Zmagovalna ekipa regijskega izbora PowerUp! je Mebius

Dne 26. oktober 2017
 
 


V regijskem finalu tekmovanja PowerUp!, ki ga organizira InnoEnergy, je žirija izbrala najboljši slovenski startup s področja energetike. To je Mebius, ki se bo 22. novembra na velikem finalu soočila z zmagovalnimi ekipami iz drugih regij v RaM Colosseum v Budimpešti. Ekipe se bodo potegovale za denarne nagrade (20.000 € za prvo mesto), najboljši projekti bodo prejeli tudi vabilo v prestižni pospeševalnik InnoEnergy Highway® pospeševalnik, ki pomaga startupe v zgodnjih razvojnih fazah preobraziti v uspešna podjetja.
 


 

Največji preboj na področju vodikove gorivne celice

“Startupi so predstavili različne inovacije in rešitve. Jasen je trend razvoja, ki se po eni strani usmerja k večjim prihrankom energije ter po drugi k optimizaciji porabe energije. Zmagovalna ekipa  Mebius je predstavila največji preboj na področju vodikove gorivne celice v zadnjih dvajsetih letih. Gre za novo tehnologijo, s katero se učinkovitost vodikove gorivne celice dvakrat poveča“ je povedal Jakob Gajšek, predsednik žirije. InnoEnergy, največji evropski pospeševalnik na področju čiste energije, je letos organiziral že tretje tekmovanje startupov. Udeležilo se ga je skoraj 160 startupov iz 23 držav osrednje Evrope. Pred ljubljanskim regijskim izborom so se ekipe udeležile intenzivnih priprav. Slovenske priprave je vodil izkušen podjetniški mentor in trener Aleš Pustovrh iz ABC Pospeševalnika. Med pripravami so imele ekipe priložnost optimizirati poslovni model in izboljšati svoje veščine nastopanja.
 

V regijskem finalu so se predstavile najboljše ekipe iz Slovenije

»Z raziskavami na področju vodikovih gorivnih celic smo pričeli na Kemijskem inštitutu leta 1988. Osredotočili smo se na izboljšave jedrnih komponent. Letos smo se odločili združiti različne nove tehnologije, oblikovali smo svoj produkt. Gre za komponento vodikove gorivne clice, ki predstavlja 80 % njene cene. S tekmovanjem smo zelo zadovoljni, saj so nam izkušeni mentorji pomagali, da smo se osredotočili še na poslovni aspekt, ne samo na tehnologijo. Zato si od finala v Budimpešti obetamo predvsem vabilo v prestižni podjetniški pospeševalnik InnoEnergy Highway. Želimo se tudi povezati z novimi partnerji, s katerimi bomo lahko zagnali proizvodnjo,« je povedal Jernej Hočevar, član zmagovlane ekipe Mebius. Ocenjevanje ekip ni potekalo le na podlagi strokovne vsebine, temveč tudi v okviru poslovnega znanja ter potenciala ekipe in izdelka. Udeležence sta nagovorila vodja programa v Sloveniji Aleš Pustovrh, ABC Pospeševalnik, in predstavnik MOL Péter Kukoda. Udeleženci so več o doseganju uspehov v podjetništvu slišali s strani predavatelja Jožeta Torkarja, Petrol d.d.
 

Korporacija, ki verjame v tehnološki napredek in nove navade kupcev

Zsolt Winkler, vodja Open Innovation Hub, MOL Group, ki je globalni partner tekmovanja, je povedal: »MOL Group kot mednarodno podjetje, ki se ukvarja z nafto in zemeljskim plinom, verjame, da so napredek v tehnologiji in nove navade potrošnikov povsem spremenile celotno našo industrijo. Da bi obdržali korak s svetovnimi trendi in zunanjimi izzivi, želi biti MOL del inovativnega ekosistema, saj vidimo inovacije kot eno od možnosti odziva na spreminjajoče se potrebe uporabnikov. Zato želi MOL Group podpreti nova podjetja in išče nove partnerje. Na področju startupov želi MOL najti rešitve, ki nam bodo pomagale postati prva izbira kupcev. Verjamemo, da bo tekmovanje PowerUp! podprlo našo iniciativo, da odkrijemo in sodelujemo z najbolj inovativnimi startupi na področju srednje Evrope.«
 

Z inovacijami do trajnostne rabe energije

Agnieszka Wasilewska-Semail, direktorica podjetja RAFAKO, globalnega partnerja tekmovanja, takole ocenjuje pomen tega tekmovanja: »V skupnosti Knowledge and Innovation smo aktivni že od leta 2011, ko so na trg stopili prvi inovativni projekti. V tem času je InnoEnergy postal eden naših najpomembnejših partnerjev. Podpiramo vizijo InnoEnergy, da z inovacijami pomembno vpliva na trajnostno rabo energije, saj je to tudi ena glavnih motivacij podjetja RAFAKO, saj naše delo ni omejeno le na oblikovanje in proizvodnjo opreme. Naš cilj je ustvariti način za pridobivanje energije, ki bo kar najbolj prijazen okolju. Tekmovanje PowerUp! se odlično ujema s cilji podjetja RAFAKO in upamo, da bomo na tem tekmovanju odkrili startupe, ki bodo prispevali k čistejšemu okolju.«


Dodatne informacije: Špela Polak, spela.polak@gmail.com, 041 390 229
 
 
 

 

##ENovice## 
 
Značke
PowerUp!
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.