Mentorstvo je gušt, ki širi obzorja in daje samozavest

Dne 28. april 2021 objavil Start:up Slovenija
 

Na prvi pogled je pomen besede MENTOR vsem popolnoma jasen. V praksi pa se proces mentoriranja pogosto izkaže za precej kompleksnega. Kdo je pravzaprav lahko mentor, katere vloge naj prevzame v odnosu do mentoriranca, kako in v kolikšni meri ga naj usmerja so bile nekatere od dilem, na katerega je iskal odgovore kick-off dogodek že druge Šole za start-up mentorje, ki jo organizira Slovenski podjetniški sklad v okviru vsebinske podpore Startup Plus Programa. Dogodek, katerega soorganizator je bila Ameriška gospodarska zbornica AmCham Slovenija, je postregel z dvema zanimivima paneloma, osrednja gostja dogodka Petra Majdič pa navdušila s svojo izjemno športno zgodbo.

 

“Sodelovanje z mentorji je največja dodana vrednost, ki nam jo dajete skozi Sklad” so besede, ki jih Maja Tomanič Vidovič, direktorica Sklada, pogosto sliši iz strani podjetnikov. Zato se je Sklad odločil, da to obliko podpore startup podjetjem še okrepi, procese pa bolj strukturira. Prav individualnemu svetovanju znotraj različnih programov bodo po besedah Ane Teršek iz Sklada v 2021 posvetili še posebno pozornost. V tem letu bodo vzpostavili še Vertikalni pospeševalnik za področje zdravja in US Market Access pospeševalniki program.

 

V bazi startup mentorjev je v tem trenutku vpisanih 157 mentorjev, ki pomagajo prejemnikom finančnih spodbud P2, konvertibilnega posojila SK75 in soinvesticije SI-SK.

 

Mentor ne rešuje izzivov, ampak le svetuje

“Mentor usmerja mentoriranca, da pride do svojega cilja hitreje in z manj storjenimi napakami,” je v uvodu povedala mag. Katja Kraškovic, dekanja in direktorica Gea Collega, in izpostavila, da mentor ne opravlja vloge reševalca izzivov, ampak mora delovati le v vlogi svetovalca. Matt Mayfield, ki so ga startupi v 2020 izbrali za NAJ MENTORJA, je dodal, da gre pri mentoriranju predvsem za osebni odnos. Mentor je nekdo, ki dobro posluša in dovoli podjetniku, da na glas razmišlja o svojem o izzivu ter ga spodbuja, da sam išče rešitve, ki jih nato tudi izvede. 

“Mentor je tisti, ki te prisili, da stopiš korak nazaj, najprej razumeš izziv in ga nato rešiš.”

Podjetnik mora v prvi vrsti vedeti, zakaj išče mentorja. Kakšni so njegovi izzivi in cilji. Nevenka Ošterjaš, HR Partner za države CEE regije, IBM in predsednica Slovenskega coaching združenja, je priporočala hkratno sodelovanje z več mentorji, kajti vsak ima drugačno zaledje. Prav tako naj podjetniki iščejo mentorja širše, tudi iz drugih branž.

 

 

Da so kompatibilnost, realnost in iskrenost temelji mentorskega odnosa je izpostavila Katja, Matt pa ob tem še poudaril mentorjevo sposobnost izzivanja mentoriranca. Sposobnost konfrontacije in potiskanja izven meja udobja. Če odnos mentoriranja ne vsebuje teh lastnosti in med mentorjem ter mentorirancem energija “ne steče”, ga je bolje prekiniti. Prav tako naj se odnos prekine, ko mentor čuti, da podjetniku “nima več kaj dati”. 

 

Tudi Petra Majdič se je na poti do uspeha učila od številnih mentorjev

“Čestitke za spoznanje, da obstajajo mlajši za vami, ki potrebujejo pomoč. To, kar delate za njih, je res zlata vredno. Pomembno si je upati predajati znanje. To je to, kar moramo vsi slišati,” je začela nekdanja vrhunska športnica in podjetnica Petra Majdič. Z nami je delila svojo težko, a truda vredno športno in življenjsko pot ter vmes potegnila številne vzporednice s procesom mentoriranja v startup svetu.

 

Njene lekcije bi težko strnili v kratek odstavek, kajti vsaka izmed njih je imela za seboj globoko zgodbo. In prav nobena od njih nas ni pustila ravnodušnih. V njenem življenju je bilo veliko mentorjev, ti so prihajali predvsem v obliki trenerjev. Največji pečat na njeno športno pot je pustil njen dolgoletni trener Robert Slabanja. 

 

"Znal mi je pokazati luč na koncu tunela." On je bil tisti, ki jo je uspel znova in znova dvigniti, jo motivirati in ji na obraz nadeti samozavest. Ko je bila pred oviro, ji je vedno znal utemeljiti, zakaj se mora boriti dalje. Prav on ji je prvi dal občutek, da obstaja možnost za uspeh in od vsega začetka neomajno verjel v njen talent. 

 

 

Samozavest. Pri 18. letih, ko je pravkar naredila izpit za avto, sta se z Robertom peljala na Roglo. Bila je zima in pred vzponom je Robert ustavil avto, stopil iz njega in volan predal Petri. Kot sveže pečena voznica je bila nad to pobudo presenečena in seveda prestrašena. Malo se je upirala, a na koncu sedla za volan. Robert ji je takrat rekel: “Petra, jaz ne bom vedno s tabo. Ti moraš postati samostojna.” V trenutku je razumela sporočilo, sedla v avto in varno pripeljala na vrh Pohorja. 

 

Ne bodite pokroviteljski. Salt Lake City, tekma, Petra brez trenerja. Tekma je bila razdeljena na dva dela. Po prvem je bila Petra vodilna. Pred drugim delom so jo na štartu predstavniki Slovenske smučarske zveze in drugi trepljali po ramenih in govorili: “Petra, saj si že veliko dosegla. Za nas si že zmagovalka. Mi smo že zdaj zadovoljni s tabo.” Ko se je takrat po telefonu pogovarjala s trenerjem je slišala drugačne besede: “Daj zdaj vse od sebe. Pojdi do konca. Imaš to!” Petrina lekcija: ne bodite pokroviteljski in le trepljajte po ramenih. Spodbujajte do konca! 

 

Dajte občutek, da vam je mar.  Mentoriranec mora imeti občutek, da nekdo stoji za njim. Da ga nekdo čuva, da se lahko na nekoga zanese v primeru težav. Petri je ogromno pomenila podpora trenerja in vedno prisoten občutek, da ji je nekdo na voljo. 

 

Mentorstvo je vedno dvosmerna pot

Številni podjetniki se slej ko prej iz mentorirancev prelevijo tudi v mentorja in tako spoznajo obe plati zgodbe. O vlogi na eni in drugi strani smo govorili s Petrom Ribaričem, finančnim direktorjem v Silicon Gardens Fund, Tino Štrubelj, ustanoviteljico in direktorico Nelipot, ter Matejem Zalarjem, ustanoviteljem in direktorjem podjetja Visionect.

 

 

“Mentorstvo je gušt,” je povedala Tina, kajti mladi so polni energije, na svet gledajo iz druge perspektive in ob delu z njimi tudi sam dobiš veliko novih idej ter zagona. V mentorstvu uživa tudi Matej, saj pravi, da rad daje nazaj. Startup svet je zelo “sharing”, kar je super za vse vpletene. 

 

Da z leti izgublja sram podjetniku priznati, naj raje za določeno področje pomoč poišče drugje, priznava Peter. Mentor ima znanje in izkušnje iz določenega področja, zato je najbolj etično in korektno, da podjetniku v primeru, ko mentor nima znanj, ki jih podjetnik potrebuje, priporoči nekoga drugega.

 

Na dogodku smo slišali tudi, da je v procesu mentoriranja potrebna angažiranost na obeh straneh. Nobena stran ne sme vleči druge. Prav tako je pomembno, da je mentor zrela oseba, ki “ima močno empatijo in energijo, da lahko podjetniku širi obzorja. Mu jih ne vsiljuje, temveč pomaga razumeti”. Dober mentor nežno odpira poti (problemski prostor), ki jih mora podjetnik sam prehoditi. 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Startup Plus Program SPS Slovenski podjetniški sklad Mentorska podpora
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.