Zdaj je pravi čas za investicije v startupe

Dne 8. oktober 2020 objavil Mitja Sagaj
 

Investicijska konferenca Next Round, ki bo 20. in 21. oktobra tokrat zaradi okoliščin s korona virusom potekala preko spleta, bo priložnost za tuje in domače investitorje, da spoznajo najboljše regijske startupe in hkrati za slednje, da najdejo investicijska sredstva za naslednji krog razvoja in rasti na tujih trgih. Next Round investicijska konferenca je del vsebinske podpore Startup Plus Programa Slovenskega podjetniškega sklada.

 

Približno 60 govorcev in 80 investitorjev iz Srednje in Vzhodne Evrope, ki prihajajo na Next Round z dvema milijardama kapitala, bo moč slišati in spoznati v dveh dneh, zato je to odlična priložnost za vse startupe, ki iščete naslednjo investicijsko rundo, saj bo na voljo tudi več kot 540 terminov za 1:1 sestanke med startupi in investitorji.

 

 

 

Pot do investicije vodi skozi 100 sestankov

“Investitorji se zavedamo, da moramo imeti vsaj 100 kontaktov s startupi, da najdemo 1 dobrega. A nikakor mi ni škoda izgubljenega časa za tistih 99, ki jim moramo reči ne,” pravi Aljoša Domijan, direktor Gambit Trade in eden od organizatorjev Next Round investicijske konference, ki startupom sporoča: “Tudi startupi morate imeti 100 sestankov, da z nekom začnete resno zgodbo in kasneje pridobite investicijo.”

 

 

V Sloveniji imamo sicer dobro razvito in tudi aktivno podporno okolje, ki startupom ponuja veliko možnosti za pridobitev investicij v zgodnji fazi razvoja. Med njimi so predvsem priložnosti Slovenskega podjetniškega sklada, kot sta zagonski spodbudi P2 in P2R, semenski kapital v obliki konvertibilnega posojila SK75 in soinvestiranje z zasebnimi investitorji SI-SK.

 

Gre predvsem za manjše investicije, primanjkujejo pa zmogljivosti vlaganja v podjetja, ki so v tako imenovani scaleup fazi, ko torej začno dosegati vidne prodajne rezultate in se tudi pospešeno globalno širijo.

 

Udeležbo na konferenci Next Round so potrdili predstavniki skladov z več kot 2 milijardama evrov kapitala za investicije v zagonska podjetja, med njimi so Speedinvest, Fil Rouge Capital, Credo, South Central Ventures, Launchub, Day One Capital, 3TS, Capital300 in drugi skladi ter posamezni angelski investitorji.


 

---------------

[INTERVJU] Uspešni startupi skrbijo za stalno prisotnost na sceni

Aljoša Domijan, Gambit Trade, vodja Next Round investicijske konference

 

Zakaj se udeležiti Next Round Investment Conference?

“Uspešni startupi skrbijo za stalno prisotnost na sceni, tako da se lažje primerjajo s konkurenco in ostajajo na radarju investitorjev. Na Next Round 2020 bodo poleg tega izvedeli, v katerih panogah bo v naslednjih letih največ denarja za investicije ter kako do njega. Vsakemu priporočam, da se dogovori vsaj za tri do pet pogovorov z investitorji in tako dobi izkušnjo, kaj pričakujejo uspešni in preizkušeni investitorji iz praktično cele Evrope.”

 

Kaj so največje konkretne koristi udeležbe na Next Round Investment Conference za startup podjetja?

“Vsak startup, ki se bo udeležil Next Round 2020, bo naredil vsaj eno stopnico višje do investitorja, tisti, ki so pripravljeni na to, pa tudi investitorja.”

 

Je investitorskega denarja v tem negotovem času za gospodarstvo več ali manj kot ga je bilo pred koronakrizo?

“Dva startupa, v katera sem pred leti vložil, sta v tem času dobila milijonske investicije. Tudi v ABC pospeševalniku je ekipa normalno delala naprej in Soplayo pripeljala do nekajmilijonske investicije, nekaj startupov v zgodnejših fazah pa do prvih stotisočakov. Ne samo jaz, podatki kažejo, da tudi drugi investitorji ocenjujejo, da je zdaj pravi čas za investicije v startupe. Praktično v vseh državah le te rastejo.”

 

---------------


 

Najpomembnejši slovenski vlagatelj v startupe je SPS

 

Slovenski podjetniški sklad (SPS), ki je dal v okviru projekta Vsebinska podpora prejemnikom sredstev (MSP) v obdobju 2018-2023 pobudo in tudi glavnino sredstev za izvedbo konference Next Round, je sicer najpomembnejši slovenski vlagatelj v startupe.

 

SPS je sicer v obdobju skozi različne produkte, od subvencij do semenskega in tveganega kapitala, s katerimi podpira slovenska podjetja pri razvoju izdelkov in storitev, pri njihovem lansiranju na trg in pri širitvi obsega poslovanja:

  • v okviru razpisa P2 v obdobju 2009-2019 podprl 636 projektov in odobril 35 milijonov evrov finančnih spodbud,

  • v okviru razpisa P2R v obdobju 2015-2018 podprl 231 projektov s 7,8 milijona evrov spodbud,

  • v okviru razpisov SK200 in SI-SK v obdobju 2014-2019 podprl 12 projektov s 3,7 milijona evrov investicij in

  • v okviru razpisa SK75 v obdobju 2014-2019 podprl 70 projektov z 10,4 milijona evrov investicij.

 

 

Startupi, se zavedate svoje vloge in priložnosti pri prehodu na digitalno in zeleno gospodarstvo?

Prvi dan konference bo namenjen razpravi strokovnjakov, podjetnikov in odločevalcev, ki bodo razpravljali o tem, kako lahko startupi odigrajo večjo vlogo v prizadevanjih Evrope za prehod na digitalno in zeleno gospodarstvo ter tudi, kakšne modele podpore in financiranja zagonskih podjetij potrebujemo pri tem v letu 2021 in kasneje.


 

 


 

“Digitalizacija pomeni uvajanje digitalizacije v vse panoge gospodarstva na vseh nivojih, saj je to pogoj za iskanje večje produktivnosti,” pravi Branko Drobnak, predsednik Poslovnih angelov Slovenije in eden od organizatorjev Next Round investicijske konference. Področja, ki se jih bodo dotaknili prvi dan konference, so zelena energija, krožno gospodarstvo, pametna mesta, pametni promet, skratka vse, kar bo zmanjševalo ogljični odtis in povečevalo število delovnih mest.

 

Startupi in investitorji, izkoristite priložnosti, ki vam jih ponuja Next Round investicijska konferenca in se prijavite zdaj.

 

Prijavite se tukaj

 

Next Round izvajajo Tehnološki park Ljubljana, ABC pospeševalnik, Ljubljanski univerzitetni inkubator in klub Poslovni angeli Slovenije, partnerja dogodka pa sta tudi evropski združenji poslovnih angelov EBAN in BAE.


 

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Startup Plus Program SPS Slovenski podjetniški sklad Next Round Investment Conference Investicijska konferenca Startupi Investitorji
Komuniciranje in PR Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.