Članstvo v European Startup Network in nov pregled slovenskega start-up ekosistema!

Dne 8. september 2016 objavil Stanislava Vabšek
 


Iniciativa Start:up Slovenija je kot ena izmed ustanovnih članic sodelovala pri uradnem lansiranju European Startup Network (ESN), ki je pod okriljem Evropske komisije (EK) in visokih evropskih predstavnikov potekalo ta teden v Bruslju. Članstvo v ESN prinaša številne prednosti in priložnosti, tako za promocijo kot podporo naših najboljših start-upov ter nacionalnega ekosistema. Zato smo ob tej pomembni priložnosti izdali tudi brošuro in infografiko z naslovom Slovenija, dežela start-upov, v kateri so prikazani najbolj aktivni deležniki, programi in dosežki slovenskega podjetniškega ekosistema v zadnjih treh letih. 
 

Predstavniki 14 držav, ustanovnih članic ESN, na skupni fotografiji ob uradnem lansiranju mreže, skupaj z Guentherjem Oettingerjem, komisarjem za digitalno gospodarstvo in družbo, in Kristino Schreiber, direktorico ukrepov za mala in srednja podjetja ter COSME programa pri EK


Kako do enotnega evropskega trga za hitro rast start-upov

Eden ključnih izzivov, s katerimi se pri spodbujanju podjetništva in start-upov trenutno sooča EK, je vzpostavljanje enotnega evropskega trga, kjer zakonodaja in regulative posameznih držav članic ne bi ovirale potencialov za hitro, eksponentno rast inovativnih start-up podjetij. V tej luči je 6. in 7. septembra letos v Bruslju pod okriljem EK potekal Start-up and scale-up seminar, ki pa je bil namenjen tudi uradnemu lansiranju ESN.
 

O učinkovitih ukrepih, dobrih praksah in njihovi izmenjavi

Kot predstavnik Slovenije se je dogodka udeležil vodja Iniciative Start:up Slovenija Matej Rus, skupaj z ostalimi predstavniki skupno 14 držav, ustanovnih članic ESN. Z visokimi evropskimi predstavniki – Guentherjem Oettingerjem, komisarjem za digitalno gospodarstvo in družbo, in Kristino Schreiber, direktorico ukrepov za mala in srednja podjetja ter COSME programa pri EK, so se pogovarjali predvsem o tem, kako učinovito podpreti start-upe v fazi rasti, hkrati pa vzpostaviti dobre prakse in njihovo učinkovito izmenjavo za krepitev nacionalnih start-up ekosistemov.
 

Vzajemne prednosti sodelovanja

Sodelovanje Evropske komisije z ESN zagotavlja številne vzajemne prednosti. Mednje sodijo izvajanje raziskav, kot je npr. European Startup Monitor, s katerimi si EK zagotovi dostop do relevantnih mnenj in dejanskih potreb start-upov, ki služijo kot podlaga za evropske ukrepe in zakonodajne postopke. Kot je po vrnitvi iz Bruslja povedal Matej Rus, se bodo konkretne koristi članstva v ESN poznale tudi pri izboljšanem dostopu naših start-upov do globalnih go-to-market programov v Evropi, ZDA in na Kitajskem.
 

Slovenija, dežela startupov – brošura in infografika

Ob tej pomembni priložnosti, kot je vstop Slovenije v vplivno evropsko mrežo za raziskovanje in podporo inovativnega start-up podjetništva, smo v sodelovanju z našimi partnerji in podporniki izdali tudi brošuro ter infografiko z naslovom Slovenija, dežela start-upov, v kateri predstavljamo najbolj aktivne deležnike, programe in dosežke slovenskega start-up ekosistema v zadnjih treh letih. Z obema publikacijama in našo spletno stranjo, kot informacijsko platformo slovenskega start-up ekosistema, smo med člani ESN poželi navdušenje in pohvalo, da smo lahko vzorčni primer promocije in podpore nacionalnemu inovativnemu podjetništvu, po katerem se lahko zgledujejo tudi ostale članice ESN.
 
Obe publikaciji – brošuro in infografiko Slovenija, dežela start-upov, najdete na tej povezavi.
 

 

 

Značke
Infografika 2016 Slovenija, dežela start-upov
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.