Znani so finalisti nagrade Slovenski start:up leta 2021

Dne 9. maj 2021
 

Bevo, Bird Buddy, Maestro Amadeus, RingoX in SeaVision so tista startup podjetja, ki se letos kot finalisti potegujejo za prestižni naziv Slovenski start:up leta 2021. Nagrado, ki jo že štirinajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter aktivnimi deležniki slovenskega ekosistema, dobi podjetje oziroma ekipa, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavlja novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

 

Finalisti se bodo v živo predstavili mednarodni strokovni komisiji 19. maja ob 10. uri v okviru PODIM DX konference. Tisti, ki jo bo najbolj prepričal, da ima potencial, da postane novi slovenski samorog, bo postal »Slovenski start:up leta 2021«.

 

Zmagovalec bo javno razglašen na zaključni prireditvi v sredo, 16. junija, ki jo bo mogoče spremljati tudi na Facebook strani Start:up Slovenija.
 

Spoznajte 5 finalistov, ki so nominacijsko komisijo najbolj prepričali, spoznajte njihove produkte in dosežke.

 

 

BEVO d.o.o.

Vse večje zavedanje negativnih vplivov živalske industrije na okolje in zdravje, je v zadnjih petih letih povzročilo velik porast mesnih nadomestkov. To, da prehrana rastlinskega izvora ni več le nišni trend priča tudi dejstvo, da največji mesni konglomerati tudi sami vse več izdelujejo rastlinske polpete, klobase, hrenovke in ostalo. Trg je predvsem saturiran s ponudniki burger polpetov, ki se borijo v t.i. areni pocenskih mesnih izdelkov

 

 

Vsi imamo radi burgerje, ampak na “plant-based” trgu se že dolgo poraja vprašanja - kdaj in kdo bo naredil prvi realističen premium kos mesa oziroma steak. Zaradi svoje zahtevne teksture in kompleksnosti maščobnega marmoriranja je to izziv, ki se ga ne lotevajo niti največja prehrambena podjetja. Priložnost je zato izkoristilo mlado slovensko podjetje z igrivim imenom Juicy Marbles, ki je razvilo lastno tehnologijo, s katero lahko izdelajo steake realističnega izgleda, teksture in okusa. V dobrem letu razvoja jim je uspelo ustvariti idealno teksturo mišičnih vlaken v kombinaciji s maščobnim sistemom. S tem so si priborili mesto v Y Combinatorju, enemu izmed najprestižnejših podjetniških pospeševalnikov na svetu.

 

Zaradi unikatnosti in velikega pomanjkanja rastlinskih steakov na trgu imajo  produkte razprodane že mesece vnaprej. Prvi produkt, ki ga bodo izdali je replika Filet Mignon-a, najbolj prestižnega in delikatnega kosa mesa.

 

 

Bird Buddy

Raziskave kažejo, da v svetu 7 od 10 ljudi čuti, da izgublja stik z naravo. Narava postaja vse bolj pomemben del zdravstvene preventive. Več časa kot preživimo v njej, bolje prenašamo stres in zahteve vsakdanjega življenja. Krmilnice so pogosto povezava in način komunikacije med ljudmi in naravnim svetom. Posledično je hranjenje ptic kar drugi najbolj popularen hobi v Združenih državah Amerike: več kot 20 % populacije nad 16. letom se ukvarja z njim in številka je do 2011 dalje vsako leto višja.

 

Bird Buddy je pametna ptičja krmilnica, katere osnovni komplet zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. Senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika krmilnice. Ta lahko s pomočjo aplikacije naredi fotografijo ptice. S pomočjo umetne inteligence aplikacija prepozna vrsto ptice, uporabnikom pa omogoča urejanje in deljenje fotografij ptic ter jim ponuja nasvete glede primerne hrane za posamezne vrste ptic.

 

 

Bird Buddy svojo vizijo igrifikacije vrta uresničuje s pametno ptičjo hišico, ki so jo sprva ponudili v sklopu Kickstarter kampanje, kjer so v dobrem mesecu dni zbrali 4,2 milijona evrov.

 

Maestro Amadeus

Največji izziv s katerim se soočajo profesionalni in amaterski glasbeniki, glasbene šole, skupine ter orkestri, je organizacija notnih zapisov. Iskanje in veliko število gradiv na papirju, urejanje le-teh v pravilni vrstni red pred vsakim nastopom in vajami je zamudno in utrujajoče delo. Glasbeniki se najpogosteje poslužujejo not v papirni obliki, saj jim obstoječe rešitve ne omogočajo enostavne digitalizacije, celostne podpore in naprednih funkcionalnosti, ki bi jih potrebovali. 

 

 

Maestro Amadeus je programska rešitev v oblaku, ki glasbenikom z uporabo naprednih algoritmov omogoča digitalizacijo in učinkovito upravljanje notnih zapisov, tako med vajami kot na nastopih. Samodejno zazna dodan notni zapis, ga shrani v oblak in sinhronizira z drugimi uporabniki in napravami, kar glasbenikom omogoča enostaven dostop do gradiv z uporabo mobilne in spletne aplikacije. Digitalna glasbena knjižnica z velikim številom notnih zapisov, enostavno upravljanje, napredne funkcije ter skupna raba in sodelovanje več uporabnikov hkrati prepričajo vsakega glasbenika.

 

Preklopi na digitalno, uporabljaj platformo Maestro Amadeus in dostopaj do svojih glasbenih gradiv kjerkoli in kadarkoli.

 

RINGOX

Hoteli, Airbnb ter drugi ponudniki turističnih nastanitev, se pri svojem delu pogosto srečujejo s problemom upravljanja nastanitve na daljavo, kot so npr. zagotavljanje brezkontaktnega vstopa gostov, odklepanjem nastanitve na daljavo, nadzorom nad vstopi osebja in zunanjimi sodelavci, odklepanjem skupnih vhodnih vrat, nezmožnostjo biti na več lokacijah hkrati ter zagotovitvijo fleksibilnosti časa prihoda gosta. Tako jim aktivnosti kot so čiščenje, dostava, 24 urna prisotnost receptorja, prihod na lokacijo, povzročajo visoke režijske stroške in onemogočajo optimizacijo poslovanja.

 

 

 

Ringo je inovativna modularna IOT naprava, ki odklepa vrata na daljavo prek mobilnega telefona. Lastnikom in upravljalcem nepremičnin omogoča enostavno izdajanje in delitev digitalnih ključev med goste in beleži zgodovino prihodov in odhodov. Pri hotelskih nastanitvah se Ringo lahko povezuje z obstoječimi sistemi kontrole pristopa (ACM) in pametnimi sistemi upravljanja stavb (PMS), ter je one-stop-solution rešitev po meri.

Tehnološka prednost produkta je njegova specializacija za večstanovanjske stavbe (bloki – Airbnb), saj lahko preko povezave z domofonom odpira vrata v stavbo in stanovanje.

 

Prototipna verzija rešitve se že prodaja na trgu. Do sedaj so prodali več kot 100 Ringo produktov.

 

Ringo je IOT naprava, ki katerakoli vrata oziroma dostop spremeni v pametna vrata.

 

SeaVision d.o.o.

Nepravilno sidranje je med 10 najbolj pogostimi vzroki za nesreče v navtiki. To lahko povzroči visoke stroške popravil plovila, poškodbe ali celo smrt. Da preverjo stanje sidra, se danes večina kapitanov potaplja. Nekateri ta problem rešujejo z uporabo podvodnih dronov, GPS aplikacij na telefonu ali GPS boje.

 

 

VisionAnchor je prvi pametni sistem za nadzor sidra na svetu. Deluje kot nekakšen baby monitor za sidro, ki ga kapitan s podvodno kamero tik nad sidrom, lahko v realnem času spremlja na pametni napravi. S pomočjo pozicijskega modula v primeru nevarnega premika sidra, boja z glasnim zvočnim alarmom opozori uporabnika na nevarnost. Deluje lahko tudi avtonomno - brez povezave s pametno napravo. V prihodnje bodo produkt nadgradili s sistemom za opazovanje, nadzor in izris morskega dna ter življenja oz. ekosistema pod vodo.

 

VisionAnchor ima velik potencial, da postane standard pri sidranju, tako kot so kamere za parkiranje pri avtomobilih. Sistem lahko poceni in učinkovito obvaruje lastnike plovil pred škodo in poškodbami zaradi nepravilnega sidranja, razbremeni posadko, pripomore k izogibu visokim kaznim zaradi sidranja na zaščitenih območjih in raziskovanju in ohranjanju morske podlage.

 

Baby monitor za vaše sidro.

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

 

 

 

Značke
Startup leta Nagrada Nagrada start:up leta 2021 SPS MGRT
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.