Vroči start-upi leta 2015 so MESI, Travelstarter, Trainers4me, NERVteh, Celtra in Eurosender! Bravooo, zmagovalci!

Dne 17. december 2015
 


Slovenski start-up ekosistem je v zadnjih letih doživel razcvet in se že postavlja ob bok najrazvitejšim centrom po Evropi – morda sicer ne po velikosti, zagotovo pa po znanju, energiji in številu uspešnih start-upov. Da bi predvsem slednje bolj izpostavili kot dobre novice v Sloveniji in kot dokaz, da se tudi na Južni strani Alp »da«, smo deležniki start-up ekosistema pripravili lestvico vročih startupov, na kateri so največ glasov dobili MESI, Travelstarter, Trainers4me, NERVteh, Celtra in Eurosender! Čestitke vsem zmagovalcem in sledilcem ter na mnoge zmage v letu 2016!

Zmagovalce v nadaljevanju malo bolj podrobno predstavljamo ter argumentiramo izbor. V vsaki izmed šestih kategorij pa smo izbrali tudi dve podjetji, ki sta zmagovalcu tik za repom. Potrebno je še poudariti, da je bilo izbrati najboljšega težka naloga, končni rezultat pa je rezultat ankete med vsemi sodelujočimi organizacijami.

Seznam smo pripravili deležniki slovenskega ekosistema in zato so se na lestvici znašli predvsem start-upi, ki so še vedno močno prisotni v Sloveniji oziroma so svojo idejo razvijali v okviru enega izmed programov ekosistema. Ker gre za relativno osebno oceno je večina deležnikov izbrala predvsem tiste startupe, ki jih sami dobro poznajo. Posledično na seznamu ni določenih uspešnih start-upov slovenskih ustanoviteljev (kot so BellaBeat, DataBox, Bitstamp …), ki bi si drugače zagotovo zaslužili mesto na lestvici.
 
Organizacije, ki smo sodelovale pri sestavi lestvice: Coinvest, Iniciativa Start:up Slovenija, Cobik, Startup šola Hekovnik, Silicijevi vrtički, Primorski tehnološki park, ABC pospeševalnik, Zavod mladi podjetnik, Strtup cafe Ljubljana, Ljubljanski univerzitetni inkubator, Inkubator savinjske regije, Startup Novo mesto in Tehnološki park Ljubljana.
 

MESI je vroč start-up leta 2015!

Kategorija: vroč start-up leta 2015 oz. start-up, v katerega bi ”vložili svoj denar”. Zmagovalec: MESI


Kaj: Startup MESI je mlada, inovativna ekipa, ki pod vodstvom Jakoba Šušteršiča razvija in trži avtomatski merilnik gleženjskega indeksa, ki poenostavi diagnosticiranje srčno-žilnih bolezni. Naslednji produkt, s katerim želi mlada ekipa spremeniti in poenostaviti procese v togem zdravstvu, je naprava mTABLET, ki brezžično meri EKG, krvni tlak ali volumen pljuč, rezultate pa shranjuje v e-kartoteko pacienta. MESI je tudi eden od stebrov slovenske ”health-tech” skupnosti in podjetje, ki je s svojimi produkti prisotno že v več kot 25 državah po vsem svetu.

Zakaj: MESI je prepričal z odlično ekipo, ki ne izgubi fokusa, hkrati pa je startup pomemben člen slovenskega ekosistema, h kateremu nesebično prispeva.

Runners-up: GoOpti, Chipolo

 

Vroč družbeni start-up je Travelstarter!

Kategorija: vroč družbeni startup 2015 oz. start-up, ki rešuje družbene probleme. Zmagovalec: Travelstarter


Kaj: Prva spletna platforma za množično financiranje na svetu, ki je namenjena le turističnim projektom. Travelstarter povezuje turistične ideje brez zagotovljenega financiranja z njihovimi bodočimi strankami. Posamezniki namreč lahko finančno podprejo projekt, v zameno pa dobijo določeno nagrado, ki je odvisna od višine darovane vsote. V večini primerov je nagrada nočitev ali koriščenje turistične rešitve. Med trenutno aktivnimi projekti, ki zbirajo denar, tako najdemo vse – od proizvodnje piknik košar z hrano za turiste na kanadskih peščenih plažah do spletne strani iz Indije za povezovanje z lokalnimi vodiči po Himalaji.

Zakaj: Travelstarter je prepričal predvsem s tem, da je omogočil malim ponudnikom turističnih storitev izpolnitev lastnih sanj in razvoj posla, ki drugače zaradi nedostopnosti virov financiranja ne bi postal resničnost.
 
Runners-up: Smartninja, EqualEyes
 
 

Vroča ekipa - Trainers4 me!

Kategorija: vroča ekipa 2015. Zmagovalec: Trainers4me


Kaj: Trainers4me vodi uspešni serijski podjetnik Marko Filej, solastnica spletne platforme, ki povezuje osebne trenerje z njihovimi strankami, pa je tudi znana srbska igralka tenisa Ana Ivanović. Startup, ki ima že več tisoč uporabnikov in mesečno ustvarja že okoli 15.000 EUR prihodkov, bo do konca letošnjega leta pridobil pol milijona evrov visoko investicijo od investitorja, ki je v boju za naložbo v obetavno slovensko ekipo premagal celo podjetje Virgin milijarderja Richarda Bransona.

Zakaj: Trainers4me je prepričal s tesno povezano ekipo, ki je s svojim delom dokazala, da ni pomembna le ideja, temveč predvsem izvedba in uspešen mednarodni marketing.

Runners-up: Cashila, Scoutee
 
 

Start-up ledolomilec je NERVteh!

Kategorija: start-up, ki prodira z najbolj futuristično tehnologijo. Zmagovalec: NERVteh


Kaj: Startup NERVteh razvija simulator vožnje Zetadrive, ki voznika avtomobila postavi v resnično okolje in s pomočjo naprednih računalniških algoritmov zbira in analizira njegove biometrične ter nevrološke podatke. S tem izboljšuje varnost na cesti, dolgoročno vpliva na manjše število nesreč oz. cestnoprometnih žrtev, hkrati pa izboljšuje tudi umetno inteligenco samovozečih vozil. Med strankami NERVteha najdemo tudi podjetje Akrapovič. Pred kratkim so poklicni dirkači na prestižnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu njihov izdelek imenovali za najboljšega na svetu, letos poleti pa so se z ameriškim velikanom Google začeli dogovarjati o tem, da bi zanje testirali oz. simulirali vožnjo v samovozečih vozilih.
 
Zakaj: NERVteh je prepričal s svojo tehnologijo, s katero želi spremeniti pravila igre v dveh močnih gospodarskih sektorjih – avtomobilskem in zavarovalniškem.

Runners-up: Animacel, Viar

 

Vroč »old-boy« start-up je Celtra!

Kategorija: veliko podjetje, ki je zraslo iz slovenskega startup ekosistema in vanj nesebično vrača. Zmagovalec: Celtra


Kaj: Nekdaj uspešen slovenski startup je danes mednarodno podjetje s pisarnami od New Yorka do Tokia, več sto zaposlenimi, njihova oglaševalska platforma pa konkurira tako Facebooku kot Googlu. Prvi mož podjetja Mihael Mikek je tudi na lestvici najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manager.

Zakaj: Po mnenju organizacij, ki so glasovale, je Celtra v 2015 izmed velikih podjetij najbolj prispevala k razvoju slovenskega startup ekosistema.

Runners-up: Outfit7, Visionect

 

Vroč start-up leta 2016 je Eurosender!

Kategorija: start-up, ki bo zaznamoval leto 2016. Zmagovalec: Eurosender


Kaj: start-up Eurosender se je lotil sprožiti revolucijo v sektorju logistike. Mlada ekipa je razvila orodje za cenejše pošiljanje paketov in prtljage oziroma uporabnikom ponudila spletno platformo, prek katere lahko preverijo, kateri način in katero podjetje je najcenejše za transport njihovega tovora.

Zakaj: Eurosender je prepričal z izborom gospodarskega sektorja, ki ga napada. Večmilijardna industrija logistike svet startupov še ni prevetril in Eurosender lahko v 2016 kot eno izmed prvih zagonskih podjetij iz Slovenije pretrese svet uveljavljenih velikanov.
 
Runners-up: Kripto, Oosm


- - -

Za vsa dodatna vprašanja so vam na voljo vse sodelujoče organizacije, obrnete pa se lahko tudi na: Miha Prebil, Coinvest, e-mail: miha.prebil@coinvest.si, gsm 040 582 258, in Stanislava Vabšek, Iniciativa Start:up Slovenija, e-mail: stanislava.vabsek@startup.si, gsm 031 707 204.
 

Značke
Vroči start-upi leta MESI Travelstarter Trainers4me NERVteh Celtra Eurosender
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.