Z avstrijsko-slovensko start-up delegacijo smo obiskali Kopenhagen

Dne 14. oktober 2016 objavil Stanislava Vabšek
 


Dobro sodelovanje med ključnim akterji start-up okolja Avstrijske Koroške in Slovenije se nadaljuje tudi po letošnji konferenci PODIM. Navječji podjetniški dogodek v Alpe – Adria regiji, ki ga med drugimi podpirajo tudi Slovenski podjetniški sklad, MGRT, javna agencija SPIRIT in številni domači ter tuji partnerji, je še tesneje povezal čezmejne partnerje iz Avstrije in Slovenije.

 


Povabili so nas kolegi iz Avstrije

Navdušena avstrijska podjetniška delegacija na čelu z deželnim ministrom Bengerjem je v znak dobrega obojestranskega sodelovanja povabila slovensko start-up delagacijo na tridnevni delovni obisk Kobenhavna, ki ga je organizirala avstrijska gospodarska zbornica, ob podpori avstrijskega ekonomskega predstavništva v Kopenhagnu.   
 

Spoznavanje najboljših podjetniških praks

Več kot 30-članska delegacija, sestavljena iz predstavnikov ključnih organizacij start-up okolja Avstrijske Koroške in Slovenije, je v intenzivnem tridnevnem programu danske prestolnice podrobno spoznala ključne javne in zasebne podjetniške organizacije. Avstrijski in slovenski podjetniki, politični delegati in predstavniki organizacij podpornega okolja, pa so dobili podroben vpogled v najboljše podjetniške prakse ter podporne podjetniške programe.
 


Načeli temo čezmejnega sodelovanja

”Obisk Kopenhagna in tamkajšnjega start-up okolja je vzpodbudil številne nove ideje, ki jih bomo lahko implementirali v svojem podjetju in mi približal razumevanje vstopa na skandinavske trge. Prav tako se je kot zelo pozitivno pokazalo mreženje z avstrijskim delom delegacije, saj smo lahko načeli temo čezmejnega sodelovanja s posameznimi mesti.”
Tomaž Levak, soustanovitelj in direktor Prospeh
 


Danska je za XVIDO zanimiv trg

”Obisk v Kopenhagnu nam je dal možnost vpogleda v skandinavsko start-up sceno , ki nedvomno spada med najbolj razvite na svetu, kljub relativno majhnemu stevilu prebivalcev, skoraj primerljivem s Slovenijo. Zanimivo je bilo videti, da precejšen del uspeha sloni na zelo enostavnem principu visokega nivoja zaupanja. Tega pa pri nas, žal manjka. Imamo kar nekaj ljudi, ki so sposobni narediti veliko, pa so jim možnosti omejene, ker imamo tudi precejsen del ljudi, ki jim je bližje bolj "balkanski princip", v katerem gre bolje tistim, ki več časa posvetijo izkoriščanju sistema, kot pa izkoriščanju poslovnih možnosti, ki jih sistem omogoča. Spoznali smo tudi, da je za nas kot XVIDO, Danska izredno zanimiv trg, ker Danci cenijo kvaliteto in imajo zaradi visokega standarda le-to možnostu tudi plačati.”
Uroš Čadež, ustanovitelj in director Ledcom / Xvida
 


Nova zanja in kontakti ter izkušnje podobnih institucij

”Dansko in Kopenhagen kot prestolnico in srce regije, ki se močno povezuje tudi s Švedsko, še posebej z mestom Malmö, krasi dolgoletna tradicija mednarodne prilagodljivosti, medsebojnega zaupanja in spoštovanja vrednot, kot so trdo delo, zaupanje v lastno znanje ter nenehna inovativnost. Z obiskom smo pridobili nove kontakte, tako v Alpe Adria regiji kot na Danskem, nova znanja - zanimive so predvsem izkušnje podobnih institucij kot je Slovenski podjetniški sklad na Danskem, pa tudi vpogled v delovanje uspešnega »zahodnega« start-up ekosistema, ki temelji na intenzivnem povezovanju vseh deležnikov.”
Rok Huber, Slovenski podjetniški sklad
 

Vpogled v dansko start-up sceno in mreženje s kolegi iz Avstrije

”V Iniciativi Start:up Slovenija trdno verjamemo v skupno vizijo start-up regije Alpe – Adrie. Zato nas še toliko bolj veseli sodelovanje s parternji iz Avstrije. Obisk nam je zagotovil ne samo odličen vpogled v dansko start-up sceno temveč tudi dobro mreženje s predstavniki avstrijskega start-up okolja.”
Urban Lapajne, projektni vodja, Iniciativa Start:up Slovenija

 

 
 
Značke
Delegacija Danska PODIM Alpe-Adria Start:up Alpe-Adria
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.