Zaživel je novi sklad tveganega kapitala SURICATE VENTURES, ki išče nove startupe

Dne 5. januar 2022 objavil Start:up Slovenija
 

Skupina prijateljev, vsak z različnimi in bogatimi izkušnjami iz področij, kot so finance, zavarovalništvo, pravo, informacijske tehnologije, mobilnost, energija, tvegani in zasebni kapital, je v pogon spravila sklad tveganega kapitala Suricate Ventures. Več o skladu nam je zaupal eden izmed ustanoviteljev Peter Merc, ki je tudi izkušen startup pravnik.

 

Vedno na preži kot surikate

Sami sebe imenujejo surikate, od koder izvira tudi ime sklada. Pravijo, da so v naravi surikate tiste, ki vedno pozorno gledajo in opazujejo dogajanje okoli njih. Točno takšni so oni v poslu, saj vedno spremljajo najnovejše tehnološke trende. Kot neustrašni prevzemniki tveganj vedno znova iščejo nove tehnološke podvige. Tvegani kapital pa je le en del njihove zaveze, saj imajo vsi ustanovitelji številne kompetence in so pripravljeni podpreti startupe ne samo z investicijo, temveč tudi s svojim strokovnim znanjem ter jih povezati z drugimi uspešnimi podjetji in vlagatelji. Spoznaj ustanovitelje podjetja tukaj.

 

[Intervju] Zaživel je novi sklad tveganega kapitala

Peter Merc, co-founder of Suricate Ventures

 

Kje ste dobili idejo in motivacijo za ustanovitev sklada?
"Zamisel sem dobil pred časom, ko sem delal s startupi in vlagatelji v različnih naložbenih krogih. Zaradi količine dela, ki sem ga moral opraviti, sem to idejo za nekaj časa odložil. Nato se je pojavil Bloq.it, zagonsko podjetje, ki je sredi lanskega leta začelo investicijsko rundo, in sodeloval sem kot njihov pravni svetovalec. Navdušenje in energija ekipe Bloq.it sta me tako navdušila, da sem ponovno začel razmišljati o ustanovitvi lastnega investicijskega podjetja. Povabil sem 10 dobrih prijateljev, ki imajo izkušnje s področja podjetništva, tveganega kapitala in vodenja podjetij, hkrati pa pokrivajo različna področja, kot so finance, IT in pravo. Na srečo se je vseh 10 odzvalo. Konec lanskega leta se je rodilo podjetje Suricate Ventures."

 

 

 

Kaj ponujate startupom?

“V Suricate Ventures smo ustanovitelji vložili lastni kapital, tako da smo prilagodljivi glede investicijske politike, smo pa že na začetku postavili osnova izhodišča. Med drugim smo si izbrali nekaj industrij, ki nas še posebej zanimajo in za katere menimo, da smo s svojim znanjem in povezavami lahko dodana vrednost za vsak startup, v katerega vložimo sredstva. Naš cilj je, da poleg kapitalskega vložka startupom zagotovimo tudi t.i. pametni kapital, v obliki znanja in povezav v industriji, pa tudi v obliki podpore pri piljenju poslovnega modela. Pri delu s startupi v praksi opažam, da je pogosto lažje dobiti finančna sredstva, kot pa se dogovoriti za pilotni projekt s kakim uglednim podjetjem iz panoge ali pa urediti sestanek z dejanskimi odločevalci v teh podjetjih.”

 

Vlagajo v 5 industrij

V Suricate Ventures so se osredotočili v vlaganje v pet različnih industrij:

-Fintech & Insuretech

-Metaverse

-Gaming

-Logistika in dobavne verige

-Zdravstvo 


Več o teh področjih prebereš tukaj.

 

Kako se Suricate Ventures razlikuje od drugih skladov?

“Glavna prednost Suricate Ventures je zagotovo v zelo osebnem pristopu. Vsak od soustanoviteljev je pri projektu iz osebnega zadovoljstva in z lastnimi sredstvi. To nas vse skupaj še posebej motivira, da startupom v našem portfelju pomagamo z vsemi razpoložljivimi močmi. Surikate v divjini klubujejo težkim izzivom kot tesno povezana skupina. Tudi startupi se tekom svojega življenjskega cikla pogosto znajdejo v nepredvidljivih okoliščinah, ki spominjajo na divjino. In takrat jim je lažje, če imajo okoli sebe svoj »gang«, ki jim pomaga prehoditi pot.”   

 

Koliko sredstev vlagate v posamezni startup in kakšna je meja?

“Naši vložki v startup so omejeni na 50.000 EUR. Skupaj s partnerskimi poslovnimi angeli lahko zagotovimo investicije v višini 150.000 – 200.000 EUR. V kolikor se naše začetne naložbe izkažejo kot uspešne, bomo v prihodnje razmislili tudi o možnosti sodelovanja v naslednjih rundah, z večjimi vložki.”

 

Kaj je bila vaša prva investicija? 

“Za našo prvo investicijo bi brez težav lahko rekli, da je šlo za ljubezen na prvi pogled. Eno od nenapisanih pravil investiranja je, da se vlaga v ekipo, ne pa v produkt. Na primeru Bloq.it tako ekipa, kot tudi sam produkt skrivata veliko potenciala, kar se že kaže na poslovnih rezultatih družbe. Bloq.it z inovativnim poslovnim modelom deluje v industriji logistike, ki je že sama po sebi zelo perspektivna. Naša naloga pa je sedaj, da Mihu in njegovi Bloq.it ekipi po najboljših močeh pomagamo pri rasti poslovanja.

Hkrati nam je naša prva naloža služila kot osnova za vzpostavitev ključnih notranjih procesov, kot so iskanje priložnosti za naložbe, priprava in usklajevanje pravne dokumentacije, spremljanje startupa po naložbi, itd. Te procese imamo zdaj vzpostavljene in smo že pripravljeni na nove naložbe.”

 

6 ključnih kriterijev, ki vplivajo na investiranje

Preden se v ekipi odločijo za investiranje v startup,  podjetje mora izpolnjevati številne kriterije, ki so si jih postavili:

  1. Osredotočajo se le na tehnološke priložnosti, ki predstavljajo digitalno infrastukturo prihodnosti in imajo pomemben tržni potencial.
  2. Vlagajo v startupe, ki so v zgodnji fazi in jim lahko zagotovijo financiranje za zgodnjo rast. Ne vlagajo v pre-seed. Prav tako raje vlagajo v startupe, v katere so že vlagali zasebni investitorji. Zagotavljajo investicijo do 50.000 EUR, z možnostjo nadaljnjih investicij. 
  3. Ne vlagajo v čisto poslovno idejo. Zanimajo jih startupi, ki že imajo dokazilo o konceptu in so si že zgradili bazo strank. Eden ključnih kriterijev za odločitev za investiranje predstavlja potrdilo o strankah. 
  4. Sodelovati želijo s startupi, ki so sestavljeni iz dobre ekipe. Od ustanoviteljev pričakujejo, da je ekipa sestavljena iz popolnoma predane ekipe strokovnjakov in podjetniških navdušencev.
  5. Najboljše se počutijo, če vlagajo v sodelovanju z drugimi skladi tveganega kapitala, poslovnimi angeli ali drugimi vlagatelji. Kot poznavalci industrije pa imajo tudi tesne odnose z vrhunskimi vlagatelji, skladi tveganega kapitala, poslovnimi angeli, podjetji zasebnega kapitala in institucionalnimi vlagatelji. 
  6. In še zadnji kriterij, ki so si ga postavili je, da vlagajo le v startupe, ki imajo pozitiven vpliv na naš planet in družbo ter ustrezajo standardom ESG.  

 

Ali ustrezaš njihovim kriterijem? Prijavi se tukaj!

 

Več o skladu

Značke
Suricateventures Startup
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.