Za podporo startupov letos SPS namenja okoli 6,76 mio EUR. Poročamo tudi o investicijah in dosežkih SK podjetij!

Dne 14. marec 2017 objavil Stanislava Vabšek
 

Že šesti investicijski krog SK75 in SK200 Slovenskega podjetniškega sklada ter deseto izvedbo tekmovanja Start:up Slovenija s P2 smo tudi letos uradno začeli z dogodkom Forumu 100% start:up, ki danes poteka v Tehnološkem parku Ljubljana. Pred začetkom Foruma smo na novinarski konferenci podrobneje predstavili letošnji potek in novosti pri dodeljevanju zagonskih spodbud P2, ki znašajo do 54.000 € na podprto podjetje, konvertibilnih posojil v višini 75.000 € in javnih lastniških investicij v višini 200.000 €. Predstavili smo tudi bistvene novosti in prednosti tekmovanja Start:up Slovenija 2017 ter letošnje konference PODIM in razkrili dosežke podjetij, ki so v zadnjih treh letih prejeli SK investicije. Že tretje leto zapored je tudi skupnost Silicon Gardens zbrala podatke o tem, kako uspešni so bili startupi slovenskih ustanoviteljev pri zbiranju investicij doma ter v tujini. Teh je bilo lani za 95 mio dolarjev, nadaljevanje pozitivnega trenda pa lahko pričakujemo tudi v bodoče.

 

Načrtovani ukrepi MGRT v novi finančni perspektivi

Startup podjetja imajo največji potencial za ustvarjanje nove vrednosti, hkrati pa je njihovo delovanje v prvih letih povezano z večjimi tveganji, zato za uspeh potrebujejo prave vire financiranja. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) bo tako po besedah državnega sekretarja mag. Aleša Cantaruttija tudi v okviru nove finančne perspektive do leta 2020, prek Slovenskega podjetniškega sklada (SPS), startupom zagotavljalo zagonska sredstva prek nepovratnih virov financiranja in vsebinske podpore, semenski kapital v obliki konvertibilnega posojila ali javne lastniške investicije v kombinaciji s pospeševalniškimi programi ter dostop do tveganega kapitala za hitro rastoča globalna podjetja. Prek Agencije SPIRIT Slovenija bo MGRT financiralo zagotavljanje spodbudnega podpornega okolja prek brezplačnih storitev mreže VEM in subjektov inovativnega okolja (tehnološki parki, inkubatorji ...), ki podjetnikom pomagajo pri realizaciji idej oz. rasti in razvoju podjetij, je na novinarski konferenci še povedal mag. Aleš Cantarutti.
 

SPS bo za podporo startupov zagotovil okoli 6,76 mio EUR

Konkretizacijo javnih podpornih ukrepov za startupe v letu 2017 je na novinarski konferenci predstavila mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica SPS. Za podporo zagonskih podjetij v začetnih fazah razvoja bo SPS letos namenil okoli 6,76 mio EUR, od tega okoli 3,16 mio EUR prek produktov P2, SK75 in SK200, ki so namenjeni inovativnim visokotehnološkim startup podjetjem s potencialom hitre globalne rasti in kreiranja novih delovnih mest. Preostanek v višini 3,6 mio EUR bo SPS namenil za zagonske spodbude P2R za startupe na t.i. problemskih območjih in za zagonske spodbude za podjetja, ki delujejo na področju predelave lesa.
 
 

Vsebinska podpora za startupe prek javno-zasebnega partnerstva

Tudi letos so produkti P2, SK75 in SK200 tesno povezani z Iniciativo Start:up Slovenija, ki zanje organizira pred-selekcijske postopke, pri čemer je pred-selekcijski postopek za P2 že tradicionalno (od leta 2011) povezan s tekmovanjem Start:up Slovenija. V sodelovanju Iniciative, SPS in zasebnih partnerjev slovenskega startup ekosistema, kot so ABC pospeševalnik, Poslovni angeli Slovenije, CorpoHub, D.Labs in drugi, so namreč startupi v procesu pridobivanja finančnih sredstev P2, SK75 in SK200 deležni tudi intenzivnih izobraževanj in usposabljanj, svetovanj, mreženjskih aktivnosti, administrativne podpore in povezovanja z zasebnimi investitorji ter velikimi uveljavljenimi podjetji. Pomemben del podpore je tudi aktivno sodelovanje z izbranimi startup mentorji, med katerimi so uveljavljeni slovenski startup podjetniki in investitorji. Pri vseh teh ukrepih pa gre za t.i. dvojček oz. kombinacijo finančnih sredstev in bogate vsebinske podpore.

 

Prek tekmovanja do finala za Slovenski startup leta

Prvi trije startupi, ki se bodo najbolje odrezali na tekmovanju Start:up Slovenija 2017 oz. bodo v procesu pred-selekcije zbrali najvišje število točk, se bodo tudi letos avtomatično uvrstili v finale za prestižno nagrado Slovenski startup leta 2017, in sicer v kategoriji 'mladi izzivalci'. Letos se bo za nagrado potegovalo šest najbolj obetavnih slovenskih startupov – poleg omenjenih treh mladih izzivalcev še trije startupi, ki bodo izbrani iz nominacij javnih in zasebnih deležnikov startup ekosistema. Nagrada Slovenski startup leta bo tudi letos namenjena izpostavljanju startup ekip, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom najbolje predstavljajo novo generacijo slovenskih podjetnikov, nagrade pa bodo tudi letos obsegale svetovanje elitnega ameriškega pospeševalnika 500 startups in ”all-inclusive” pakete za udeležbo na letošnji PODIM konferenci in Pioneers festivalu na Dunaju.

 

Najhitrejši že izstopajo iz povprečja!

V družini 61 startupov, ki so v zadnjih treh letih pridobili investicijo SK75 ali SK200 (oz. investicijo SK50 v letu 2014) številni že dosegajo tržne preboje oz. otipljiv potencial dolgoročnega uspešnega poslovanja, s čimer izstopajo iz povprečja. Spremljate jih lahko prek komunikacijskih kanalov Iniciative Start:up Slovenija in Slovenskega podjetniškega sklada, pišejo pa jih podjetja, kot so Chipolo, Nizkocenovci, NERVteh, VIAR, Borza terjatev, Protectus (CarLock), ABCS Sistem (Smart Turn System), Next (Beeping), Simarine, Ledcom (XVIDA), PricePilot, Prospeh (Origin Trail), ADORA MED, Domdom (Homey), Enikam, Eforma (MojMojster), SmartPA, Internacionalni šport (1Click2Sport), ZP Aplikacije in še nekateri drugi.

 

Spodbudni rezultati ekip Beeping in Simarine

Novinarske konference sta se udeležila tudi Jan Dobrilovič, vodja ekipe Beeping, in Jaro Žuraj, član vodstvene ekipe Simarine. Obe podjetji sta jeseni 2015 prejeli investicijo SK75, podjetje Simarine pa pred tem še subvencijo P2, s svojim delom pa vztrajno dosegata zastavljene cilje. Spletna platforma Beeping, ki omogoča naročanje preverjenih in zanesljivih čistilcev za dom (ti sicer v več kot 90 % delujejo prek črnega trga), trenutno šteje 2.500 registriranih uporabnikov, beleži približno 30 % mesečno rast naročil in v mesecu aprilu načrtuje širitev v Zagreb. Podjetje Simarine pa s svojimi naprednimi in dizajnersko dovršenimi navtičnimi merilniki energije navdušuje odjemalce po vsem svetu, med drugim tudi slovenska proizvajalca plovil Elan in Greenline, ki Simarinove produkte PICO in NEREID vgrajujeta v svoje jadrnice oz. motorne jahte.

 

Konferenca PODIM kot odlična priložnost za mreženje z investitorji

Za podjetje Simarine sta bili subvencija P2 in investicija SK75 preprosto neprecenljivi, konferenca PODIM, kjer bo tudi letos potekalo aktivno mreženje med startupi, investitorji in predstavniki korporacij, pa dodatna odlična priložnost za predstavitev projekta in mreženje, je še povedal Jaro Žuraj. Odlične priložnosti za povezovanje z zasebnimi investitorji, ki jih startupom zagotavljajo SK programi in udeležba na konferenci PODIM, so bile hkrati tudi iztočnica za Mateja Goloba, startup mentorja, priznanega svetovalca za vitko, agilno in učinkovito inoviranje tako v startupih kot velikih uveljavljenih podjetjih ter soustanovitelju novega podjetja CorpoHub.
 

Svetova startupov in korporacij se združujeta!

”Kot mentor sem vedno povezoval startupe z velikimi podjetji in pri tem velikokrat slišal, da startupi v korporacijah nimajo primernega sogovornika, da jih le-te sploh ne razumejo. Po drugi strani smo s korporacijami delali na agilni in vitki transformaciji njihovega internega inoviranja in tako jih je vedno več začelo spoznavati ter dejansko razumeti startupovski način delovanja. Že lani, sploh pa letos, se ta dva svetova združujeta, konferenca PODIM pa bo zelo jasno pokazala, na katerih področjih in na kakšen način so korporacije pripravljeni sodelovati s startup sistemom. Veseli nas, da bo pri tem pomembno vlogo odigral tudi CorpoHub,” je na novinarski konferenci še povedal Matej Golob.
 
 

Za 75 mio EUR novih investicij v zadnjih 10 letih

SPS je v zadnjih desetih letih v inovativne startupe investiral skupaj 45 mio EUR v obliki zagonskih spodbud P2, semenskega kapitala SK75 in SK200 ter tveganega kapitala (v sodelovanju z zasebnimi skladi tveganega kapitala). Skupaj je bilo v tem času v ta podjetja investiranih še 30 mio EUR zasebnega kapitala, tako da je javno-zasebno financiranje spodbudilo 75 mio EUR novih investicij. Od tega jih je 66 % ustvarjenih v zadnjih štirih letih, ko je SPS investiral skupaj 30 mio EUR, zasebni investitorji pa 20 mio EUR. Ob zagonskih spodbudah je namreč dodal še lastniško sofinanciranje v obliki semenskega in tveganega kapitala, a tudi startupi, ki so podprti z zagonskimi spodbudami P2, morajo zagotavljati prisotnost zasebnega investitorja oz. kapitala.

 

Slovenski ustanovitelji zbrali 95 mio USD svežega kapitala doma in v tujini

Podatke o tem, kako uspešni so bili startupi pri zbiranju investicij doma ter v tujini, je že tretje leto zapored pripravila tudi skupnost Silicon Gardens, na novinarski konferenci pa jih je predstavil Andraž Tori, soustanovitelj podjetja Zemanta. ”V letu 2016 smo našteli 95 milijonov dolarjev investicij, ki so jih doma in v tujini prejeli slovenski ustanovitelji startupov. Pri tem lahko izpostavimo nekaj najpomembnejših trendov, in sicer, da je približno 100 milijonov dolarjev investicij realistični cilj tudi v prihodnje, da je bilo lani le šest startupov sprejetih v tuje inkubatorje oz. pospeševalnike in da pri naštetih investicijah prevladuje zdravo razmerje med začetnimi manjšimi in večjimi nadaljevalnimi investicijami. Na eni strani imamo zakonodajne ovire pri nagrajevanju z lastniškimi opcijami, zahteve po fizični prisotnosti investitorjev in togo investitorsko zakonodajo. Na drugi strani pa zelo dobro izobražene inženirje, kopico navdahnjenih podjetnikov in vedno bolj razvejane neformalne podjetniške mreže. Zato pričakujemo živahno slovensko startup leto 2017, ne glede na to, da bo občuten delež investicij formalno izpeljan v tujini,” je povedal Andraž Tori.
 
Celotno Silicon Gardens poročilo o startup ekosistemu in investicijah v letu 2016 najdete na povezavi.
 
##E-novice##


 
Značke
SK Forum 100% startup
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.