Kako izkoristiti potencial umetne inteligence za doseganje novih priložnosti?

Dne 30. junij 2023 objavil Anemari Pediček
 

Umetna inteligenca je zagotovo ena najbolj vročih tematik tega časa. Danes jo uporabljamo za reševanje številnih težav vsakdanjem življenju - za iskanje najhitrejše poti, branje spletnih strani napisanih v drugem jeziku, iskanje informacij, ki jih potrebujemo in za številne druge namene. Kljub temu pa uporaba umetne inteligence prinaša tudi številna vprašanja in ovire. Prav zato smo se na letošnjem poletnem družabnem dogodku za slovenski podjetniški ekosistem (Teambuilding) podali v svet umetne inteligence, raziskali kako AI uporabiti v podjetjih, z njo povečati produktivnost in kako vpliva na naše vsakdanje življenje ter prihodnost.

 

Letošnji že tradicionalni teambuilding je potekal 13. junija v čudovitem Orehovem gaju. Dogodek je bil osredotočen predvsem na spoznavanje najaktualnejših vsebin na področju umetne inteligence, druženje in povezovanje inovativnih posameznikov, ki strastno sledijo podjetništvu. Skupaj s podjetji SK in P2, ki so del programa Startup Plus pod okriljem Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), se je na dogodku zbralo kar 50 udeležencev, vključno z mentorji in drugimi člani startup ekosistema.

 

Dan je bil prežet z navdihujočim podjetniškim vzdušjem, kar znova dokazuje moč inovativnosti, poguma ter želje po uresničevanju podjetniških idej v slovenski startup sceni.

 

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj vrhuncev programa:

 • Dušan Omerčević o priložnosti na področju umetne inteligence.
 • Nejc Novak o pravnih pasteh, ki jih prinaša umetna inteligenca.
 • Peter Mesarec o pravilih uporabe orodja ChatGPT.
 • Predstavitev naj mentorjev in naj startupa letošnjega leta.

Kaj nam prinaša AI revolucija?

V svet umetne inteligence smo stopili z vrhunskim podjetnikom in ustanoviteljem večih uspešnih podjetij, Dušanom Omerčevićem. Dušan nam je zaupal, da je pred mnogo leti bil raziskovalec na področju računalniškega vida na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani, a malo preden je uspel končati doktorat iz področja umetne inteligence ga je potegnilo v gospodarstvo, najprej na Najdi.si, potem na Zemanto in na koncu v startup svet. Dušan se namreč lahko pohvali kot ustanovitelj startupa Cleanshelf, ki ga je v letu 2021 uspešno prodal nemškemu podjetju LeanIX. Po prodaji podjetja je razmišljal, kaj si želi v prihodnosti. Njegova ljubezen do AI ga je ponesla nazaj v šolske klopi in danes je ponosen študent matematike.

 

Dusan_Omercevic

Dušan Omerčević

 

“Umetna inteligenca se loči od klasičnega računalništva predvsem v tem, da modele, kot so ChatGPT niso sprogramirali ljudje, ampak se sami učijo iz podatkov in izkušenj. To odpira nove možnosti za uporabo računalnikov tudi na področjih, ki so prej zahtevala človeško inteligenco, na primer v medicinski diagnostiki, programiranju ter literarnem in likovnem ustvarjanju. Čeprav je še nedavnega veljalo, da so "intelektualni" poklici (angl. Knowledge workers) zaščiteni pred vplivom računalnikov, je zdaj jasno, da so znanjski delavci naslednji na udaru,” pravi Dušan.

 

In kje Dušan vidi priložnosti na področju AI v tem trenutku?

“Lotite se programiranja GPT-ja,” svetuje Dušan. Ja, prav ste prebrali. Dušan je vsem, ki se vsaj malo spoznajo na Python in jih programiranja ni strah, svetoval ogled Youtube videa Andreja Karpathyja: Let's build GPT: from scratch, in code, spelled out, v katerem spoznate, kako sprogramirati GPT verzijo 2.0, v samo 2 urah. To nam jasno pokaže, da v ozadju ni nobene magičnosti, temveč gre za preproste algoritme, ki dosegajo neverjetne rezultate. Torej, če ste programer in se sprašujete, kam usmeriti svojo kariero, boste v tem videu našli odgovor, ki vam bo pomagal pri odločitvi.

"Če bi si danes morali zapomniti eno stvar, naj bo to ta nasvet: “Odprite YouTube in poiščite video Andreja Karpathyja, kjer zgolj 2 urah spoznate, kako sprogramirati GPT. Sledite temu izjemnemu vodiču in se podajte na svojo ustvarjalno pot." - Dušan Omerčević

Po Dušanovih besedah je za napredek na področju algoritmov zelo pomembno tudi poznavanje transformer arhitekture. Gre za napredno tehniko obdelave naravnega jezika, ki omogoča računalniku učinkovito razumevanje ter obdelavo besedila z uporabo mehanizma “self-attention”. Dušan vsem, ki jih področje umetne inteligence zanima in iščejo v njej priložnosti svetuje, da si vzamejo vsaj par ur časa in raziščejo področje transformer arhitekture.

 

Na področju umetne inteligence se pojavlja še ena popolnoma nova stvar, in sicer “prompt engineering”. Gre za postopek nadgrajevanja interakcij s sistemi umetne inteligence, kot je ChatGPT, z namenom, da dobimo najbolj optimalne rešitve. Enostavno razloženo gre za področje, kako na primer ChatGPT-ju postaviti prava vprašanja. Iz tega je v zadnjem letu nastala prava hekerska skupnost, saj se ljudje vedno bolj zavedajo, da s “prompt engineeringom” lahko dobimo drastično boljše rezultate. Dušan nam je zaupal, da se prav v inovarinju na področju “prompt engineeringa” skriva veliko priložnosti za programerje in zagonska podjetja.

 

Te zanima, kje vse še lahko uporabljate umetno inteligenco, kako jo lahko vključite v startup in kje se skrivajo največje prednosti ter nevarnosti. Poglej si spodnji video, v katerem vam Dušan razkrije vse skrivnosti.

 

 

Razkrivanje pravnih pasti pri razvoju rešitev umetne inteligence

V zadnjem času smo priča izjemnemu dogajanju na področju umetne inteligence. Skoraj ni človeka, ki ne bi slišal za to in ne bi vsaj enkrat preizkusil interakcije z naprednimi modeli, kot je ChatGPT. Ta zanimiv fenomen nas vse navdušuje in prinaša nove perspektive. Prinaša pa tudi številne pasti. Na letošnjem Teambuildingu smo se posvetili tudi obravnavi pravnih pasti umetne inteligence skozi katere nas je vodil ustanovitelj butične odvetniške pisarne Nlaw, Nejc Novak.

 

Nejc Novak

Nejc Novak iz Nlaw

Nejc nam je razkril, da umetna inteligenca ostaja skrivnostna in polna negotovosti. Še vedno nimamo jasnega vpogleda v to, kam nas vodi, kateri vidiki bodo prevladali, kako se bo uporabljala ter kakšne učinke bo imela. Razprava o pravilih in omejitvah uporabe umetne inteligence predstavlja velik izziv, saj je vsaka določitev danes lahko potencialno problematična v prihodnosti.

 

Evropska unija je ponovno v ospredju s številnimi pravili, ki se nanašajo na umetno inteligenco (AI). Trenutno je veliko pozornosti namenjeno "EU AI AKTU", ki je v procesu potrjevanja. Nejc je opozoril, da EU AKT zagotovo ne bo edini niz pravil, ki bo vplival na razvoj produktov, ki vključujejo umetno inteligenco. Pomemben vpliv bodo imeli vidiki, kot so varstvo potrošnikov, GDPR, intelektualna lastnina in podobno.

 

EU AI AKT je predlog evropskega zakona o umetni inteligenci. Zakon razvršča uporabo umetne inteligence v 4  kategorije, in sicer:

 1. Nesprejemljivo tveganje

V to kategorijo spadajo prepovedane prakse umetne inteligence. Prepovedani bodo vsi sistemi umetne inteligence, ki jasno ogrožajo varnost, preživetje in pravice ljudi, od socialnega točkovanja s strani vlad do igrač, ki uporabljajo glasovno pomoč in spodbujajo nevarno vedenje.

 1. Visoko tveganje

Sem spadajo recimo sistemi umetne inteligence, ki se uporabljajo na primer za zaposlovanje, upravljanje delavcev (npr. Oprema za razvrščanje življenjepisov pri zaposlovanju), pri kritičnih infrastrukturah (npr. promet), ki bi lahko ogrozila življenje in zdravje državljanov, pri izobraževanju (npr. Točkovanje izpitov) ipd. Za visoko tvegane sisteme umetne inteligence bodo veljale stroge ureditve, preden bodo lahko prišli na trg, kot so ustrezna ocena tveganja, beleženje aktivnosti za zagotavljanje sledljivosti rezultatov itd.

 1. Omejeno tveganje

Ta kategorija se nanaša na sisteme AI s posebnimi zahtevami glede transparentnosti. Uporabniki morajo biti seznanjeni, da komunicirajo s strojem, na primer pri uporabi klepetalnih botov, da lahko sprejmejo odločitev o nadaljevanju ali prekinitvi komunikacije.

 1. Nizko oziroma minimalno tveganje

Sem spadajo orodja, ki so večinoma neregulirana in nimajo pomembnega vpliva na življenje ljudi. To vključuje aplikacije, kot so videoigre z umetno inteligenco ali filtri za nezaželeno pošto. Večina sistemov umetne inteligence, ki se trenutno uporabljajo v EU, spada v to kategorijo.

 

Tudi vas zanima, katerega koraka se lotiti, če razvijate nekaj na osnovi AI-ja? Nejc nam je razkril, da je to vaja, ki bi jo mogli narediti absolutno vsi, ki delujemo na področju AI. Dobro je, da pogledamo, kaj so tiste stvari, ki so prepovedane. To je morda tisto področje, kamor ne želimo iti. Prav tako je dobro, da poskušamo oceniti, ali bo naš produkt padel, pod “high risk” al “low risk” in kako bo to vplivalo na nas.

 

Sedaj pa si poglej spodnji video, v katerem ti Nejc razkrije, kaj po njegovem mnenju prinaša umetna inteligenca, kako bo vplivala na prihodnosti in kje se skrivajo pravne pasti.

 

 

Spoznajte 6 ključnih pravil uporabe ChatGPT

Na Teambuildingu nas je čakala tudi praktična delavnica, na kateri nas marketinški strokovnjak in navdušenec nad umetno inteligenco, Peter Mesarec popeljal še v prakso ter nam razkril, kako na učinkovit način upravljati z enim in edinim - ChatGPTjem.

 

Ali veš, da je ChatGPT v samo 5 dneh dobil milijon uporabnikov?

 

ChatGPT je orodje, ki nam zagotovo olajša številne naloge. Uporabljamo ga lahko na različnih področjih, kot na primer pri generiranju raznolikih besedil, kot so pogodbe, pravilniki in dokumentacija. Prav tako nam pomaga pri prevajanju in lektoriranju vsebin ter spodbuja kreativno razmišljanje in iskanje novih idej. Poleg tega nam je v pomoč pri učenju, programiranju v Excelu, pisanju skript in še mnogo več.

 

Peter nam je v hecu povedal: “ChatGPT naš nov osebni asistent, drugi možgani in pol zaposlenega.”

 

Kljub temu pa ima ChatGPT tudi slabosti, sploh, če ga uporabljamo napačno. Prav zato je Peter pripravil 6 osnovnih pravil uporabe, ki bi jih moral poznati vsak:

 1. Ne pošiljaj osebnih informacij

Varovanje zasebnosti je ključno in pošiljanje osebnih informacij v ChatGPT predstavlja kršitev zakonov in načel zasebnosti. Pri pošiljanju podatkov moramo biti previdni. Prav tako je dobro, da se izognemo deljenju občutljivih podatkov. Vaši osebni podatki in podatki drugih zaposlenih naj ostanejo izključno pri vas.

 

 1. Ne pošiljaj zasebnih dokumentov strank/naročnikov

ChatGPT sicer naj ne bi smel neposredno uporabil zasebnih dokumentov, ki mu jih pošljemo, lahko jih pa. Ni še popolnoma znano kaj se zgodi z informacijami, ki jih pošljemo Chat GPT, vemo pa, da se nekje uporabijo. Priporočjivo je, da smo pri pošiljanju informacij previdni. Držimo se pravila, da raje pošljemo manj, kot več.

 

 1. Chat GPT navedi kot avtorja/avtorico

ChatGPT ni človek, a je priporočjivo, da ga navedemo kot vir, če nam je pomagal pri pisanju.

 

 1. Preveri vsako informacijo, ki ti jo dal Chat GPT

Lahko rečemo, da se ChatGPT velikokrat zlaže. Podatke si izmisli in jih oblikuje na način, da izgledajo kot da so resnični. Pomembno je, da informacije, letnice in dejstva preverimo.

 

 1. Chat GPT pozna le podatke do konca leta 2021
 • ChatGPT zaenkrat vsebuje samo podatke do konca leta 2021. Tudi, če uporabljamo verzijo 4.0., se moramo zavedati, da je bil treniran samo na podatkih do septembra 2021. Včasih nas sicer na to opozori, velikokrat pa ne.

 

 1. Bodite spoštljivi do Chata, kot ste do sodelavcev.

Peter stoji za nasvetom, da je lepo, če ste vedno prijazni. Tudi če Chat GPT ne čuti, to ne pomeni, da smo lahko do njega/nje nesramni.

 

Peter pa je za nas pripravil tudi nekaj nasvetov, kako lahko ChatGPT uporabimo pri poslovni komunikaciji in s pomočjo ChatGPTja naredimo objave za socialna omrežja. Nasvete najdete v spodnjem videu.

 

 

Naj startup mentorji in naj startup podjetje leta 2023

Tudi na letošnjem teambuildingu smo podelili laskav naziv Naj startup mentor in Naj startup mentorica ter izbrali podjetje, ki je v letošnjem letu naredilo največji preskok.

 

Med več kot 60 aktivnimi startup mentorji sta se letos še posebej izkazala Lucia Lučka Klanšek in Niels Bogerd. S svojim neprecenljivim prispevkom in predanostjo sta si prislužila časten naziv naj mentorice in naj mentorja leta 2023.

 

Lucia Lučka Klanšek, ki velja za uspešno podjetnico in investitorko, je s svojimi bogatimi izkušnjami v podjetništvu navdušila številne mlade podjetnike. Ob prejemu častnega naziva nam je zaupala, zakaj je mentorstvo neprecenljivo: “Če imaš ob sebi nekoga, ki je to pot že prehodil in ti daje oporo, pomoč, varnost, je to zelo veliko vredno. Zdi se mi, da bi vsak mlad človek mogel poiskat svojega mentorja, ne glede na to, ali je podjetnik, ali ne. V življenju potrebuješ osebo, ki ji zaupaš in ti pomaga iti skozi življenje.”

 

Serijski podjetnik in strokovnjak za procesno vodenje Niels Bogerd, se je na drugi strani izkazal kot navdihujoč mentor z izjemnim občutkom za inovacije in tehnologije. S svojo strokovnostjo in izkušnjami je podjetjem omogočil, da so se izognila pastem in izkoristila priložnosti na trgu. Niels je ob prejemu priznanja dodal: “Izjemno sem ponosen, da sem prejel nagrado za Naj mentorja leta. Sem tudi izjemno hvaležen, da sem del slovenske startup scene in da s svojim znanjem lahko izboljšujem slovenski ekosistem.”

 

Lucia in Niels sta zate pripravila tudi številne nasvete, ki jih najdeš v spodnjem posnetku.

 

 

Priznanje za Naj SK podjetje letošnjega leta si je priboril startup Ollo Audio. V podjetju se ukvarjajo z razvojem sistema za profesionalno poslušanje avdio posnetkov z nizkimi frekvencami izven studia Play2Me. Za zaznavanje nizkih basov so ušesa slabo orodje, saj jih ljudje zaznavamo s telesom. Audio inženir zato za poslušanje in mešanje posnetkov z nizkimi basi potrebuje studio, kjer je lahko posnetek dovolj glasen, da inženir čuti vibracije.

 

Ollo Audio Play2Me sistem omogoča, da inženir prek blazine (BSE) čuti frekvenco basa na svojem telesu, ostale tone pa prek slušalk. Tako ni potrebe po studiu, inženir pa pridobi mobilnost in si tako zniža stroške.

 

Naj mentorji in naj podjetnik 2023

Naj podjetje in naj mentorja 2023

Za prejemnike finančnih spodbud na voljo številni vrhunski Startup Plus programi

Slovenski podjetniški sklad za portfeljska podjetja organizira tudi številne druge vrhunske podjetniške programe, kot so Startup klinika, konferenca Podim, vertikalni pospeševalniški programi, mednarodni pospeševalniški programi, program Grow Digital, mednarodno srečanje investitorjev in mnoge druge.  Vsebinski programi učinkovito dopolnjujejo finančne produkte P2, SK75 in SI-SK, ki slovenskim zagonskim podjetjem zagotavljajo od 54.000 EUR do 600.000 EUR zagonskih sredstev.

 

SPOZNAJ DRUGE PROGRAME

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
Teambuilding Startupplus SPS MGTŠ Najstartupmentor2023
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.