Vsaka kocka šteje!

Dne 17. junij 2018
 


Veriga je močna kot je močan njen najšibkejši člen. Zato je pomembno, da prav vsakemu členu v verigi posvetimo pozornost in ga krepimo. S tem v mislih smo v Inicativi Start:up Slovenija in Slovenskem podjetniškem skladu (SPS) organizirali letošnji poletni SK team building. V njem je 14. in 15. junija letos, v hotelu Arena pod Pohorjem, sodelovalo 24 start-upov, ki so prejeli konvertibilno posojilo (SK50 oz. SK75) ali javno lastniško investicijo SK200 SPS, 14 predstavnikov podpornega podjetniškega ekosistema, sedem investitorjev (zasebni vlagatelji in predstavniki velikih uveljavljenih podjetij) in trije SK mentorji. Kot ključne vsebine dvodnevnega druženja in pogovorov smo z Matjažem Slakom in Iztokom Hočevarjem iz Cofound.it temeljito obdelali blockchain in ICO kampanje, katerih zlata doba se je končala. O prodaji podjetja oz. ”exitu” kot enem ključnih ciljev tako podjetnikov kot investitorjev pa smo se pogovarjali z Nikom Klanškom, ki je uspešno prodal svoje ameriško podjetje za izdelavo smoothijev in znano Kickstarter uspešnico FlyKly. Team building pa je bil namenjen tudi zbiranju povratnih informacij in predlogov za izboljšave naših obstoječih produktov – javnih SK investicij in pospeševalniških programov.
 
Večina dobrih stvari v življenju se začne s prijaznim pozdravom in dobro kavo. V tem vzdušju je potekalo tudi zbiranje udeležencev na kavici dobrodošlice ...
 
Letošnji poletni SK teambuilding smo začeli v četrtek, 14. junija, in sicer s predstavitvijo ključnih dosežkov Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) in Iniciative Start:up Slovenija (Iniciativa), ki so jih zbranemu občinstvu strnili Maja Tomanič Vidovič in Rok Huber iz SPS ter Urban Lapajne iz Iniciative.
 
Predstavitev ključnih dosežkov z Majo Tomanič Vidovič, direktorico SPS, in Urbanom Lapajnetom, organizacijskim vodjem Iniciative
 

S strukturirano diskusijo do feedbacka 

Po uvodnih predstavitvah so se prisotni udeleženci iz štirih ključnih skupin nacionalne start-up skupnosti – torej start-upovcev, investitorjev, predstavnikov podpornega podjetniškega ekosistema ter mentorjev, razdelili v štiri skupine, kjer je pod vodstvom izkušenega moderatorja tekla beseda o financiranju start-upov, vsebinski podpori, mednarodnem povezovanju in ekosistemu.
 
Skozi strukturirano diskusijo smo tako prišli do konkretnih in kakovostnih predlogov za izboljšave pri gradnji globalno konkurenčnega start-up ekosistema.
 


 

Blockchain - tehnologija prihodnosti

Ker so blockchain, ICO in kripto žetoni predmet debat na številnih strokovnih svetih oz. rednih kvartalnih srečanjih SK start-upov z mentorji in predstavniki SPS, smo v nadaljevanju programa (sklop 1) vnesli tudi obravnavo teoretičnih in praktičnih vsebin glede blockchaina oz. z njim povezanih tehnologij, poslovnih modelov in novih poslovnih priložnosti. Predavanje Matjaža Slaka in Iztoka Hočevarja iz Cofound.it je bilo po besedah udeležencev odlično in je končno vse definicije ter ”buzzwords” postavilo na pravo mesto, hkrati pa jim prineslo odgovor, ali je poslovni model, ki temelji na kripto žetonih, zanje primeren ali ne. Četrtkov popoldanski program je bil namenjen še druženju na networking kosilu ter strokovnem srečanju skrbnikov, ki bdijo nad poslovanjem SK podjetij.
 
Predavatelj Matjaž Slak iz Cofound.it
 

Kje smo in kam gremo

Enako dinamičen in zanimiv je bil tudi petkov program letošnjega poletnega SK team buildinga, s tem, da je bil poudarek na vsebinah, ki so pisane na kožo start-up podjetnikom. Na uvodni dopodanski predstavitvi je Maja Tomanič Vidovič pripravila hiter pregled ključnih dosežkov vseh sedmih SK generacij ter programov, ki jih SPS napoveduje v bližji prihodnosti, med katerimi je veliko zanimanja med podjetniki požel t.i. vavčerski program, prek katerega bodo lahko podjetja krila določene stroške, povezane z rastjo in razvojem podjetja ter poslovanja.
 
Udeležence so pritegnile obravnavane vsebine – od blockchaina in tokenizacije poslovanja do napotkov za prodajo podjetja
 

Zlata doba ICO kampanj je minila

S povsem konkretnimi napotki in razmišljanji o ICO kampanjah in tokenizaciji poslovanja sta dopoldanski program nadaljevala Matjaž Slak in Iztok Hočevar iz Cofound.it, s tem, da je bil njun nastop tokrat prilagojen oz. pisan na kožo ustanoviteljem start-upov. Ključni poudarki njunega predavanja so, da je zlata doba ICO kampanj minila, da pri tem ne gre za lahko zbiranje zastonj denarja temveč za grajenje skupnosti, ki za sabo potegne mnogo več dela, truda in neprespanih noči, kot se morda zdi povprečnemu opazovalcu slovenske kripto scene.
 
Petkovo Cofound.it predavanje – na sliki desno Iztok Hočevar – je bilo prilagojeno ustanoviteljem start-upov
 

Kako začeti posel kjerkoli na svetu in uspešno prodati podjetje?

Po kosilu se je petkovo popoldne nadaljevalo s srečanjem z Nikom Klanškom, znanim slovenskim Kickstarter in po novem tudi crowdsale navdušencem ter strokovnjakom, ki trenutno živi in dela v Aziji, zbranim poslušalcem pa je predstavil svoje ključne podjetniške zgodbe in dosežke, vključno s prodajo podjetja za izdelavo smoothijev, ki sta ga z mamo, znano slovensko podjetnico Lučko Klanšek, ustanovila v ZDA, ter prodajo podjetja FlyKly, ki ga je leta 2015 kupil poslovni partner, ki je za takrat izdeloval električna kolesa za podjetje Nika Klanška.
 
Z Nikom Klanškom tudi o tem, kako svoje podjetje uspešno pripraviti na prodajo ali začeti posel  v ZDA oziroma Aziji
 

Neformalna debata in druženje

Petkovo druženje smo sklenili z neformalnim druženjem in izmenjavo izkušenj o sorodnih izzivih podjetij, ki delujejo v enakih industrijskih vertikalah


 
Za konec pa še tole – veseli smo, da smo tudi na letošnjem SK team buildingu slišali marsikatero zgodbo o uspehu naših SK podjetij, ki jih bomo kmalu predstavili tudi širši javnosti
 
 
 
- - -

 

Program SK za financiranje in vsebinsko podporo start-upov omogočajo- - -
##ENovice##


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Značke
SK team building 2018 SK teambuilding
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.