Znani so zmagovalci tekmovanja POPRI!

Dne 18. april 2018
 


Letošnje tekmovanje POPRI, ki ga Primorski tehnološki park (PTP) danes v Novi Gorici pripravlja 14. leto zapored, je k sodelovanju privabilo 409 mladih s 142 poslovnimi idejami. Prvih deset let je tekmovanje potekalo na področju severnoprimorske regije, sedaj pa se ga že četrtič udeležujejo mladi iz celotne Slovenije. V kategoriji osnovnošolcev od 7. do 9. razreda je zmagala ekipa Life Saver iz Šempasa, v kategoriji dijakov ekipa Vremenska hišica (merilnik PM delcev) iz Ljubljane, med študenti pa so najbolj navdušili ekipa MOCOS iz Nove Gorice.

Za letošnje tekmovanje so mladi pripravili izdelke in storitve na različnih področjih, od izdelkov za industrijo, oblačila in obutev, prehrambenih in tehničnih izdelkov, pripomočkov za dom do poslovnih modelov iz področja kmetijstva in športa. Tri četrtine poslovnih modelov predstavljajo izdelki, preostala četrtina pa so storitve, aplikacije ali kombinacija obojega. Na Popri so prišli mladi iz desetih slovenskih regij, večina prijaviteljev je bila iz zahodne Slovenije. Mladi so bili iz 68 različnih izobraževalnih institucij, pri pripravah na tekmovanje jim je pomagalo 83 mentorjev.

Prispele poslovne modele je ocenila 35-članska strokovna komisija, ki so jo v 70 odstotkih sestavljali podjetniki, mentorji startupov, direktorji in ključni kadri uspešnih slovenskih podjetij. Izbrali so po deset polfinalistov v kategoriji osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki so se danes predstavili v krajših predstavitvah. Na večerni prireditvi so razglasili zmagovalce v vsaki izmed treh kategorij, obiskovalci pa so uživali tudi v bogatem družabnem programu v režiji Gorazda Jakominija.

Med osnovnošolci so bili najbolj prepričljivi mladi Osnovne šole Šempas s projektom Life Saver, strokovna žirija pa je na drugo mesto postavila osnovnošolce iz Solkana, ki so naredili pametni cvetlični lonček. V dijaški kategoriji jo komisijo prepričali srednješolci gimnazije Vič z vremensko hišico, ki meri PM delce v zraku. Drugo mesto pa je pripadlo dijakom Ekonomske šole iz Novega mesta s projektom Zrolanka. V študentski kategoriji so prvo mesto prisodili študentom Višje strokovne šole Šolskega centra Nova Gorica za modularni nadzorni sistem MOCOS. Drugo mesto je pripadlo študentkama Biotehnične fakultete za Medeni butik Č'bela.

Zmagovalci si bodo razdelili 5.000 evrov, kolikor znaša letošnji nagradni sklad, ponujajo pa jim tudi povezovanje s Kolektorjem, udeležbo študentov na konferenci Podim in udeležbo zmagovalne dijaške ekipe na mednarodnem tekmovanju Genius Olympiad v ZDA. "Mladim tako omogočamo nadaljnji razvoj njihovih podjetniških idej in povezovanje z bodočimi delodajalci. To je pravzaprav tudi osnovni cilj tekmovanja Popri - pripraviti mlade, da si bodo prihodnost ustvarili sami in jim pomagati, da njihove ideje ne ostanejo le na papirju," je v izjavi povedala vodja tekmovanja Popri Maja Rajer Obid.

Tekmovanje Popri na nacionalni ravni povezuje najboljše podjetne talente, združuje gospodarstvo in izobraževalne institucije ter mladim udeležencem omogoča razvoj veščin podjetnosti, kreativnosti in samoiniciativnosti.?

---

Članek je povzet po objavi na STAkrog: https://krog.sta.si/2504999/v-tekmovanju-popri-letos-za-naziv-najboljse-142-poslovnih-idej
 
Značke
POPRI 2018
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.