NASA SPACE APPS V SEŽANI Z MEDNARODNO UDELEŽBO

Dne 12. oktober 2022 objavil Start:up Slovenija
 

Inkubatorju Sežana je bila že četrto leto zapored zaupana organizacija hekatona NASA International Space Apps Challenge za Slovenijo. Na največjem mednarodnem razvojno tehnološkem maratonu na svetu – hekatonu, so udeleženci reševali globalne izzive, na podlagi javno dostopnih podatkov, vesoljske agencije NASA. Zmago je slavila ekipa štirih dijakov iz Elektro in računalniške šole – Šolski center Velenje, ki je v pičlih 48 urah sprogramirala video igro preživetja v vesolju – Astrovival.

 

NASA International Space Apps Challenge je ponovno upravičil svoj sloves največjega hekatona na svetu. Na letošnji, že 11. izvedbi hekatona, je sodelovalo več kot 31.400 udeležencev iz 160 držav in iskalo rešitve na 23 izzivov. Na zemljevid iskalcev rešitev na izzive Vesoljske agencije NASA, se je ponovno znašla tudi Slovenija, natančneje Sežana. Organizacija je bila že četrto leto zapored zaupana Inkubatorju Sežana, ki je letošnji hekaton odel v mednarodne barve. 

Direktor Dorijan Maršič: »Izjemno smo zadovoljni z letošnjo izvedbo hekatona. Bila je ponovno vseslovenska, pa tudi z mednarodno udeležbo. Najbolj smo bili veseli izjemnih rešitev in prototipov ter dejstva, da so se izzivov lotevali mladi inovatorji in razvijalci.«

Hekaton, ki je potekal 1. in 2. oktobra virtualno, so se udeležili študenti in alumni Višje strokovne šole – Šolski center Srečka Kosovela Sežana, dijaki Gimnazije Franceta Prešerna iz Kranja, študenti Fakultete za elektrotehniko Univerze v Beogradu in dijaki Elektro in računalniške šole – Šolski center Velenje.

 

Strokovno komisijo je najbolj prepričala rešitev 17-letnih dijakov iz Velenja

 

Strokovno komisijo v sestavi Igor Križnar, Tina Jančigaj Ausec in Špela Šedivy so najbolj navdušili dijaki – ekipa NACA, ki so med minulim koncem tedna sprogramirali video igro preživetja v vesolju – Astrovival.

Gorazd Kotnik: "V igri nastopate kot astronavt, ki je bil poslan na vesoljsko misijo z eno samo nalogo: preživeti. Pri tem uporablja vse svoje znanje o Vesolju, mora pa tudi znati upravljati z zalogami hrane, filtrirati vodo, telovadi, da ostanete v formi, hkrati pa ohraniti življenjski slog vesoljskih poletov. Uporabnik se ob igranju igre zabava, ko raziskujete ovire in težave življenja daleč od Zemlje."

NACA SPACE GAME

Video igra Astrovival 

 

Poleg Gorazda so bili v ekipi še Anže Maj Blagus, Urban Krepel in Timotej Kompare, vsi dijaki 3. letnika smer tehnik računalništva.

O delu v skupini je Gorazd povedal: "Delo v skupini je bilo razdeljeno na več področij. Timotej je deloval na UI/UX designu, Anže je deloval kot vodja in razvijalec programske opreme, Urban je deloval kot razvijalec programske opreme, jaz pa sem tudi predvsem deloval na razvoju programske opreme ter pisanju dokumentacije."

Ekipa Naca

Ekipa NACA. Avtor fotografije: Timotej Kompare

 

Nagrada za zmagovalce na nacionalni ravni je vavčer za 1.000 eur storitev Inkubatorja Sežana in polet v Aerodiumu Logatec.

 

Drugo mesto si je prislužila ekipa iz Srbije – The Provincials  – Momčilo Tošić, Jelena Blagojević, Branislav Ćujić, Jovan Isailović in Ema Paunović.

 

Na hekatonu so razvili aplikacijo, ki uporabniku omogoča nalaganje neobdelanih slik JunoCam s spletnega mesta »Mission Juno« in iz računalniškega pomnilnika, ter nato vizualizira položaj Juno in jovijskih lun.

 

The Provinicals

 

Ekipa The Provincials. Avtor fotografije: Momčilo Tošić

Ekipa si je prislužila tudi vavčer v vrednosti 500,00 eur storitev Inkubatorja Sežana in ogled Vojaškega muzeja Pivka s poletom v simulatorju MIG 21.

 

DAPSA –Alina Jamšek, Pia Peternelj, Sara Frelih, Aljaž Kmetec, David Konc in Nejc Davidović. Štirje dijaki iz prvega in drugega letnika Gimnazije Franceta Prešerna iz Kranja so s pomočjo mentorjev, profesorja informatike in profesorja fizike, izdelali družabno igro, kjer morate čim hitreje sestaviti vesoljski teleskop JWST. Dele teleskopa JWST, ki so ga izdelali s pomočjo 3D printerja, lahko kupite z zvezdicami (valuta v igri), zbirate pa jih tako, da odgovorite na vprašanja o Zemlji, Vesolju, teleskopu in zgodovini.

 

DAPSA

 

Ekipa DAPSA. Avtor fotografije: David Konc

 

Mladež, ki ga druži ljubezen do znanosti in astronomije je na hekatonu prejel tretjo nagrado, in sicer vavčer v vrednosti 250 eur storitev Inkubatorja Sežana in ogled Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanjah.

 

Predstavnika iz Slovenije, skupino NACA bo v naslednjih mesecih ocenila strokovna komisija iz agencije NASA. Nagrada za zmagovalce je ogled izstrelitve rakete in možnost sodelovanja pri razvijanju ideje z NASO in investitorji v posebnem pospeševalniškem programu.

 

Več o ekipah, ki so se udeležile hekatona zveš tukaj.

 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.