Ekipa Yolanda pometla tudi z evropsko konkurenco

Dne 10. november 2022
 

Ekipa Yolanda je po nedeljski zmagi na slovenski izvedbi tudi včeraj zvečer najbolj navdušila, tokrat mednarodno komisijo, ter zasedla prvo mesto četrtega evropskega CASSINI hekatona. Z rešitvijo za zgodnje zaznavanje lubadarja so premagali devet lokalnih zmagovalcev iz Belgije, Češke, Finske, Francije, Nemčije, Italije, Litve, Španije in Švice. Zmaga je mariborski ekipi poleg prestižnega naziva prinesla še 100 mentorskih ur s top evropskimi strokovnjaki za nadaljni razvoj in realizacijo projekta.

 

Ekipo Yolanda sestavljajo Blaž Jakopin, Jaša Dimič, Matic Kuselj, Žiga Vene, Klemen Lovenjak, Lucija Mohorko in Primož Jozič. Rešitev BugBit na podlagi napredne analize satelitskih slik zaznava prisotnost lubadarja ter lastnikom gozdov omogoča pravočasno ukrepanje in preprečevanje škode.

 

Ekipa Yolanda po včerajšnji razglasitvi. Iz leve: Jaša Dimič, Lucija Mohorko, Blaž Jakopin, Klemen Lovenjak in Matic Kuselj.

 

Prepričali ugledno mednarodno komisijo

Z omenjeno rešitvijo so na včerašnjem demo dnevu najbolj prepričali ugledno mednarodno komisijo, ki so jo sestavljali: Stefan Schneider, Miguel García-Cesto Romero, Silvia Pepino, Estelle Godard in Ludovic Augé. Boljši so bili od devetih lokalnih zmagovalcev iz Belgije, Češke, Finske, Francije, Nemčije, Italije, Litve, Španije in Švice. 

 

Zmaga je ekipi poleg prestižnega naslova zmagovalca četrtega CASSINI Hackathona prinesla še 100 mentorskih ur z uglednimi evropskimi strokovnjaki, ki si bodo prizadevali ekipi pomagati pri nadaljnjih korakih razvoja projekta.

 

Priznanje tudi slovenskim organizatorjem

Včerajšnji demo dan je predstavljal sklepno dejanje, finale četrtega CASSINI Hackathona, ki ga podpira Evropska komisija. V včerajšnji veliki finale, ki je potekal preko spleta, so se uvrstili zmagovalci lokalnih hekatonov, ki so minuli konec tedna v živo sočasno potekali v 10 evropskih državah, in sicer: Sloveniji, Belgiji, Češki, Finski, Franciji, Nemčiji, Italiji, Litvi, Španiji in Švici.

 

 

Tovarna podjemov, ki je bila organizator slovenske izvedbe, je bila s strani glavnega organizatorja izpostavljena kot tista, ki je uspela pritegniti največ udeležencev in ustvariti največje število projektov. »V Tovarni podjemov smo izredno veseli in ponosni, da smo se postavili ob bok ostalim evropskih organizatorjem. Dosežek pripisujem dobri vpetost v širši regionalni ekosistem, odličnemu ugledu naše organizacije ter brezhibni izvršnosti uigrane ekipe. Vsi trije elementi so rezultat našega trdega in strukturiranega dela zadnjih 20 let. Dosežek je tudi dobra popotnica za našo usmeritev v »space-tech«, ki predstavlja vse bolj propulzivno podjetniško in tehnološko panogo.« je povedal Matej Rus, predavatelj na EPF in direktor Tovarne podjemov.  

 

Široka mreža podpore iz okolja

Slovensko izvedbo CASSINI Hackathona Slovenija so podprli številni partnerji in s tem omogočili širok spekter znanj, ki so potrebna za reševanje kompleksnih izzivov. Med njimi so Zavarovalnica Sava, Poligram, Ljubljanska borza, NChain, Sinergise, Fakulteta za računalništvo in informatiko UM, Science Park Graz, ESA, Noordung center, Inkubator Sežana, Fakulteta za računalništvo in informatiko UL, Mladi podjetnik, Dostop.si, Nova Ljubljanska banka, Zavarovalnica Triglav, CER Center energetsko učinkovitih rešitev, Equito, Moja elektrarna, Reframo in Toshl. 

 

 

Več o CASSINI HACKATHONU 

 

 

Značke
CassiniHackathon Cassini Hekaton
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.