Za vrhunsko ekipo in znanje iz Genialisa 2,3 milijone dolarjev investicije!

Dne 14. november 2017 objavil Stanislava Vabšek
 Slovensko-ameriški start-up Genialis, zmagovalec letošnjega PODIM Challenge oz. investicijskega dela konference PODIM, je v začetku oktobra zaprl 2,3 milijone dolarjev težko semensko naložbo, ki jo je pridobil od ameriškega in švicarskega sklada tveganega kapitala ter skupine zasebnih vlagateljev. Svež kapital je namenjen širitvi v ZDA in komercializaciji izdelka Genialis Platform, ki na zapletene izzive analiziranja bioloških podatkov odgovarja z vrhunskimi softverskimi rešitvami. Investitorje so prepričali z odlično in predano ekipo, v kateri je kar polovica doktorjev znanosti, ter inovativno tehnologijo, pisano na kožo znanstvenikom biologom, ki lahko z Genialisovimi programskimi orodji mnogo hitreje in učinkoviteje analizirajo velikanske količine podatkov, predvsem s področja genomike.
 
Od ustanovite leta 2013 do danes se je slovensko-ameriški start-up Genialis, ki ima sedež v Houstonu (Teksas) in Cambridgeu (Massachusetts) ter v Ljubljani, uveljavil kot vodilni ponudnik programske opreme v oblaku za vizualno raziskovanje podatkov naslednje generacije sekvenciranja (področje bioinformatike).
 

Spin-out iz ljubljanskega FRI-ja

Podjetje, ki je nastalo kot spin-out Laboratorija za bioinformatiko s Fakultete za računalništvo in informatiko v Ljubljani, svoje produkte razvija za raziskovalce v farmacevtskih in biotehnoloških podjetjih, različnih raziskovalnih inštitutih oz. povsod, kjer se znanstveniki ukvarjajo s sekvenciranjem, oz. kjer se opazuje različne genome (človeške, rastlinske, živalske ...). Tovrstni genomski podatki z Genialisovo programsko opremo postanejo dostopni znanstvenikom, ki jih sicer brez ustreznih orodij sploh ne morejo raziskovati, pojasnjuje Nejc Škoberne, soustanovitelj in direktor Genialisa.
 

Apple za biologe

Genialis tako učinkovito rešuje perečo težavo znanstvenikov, ki nimajo veliko računalniškega znanja, a se znajdejo pred dejstvom, da morajo postati podatkovni analitiki, da sploh lahko opravljajo svoje delo. Večina programske opreme, ki je danes na voljo, je prekompleksna, narejena predvsem za računalniško vešče biologe, ali pa je čisto specializirana in rešuje ozek problem, ki ga ima majhna množica ljudi. ”Mi razvijamo platformo, hkrati pa na tej platformi postavljamo orodja, s katerimi nameravamo sčasoma pokriti večino teh problemov. V bistvu bi radi bili ‘Apple za biologe’, ki našo rešitev vzamejo v roke in jo že znajo uporabljati, ne da bi zanjo potrebovali dodatna obsežna izobraževanja,” pravi Nejc Škoberne.
 

Napovedano iskanje investicije in pivot ter izkupiček glavne nagrade

Ob zmagi na letošnjem PODIM Challenge tekmovanju je Nejc Škoberne napovedal, da je pred njimi izziv iskanja sveže investicijske runde v višini 1,5 milijona dolarjev. Podpori v tem procesu je bila namenjena tudi nagrada, ki so jo prejeli kot zmagovalci PODIM Challenge, in sicer ”all inclusive” enotedenski poslovni obisk Silicijeve doline z mreženjskim programom v organizaciji ABC pospeševalnika in tisoč evrov za žepnine, ki jo je kot  kot generalna pokroviteljica PODIM-a in ”blue chip” partnerica PODIM Challenge tekmovanja dodala še Nova KBM. A ker je eno od primarnih področij delovanja Genialisa tudi Boston, kjer je podjetje takrat že začelo navezovati stike z investitorji, smo organizatorji PODIM-a v dogovoru z Genialisom ”pivotirali” prej omenjeno nagrado in ekipi pokrili stroške poslovne poti v Boston in Orlando. Tam so se namreč udeležili dveh večjih branžnih konferenc in opravili kar nekaj kadrovskih razgovorov za nove člane ekipe na področju prodaje ter marketinga v ZDA. Dodatna ugodnost te poslovne poti pa je bila kava oz. sestanek z enim izmed investitorjev, ki v sklepnih fazah zapiranja investicije še ni bil čisto gotov, ali naj pristopi k naložbi ali ne, po pogovoru z Nejcem Škobernetom pa je kot poslovni angel postal eden od zasebnih vlagateljev, ki je lastniško vstopil v Genialis.
 

Ugledna institucionalna vlagatelja in angelski investitorji

Sta pa odlična ekipa predanih znanstvenikov in vrhunska Genialis tehnologija uspeli hitro prepričati oba vodilna institucionalna vlagatelja – Redalpine Venture Partners iz Zuricha in First Star Ventures iz Bostona. V skupni naložbi se jima je pridružilo še slovensko podjetje Pikas in več angelskih investitorjev.
 

Iz prvotnih 1,6 milijonov so se izpogajali za 2,3 milijona

Ob gladkem in uspešnem zaključku investicije – iz prvotno obljubljenih 1,6 milijona dolarjev oz. načrtovanih 1,5 milijona dolarjev investicije so se namreč uspeli izpogajati za 2,3 milijone dolarjev, je Michael Sidler iz Redalpine Venture Partners pripomnil: »Kot investitorja me je najbolj pritegnila Genialisova ekipa. Kot doktorand biologije pa sem takoj prepoznal tudi vrednost in tehnološko iznajdljivost v tem, kako na zapletene izzive analiziranja genomskih podatkov odgovoriti z osupljivimi softverskimi rešitvami.” V vizijo Genialisa pa močno verjame tudi Drew Volpe iz First Star Ventures, saj se bo po njegovem mnenju ”prihodnost raziskovanja v biologiji vse bolj zanašala na ekipe raziskovalcev in kliničnih zdravnikov z raznovrstnimi znanji in spretnostmi, ki bodo lahko upravljali z ogromnimi količinami podatkov brezhibno, avtonomno, učinkovito in preprosto.”
 

Dobri obeti, razbrani iz komentarjev PODIM Challenge žirije

Dobre obete pri iskanju investicije pa se je dalo razbrati tudi iz komentarjev mednarodne investitorske žirije, ki je sodelovala pri letošnjem PODIM Challenge tekmovanju. Tako je denimo Enis Hulli iz pospeševalnika 500 Startups komentiral, da so pametne platforme v vzponu, in da verjame v vertikalne platforme masovnih podatkov v posameznih industrijah, ki avtomatizirajo velik del uporabnikovega dela. Po mnenju Martina Pansy iz Up To Eleven pa je Genialis osvojil PODIM Challenge zato, ker gre za odlično ekipo z izjemnimi znanstvenimi dosežki, njihova rešitev pa predstavlja velikansko poslovno priložnost. Pomembno vlogo pri zapiranju investicije pa je imel tudi Boštjan Špetič, soustanovitelj Zemante in eden najbolj vidnih predstavnikov slovenske start-up skupnosti, ki je kot mentor Nejcu Škobernetu nesebično pomagal z dragocenimi nasveti, deljenjem izkušenj in moralno podporo. 
 

Nova linija SaaS izdelkov in po meri narejena aplikacija

Letos jeseni je Genialis začel uvajati svojo novo linijo SaaS izdelkov, na čelu z vodilnim produktom Expressions za dinamično analiziranje RNK (ribonukleinska kislina) sekvenc. Poleg tega je v sodelovanju z ameriško družbo Swift Biosciences lansiral po meri narejeno aplikacijo za odkrivanje različic s pomočjo ciljnega genomskega sekvenciranja. Prav vsi Genialisovi produkti so pisani na kožo znanstvenikom brez računalniških znanj in strežejo naravni radovednosti raziskovalcev. ”Naš cilj je vsakemu znanstveniku s področja znanosti o življenju zagotoviti najboljšo možno izkušnjo s podatki, da lahko postavijo katerokoli vprašanje in dobijo odgovor nanj,” pravi Škoberne.
 

Zveneče reference in projekt z uglednimi znanstveniki

Zgodnji uporabniki orodja Expressions in aplikacij za odkritje različic vključujejo raziskovalce iz Univerze v Harvardu, CPMCRI, John Hopkins in Jackson Labs. Poleg tega Genialis še naprej razvija in zagotavlja celostno platformo za poslovne uporabnike, ki potrebujejo kompleksnejše rešitve, dodatne biološke podatke in orodja za upravljanje ter diseminacijo podatkov. Ena takših strank je tudi univerza Baylor College of Medicine, ki omogoča sodelovanje z uglednimi raziskovalci, kot so dr. Brendan Lee, Peggy Goodell, Gad Shaulsky in Charles Lin. ”Veselimo se, da bo Genialis postal stičišče znanja za omenjene najboljše znanstvenike in za njihova študijska področja,” je ob tej priložnosti izpostavil Nejc Škoberne.

 
- - -
O podjetju Genialis
Genialis razvija podatkovno programsko opremo na področju življenjskih znanosti, ki biologom prinaša najboljšo uporabniško izkušnjo in zagotavlja robustno ter ponovljivo analizo podatkov v velikem obsegu. Kot pionirji v programski opremi za biološko vizualno analitiko razvijajo orodja, ki so izjemno preprosta za uporabo in pisana na kožo biologom, ki nimajo veliko računalniškega znanja. Raziskovalci na štirih kontinentih se zanašajo na Genialisovo programsko opremo, ki jim omogoča nova odkritja, vključno z znanstveniki z najboljših raziskovalnih inštitutov, kot je Baylor College of Medicine, ter vrhunskimi R&D ekipami v panogi, kot sta Swift Biosciences in Diagenode.
 
Za več informacij o dejavnosti podjetja Genialis in njihovi novo pridobljeni investiciji stopite v stik z:
- Nejc Škoberne, direktor podjetja, nejc@genialis.com, +386 31 883 217  
- Rafael Rosengarten, predsednik podjetja, rafael@genialis.com, +1 843 991 3407
 
- - -
O tekmovanju PODIM Challenge:
Tekmovanje PODIM Challenge za start-upe v zgodnjih razvojnih fazah, ki iščejo semensko naložbo tveganega kapitala, je osrednji dogodek investicijskega dela PODIM konference. Ta se je v zadnjih letih razvila v največji in najbolj vpliven start-up dogodek v Alpe-Adria regiji. Partnerji letošnjega PODIM Challenge, na katerem je prepričljivo zmagala start-up Genialis, so bili Nova KBM, ABC pospeševalnik in eit Digital. Glavni organizator konference je Iniciativa Start:up Slovenija, ki jo vodita strateško povezana Tovarna podjemov in Tehnološki park Ljubljana, sicer pa gre za dogodek najbolj aktivnih deležnikov start-up ekosistema iz Slovenija, Avstrije, Italije in Hrvaške.
 
Za več informacij o PODIM Challenge tekmovanju in PODIM konferenci stopite v stik z:
- Stanislava Vabšek, Iniciativa Start:up Slovenija, stanislava.vabsek@startup.si, 031 707 204
- Urban Lapajne, Tovarna podjemov, urban.lapajne@tovarnapodjemov.org, 031 346 664
 
 


##ENovice##


 
 

 
 
Značke
Genialis PODIM PODIM Challenge Investicija
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.