STARTUP MENTOR: Podjetnik, strastni igralec golfa in knjižni molj - Herbert Paar

Dne 13. junij 2022 objavil Anemari Pediček

Če si bi lahko izbral svojo supermoč , bi to bila pomoč drugim pri doseganju ciljev s pospešeno rastjo in razvojem vseh kvocientov, ki so potrebni za razvoj zavesti, kjer se soljudje in okolje ne spregledajo več.

 

To je naš startup mentor Herbert Paar, ki se lahko pohvali s svojimi 30-letnimi izkušnjami na vodilnih pozicijah v mednarodnih korporacijah in internih inovacijskih oddelkih. Ali veš, da je tudi Herbert ustanovitelj dveh startupov?

Pravi, da čeprav nista poletela, je nanju ponosen, saj sta prejela kar nekaj nagrad in mu prinesla tisto najpomembnejše, ogromno izkušenj.

 

Danes ga boš lahko spoznal/a malo drugače…

Njegov najljubši hobi je igranje golfa , pri čemer se velikokrat, zaradi stiske s časom zadovolji že s kakšnim krajskim obiskom vodišča. Pravi, da je za resen napredek v tem športu, ki se ga da igrati do konca življenja, potrebno igrati vsaj 18 lukenj na teden. Sam pa je že zelo vesel, če mu ta cilj uspe v vsakem letnem času.

 

In kako se sooča s pomisleki in dvomi?

Herbert pravi, da dvomi in pomisleki nastanejo iz pomanjkanja informacij, znanja in veščin. V koliko nastanejo dvomi ali pomisleki, je potrebno najprej preveriti kaj od naštetega manjka in zaradi česa so se pojavili. Če tega ne moremo sami, je smislno poiskati supervizijo ali mentorstvo. Včasih je dovolj tudi dober prijatelj ali poslovni partner, ki zna dobro nastaviti ogledalo. Sam se te poti drži kolikor se da, je pa res, da si včasih tudi nismo pripravljeni priznati kakšne pomanjkljivosti in se nam lahko tudi kakšen dvom zavleče pod kožo.

 

Herbert Paar

 

Je človek, ki načeloma pri nobeni stvari ne sprejema kompromisov, če le gre. Meni pa, da so lahko ti v časovni stiski in na kratek rok tudi zelo uporabni. Pravi, da je prevečkrat videl, da kompromisi zelo hitro popustijo in izpuhtijo. Morda delujejo dobro v mirnem okolju, kakor hitro pa smo postavljeni v stresno okolje, nas prevzame nagon po samoohranitvi in kompromisi enostavno razpadejo.

 

Njegova največja strast v otroštvu je bilo spoznavanje novega - radovednost. Radovednost se je skozi vsa ta leta obdržala, čeprav jo danes raje poimenuje raziskovanje novega. Je pa danes dobila še popotnico in sicer ustvarjanje. Herbert pravi, da gresta raziskovanje in ustvarjanje z roko v roki, saj je potrebno velikokrat kaj ustvariti, s čimer lahko potem raziskujemo dalje ali pa globlje.

 

Herbert pravi zase, da je knjižni molj . Zelo všeč so mu dela avtorjev iz obdobja novega romana. Knjiga, ki mu je utrla pot v ta del literarnega ustvarjanja, je Proces od F. Kafke.To je tudi avtor, od katerega je prebral vsa dela v originalu. Kasneje sta se mu pridružila še James Joyce in Aldous Huxley, od katerih je prebral celoten ustvarjalni opus. Iz modernega časa mu je zelo všeč tudi opus Charlesa Strossa, ki ga je spoznal preko knjige Accelerando.

 

Njegov najljubši film za vedno ostaja Snatch od Guya Richieja. Ali si ga že pogledal/a?

 

In še za na konec … Kaj je najljubše darilo, ki ga je kadarkoli dobil?

 

To je originalna zbirka knjig Douglasa Adamsa, Vodič za avtoštoparje skozi galaksijo, trilogija v 4 delih. Zelo tesno pa sledi njegova prva kitara, ki bo kmalu praznovala 40. obletnico.

 

Herbert hvala, da smo te lahko boljše spoznali in ker s svojimi bogatimi izkušnjami pomagaš našim startupom.

 

Spoznaj še druge startup mentorje

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.