Gradimo močno start-up skupnost! Pridruži se nam že v tretji SK generaciji

Dne 31. avgust 2015 objavil Stanislava Vabšek
 

”Seveda, če bi se odločali še enkrat, bi se spet prijavili! Investicija SK200 in pospeševalniški program Go:Global Slovenia sta bili za nas dobra odločitev in zelo pozitivna izkušnja,” je na srečanju start-up mentorjev, partnerjev Iniciative Start:up Slovenija in podjetnikov, ki so lani jeseni prejela investicijo Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), povedal Marko Mesarič iz podjetja Modri planet. Družabni dogodek v Orehovem gaju, ki smo ga skupaj z SPS organizirali zato, da med podjetniki omogočimo izmenjavo medsebojnih izkušenj, hkrati pa pridobimo povratne informacije o pilotni izvedbi prve investicijske runde, nam je potrdil, da smo na pravi poti, in da naša SK podjetja skupaj z mentorji in partnerji iniciative postajajo vse močnejša start-up skupnost. 
 
Dogodek smo na zadnji avgustovski ponedeljek organizirali skupaj z SPS in partnerji iniciative. Predvsem zato, da se po kratki, a za večino podjetij delovni poletni pavzi, spet srečamo in med podjetniki ter start-up mentorji omogočimo izmenjavo izkušenj in lekcij po tem, ko so za potrjevanje svoje inovativne ideje na trgu (produkt SK50) ali financiranje globalnega preboja (produkt SK200) prejela investicijo SPS.
 

Močna skupnost je pomemben cilj

Hkrati smo želeli pridobiti tudi povratne informacije o pilotni izvedbi lanskoletnega jesenskega kroga in predloge za izboljšavo pospeševalniških programov Start:up Geek House (za prejemnike SK50) in Go:Global Slovenia (za prejemnike SK200). Eden od glavnih ciljev iniciative in SPS je namreč izgraditi močno slovensko start-up skupnost s povezovanjem podjetnikov iz istih pospeševalniških programov ter sočasnim intenzivnim sodelovanjem s start-up mentorji in podjetniškimi svetovalci iz partnerskih organizacij iniciative.

Predavanje Tilna Travnika o 10 ključnih napakah, ki start-upe lahko stanejo globalnega uspeha.

 

O ključnih napakah, vitkosti in prepričljivosti

Ker se znanja in nasveti start-up mentorjev bogatijo enako hitro kot preizkušnje in dosežki naših SK podjetij na trgu, smo še pred poglobljenimi debatami in posveti slišali tudi nekaj odličnih predvanj. Tilen Travnik iz D.Labs je odkril, katerih deset ključnih napak start-upe najpogosteje stanejo globalnega uspeha. Lojze Bertoncelj iz 30Lean nas je spomnil, da je vitko in agilno delovanje v prvi vrsti namenjeno reševanju problemov in ustvarjanju vrednosti, Tomaž Frelih iz Hekovnika pa razložil, zakaj sta razlagalnost in prepričljivost glavni sestavini vrhunskega ”pitcha”.
 

Mojster borilnih veščin Andrej Doušak o tem, zakaj je vloga sodobnega podjetnika podobna vlogi starodavnega bojevnika.

 

Podjetnik = bojevnik

V predavateljski del programa smo vključili tudi mojstra borilnih veščin Andreja Douška, soustanovitelja Makotokai Slovenija. V zanimivi kombinaciji predavanja in vaj nam je predstavil svoj pogled ter rešitve za ”podjetniške izzive v svetu brezmejne moči uma in telesa ob dejstvu, da je vloga sodobnega podjetnika zelo podobna vlogi starodavnega bojevnika, ki se ukvarja z isto vrsto strahov, težav in frustracij.”
 

Dejstvo, da je šel SPS med podjetnike in jih tudi zbližal in povezal med sabo, je prava stvar, menijo start-upovci, ki so lani prejeli investicijo SPS.


Med podjetniki

Dejstvo, da je ”šel SPS med ljudi oz. med podjetnike in jih nato še zbližal in povezal med sabo, je prava stvar, saj lahko pogovor s ‘sošolcem’ iz pospeševalniškega programa prihrani marskikatero napako in hitro pokaže pravo pot,” sta svoje pozitivne izkušnje z investicijo SK50 in SK200 povzela Marko Mesarič (Modri planet) in Matevž Petek (Doo).
 

”Ko ti administracija ni tečna”

Podjetniki so kot zelo koristne izpostavili tudi priprave na ”pitchanje” in odkrivanje zakonitosti dobrih prezentacij za nastop pred investitorji. ”Tudi administracija oz. mesečno poročanje je dobrodošel ‘management tool’, ki te vsaj enkrat mesečno prisli, da prevetriš in iskreno pogledaš napredek ali nazadovanje na trgu,” je povedal Igor Panjan iz podjetja SmartPA.


Še več ‘peer to peer’ druženja

Povratne informacije podjetnikov, ki jih bomo uporabili pri nadaljnih izboljšavah obeh produktov, so šle predvsem v smeri organiziranja še več ”peer to peer” druženja in prenosa izkušenj, možnostjo izbirnih vsebin oz. vsebin ”on demand” v obveznem izobraževalnem programu pospeševalnikov, in možnostjo zagotavljanja dodatne pomoči prodajno izkušenih mentorjev v povsem operativnih marketinških in prodajnih aktivnostih podjetja.
 

Dobra hrana, dobra družba, odlično vzdušje

V času druženja so za dodatno odlično vzdušje poskrbeli kuharji Orehovega gaja in prizorišča za družbane igre in aktivnosti, ki smo se jih z veseljem lotili po zaključku tega celodnevnega dogodka. Ta pa je prav vsem, ki prispevamo k izgradnji močne in povezane slovenske start-up skupnosti, pustil dober občutek, da smo na pravi poti, in da morebitni začetni neuspehi niso prav nič drugega kot vmesne postaje in učne lekcije na poti do uspeha.  
 

Pridružite se nam!

Bi radi postali del te skupnosti? Imate inovativno idejo in ekipo, ki je za njen tržni preboj ali globalno uveljavitev pripravljana dati resnično vse od sebe, ob sočasni pomoči mentorjev, svetovalcev in podjetniških somišljenikov? Potem ne oklevajte in najpozneje do četrtka, 10. septembra 2015, oddajte prijavo v pred-selekcijski postopek jesenskega investicijskega kroga oz. pridobitev 75.000 € (produkt SK75) ali 200.000 € (produkt SK200) javne lastniške investicije.

 

Produkte SK75 in SK200 in grajenje močne start-up skupnosti omogočajo:
 

 

Program sofinancirata SPS in MGRT

 

 

 

Značke
Roadshow SK75 SK200 SPS Roadshow jesen 2015
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.