VIAR uspešno digitalizira slovensko industrijo in ji omogoča do 12-krat hitrejši prenos znanj na zaposlene!

Dne 28. avgust 2019
 

Dobri dve leti po prejemu nagrade Slovenski start:up leta 2017 se je mlado visokotehnološko podjetje VIAR iz Celja znašlo v osrčju digitalizacije slovenske industrije. Zagnana ekipa je sprva na trg virtualne resničnosti vstopila z lastno rešitvijo za vizualizacijo nepremičnin, kartonastimi očali Viarbox in platformo Viar360 ter osvojila kupce, kot so Disney, Microsoft, Volvo, Bosch, Renault in Samsung. Danes pa njihov virtualni mentor REWO majhnim hitro rastočim, srednjim in velikim proizvodnim podjetjem, kot so Elan, Odelo, Cablex, Kolektor in številni drugi, omogoča, da s pomočjo virtualne resničnosti uspešno zajemajo, ohranjajo in vizualno prenašajo znanje na svoje zaposlene. In to tudi do 12-krat hitreje kot so to počeli še pred kratkim! S tem bistveno izboljšujejo kakovost svojih izdelkov in zadovoljstvo delavcev ter zvišujejo splošno produktivnost podjetja!
 


Digitalizacija industrije: asistenca na daljavo in interaktivna video navodila s pomočjo REWO platforme

 

Spodbuda za celoten slovenski startup ekosistem

Ob dejstvu, da pomen nagrad, ki jih doma in v tujini prejemajo slovenski startupi, v poslovnem svetu pogosto ni pripoznan, je zgodba podjetja VIAR, ki je poleg nagrade Slovenski start:up leta 2017 tudi eden izmed najbolj uspešnih prejemnikov investicije SK75 Slovenskega podjetniškega sklada, toliko bolj spodbudna za celoten slovenski startup ekosistem.
 
V dobi četrte industrijske revolucije pa je ta zgodba pomembna tudi za uspešno digitalno transformacijo številnih proizvodnih podjetij, ki so si z VIAR-jevo rešitvijo REWO zagotovila učinkovita orodja za izdelavo in uporabo interaktivnih video navodil za delavce, asistenco na daljavo ter pripravo simulacij dela za nove zaposlene.


 

Eminentni kupci prvih rešitev

VIAR so pred štirimi leti ustanovili Jernej Mirt, Blaž Zafošnik in Marko Munda. Njihova prva rešitev je bila programska oprema, ki je arhitektom omogočala, da so se njihove stranke sprehodile po načrtih oz. svojem stanovanju, še preden je bilo zgrajeno. Nadaljevali so s kartonastimi očali za virtualno resničnost Viarbox, ki so prerasla rešitev za arhitekte, in zanje pridobili kupce, kot so Disney, Microsoft, Volvo, Bosch, Renault, Samsung in Epson.
 
Na pobudo trga so leta 2016 zagnali razvoj platforme Viar360 za izdelavo vsebin oz. izkušenj v virtualni resničnosti na podlagi 360 stopinjskih posnetkov. Kot nekakšen "powerpoint za VR", ki se lahko uporablja brez kakršnegakoli predznanja, se je platforma odlično prijela v ZDA, kjer so hitro pričeli sodelovati z nekaterimi njihovimi največjimi univerzami, med drugim tudi Stanford University, North Carolina State University in Ohio State University.
 
 

Z odlično ekipo in inovativnim produktom do ameriških investitorjev 

 
Odlična ekipa z inovativnim visokotehnološkim produktom je v istem letu prepričala tudi ameriške vlagatelje – poleg pospeševalnikov 9Mile Labsin Techstarsše poslovne angele, med katerimi je tudi nekdanji član vodstvene ekipe razvoja Microsoftovih očal HoloLens Michael Nassirian.
 
Leto pozneje je v VIAR investiral tudi sklad tveganega kapitala Kolektor Ventures, ki ga je ustanovil industrijski koncern Kolektor. V tem času se je platforma Viar360 že začela uveljavljati kot učinkovito orodje za notranje izobraževanje, ki ga danes uporabljajo številna podjetja doma in po svetu, med drugim tudi ameriški telekomunikacijski konglomerat Comcast in ameriški softverski velikan za vizualizacije in računanje v oblaku VMware.

 

Težave v industriji kot povod za razvoj REWO

S skrbnim opazovanjem težav svojih potencialnih kupcev pa so v VIAR-ju kmalu zaznali še en pereč izziv. V industrijskih podjetjih namreč še vedno veliko procesov poteka s pomočjo svinčnika in papirja, mojstri v proizvodnji se starajo in odhajajo v pokoj, mlajše generacije pa se zaradi pomanjkanja mentorjev, jasnih navodil, usmeritev in nepraktične ter zapletene papirne dokumentacije za različna opravila soočajo s slabo voljo, slabšo kakovostjo opravljenega dela in padcem produktivnosti.

 


Med kupci platforme REWO so podjetja Elan, Gorenje, Odelo, Cablex, Domel, Hella, Kolektor, A1, Agromehanika, Adria Tehnika in drugi.


Ob poznavanju celotnega spektra priložnosti, ki jih virtualna resničnost lahko zagotovi pri reševanju tovrstnih problemov, so v VIAR-ju ugotovili, da njihova rešitev Viar360 ni bila optimizirana za uporabo v industriji. Zato so spomladi 2018 na trg lansirali REWO – platformo za digitalizacijo znanja, ki drastično izboljša in pohitri procese zajemanja, vizualizacije in prenosa znanj v proizvodnih podjetjih.
 

Posnemi – izreži kadre – dodaj tekst in grafiko – objavi

Med kupci platforme REWO so podjetja Elan, Gorenje, Odelo, Cablex, Domel, Hella, Kolektor, A1, Agromehanika, Adria Tehnika in drugi. Po besedah številnih zadovoljnih uporabnikov se bistvo aplikacije najlažje opiše s postopkom "posnemi – enostavno in hitro izreži bistvene kadre – dodaj tekst in grafike – objavi".

 


V podjetju Odelo so se za REWO odločili zaradi boljše vizualizacije navodil za izdelavo njihovih produktov, hkrati pa so želeli omejiti porabo papirja. 


Kot pravi Jan Podlogar iz Odela, so se za REWO odločili zaradi boljše vizualizacije navodil za izdelavo njihovih produktov, hkrati pa so želeli omejiti porabo papirja. "Platforma je enostavna za uporabo, z njo smo bistveno skrajšali čas za izdelavo in posodabljanje delovnih navodil ter izboljšali produktivnost podjetja in zadovoljstvo delavcev," dodaja Jan Podlogar.

 

Kako tujcem zagotoviti razumljiva navodila za delo? 

Tudi v Elanu je tehnični direktor Miran Pristavecpojasnil, da imajo vse več delavcev iz tujine, katerim vsa znanja in navodila prek platforme REWO posredujejo bistveno hitreje ter bolj razumljivo. Za Elan je dragoceno tudi on-line reševanje težav na različnih delovnih operacijah z vključevanjem ostalih Elanovih služb, kot so planska, tehnološka ali konstruktorska. "S platformo REWO delavcem zagotovimo lažje razumevanje dela, ki ga morajo opraviti, izboljšujemo kakovost izdelkov, lažje vpeljujemo nove tehnologije v procese in imamo manj zapletov oziroma nejasnosti pri izbiri in uporabi dokumentacije," dodaja Miran Pristavec.

 

Rešitev, ki ni samo za velike korporacije!

Da rešitev REWO ni primerna le za velika podjetja, direktor VIAR-ja Jernej Mirt poudari kot dodaten dosežek svoje ekipe. REWO je tako izboljšal produktivnost in povečal kakovost izdelkov tudi pri manjšem, a hitro rastočem podjetju oz. samostojnem podjetniku Igorju Staretu, ki pod blagovno znamko Gorenc razvija kmetijsko mehanizacijo. "Ob uvajanju vitke proizvodnje smo iskali možnost, kako bi čim bolj učinkovito popisali vse tehnološke postopke v podjetju. REWO se je izkazal kot zelo enostavna rešitev našega problema, saj smo pri pripravi vizualiziranih navodil preskočili vmesno, manj razumljivo papirno fazo," je povedal Stare.


 

Z nagrado odprli številna vrata, ki bi sicer ostala zaprta

"Samo v prvi polovici tega leta je bil REWO pri vseh naših strankah uporabljen več kot 5000-krat za posredovanje pri prenosu znanja, kar pomeni, da smo v teh podjetjih bistveno prispevali k izboljšanju dela oziroma jih rešili pred marsikatero drago napako. Še bolj pa cenim dejstvo, da nas je slovenska industrija sprejela kot zaupanja vrednega partnerja, k čemur je močno pripomogla tudi nagrada za Slovenski start:up leta, ki smo jo maja 2017 prejeli na konferenci PODIM. Industrijska podjetja namreč delujejo zelo preudarno in so zelo pozorna, s kom sodelujejo. Če imajo na voljo neko startup podjetje ali uveljavljenega obstoječega igralca na trgu, se v večini primerov odločijo za slednjega, tako da nam je ta nagrada dejansko odprla marsikatera vrata, ki bi sicer ostala zaprta," pojasnjuje direktor VIAR-ja Jernej Mirt. 

Ozaveščanje in izobraževanje o priložnostih v Industriji 4.0

Ekipa VIAR, v kateri je trenutno devet strokovnjakov za tehnološki razvoj, trije sodelavci v podjetju pa skrbijo za marketing in prodajo, bo v prihodnosti nadaljevala z digitalizacijo zajema in prenosa znanj v slovenskih proizvodnih podjetjih. V letu 2020 se bodo osredotočili predvsem na DACH regijo in se prek svoje podružnice v Seattlu še naprej aktivno posvečali tudi ameriškemu trgu. Svoje napore pa usmerjajo tudi v ozaveščanje in promocijo vseh priložnosti, ki jih slovenski industriji prinaša megatrend digitalizacije oz. industrije 4.0, saj se dvakrat mesečno potrudijo, da prečešejo najodmevnejše članke in objave ter izdajo Newsletter 4.0 z vsebinami, iz katerih je razvidno, da bodo prihodnost proizvodnje krojile tehnologije, kot so virtualna resničnost, umetna inteligenca in avtonomni robotski sistemi.
 

Ekipa VIAR


-------
Več informacij o podjetju VIAR
Jernej Mirt  |  E: jernej@viar.si |  M: +386-31-209-811  |  www.viar.si |  www.rewo.io

 

 

 

 

 

 

 

Značke
VIAR Slovenski startup leta Digitalizacija Industrija 4.0 Digitalna transformacija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.