Zaživel je daFUND - nov sklad tveganega kapitala podprt s strani Poslovnih angelov Slovenije

Dne 8. december 2021 objavil Anemari Pediček
 

V decembru je zaživel nov sklad tveganega kapitala daFUND, ki ima sedež v Sloveniji in ga upravlja izkušeni vlagatelj Darko Butina, podpira pa ga organizacija Slovenskih poslovnih angelov in veliko število izkušenih podjetnikov iz celotne Evrope. Sklad bo vlagal v najobetavnejša startup podjetja iz Evrope in bo svojim vlagateljem zagotovil inovativne naložbene priložnosti. Startup podjetja si lahko obetajo podporo v zelo zgodnjih fazah in pričakujejo začetne naložbe v povprečju v razponu od 50.000 EUR do nekaj 100.000 EUR. 

 

V skladu se bodo ukvarjali z iskanjem in vlaganjem v najbolj obetavna startup podjetja, ki izzive rešujejo z uporabo digitalnih tehnologij in predvsem problematike v B2B okolju. Zagonska podjetja si lahko obetajo podporo že v zelo zgodnjih fazah in lahko pričakujejo, da bodo prejela začetno naložbo v povprečju v razponu od 50.000 EUR do nekaj 100.000 EUR – z možnostjo dodatnih nadaljnjih naložb v izbrana podjetja. Poleg tega bodo novoustanovljena podjetja lahko izkoristila dostop do širokega okolja deležnikov daFUND.

 

Darko Butina, glavni upravljalec sklada daFUND je poudaril:

"Verjamemo, da je v Evropi ogromen podjetniški potencial, ki ima še vedno premalo podpore, zlasti v zgodnjih fazah razvoja in s strani izkušenih podjetnikov. Vsi deležniki sklada imajo pomembne podjetniške izkušnje in so v preteklosti že samostojno uspešno vlagali in odločilno podpirali različna startup podjetja. Da bi še bolje in z večjim učinkom podprli najboljša zagonska podjetja, smo združili moči in ustanovili daFUND – podjetniki za podjetnike."

 

Široka baza vlagateljev 

Sklad daFUND ima poleg izkušenega upravljalca Darka Butino, uglednega investicijskega odbora in široko bazo vlagateljev. To za portfeljska podjetja pomeni, da lahko poleg finančne naložbe pridobijo še večjo dodano vrednost. 

​​Nekaj besed o skladu je dodala tudi predsednica kluba Poslovni angeli Slovenije Nina Dremelj:

»Čeprav so pomemben del vlagateljev daFUND-a tudi člani kluba Poslovni angeli Slovenije, smo izjemno veseli, da nam je uspelo zgraditi pravi vse-evropski VC sklad – z vlagatelji iz cele Evrope (tako Švice, Združenega kraljestva, Španije kot  Slovenije). V današnjem svetu ni meja – in startup podjetja bi si morala prizadevati za osvojitev ciljnih globalnih trgov – ne glede na to, ali prihajajo iz EU, Švice, Združenega kraljestva ali Srbije."

Več o DaFund skladu

 

Spoznaj Darka Butino

Darko velja za izkušenega vlagatelja, ki se lahko pohvali z odličnimi izkušnjami kot angelski investitor pri vlaganju tako lastnega premoženja kot tudi v imenu investicijskih subjektov, kot je švicarska Netcetera. Darko pa je bil tudi prvi vlagatelj v uspešna startup podjetja kot so Cognism, ki spada med najhitreje rastoča zagonska podjetja v Združenem kraljestvu in v Cleanshelf, ki ga je pred kratkim kupil nemški LeanIX. 

 

Na svoji poslovni poti si je nabral bogate izkušnje v številnih podjetjih, v katerih je deloval tako na vodilnih položajih kot tudi podjetnik in član nadzornih svetov. V zadnjih letih je imel priložnost voditi, svetovati in pomagati številnim podjetjem iz ZDA, Združenega kraljestva, Švice, Nemčije, Avstrije, Združenih arabskih emiratov, Slovenije, Srbije, Hrvaške in Makedonije. 

 

Spoznaj Poslovne angele Slovenije

Poslovni angeli Slovenije so začeli s svojim delovanjem leta 2007 in se lahko pohvalijo kot prvi in največji ekskluziven klub angelskih investitorjev v Sloveniji. Predstavljajo povezovalno točko med startupi, podjetji, člani klubov, mednarodnimi vlagatelji in strokovnjaki na tem področju. 

Več o Poslovnih angelih Slovenije prebereš tukaj.

Značke
Startup Sklad Poslovniangelislovenije
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.