov

10. podjetje Blub Blub z istoimenskim digitalnim orodjem, ki otrokom pomaga pri razvoju govora, logopedom digitalizira storitev, staršem pa omogoča zabavno vadbo z otrokom

11. podjetje Povezani z orodjem Sconnected Start, ki športnim navijačem zagotavlja vse novice in celovit pregled dogajanja v najbolj priljubljenih klubih, pri katerih želijo vplivati tudi na njihovo uspešnost in priljubljenost
 
12. podjetje OCULUS DIAGNOSTIKA, ki razvija cenovno ugoden sistem NEUS za zgodnje in neinvazivno diagnosticiranje Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni
 
13. podjetje Hangar Aviacija z napravo aviaCART, ki rešuje problem prestavljanja letal v hangarjih, za kar lastniki letal porabijo veliko časa, obstaja pa tudi velika nevarnost za poškodbe na letalih
 
14. podjetje Boomerang media z aplikacijo Boomerang, ki na inovativen način, z uporabo koncepta iger na srečo, rešuje problem vsiljenih in neopaženih oglasov pri mladi populaciji

15. podjetje Feelif z istoimensko multimedijsko napravo, ki temelji na napredni programski opremi in posebni mrežici, s pomočjo katere slepi in slabovidni na standardnem zaslonu na dotik (za)čutijo oblike

16. podjetje Fortronik s komponento za krmiljenje BuWizz, ki LEGO® navdušencem omogocˇa lažje polnjenje in zamenjavo baterij, vecˇjo hitrost modelov in natancˇno krmiljenje ter upravljanje prek pametnega telefona

17. podjetje 4see z rešitvijo PredictLeads, ki avtomatično pregleduje ogromno virov poslovnih novic, oglasov za delovna mesta ipd. in s pomočjo strojnega učenja izlušči pomembne informacije o podjetjih, ki jih prodajalci nato uporabijo za kvalifikacijo potencialnih strank in učinkovit nagovor
 
18. podjetje Techino z napravo za manipuliranje cevi s pomočjo vodnega curka, ki je patentirana rešitev, namenjena izboljšanju varnosti in povečanju učinkovitosti gašenja požarov
 
19. podjetje Premično Otočje z inovativno plavajočo plaftormo DreamISLAND, ki rešuje problem restavracij, lokalov in hotelov, ki se soočajo z omejeno sezono, hitro menjavo trendov, nemobilnostjo in visokimi cenami lokacij ali nepremičnin ob morju
 
20. podjetje Ed Space s spletno aplikacijo Be Smart za on-line učenje tujih jezikov, z uporabniku prilagojeno hitrostjo učenja in video predavanji v maternem jeziku ter nalogami za utrjevanje osvojenega znanja
 
21. podjetje Smart Futuristic s spletno platformo FoodSurplus, ki prodajalcem hrane omogoča prodajo presežka hrane in hrane pred potekom roka uporabe večjim odjemalcem, kot so hoteli, gostinski obrati ipd.

22. podjetje ORIGINAL 84 z izdelkom Medenka, ki ponuja bolj zdravo sladkanje, saj vsebuje samo sadje in med, hkrati pa je zapakiran v intelektualno zaščiteno embalažo za preprosto in zabavno sladkanje

23. podjetje DEMETRA Leanway s programsko aplikacijo PERFORMANCE STORYBOARD, ki vsebuje skupino orodij za izboljšanje ključnih kazalnikov uspešnosti v vitkem proizvodnem podjetju

 
 

 

Start-upi, ki so se predstavili na DEMO dnevu za naložbo SK200

Na jesenskem SK200 DEMO dnevu se je predstavilo šest start-up podjetij, ki se imajo možnost potegovati za investicijo Slovenskega podjetniškega sklada v višni 200.000 € in za vključitev v spremljevalni pospeševalniški program:
 
1. podjetje ABCS SISTEM, ki razvija napravo za avtomatski izklop smernikov na motorju Smart Turn System

2. podjetje VIAR, ki razvija spletno platformo VIAR360 za profesionalne ustvarjalce 360° vsebin, ki ne znajo programirati

3. podjetje Internacionalni šport s športnim socialnim omrežjem 1click2sport.com, ki omogoča največjo ponudbo rekreativnih športov v Sloveniji in se širi čez meje v preostale države EU
 
4. podjetje Eggos s platformo EggMedia oz. aplikacijo v oblaku, vmesnikom za oblikovanje vsebin in predvajalnikom multimedijskih vsebin, ki televizor ali računalnik z enim klikom spremeni v lasten TV program

5. podjetje Ugodna potovanja s sistemom za rezervacije Eurogo, ki končnim uporabnikom vključno z letalskimi kartami in hotelsko namestitvijo zagotavlja bistveno cenejšo ponudbo ”klasičnih” turističnih aranžmajev
 
6. podjetje EASEBELT s patentiranim pripomočkom za ergonomsko sedenje EASEBelt®, ki se uporablja za oporo in razbremenitev hrbtenice ob opravljanju vsakdanjih dejavnosti v sedečem položaju


 

Program omogočajo

Organizator
Program sofinancirata

 
 

 
 
 
Značke
Demo dan jesen 2016 SK75 SK200
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.