Prijavi se na četrti AGROBIZNIS HI-TECH natečaj in povečaj svojo prepoznavnost, kot je to uspelo uspešnim slovenskim startupom

Dne 4. avgust 2022 objavil Anemari Pediček
 

Ste  ponudnik ali uporabnik novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo? Predstavljamo ti odlično priložnost Agrobiznis hi-tech, ki je v preteklosti odprla priložnost že številnim startupom, med drugim tudi Evegreen, BEVO in Acies Bio.

 

Na četrtem AGROBIZNIS HI-TECH natečaju iščejo ponudnike in uporabnike visokotehnoloških rešitev za učinkovito in do okolja prijazno pridelavo in predelavo hrane pri manjši porabi naravnih virov, energentov (električna in toplotna) in osnovnih resursov, kot so gnojila, FFS, voda in pogonska goriva kmetijske mehanizacije. 

 

Rok prijave je do 14. oktobra 2022

 

Spoznaj startup podjetja, ki so požela uspehe na natečaju

 

Evegreen

Evegreen

 

Na natečaj se je v preteklosti prijavilo tudi velenjsko startup podjetje Evegreen, ki se je leta 2020 potegovalo za laskav naziv Slovenski start:up leta. V ekipi Evegreen so skupaj s partnerskim podjetjem iz Nemčije razvili nov, cenovno dostopen ter v celoti biorazgradljiv material, ki v zemlji ne pušča sledi. Razvili so nov postopek predelave teh materialov na klasičnih strojih za brizganje plastike. Ponudili so EKO rešitev  - Cvetlični lonček, ki je med drugim primeren tudi za spomladanske zasaditve. Evegreen cvetlični lonček skupaj z mlado rastlino le zasadimo v vrt, kjer takoj postane učinkovita naravna zaščita pred vrtnimi zajedavci. Po preteku 3 mesecev pa se lonček dokončno razgradi ter postane gnojilo. 

 

V ekipi pravijo, da jih je natečaj postavil na zemljevid in jim odprl številna vrata. 

 

Več o Evegreen

 

Bevo (Juicy Marbles)

Leta 2020 pa se je na natečaj prijavilo tudi startup podjetje BEVO iz Kamnika, ki je razvilo tehnologijo za proizvodnjo rastlinskih zrezkov, ki imajo tako strukturo kot meso. V preteklem letu so prvi na svetu predstavili rastlinsko različico fileja minjona. Zrezke prodajajo pod znamko Juicy Marbles, s katero so se potegovali za naslov Slovenski start:up leta 2021. 

 

Juicy Marbles 

 

Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske je v podjetju prepoznalo velik potencial in startup Bevo nagradilo za inovacijo, ki vključuje elemente krožnega kmetijstva. 

 

Več o Juicy Marbles 

 

Acies Bio 

Na natečaju leta 2020 pa je bilo izredno uspešno tudi biotehnološko startup podjetje Acies Bio, ki je bilo nagrajeno za najboljšo idejo s področja novih tehnologij. V podjetju razvijajo ekološke pesticide proti patogeni bakteriji Xyllela fastidiosa. Ta uničuje nasade oljk po Italiji in Španiji, širi pa se tudi na mandljevce. Če agresivne bakterije ne bodo hitro zatrli, lahko Evropa izgubi veliko oljčnikov, pridelek oljk bi se zmanjšal za 35 do 70 odstotkov. Podjetje Acies Bio je leta 2008 osvojilo tudi naziv Slovenski Start:up leta.

 

Acies Bio na podelitvi Slovenski start:up leta 2008

 

Več o Acies Bio 

 

Kdo se lahko prijavi?

Prijavijo se lahko raziskovalne ustanove, podjetja in drugi, ki razvijate ali ponujate nove oziroma napredne tehnologije za kmetijstvo in živilskopredelovalno industrijo. 

Prav tako si na natečaju želijo prijav kmetij, zadrug, kmetijskih in živilskopredelovalnih podjetij ter drugih ponudnikov hrane, ki so z novimi, naprednimi in okoljsko sprejemljivimi rešitvami že optimizirali pridelavo, predelavo, pakiranje ali transport hrane (končnih izdelkov).

 

Startupi, če poslujete na področju kmetijstva ali v živilskopredelovalni industriji, izkoristite priložnost in se prijavite.

 

Rok prijave je do 14. oktobra 2022

 

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

 

 

 

 

 

Vir: Finance Pro

 

 

Značke
Startup Natecaj Agrobiznis Hitech
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.