"Vedno je fajn imeti nekoga, ki ti lahko pridrži ogledalo" #StartupPlusProgram

Dne 22. oktober 2019 objavil Start:up Slovenija
 

SK teambuilding, del bogate vsebinske podpore Slovenskega podjetniškega sklada za prejemnike sredstev SK in P2, ni le mreženje med podjetniki, mentorji, investitorji in drugimi člani startup ekosistema, pač pa predvsem dragocena priložnost za izmenjavo znanja, izkušenj in tudi za vzpostavitev sodelovanja, partnerstev.

 

Tokratno druženje slovenske startup skupnosti ni postreglo le z zanimivo in poučno vsebino, pač pa tudi s spoznanjem, da tako celovite podpore, finančne in vsebinske, z javnim denarjem ne ponuja noben drug podjetniški ekosistem na svetu.

 

 

"V vseh segmentih sledimo potrebam podjetij"

"Osnovni namen vsebinske podpore je, da podjetja zraven finančne spodbude dobijo še vse, kar potrebujejo, da bo ta finančna spodbuda čim bolje uporabljena. V vseh segmentih sledimo potrebam podjetij," je dejala mag. Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, in ob dogodkih, pospeševalniških programih za hardverska podjetja in za internacionalizacijo izpostavila predvsem pomoč mentorjev, uspešnih podjetnikov, ki pomagajo s svojimi izkušnjami in predlogi.

 

 

 

 

Če pa startupi na svoji poti vendarle naletijo na težavo, se lahko po pomoč "zatečejo" v Startup kliniko, letošnjo novost vsebinske podpore #StartupPlusProgram. "Največja vrednost Startup klinike je, da odgovarja na velike dileme startupov v različnih razvojnih fazah. V začetku, kako pripraviti dober pitch, kasneje pa, kako dobro pripraviti poslovni načrt in kako ga dobro izvajati," pravi Branko Drobnak, vodja Startup klinike, sicer pa predsednik Poslovnih angelov Slovenije.

 

Drobnak dodaja: "Prvenstveno odgovarjamo na dileme, kako osvajati trg in kako voditi finance, da podjetniki kontrolirajo svoj denarni tok in da vedo, koliko še imajo 'runwaya', preden zaidejo v likvidnostne težave, kar je sicer najpogostejša težava pri startupih."

 

 

Next Round dodatna stopnica do kapitala doma

Investicijsko priložnost za slovenske startupe bo novembra prinesla investicijska konferenca Next Round, ki po besedah organizatorjev privablja močne investitorje. "Ugotavljamo, da slovenski startupi pridejo do neke točke, potem pa v Sloveniji zmanjka denarja, tujci pa seveda ne gledajo samo v Slovenijo. Zato je konferenca Next Round tista dodatna stopnica, ki je manjkala, da bodo najboljši startupi doma, v Sloveniji, lahko prišli do investicjie v višini milijona, dveh," pravi Aljoša Domijan,vodja Next Round Investment Conference.

 

Sodelovanju startupov s korporacijami pa daje največ poudarka program KorpoStart, ki po besedah Lojzeta Bertonclja iz CorpoHuba ponuja dodano vrednost tako za startupe kot za korporacije: "Ker če je startup sam, mu manjka veliko virov kompetenc, da bi naredil večjo zgodbo na trgu in če to dobi od korporacije, lahko skupaj na trgu ustvarita večjo zgodbo. Slogan je 1+1=3, narediti več kot lahko startup ali korporacija naredita vsak zase."

 

Vse z namenom, da startup ekosistem rodi čim več gazel ...

Ne zgolj SK teambuilding, pač pa domala vsi elementi vsebinske podpore #StartupPlusPrograma ponujajo izmenjavo izkušenj, Maja Tomanič Vidovič pa med ključnimi vsebinami tega programa omenja še pospeševalnike za hardverska podjetja in za internacionalizacijo, napoveduje pa že tudi usposabljanja v najbolj inovativnih centrih v tujini, ki se pridružujejo prihodnje leto.

 

 

"Podjetjem je vse bolj ali manj na voljo brezplačno, ker želimo, da ta startup ekosistem rodi čim več gazel, ki bodo jutri uspešna podjetja, ki bodo nato v slovenski ekosistem vračala znanje in energijo, da bomo spet rojevali nove startupe.," pravi direktorica SPS.

 

 

Ekspertno z Majo Voje in Mattom Mayfieldom

Vsebino sta ob dveh okroglih mizah na temo, kako rasti skozi partnerstva, nove investicije in odpravo kritičnih tveganj ter ob podjetniških zgodbah o rasti, lekcijah in napakah, popestrili še ekspertni delavnici Maje Voje na temo iskanja učinkovitih načinov rasti na digitalnih kanalih in Matta Mayfielda o izzivih in napakah pri vstopu na trgu in validaciji produkta.

 

 

Kot češnja na torti pa je bil pogovor ob vročem kostanju z Gregorjem Reboljem, enim najvidnejših slovenskih serijskih podjetnikov in zasenih investitorjev o tem, kako najbolj učinkovito ugotoviti, ali ideja "pije vodo", ter kako jo v najkrajšem možnem času spraviti na trg.

 

 

Hkrati je bil SK teambuilding, ki je ob dodeljenih mentorjih, strokovnih svetih in drugih ugodnostih dragocena pridobitev za prejemnike sredstev SK, tudi priložnost za spoznavanje podjetnikov z vsemi sestavinami bogate vsebinske podpore, združene pod skupnim imenom #StartupPlusProgram, ki jo Slovenski podjetniški sklad ponuja v sodelovanju s partnerji iz ekosistema.

 

Dragoceni mentorski nasveti in skupnost, ki si pomaga

Dodano vrednost vsebinske podpore prepoznavajo in cenijo tudi podjetniki. "Definitivno je zelo zelo koristna mentorska podpora in na splošno tudi celotna skupnost, ker si zelo pomagamo. Stratup skupnost je zelo odprta, ni kot stari klasični sistemi, ko so vsi skrivali informacije. Radi delimo informacije in si pomagamo, da smo skupaj boljši," pravi Rok Matjaž iz ekipe Printee.

 

 

Tudi Peter Ličen iz Lushne pritrjuje: "Vedno je fajn imeti nekoga, ki ti lahko pridrži ogledalo, saj sebe vedno vidiš drugače kot nekdo, ki z distanco pogleda na tvoj način dela in ti odkrije probleme, ki si jih sam pred seboj skril ali pa se jih nisi zavedal." Dodaja, da se skozi debate, simulacije nekih rešitev najde primerno in ustrezno rešitev za posamezno podjetje, saj da univerzalnih rešitev ni.

 

 

Izkušenješi pa znajo tudi že s po stažu mlajšimi podjetniki podeliti kak dragocen nasvet ... "Chipolo je v preteklosti premalo testiral svoje ideje, preden smo jih šli razvijat in ponudili na trgu in zdaj veliko več časa namenjamo temu. Priporočam, da si podjetja vzamejo več časa in temu namenijo več pozornosti. Kajti, ko je produkt enkrat na trgu, je za veliko stvari že prepozno ..." pravi Primož Zelenšek iz Chipola.

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
SK SK teambuilding SK75 P2 SI-SK #StartupPlusProgram
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.