STARTUP MENTOR: Prvi startup mentoriral že sredi devetdesetih let- Borut Potočnik

Dne 27. junij 2022 objavil Anemari Pediček

Sredi devetdesetih, ko v Sloveniji sploh še nismo uporabljali besed startup in mentor je po že precej izkušnjah z »velikimi« podjetji mentoriral svoj prvi startup. Temu seveda takrat niso rekli startup in tudi mentoriranje ne. Šlo pa je za danes zelo tipičen primer: founder, tržnik in razvijalec so začeli v spalnici stanovanja razvijati in prodajati ERP. On je bil v vlogi zunanjega svetovalca. Po današnjem razumevanju vsebine dela je šlo za tipično mentoriranje. Danes je to Datalab in njegov Pantheon.

 

Ali se ti že sanja, za katerega startup mentorja gre?

Gre za našega mentorja Boruta Potočnika, ki je pričel svojo kariero kot asistent na fakulteti, pot nadaljeval kot strokovni sodelavec pri organizaciji UNIDO, delal v nekoč največjem svetovalnem podjetju v državi ter nadaljeval kot samostojni sodelavec in ustanovil podjetje BPMC.

 

 

Danes ti ga predstavimo malo drugače…

Ali veš, da ima Borut tudi izkušnje s področja voditeljstva. Dve leti mlajši in fizično šibkejši je v osnovni šoli okoli sebe postavil in celo nekako formaliziral tajno organizacijo namočnejših sošolcev.

 

Če bi imel supermoč, bi naredil super-team ali super-mrežo.

 

Borut si je s prijateljem pred leti za hobi postavil cilj odpreti in zagnati najdražji ter najbolj zaseden hostel v Ljubljani. Misliš, da jima je uspelo? Seveda, in to v dveh letih. Kanvasov takrat še ni bilo, a Borut pravi, da če pogleda nazaj, sta ga uporabila do popolnosti. Do takrat in tudi po tem še nihče od njiju ni prespal v hostlu.

 

"Pomisleki in dvomi so le indikacija, da smo prišli do točke, preko katere so šli redki. Kadar ni zabloda, je to konkurenčna prednost," odgovarja na vprašanje o dvomih in pomislekih naš Borut.

Obstaja ena stvar, pri kateri naš startup mentor ne sprejema kompromisov, in to je držanje dogovorov.

 

Njegova največja strast v otroštvu je bilo sestavljanje stvari, ki se jih da kasneje razstaviti in zopet bolje sestaviti. Fiksne igrače ga niso zanimale nikoli.

 

Ko pride do njegove najljubše knjige, nam je zaupal, da ta ostane tista, pri kateri odkriješ metaforiko. In potem še tista, pri kateri odkriješ, da je metaforika lahko razumljiva tudi skozi matematiko. To vlogo sta pri njem odigrali Mali princ in Odiseja 2001.

 

Borut hvala za prispevek k naši startup skupnosti!

 

Spoznaj še ostale startup mentorje

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.